Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Νοσηλευτική Διδυμοτείχου | Ξεκινάει στις 18 Νοεμβρίου αποφασίστηκε στη σύσκεψη – Πολλά προβλήματα και μαθήματα μέσω… τηλεδιάσκεψης

Δημοσιεύτηκε

στις

Μετ’ εμποδίων και με πολλά, σοβαρά προβλήματα, θα ξεκινήσει τελικά τη λειτουργία της την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου, που αποτελεί παράρτημα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αυτό αποφασίστηκε στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, την έδρα του ΔΠΘ, με τη συμμετοχή του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Δερμεντζόπουλου που ήταν ο μοναδικός από τοτυς τέσσερις που παρέστη αυτοπροσώπως δείχνοντας και το ενδιαφέρον και την αγωνία του, του δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και καθηγητή στην σχολή Νοσηλευτικής Κώστα Βαφειάδη και εκπροσώπου που έστειλε η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά. Τόσο αυτή όσο και οι Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, επικαλέστηκαν ανειλημμένες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις και δεν παρέστησαν. Από την πλευρά του Διεθνούς Πανεπιστημίου συμμετείχαν η Πρόεδρος του Τμήματος Ευγενία Μηνασίδου, ο Πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του ΔΠΘ και άλλοι υπηρεσιακοί και ακαδημαϊκοί παράγοντες.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Π.Γ.Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης | “Ελεγχόμενη η κατάσταση. Μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο”, δήλωσαν οι Διευθυντές Δρόσος, Ρίτης

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είναι ελεγχόμενη. Μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο”, δήλωσαν με ένα στόμα σε συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους οι οι γιατροί Καθηγητές και Διευθυντές των τομέων τους Γιώργος Δρόσος και Κώστας Ρίτης.

Με αφορμή την κινδυνολογία ορισμένων, την επικοινωνιακή αξιοποίηση κάποιων άλλων για δημιουργία εντυπώσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στον Έβρο και το συγκεκριμένο Νοσοκομείο Αναφοράς, την ευκαιρία που βρήκαν κάποιοι να προβάλλουν την συνδικαλιστική τους ιδιότητα, οι δυο κορυφαίοι γιατροί Καθηγητές, ξεκαθάρισαν τα θέματα.

 

Αναφέρθηκαν στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, τη δυναμική που έχει αναπτύξει, την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του συστήματος υγείας, λόγω και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των νοσηλευομένων αλλά και την συσπείρωση του συνόλου των εργαζομένων για τη διαχείριση της κρίσης. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο καθηγητής Ορθοπαιδικής του Δ.Π.Θ και διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του (ΠΓΝΑ), Γιώργος Δρόσος και ο καθηγητής παθολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Αιματολογίας του Δ.Π.Θ. Κώστας Ρίτης αναφέρθηκαν σχεδόν σε όλα.

 

«Είμαστε σε μία ελεγχόμενη κατάσταση. Έχουμε ακόμη κρεβάτια Covid, που μπορούμε ν’ αναπτύξουμε. Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα στη μονάδα (σ.σ. ΜΕΘ), είναι οριακά, αλλά αν χρειαστεί έχουμε προβλέψει κι εκεί ν’ ανοίξουμε άλλα κρεβάτια. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας… Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν αρχίσει κι εμπλέκονται στις νοσηλευτικές πτέρυγες και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, οι πνευμονολόγοι, υπάρχουν γιατροί που δεν μπορείτε να φανταστείτε, χειρουργικών ειδικοτήτων, ό,τι μπορούν να βοηθήσουν κι όμως βοηθούν…

Έχουμε ακόμη κι άλλα περιθώρια να βοηθήσουμε. Εύχομαι να μη χειροτερέψουν τα πράγματα. Ακούγονται κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, όσον αφορά στην ελάττωση του αριθμού των κρουσμάτων. Αυτά όμως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί πώς τα εκτιμούμε και να μην χαλαρώνουμε. Έχουμε ακόμη κάποιες δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας..», δήλωσε ο Καθηγητής Γιώργος Δρόσος, σκιαγραφώντας τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

 

Η συνεισφορά όλων στην αντιμετώπιση της κρίσης

Ο κ. Δρόσος υπογραμμίζει ότι «όχι μόνο οι διευθυντές αλλά και όλο το προσωπικό (σ.σ. από την ιατρική υπηρεσία, τη νοσηλευτική, την τεχνική και το διοικητικό), έχουν εμπλακεί και δουλεύουν ακατάπαυστα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τον κορωνοϊό. «Συνήθως προβάλλουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές ή κάποιους και ξεχνάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει πάρα πολύ σκληρά… Ξέρετε πόσοι άνθρωποι δουλεύουν πάνω από το ωράριό τους; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι έχουν ζητήσει να πάνε εθελοντικά σε μονάδες Covid;…», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το νοσοκομείο δεν ασχολείται μόνο με τα Covid περιστατικά

«Μη δίνεται η εντύπωση ότι το νοσοκομείο ασχολείται μόνο με τα Covid και τίποτα άλλο…», σημειώνει ο κ. Δρόσος, συμπληρώνοντας ότι τα επείγοντα και τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται κανονικά, υπό αντίξοες συνθήκες, γιατί στο μυαλό χειρουργών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών υπάρχει και το Covid, που με το επείγον τεστ δεν εξασφαλίζεται 100% ότι ο ασθενής δεν είναι θετικός. Τα ΤΕΠ που δέχονται ασθενείς… οι γυναικολόγοι, οι γυναίκες δεν σταμάτησαν να γεννάνε… Έχουμε τη μονάδα νεογνών, που είναι η μοναδική στην περιοχή και παίρνουμε δύσκολα περιστατικά απ’ όλη την Α.Μ.Θ., Οι ασθενείς στο νεφρό, οι αιματολογικοί ασθενείς, που έχουμε μία εξαιρετική αιματολογική κλινική με ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, οι ογκολογικοί ασθενείς…».

 

Οι αλλαγές στη λειτουργία λόγω Covid

«Από τον Ιούλιο είχε προβλεφθεί ποια καινούρια Μονάδα θ’ ανοίξουμε, τα υλικά που θα χρειαστούν και ο χώρος που θα εγκατασταθούν. Όταν λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να χρειαζόμαστε καινούρια ΜΕΘ, έγινε στο χώρο της ανάνηψης… Συμπτύχθηκαν οι χειρουργικές πτέρυγες για να εξοικονομήσουμε νοσηλευτικό προσωπικό… Δεν κλείσαμε κλινικές. Αξιοποιήσαμε το νοσηλευτικό προσωπικό που με μέριμνα της νοσηλευτικής υπηρεσίας πήγαν στις κλινικές για ν’ αποκτήσουν εμπειρία στις κλινικές Covid και αυτή τη στιγμή υπάρχουν νοσηλεύτριες, οι οποίες δεν είναι μεν στα Covid, αλλά υπερβάλλουν τους εαυτούς τους με ασθενείς από πέντε διαφορετικές κλινικές…», εξηγεί ο κ. Δρόσος κάνοντας ειδική μνεία στη ΜΕΘ, η οποία ενώ είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τους ασθενείς της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου, με την αύξηση των αναγκών χρειάστηκε περαιτέρω ανάπτυξη.

«Αυτή τη στιγμή αυξήθηκαν οι ανάγκες. Τι θα πούμε; Δεν παίρνουμε απ’ τη Δράμα; Είχαμε όμως προβλέψει πού θα πάει ο ασθενής όταν χρειαστεί ν’ αναπτυχθούν… Είχαμε προβλέψει δίπλα να φτιάξουμε καινούρια μονάδα… Τον Ιανουάριο, η μονάδα είχε 16 νοσηλευτές και τώρα έχει 49. Μέχρι φέτος δεν είχε ποτέ ειδικευόμενους… τώρα καλύπτεται με επτά, ενώ άλλοι τέσσερις ειδικοί με εμπειρία σε μονάδα βοηθούν σημαντικά…».

Ο εξοπλισμός και το προσωπικό δεν ήρθαν από τον ουρανό, ήρθαν από το υπουργείο

Αναφερόμενος στις φωνές διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το νοσοκομείο, ο κ. Δρόσος δηλώνει πως στην αρχή της πανδημίας από το εργαστήριο «βγαίναν πολύ λίγα τεστ και είναι λογικό. Σιγά- σιγά όμως, σε λίγο χρονικό διάστημα, ήρθαν μηχανήματα, αναλώσιμα αλλά και προσωπικό. Αυτά δεν ήρθαν από τον ουρανό. Ήρθαν από το υπουργείο, από τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΕ. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Δεν πήραμε μηχανήματα, δεν πήραμε προσωπικό, δεν το ένα, δεν το άλλο… Μη με βάζετε στην πολιτική συζήτηση που έχει ξεκινήσει “έπρεπε να πάρετε μόνιμους, γιατί πήρατε επικουρικούς…”. Όταν παίρνω έναν γιατρό, δεν θα δουλέψει διαφορετικά αν είναι επικουρικό προσωπικό και διαφορετικά αν είναι μόνιμος…».

Δεν έχουμε το αλάθητο, όμως δεν είναι ώρα να γκρινιάζουμε

«Καλή είναι η κριτική… αυτό που παρακαλώ όλους τους συναδέλφους όπου και να εργάζονται… μη δίνουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο όταν δεν υπάρχει λόγος… Είναι μια κατάσταση την οποία γνωρίζουμε για πρώτη φορά… Ζούμε μία κρίση, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θρηνούν νεκρούς, άνθρωποι που νοσηλεύονται και έχουν την αγωνία τους, οικογένειες που έχουν την αγωνία τους γι’ αυτούς τους ασθενείς και δεν πρέπει να υπερβάλλουμε… Βεβαίως δεν έχουμε το αλάθητο και βεβαίως, όπου μας δείξετε ότι κάπου κάναμε λάθος θα το διορθώσουμε… Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να γκρινιάζουμε…», καταλήγει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Ρίτης εκτιμά ότι το ΠΓΝΑ, ήταν έτοιμο στη σημερινή κρίση, στο δεύτερο κύμα, καθώς είχε προετοιμαστεί από το πρώτο που ξεκίνησε το Μάρτη, τόσο σε επίπεδο ανάπτυξης κλινών, όσο και εμπειρίας και γνώσεων του προσωπικού, σημειώνοντας πως σε αυτό συνέβαλε η υποστήριξη απ’ όλες τις υπηρεσίες και η διοίκηση του νοσοκομείου «η οποία στήριξε όλες αυτές τις προσπάθειες…». Τέλος αναγνωρίζει ότι «λείπει προσωπικό, λείπουν γιατροί, δυνάμεις που μπορούν, που επιβάλλεται να επανδρώσουν την κρίση…Λείπουν πάρα πολλά πράγματα, τα οποία αν υπήρχαν, ή αν υπήρχε υποστήριξη σε πιο κεντρικό επίπεδο, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα..», συμπληρώνοντας ότι το γεγονός πως «πρέπει να έρθει κόσμος κι άλλος, δεν σημαίνει ότι εμείς δεν βάζουμε όλα μας τα δυνατά για να τα καταφέρουμε…».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Κ. Κωνσταντινίδου | Αναγκαίες οι διαγραφές υποχρεώσεων για το διάστημα των lock down

Δημοσιεύτηκε

στις

«Με κλειστό το επιχειρείν δεν μπορούμε να μιλάμε για επιχειρηματικότητα.» δηλώνει η Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, η κα Κική Κωνσταντινίδου έχοντας κι εκείνη και οι συνάδελφοί της μεγάλο όγκο υποχρεώσεων μπροστά της, όπως συμβαίνει κάθε τελευταία μέρα του μήνα. «Είναι υποχρεώσεις που δεν έχουν ανασταλεί, δεν έχουν διαγραφεί κι εμείς με κλειστά τα καταστήματα θα πρέπει να τις καλύψουμε. » σημειώνει με νόημα.

Επιχειρήσεις, νοικοκυριά και πάγιες υποχρεώσεις των καταστημάτων σε μια εποχή που η οικονομία, λόγω του 2ου lock down, έχει «παγώσει». «Πραγματικά τόσο οι προβληματισμοί, όσο και τα ερωτηματικά είναι πάρα πολλά. Πρωτίστως όμως, αυτό που μας ενδιαφέρει, αυτό που θέλουμε να ξεπεράσουμε όλοι, είναι και το υγειονομικό κομμάτι, αυτό είναι και το πιο σοβαρό γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για οικονομία, αν δεν έχουμε υγεία.» τονίζει η πρόεδρος προσθέτοντας ότι «Ο επιχειρηματικός κόσμος είναι συνεπής στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από την πρώτη μέρα της Πανδημίας.»

Κάτω από τη βάση στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Όσον αφορά στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο; Εκεί μάλλον οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Κομοτηνή παίρνουν κάτω από τη βάση, καθώς το ποσοστό των καταστημάτων της πόλης που έχουν ένα οργανωμένο e-shop και το δουλεύουν είναι πάρα πολύ μικρό, είναι κάτω του 10%, είναι 5-7%. «Ωστόσο, υπήρξε μια οργάνωση ως προς την αξιοποίηση των Social Media, όπως το F/B και το Instagram, με την ικανοποίηση παραγγελιών, η παράδοση γίνεται με κούριερ ή με ηλεκτρονικό ραντεβού.» εξηγεί η κα Κωνσταντινίδου και προσθέτει πως κανένα μέσο του διαδικτύου, ωστόσο, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική αγορά και τη φυσική επαφή που υπάρχει με τον καταναλωτή και τον έμπορο. «Γίνεται κάποιος κύκλος εργασιών, όχι όμως ο ίδιος.»

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής πρόκειται για μια επαρχιακή αγορά που προσπαθεί να κρατηθεί, ιδίως, μετά το δεύτερο κλείσιμο. «Πολύ φοβάμαι ότι πολλά μαγαζιά δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν λόγω του μεγάλου όγκου των υποχρεώσεων.» προβλέπει προσθέτοντας «Από την αρχή της Πανδημίας το θετικό είναι ότι δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε μόνοι μας. Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα μας με όποια χρηματοδοτικά εργαλεία είχε. Μην ξεχνάμε ότι μόλις είχαμε βγει από μια οικονομική κρίση η οποία διήρκησε δέκα χρόνια στη χώρα μας. Με όποια χρηματοδοτικά εργαλεία είχε είναι στο πλευρό των επαγγελματιών. Ωστόσο, όποια χρηματοδοτικά εργαλεία δόθηκαν, δόθηκαν μέσα από τις τράπεζες, οι οποίες είναι πάρα πολύ εχθρικές ως προς το μικρό-μεσαίο επαγγελματία. Οπότε,εκεί δεν έχουμε άμεση επαφή με την ρευστότητα των επιχειρήσεων στα πρώτα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το καλό και το θετικό είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή. Μόλις τελείωσε και η 4η δόση και πάμε στην 5η δόση και από το ένα κομμάτι, το 50%, είναι επιδότηση για τις κλειστές επιχειρήσεις. Αυτό είναι μια άμεση ρευστότητα για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι για 2,5 μήνες κλειστές συνολικά με τα δύο lock down. Κι έχουμε πάρει κάποιες αναβολές, τόσο για τις ρυθμίσεις, όσο και για την καταβολή του ΦΠΑ.»
Τέλος, δεν παραλείπει να επισημάνει: «Θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για διαγραφές. Διαγραφές υποχρεώσεων τουλάχιστον για την περίοδο που τα καταστήματα ήταν κλειστά, αυτό είναι το οποίο θα δώσει ένα τόνο αισιοδοξίας και μια ανάσα στα καταστήματα που αυτή τη στιγμή κάθονται και περιμένουν να δουν πότε θα ανοίξουν το κατάστημα τους για να ζήσουν και την οικογένειά τους. Οι ΜΜΕ είναι κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις, ζούμε και τις οικογένειές μας.» προσθέτοντας εκ νέου «Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για καινοτόμες διαγραφές τρεχουσών υποχρεώσεων, κυρίως στο δίμηνο – τρίμηνο του Lock down που τα μαγαζιά μας ήταν κλειστά αυτό θα αποτελέσει μια ανάσα.»

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Το πρώτο χιόνι του φετινού χειμώνα στη Νυμφαία Κομοτηνής

Δημοσιεύτηκε

στις

Χιονόπτωση σημειώνεται εδώ και λίγη ώρα στην περιοχή της Νυμφαίας Κομοτηνής.

Μάλιστα υπάρχει χιονόστρωση στο οδόστρωμα, όπως μαρτυρούν το βίντεο και οι φωτογραφίες των Καιρικών Νέων Θράκης, από τον κάθετο άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας, λίγο πριν τα σύνορα Νυμφαίας-Μακάζα, στο ύψος του τελευταίου τούνελ.

Τα πρώτα χιόνια λοιπόν για τη χώρα μας, έκαναν την εμφάνισή τους στη Θράκη, όπως είχαν εκτιμήσει τα Καιρικά Νέα Θράκης.

42a3e299-128703310-10226058093705734-2654823579984008610-oad0f978e-128389762-1065033970587529-1738361898296336258-n

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΞΑΝΘΗ

Θλιβερή πρωτιά της Ξάνθης στην ΑΜΘ. Καταγράφει 356 κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε 1.335 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ανέρχονται οι ασθενείς που νόσησαν από κορονοϊό στην Περιφέρεια ΑΜΘ το χρονικό διάστημα από τις 20 έως 27 Νοεμβρίου, με την Π.Ε Ξάνθης να είναι στην κορυφή με 356 κρούσματα να ακολουθεί η Π.Ε Δράμας με 339, η Π.Ε Καβάλας με 281, η Π.Ε. Έβρου με 218 και τελευταία η Π.Ε. Ροδόπης με 141.

Το ίδιο χρονικό διάστημα (20-27 /11/2020) στο νοσοκομείο Αναφοράς της Αλεξανδρούπολης καταγράφηκαν εννιά θάνατοι (68 συνολικά από την αρχή της πανδημίας) και δόθηκαν είκοσι επτά εξιτήρια.

Σήμερα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται 92 ασθενείς εκ των οποίων οι 71 σε κλινικές covid-19, 18 στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας και 3 στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Στην Ξάνθη συνεχίζουμε να έχουμε πάνω από 80 νοσηλευόμενους στις κλινικές covid-19, και 7 στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Ανοιχτά καταστήματα

Επαγγελματικος Οδηγος

Katoikia

.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δημοφιλή

Popular posts:

TAP

Mladen Group 34

Monopolio Delivery

Mladen Group 32

Mladen Group 31

Mladen Group 30

Mladen Group 28

Mladen Group 29

Mladen Group 33

Mladen Group 01

Free Group 01

ΠΙΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ