ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μητσοτάκης: Θα έχουμε ζητήματα, αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά στη Β. Μακεδονία, ακουστούν και μετεκλογικά
Αυστηρό και σαφές μήνυμα στη νέα πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας «θα έχουμε ζητήματα αν όσα ακούστηκαν προεκλογικά, ακουστούν και μετεκλογικά». Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha και τον Νίκο Μάνεση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα θέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το ζήτημα της Μονής της Χώρας και της μετατροπής της σε τζαμί και πρόσθεσε ότι «είναι καλύτερα να μιλάμε με την Τουρκία, παρά να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη».
Ο κ.Μητσοτάκης είπε:
–Για τη συνάντηση με τον Ερντογάν: Φαίνεται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχουν μπει σε πιο ήρεμα νερά. Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό. Υπάρχει πρόοδος, που όμως δεν μπορεί να ακυρώσει ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιες εντάσεις. Επειδή διαφωνούμε, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει και να συζητούμε. Η ενέργεια για τη Μονή της Χώρας ήταν αχρείαστη, η Μονή της Χώρας είναι παγκόσμιο μνημείο. Δεν μπορώ να κάνω σχόλιο σχετικά με τον χρονισμό αυτής της απόφασης, είχε αποφασισθεί από το 2000. Μου δίνει τη δυνατότητα να θέσω το ζήτημα.
–Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ πιο ισχυρή θέση σε σχέση με το 2019 και αναπτύξαμε ισχυρές συμμαχίες. Η χώρα είναι πολύ πιο ενισχυμένη αμυντικά και πολιτικά σε σχέση με την Τουρκία. Πρέπει να γίνει εμπέδωση του καλού κλίματος. Μπορούμε να συνεργαζόμαστε παρά τις δυσκολίες. Για παράδειγμα, το μεταναστευτικό που ήταν το μείζον θέμα το 2019. Αντί για παράνομους μετανάστες, τώρα από την Τουρκία έχουμε νόμιμους τουρίστες με το πρόγραμμα της visa. Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να είμαστε ανά πάσα στιγμή με το δάχτυλο στη σκανδάλη.
Για την επίσκεψη Ράμα: Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η χώρα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει έναν ηγέτη να κάνει μια ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει στους ομοεθνείς του
–Για την επικράτηση του VMRO στη Β. Μακεδονία: Παρακολουθώ με προβληματισμό κάποιες από τις δηλώσεις αξιωματούχων του VMRO και θα περιμένω την επίσημη τοποθέτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού για να δω πώς θα αναφερθεί στην ονομασία της χώρας του. Προσωπικά είχα διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δέχθηκα, όμως, τη συμφωνία στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους και αναγνώρισα ότι, παρά τη διαφωνία μου, οφείλω να τη σεβαστώ. Οι ίδιες απαιτήσεις υπάρχουν και τώρα από την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας. Θέλω να ελπίζω ότι αυτά που ακούστηκαν προεκλογικά, δεν θα ακουστούν και μετεκλογικά. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε ζητήματα.
-Για την ακρίβεια: Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνίστρια της ακρίβειας και επανέλαβε ότι η χώρα δημοσιονομικά δεν αντέχει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, εκτός, όπως είπε, κι αν η αντιπολίτευση προτείνει άλλους φόρους.
-Για τα δηλωθέντα εισοδήματα και τη φοροδιαφυγή: Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όποιος νομίζει μπορεί να προσφύγει και να αποδείξει ότι τα εισοδήματα που δηλώνει είναι τα πραγματικά. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποδίδει. Μπορεί να έχουμε υποστεί και κάποιο πολιτικό κόστος γι’ αυτές τις παρεμβάσεις. Από το 2019 μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε φόρους στις γονικές παροχές, την έκτακτη εισφορά, η φορολογική μας πολιτική είναι στήριξη της μεσαίας τάξης.
- Υπάρχει προοδευτικότητα στη φορολογική κλίμακα, θεωρώ ότι η προοδευτική φορολόγηση είναι δίκαιη. Δεν μπορεί στην παρούσα κατάσταση να δοθούν 13ος και 14ος μισθός στους συνταξιούχους, ούτε να μειωθούν οι φορολογικές κλίμακες. Οι εργοδοτικές εισφορές και η μείωσή τους είναι στόχος της κυβέρνησης.
-Όταν οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν, θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με τις μόνιμες αυξήσεις μισθών. Και συμπληρωματική επιδοματική πολιτική για τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, αναδεικνύοντας την οικογενειακή πολιτική.
Για την ανεργία και την εργασία: Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνεται η δύναμη του εργαζόμενου. Πρέπει να πληρώνει περισσότερα η επιχείρηση. Θα έχουμε οργανωμένες μετακλήσεις για εργαζομένους από το εξωτερικό, Ινδία, Αίγυπτο. Στον τουρισμό, οι εργοδότες μπορούν να πληρώσουν περισσότερο. Να τηρούν την εργασιακή νομοθεσία. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι 80.000 από 30.000.
Για τις εκλογές και τις μεταρρυθμίσεις: Το 41% είναι ποσοστό μεγάλης ευθύνης. Μας έδωσαν οι Έλληνες μεγαλύτερο ποσοστό γιατί πίστεψαν αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Σχέδιο πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας. Οι αλλαγές που δρομολογούμε είναι μεγάλες αλλαγές, δεν πατάμε απλώς ένα κουμπί. Έχουμε πολύ σκληρές αντιστάσεις από το βαθύ κράτος που πρέπει να ξεπεράσουμε. Θέλουμε κάποιον χρόνο αυτές οι αλλαγές. Εγώ ζήτησα μια τετραετία για να τις κάνω.
Για την Υγεία: 300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης πηγαίνουν για να ξαναφτιάξουμε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Στο Αττικόν θα είναι έτοιμα τα νέα ΤΕΠ. Στη Χίο, ήρθε δήμαρχος των Ψαρρών να μου πει ότι με χρήματα του ταμείου φτιάχνουμε σύγχρονο ιατρείο.
Οι προσλήψεις γίνονται, έχουμε μια δυσκολία δομική, έχουμε καθυστέρηση λόγω του ΑΣΕΠ που λειτουργεί με αντικειμενικότητα, διαφάνεια, αλλά και πολύ αργούς ρυθμούς.
Για τις ευρωεκλογές: Θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές. Όσα θα γίνουν στην Ευρώπη στην επόμενη πενταετία θα επηρεάσουν ιδιαίτερα την πατρίδα μας. Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ευρώπη που προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Η Ελλάδα πρέπει να είναι π΄πρωταγωνίστρια και η ΝΔ πρέπει να είναι ισχυρή. Δύο παραδείγματα, το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα υπάρξει επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε ένα κοινό Αμυντικό Ταμείο; Κάποιες χώρες είχαν επαναπαυτεί ότι θα υπάρχει πάντα το κοινό ταμείο του ΝΑΤΟ, αλλά θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια πυραυλική ομπρέλα από την οποία και η Ελλάδα θα είναι ωφελημένη;
– Έχουμε μια αντιπολίτευση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που λέει στείλτε μήνυμα να πέσει η κυβέρνηση. Αποσταθεροποιήστε την κυβέρνηση. Μην αφήσετε με άλλα λόγια την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα της. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουν οι πολίτες είναι ότι ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει η εντολή που πήραμε στις εθνικές εκλογές και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον αστάθειας, μόνο κακό θα κάνει στη χώρα.
Ο κ.Μητσοτάκης όμως, άφησε αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχουν επανακάμψει φωνές σκληρής πόλωσης που μας παραπέμπουν στο 2012 και στις πλατείες των αγανακτισμένων και με ένα λεξιλόγιο που είχαμε αφήσει πίσω μας. Δεν μας αξίζει αυτό. Ο λαός έχει πάρει τα μαθήματα της κρίσης και της χρεοκοπίας. Για το Θεό, θα γυρίσουμε πίσω στο 2012 και στο 2015, σε αυτό το επίπεδο τοξικότητας;
Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αριστερό πρόσημο, ο κ.Μητσοτάκης είπε: Όλα αυτά θα προϋπέθεταν ένα πολιτικό περιεχόμενο, δυσκολεύομαι να το αναζητήσω. Κινούμαστε σε ένα επίπεδο που συνδυάζει τοξικότητα με έναν τελείως απλοϊκό λόγο, δεν ξέρω αν μπορώ να αναζητήσω πολιτικό πρόσημο. Πολύ απολιτίκ τοξικός λαϊκισμός που μπορεί να απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι θυμωμένοι. Προσωπικά, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναλώσω ενέργεια να απαντώ σε αυτού του είδους τις επιθέσεις που έχουν και έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά.
-Για την ανεργία: Δεν είναι πλέον πρόβλημα, πλέον έρχονται εργοδότες που αναζητούν εργαζόμενους.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Μέσω social media θα ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Κασσελάκης – Τα 3 στρατόπεδα της Πολιτικής Γραμματείας
Με νέο γύρο εσωκομματικών διαβουλεύσεων αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση στην Πολιτική Γραμματείατου ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να προετοιμάσει την εισήγηση για την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το ερχόμενο Σάββατο.
Στο επίκεντρο έχουν τεθεί πιθανά κριτήρια, όροι και προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να ισχύσουν για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων στις προσεχείς εκλογές για την νέα ηγεσία του κόμματος, αν και η προπαρασκευαστική συζήτηση επ’ αυτών δεν κατέληξε σε κοινό πλαίσιο, προοιωνίζοντας δύσκολες διαπραγματεύσεις ακόμη και για τα τεχνικού χαρακτήρα ζητήματα.
Τρία στρατόπεδα
Από πλευράς τους, οι «87» της «φρουράς Τσίπρα» κατέθεσαν στο τραπέζι του καθοδηγητικού οργάνου προτάσεις όπως τη θέσπιση της υποχρέωσης για:
Κατάθεση Πόθεν Έσχες στο κόμμα
«Απαγορευτικό» για όσους έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά, αλλά
και για όσους διατηρούν υψηλές οφειλές σε στενό και ευρύτερο Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κτλ)
Επιμένοντας, την ίδια ώρα, πως δεν πρόκειται για «φωτογραφικές ρυθμίσεις», αλλά τα «αυτονόητα» κριτήρια εκλογιμότητας που ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη, οι «87» υπογραμμίζουν την ανάγκη τήρησης του Καταστατικού και των συλλογικών αποφάσεων του κόμματος, θεωρώντας ότι πρόκειται για υποχρέωση sine qua non για τα μέλη του κόμματος, πόσο μάλλον για τους δυνάμει αρχηγούς του.
Ακόμη, ωστόσο, και αν διατηρηθούν τα κριτήρια συμμετοχής που ίσχυαν και πέρυσι για τους/τις υποψήφιους/ες προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρότεινε προχθές η Γραμματέας του κόμματος,Ράνια Σβίγκου, δηλαδή η προσκόμιση 30 υπογραφών μελών της Κεντρικής Επιτροπής, η πλήρης αποδοχή των καταστατικών διατάξεων του κόμματος δεν συνιστά μια γραφειοκρατική διατύπωση για αρκετά από τα κορυφαία στελέχη. Και αυτό, γιατί αρκετά εξ’ αυτών εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες βαθιά προβληματισμένα από το γεγονός ότι επίκειται η εκκίνηση μιας κούρσας διαδοχής, χωρίς ο έκπτωτος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης να έχει αποσαφηνίσει την στάση του απέναντι στην τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναφορικά με την τρέχουσα ιδιότητά του.
Ιδίως, όταν χθες επιχειρήθηκε να συνεδριάσουν τα think tanks, δηλαδή οι δεξαμενές σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη Διάνα Βουτυράκου με την υπόδειξη της ίδιας πως θα επρόκειτο για τηλεδιάσκεψη «με τον πρόεδρο», εννοώντας τον κ. Κασσελάκη. Στο πλαίσιο αυτό, «σήμερα (χθες) έχει συγκληθεί σύσκεψη των think tanks υπό τον κ. Κασσελάκη ως πρόεδρο ενώ η ΚΕ έχει αποφασίσει την έκπτωσή του. Αποτελεί de facto διάσπαση που έρχεται ως αποτέλεσμα της τραμπικής λογικής και ρητορικής» δήλωσε χθες ο Γιάννης Ραγκούσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «Κασσελίστας», πάντως, θέτουν ως κριτήριο συμμετοχής στην εκλογική κούρσα την προσκόμιση 50 υπογραφών στην Κεντρική Επιτροπή, μαζί με λευκό ποινικό μητρώο, όπως πρότεινε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Θεοδώρα Τζάκρη, επιχειρώντας να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη και τυχόν είσοδο στην κούρσα του σημερινού pροέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά. Ο τελευταίος απάντησε στο Κόκκινο πως η εκλογική κούρσα πρέπει να διεξαχθεί «με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις για να μην μπορεί κανείς κακεντρεχής να μας πει ότι μπάζει από πουθενά. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να συζητηθεί και το καταστατικό». «Πέρσι κάναμε μια προεδρική εκλογή αποστεωμένη από την πολιτική συζήτηση στη βάση. Κάναμε ένα λάθος που δεν πρέπει να επαναλάβουμε», κατέληξε ο κ. Παππάς.
Στον «τρίτο δρόμο», ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, αναμένεται να θέσει πάλι το ζήτημα της επίσπευσης των εσωκομματικών διαδικασιών, εμμένοντας στη γρήγορη ανάκαμψη του κόμματος, προκειμένου να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση, με τον ίδιο να συνεχίζει τις αντιπολιτευτικές αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα.
Τα αγκάθια
Ακόμη, όμως, και εντός των εσωκομματικών στρατοπέδων δεν λείπουν οι δεύτερες σκέψεις, καθώς οι «100» δεν επιθυμούν ούτε την εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ υπό το βάρος της παρατεινόμενης εσωστρέφειας, ούτε και τη «θυματοποίηση» του Στέφανου Κασσελάκη, ιδίως όταν προβεβλημένα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» καταγγέλλουν τον έκπτωτο πρόεδρο του κόμματος ως «θύτη» περιστατικών bullying.
Μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου χαρακτήρισε «θρασύδειλο» τον κ. Κασσελάκη μετά τη διαρροή κύκλων του που την καλούσαν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Μπορεί να θέλει να τα διαψεύσει, αλλά γνωρίζει ότι είναι αληθή τα όσα του έχω καταλογίσει» συνέχισε η ίδια, ενώ «δεν συνομιλώ ούτε με πηγές ούτε με ρυάκια ούτε με τρολ ούτε με όψιμους υποστηρικτές», παρατήρησε. Η κυρία Νοτοπούλου ανέφερε ακόμη ότι έχει υποστεί «πολιτικό bullying, που τεκμαίρεται από ντοκουμέντα» και αυτό προκύπτει από τα μηνύματα που λέει ότι έχει στην κατοχή της, καταλήγοντας πως «ουδέποτε έχω ποινικοποιήσει την πολιτική διαφωνία, ο κ. Κασσελάκης κρύβεται πίσω από θρασύτατες επιθέσεις».
Εν τω μεταξύ, σε νέα καταγγελία προχώρησε χθες και ο Γιάννης Ραγκούσης, λέγοντας πως «όχι μόνο πιστεύω την Νοτοπούλου αλλά να ειδοποιήσω ότι δεν είναι η μόνη που το υπέστη. Σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας γυναίκα στέλεχος έβαλε τα κλάματα για το γεγονός ότι υπέστη χυδαιότατo bullying ως εργαζόμενη για τον τομέα δράσης της, μέσα στο γραφείο της. Και αυτό έγινε πριν από 1-2 μήνες, μπροστά και ο κ. Κασσελάκης».
Αντίστροφη μέτρηση Κασσελάκη
Στο ενδιάμεσο, μια ατάκα χθες του Στέφανου Κασσελάκηφαίνεται πως «κλείδωσε» το θέμα της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνοντας από το πως απευθύνθηκε ο ίδιος σε βουλευτές του κόμματος που τον υποστηρίζουν, στην τελευταία συνομιλία τους. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης μιλώντας μέσω Skype, μαζί τους, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνω τα πάντα για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης της δική σας κι όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνιούν για το μέλλον του κόμματος», σημαίνοντας την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Πληροφορίες θέλουν αυτή να λαμβάνει χώρα στα τέλη της εβδομάδας και πιθανά με παρέμβαση του κ. Κασσελάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναμένεται να εκθέτει τα επιχειρήματά του απέναντι στις εσωκομματικές εξελίξεις, ακολουθώντας την οδό της περυσινής του διαδικτυακής εμφάνισης στο στερέωμα του ΣΥΡΙΖΑ.
protothema.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη με Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου – Θα αναζητηθεί λύση για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης από το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, αναμένεται να περάσει την πόρτα του Μαξίμου στις 11 το πρωί.
Η συνάντηση πραγματοποιείται δύο μέρες μετά το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο για το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης μιας τελικής συμφωνίας που θα βάζει στις ράγες της υλοποίησης το πρότζεκτ.
Σύμφωνα με το newmoney.grγια την Ελλάδα βασικό προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το έργο είναι αφενός να επιτευχθεί συμφωνία στις ρυθμιστικές εκκρεμότητες, αλλά και να προχωρήσει η Κύπρος στην καταβολή των 100 εκατομμυρίων ώστε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector.
«Είναι ένα έργο το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, έχει και μεγάλο κόστος και, όπως αντιλαμβάνεστε, καθήκον της κάθε κυβέρνησης είναι να παλεύει, να διεκδικεί για τον σωστό επιμερισμό του κόστους. Τι σημαίνει κόστος; Σημαίνει επιβάρυνση για το κάθε κράτος. Αυτή είναι η υποχρέωση μιας κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες», σχολίασε για το έργο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον ΣΚΑΪ, δίνοντας το στίγμα της σημερινής συζήτησης Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου, το έργο θα γίνει και οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν», είχε αναφέρει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Ως προς το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, που αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης, το στίγμα έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση με αφορμή τα 25 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη.
«Έχω την αίσθηση, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, ότι οι συνθήκες έχουν ένα στοιχείο ευνοϊκό. Αισθάνομαι ότι η θέση της Ελλάδας στον κόσμο, ενόψει και της ανάληψης της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επόμενη διετία, το διεθνές μας αποτύπωμα, η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά και η ενεργός εμπλοκή και προτεραιοποίηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αποτελούν ένα σχετικώς εύφορο έδαφος για να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε τη συζήτηση. Η διαίρεση δεν είναι ποτέ αποδεκτή, λύση όμως, θα προέλθει μόνο μέσα από τη συζήτηση» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
protothema.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Σε διχαστικό κλίμα συνεδριάζει η ΠΓ – Ερχονται ανακοινώσεις για Κασσελάκη
Συνεχίζονται οι έντονες διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία σε κλίμα έντονης διαμάχης, ενώ ταυτοχρόνως αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη για τη διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σήμερα Τρίτη στις 16:00 θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπου θα τεθεί επί τάπητος το χρονοδιάγραμμα για το έκτακτο συνέδριο και την προσφυγή στη βάση για την εκλογή νέου προέδρου.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Παύλος Πολάκης με ανάρτηση που είχε πραγματοποιήσει τις προηγούμενες μέρες είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, θα επαναφέρει την πρότασή του για συνέδριο ανακήρυξης υποψηφιοτήτων με τους συνέδρους που εκλέχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2024 στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή πρόεδρου και Κεντρικής Επιτροπής στις 3 Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναβρασμός και για τα οικονομικά του κόμματος, καθώς, από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πάρει πίσω την εξουσιοδότηση που είχε κάνει στον οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με το στρατόπεδό του να επιμένει να μιλά για κενό εξουσίας.
Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με τη λειτουργία του κόμματος ούτε διοικητικά ούτε οικονομικά και ότι την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή.
Ωστόσο, ακόμη ανοιχτό είναι το ζήτημα των κομματικών ΜΜΕ λόγω της μεγάλης περιπέτειας που υφίστατο, με τους εργαζόμενους να μένουν απλήρωτοι αλλά και το καθημερινό φύλλο της «Αυγής» να κλείνει.
Οι δύο που γνωστοποίησαν και αυτοί που αναμένεται
Πέραν των Παύλου Πολάκη και Απόστολου Γκλέτσου, κανένα άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχει εκδηλώσει τη διάθεση να κατέλθει στην κούρσα υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος.
Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς η πλευρά των «87» παραμένει ακέφαλη – με τα ονόματα των Σωκράτη Φάμελλου και Όλγας Γεροβασίλη να είναι στο τραπέζι, ενώ και ο Νικόλας Φαραντούρης έχει εκφράσει την πρόθεσή του να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρχουν και εκπλήξεις σε αυτή τη διαδικασία.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας από την πλευρά του, χθες, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος υποψήφιος, ενώ το ίδιο αρνητική εμφανίζεται και η Ρένα Δούρου.
Τα βλέμματα στον Στέφανο Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης από τη στιγμή που αποφασίστηκε η έκπτωσή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει αραιώσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του, με μοναδική εξαίρεση να αποτελεί αυτή που έγινε πριν τέσσερις μέρες, όπου διεμήνυσε ότι «απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ».
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται για προσωπικούς λόγους στην Ιταλία και αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
tanea.gr