Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νωρίτερα στην σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση – Μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα κατά 500

Δημοσιεύτηκε

στις

Μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για το νέο Ασφαλιστικό που θα τεθεί σε διαβούλευση πιθανότατα αύριο.

Σύμφωνα με διάταξη του σχεδίου νόμου αλλάζουν οι όροι συνταξιοδότησης για όσους έχουν ένσημα από δύο φορείς και πάνω. Ειδικότερα μειώνονται κατά 500 ένσημα οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να δοθεί αύριο σε δημόσια διαβούλευση και με τη νέα διάταξη που θα περιλαμβάνεται σε αυτό για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του θα απαιτούνται 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία πενταετία έναντι 500 που ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με την διάταξη θα απαιτούνται πλέον 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα, και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία, έναντι 500 που ισχύει σήμερα.

Αντίστοιχα, για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε. Για τη συμπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων μπορεί να συνυπολογιστεί και ο χρόνος αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.

Στην περίπτωση που δεν πληρούνται ούτε αυτά τα κριτήρια, τότε προβλέπεται η δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά του ασφαλισμένου με τις προϋποθέσεις του Ταμείου όπου πραγματοποίησε τις περισσότερες ημέρες ασφάλισης, εφόσον έχει συμπληρωθεί το όριο ηλικίας που προϋποθέτει ο τελευταίος φορέας.

Επίσης, προβλέπεται ότι στα πρόσωπα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα λόγω γήρατος με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας, με συνυπολογισμό διαδοχικού χρόνου ασφάλισης, χορηγείται σύνταξη από τον ΕΦΚΑ χωρίς να εξετάζονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις (1.000 ένσημα / 300 την τελευταία 5ετία).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία διότι υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει συνολικά 15 έτη ασφάλισης και έχουν κλείσει τα 67, αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τον ΕΦΚΑ κάνοντας χρήση των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης του νόμου Κατρούγκαλου. Οπως προβλέπεται, «οι αιτήσεις οι οποίες έχουν απορριφθεί επανεξετάζονται κατόπιν όχλησης του ασφαλισμένου, με έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων από την έναρξη ισχύος του νόμου».

Αντίθετα, οι αιτήσεις που εκκρεμούν κρίνονται με το νέο καθεστώς και «τα οικονομικά αποτελέσματα ανατρέχουν στην ημερομηνία της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης»

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιφερειακή Ένωση Τυφλών | Κοπή πίτας ενώσεως & ετήσια γενική συνέλευση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε την καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού, Βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου συλλόγου τυφλών Σιφάκης Δημήτρης και ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών.

Στη γενική συνέλευση έγινε ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε ενώ ο Σύλλογος ζητάει από την Κυβέρνηση το οικονομικό μερίδιο που του αναλογεί από την ανάπτυξη.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επι τάπητος το θέμα της ΔΙΑΑΜΑΘ | Ξενάγηση στο ΧΥΤΑ Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Δήμαρχος Καβάλας και Αντιπρόεδρος του φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θόδωρος Μουριάδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης και Πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ, Μανώλης Τσέπελης και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ Γιώργος Βογιατζής παραχωρήσαν συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Καβάλας. Στην συνέντευξη οι τρεις τους αναφέρθηκαν στη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ παρουσίασε την υπηρεσία, και τις διαδικασίες που ακολουθεί.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΕΛ.ΑΣ σαρώνει τη Μενάνδρου: 10 συλλήψεις – Ταυτοποιήθηκαν οι δράστες του φονικού

Δημοσιεύτηκε

στις

Σε δέκα συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία κατά την διάρκεια νέας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή της Ομόνοιας και κυρίως στην οδό Μενάνδρου, όπου την περασμένη Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι, σημειώθηκε άγρια συμπλοκή μεταξύ Πακιστανών και Αφγανών, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και ακόμη ένα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά.

Υπενθυμίζεται, ότι στη συμπλοκή έπεσαν πυροβολισμοί, ενώ χρησιμοποιήθηκαν μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις δέκα συλλήψεις, οι τέσσερις είναι για παρεμπόριο, ισάριθμες για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και δύο για ναρκωτικά. Σημειώνεται, ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση έγιναν, επίσης, 96 προσαγωγές.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες της ανθρωποκτονίας του Αφγανού και του σοβαρού τραυματισμού ομοεθνή του και θεωρείται θέμα χρόνου η σύλληψή τους.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ανατριχιαστικό που συμβαίνει με την τεχνολογία και την παιδική κακοποίηση

Δημοσιεύτηκε

στις

Κάπου 70 εκατ. εικόνες παιδικής κακοποίησης αναφέρθηκαν το 2019 στο National Center for Missing and Exploited Children των ΗΠΑ.

Αλλά και 41 εκατ. βίντεο παιδικής πορνογραφίας καταγράφηκαν από το ίδιο κέντρο για το 2019.

Όπως μας λένε μάλιστα οι «New York Times», αυτό οφείλεται εν μέρει στα καλύτερα εργαλεία που έχουμε πια για την ανίχνευση τέτοιου υλικού σε δημοφιλείς πλατφόρμες όπως το Facebook και το Snapchat.

Για να έχουμε μια βάση σύγκρισης, πριν από πέντε χρόνια το National Center for Missing and Exploited Children κατέγραψε λιγότερα από 350.000 βίντεο παιδικής κακοποίησης. Ο περσινός αριθμός ήταν ο μεγαλύτερος ποτέ.

Η έκθεση των «Times» μας λέει μάλιστα πως οι 60 εκατ. φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας ανιχνεύτηκαν στο Facebook. Το ίδιο το Facebook απαντά πως δεν είναι όλες οι εικόνες «προσβλητικές», αλλά οι 29,2 εκατ. από αυτές εντάσσονται στην κατηγορία της κακοποίησης.

Ακόμα όμως και με καλύτερα εργαλεία ανίχνευσης του άσεμνου περιεχομένου, παραμένει σχεδόν αδύνατο να χαρτογραφήσεις την πλήρη έκταση της online παιδικής πορνογραφίας. Όπως παρατηρούν εξάλλου οι «Times», πολλές cloud υπηρεσίες εκεί έξω, μεταξύ αυτών και η Amazon, δεν σκανάρουν το υλικό για παράνομο περιεχόμενο.

Αλλά και στις messaging εφαρμογές της Apple το περιεχόμενο είναι κωδικοποιημένο, κι έτσι δεν μπορεί η εταιρία να το ελέγξει για παιδική πορνογραφία.

Αυτό το τέρας έχει πολλά πλοκάμια και σίγουρα περισσότερα απ’ όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε…

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ