ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Μητσοτάκης στους πρυτάνεις: Μηδενική ανοχή στη βία στα πανεπιστήμια

Μήνυμα αποφασιστικότητας για την αποκατάσταση της τάξης και της ασφάλειας στα πανεπιστήμια έστειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων να καταθέσουν εντός διμήνου ολοκληρωμένα σχέδια ασφάλειας, τονίζοντας πως δεν θα γίνει ανεκτή καμία ανοχή σε τραμπουκισμούς και παρανομίες στους ακαδημαϊκούς χώρους.
«Η κοινωνία ζητά να ισχύσει ο νόμος και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη εντολή», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Νέος αντεισαγγελέας για τον έλεγχο εφαρμογής – Δέσμη δέκα μέτρων ασφαλείας
Για την παρακολούθηση και υλοποίηση των σχεδίων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον ορισμό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ προανήγγειλε δέκα νέες παρεμβάσεις που θα εξειδικευτούν από την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
«Θέλουμε να κλείσουμε κάθε κενό που επιτρέπει να υπάρχουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις», δήλωσε.
Πειθαρχικά συμβούλια και αποβολές φοιτητών με ποινικές διώξεις
Στο πλαίσιο της νέας πειθαρχικής πολιτικής, προβλέπεται:
-
Δημιουργία πειθαρχικών συμβουλίων ανά τομέα,
-
Αποβολή φοιτητών για 24 μήνες, εάν τους έχουν απαγγελθεί ποινικές διώξεις για περιστατικά βίας ή ανομίας,
-
Κυρώσεις για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
«Δεν μπορεί οι μειοψηφίες να είναι οι μπράβοι των πανεπιστημίων. Δεν θα υπάρξει πια ασυλία στην παρανομία», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το κράτος δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε έκπτωση πρυτάνεων αν κριθεί αναγκαίο.
“Ώρα για ρήξη με τις παθογένειες της μεταπολίτευσης”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη μάχη για την ασφάλεια στα ΑΕΙ κρίσιμη αλλά αναγκαία, σημειώνοντας:
«Έχουμε κερδίσει μάχες, έχουμε χάσει και κάποιες. Αλλά η μάχη για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο της γνώσης, της αξιοπιστίας και του σεβασμού είναι μονόδρομος. Οι πολίτες το ζητούν, οι φοιτητές το ζητούν, οι καθηγητές το ζητούν».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να μπορεί να παράγει ώριμους και υπεύθυνους πολίτες, με ουσιαστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, μακριά από φόβο, βία και παραβατικότητα.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Υπό διερεύνηση δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο φως πιθανές ευθύνες πρώην υπουργών

Νέες εξελίξεις προκαλεί η υπόθεση της διαχείρισης των ευρωπαϊκών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία που περιλαμβάνει πιθανές ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που σχετίζεται με την κατανομή των ενισχύσεων σε νέους αγρότες.
Η δικογραφία αφορά ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων και εστάλη απευθείας στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την περαιτέρω αξιολόγηση όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, η εισαγγελική έρευνα σε εθνικό επίπεδο συνεχίζεται για την πιθανή εμπλοκή και άλλων, μη πολιτικών προσώπων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επτά άτομα που εξετάζονται για πιθανή διπλή εμπλοκή και για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Ο κ. Βορίδης, με δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από μέρους του κατά τη θητεία του, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται να περιμένει την ανάγνωση του φακέλου για να επιβεβαιώσει την αθωότητά του. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αυγενάκης, τονίζοντας ότι άσκησε τα καθήκοντά του με πλήρη διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Η υπόθεση προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του ευρωπαϊκού της χαρακτήρα και των θεσμικών διαστάσεων που ενδέχεται να λάβει. Τα επόμενα βήματα της Βουλής αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσουν το αν και πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία διερεύνησης για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σφοδρή Αντίδραση Αθ. Τάρτη σε Φλωρίδη για Δηλώσεις στη Βουλή

Με σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε ο δικηγόρος Αθανάσιος Τάρτης στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη από το βήμα της Βουλής, σχετικά με υπόθεση τεσσάρων βιασμών, στην οποία αντίδικος της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε εκπροσωπήσει τα θύματα ως πολιτική αγωγή.
Ο κ. Τάρτης χαρακτήρισε ψευδή τα όσα ανέφερε ο υπουργός και κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη για «καρικατουρίστικη παρουσίαση» της δίκης, «ανεπίτρεπτη ονομαστική αναφορά στο θύμα» και «πολιτική στοχοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου».
«Απαράδεκτη και ψευδής η εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός»
Ο δικηγόρος τόνισε ότι η πραγματική εικόνα της υπόθεσης αλλοιώθηκε πλήρως στη Βουλή και ότι η πρώην συνήγορος υπεράσπισης Ζωή Κωνσταντοπούλου επέδειξε σεβασμό και επαγγελματισμό. «Η κα Κωνσταντοπούλου υπήρξε άψογη ως συνήγορος και η εντολέας μου εκφράστηκε θετικά για εκείνη», σημείωσε.
«Οι αναβολές δεν οφείλονταν στην υπεράσπιση»
Ο κ. Τάρτης διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η υπεράσπιση προκάλεσε αναβολές για να καθυστερήσει τη δίκη. Όπως εξήγησε, η δίκη αναβλήθηκε κυρίως για λόγους που σχετίζονταν με την αποχή δικηγόρων, απουσία μαρτύρων και τεχνικά θέματα, ενώ μόνον μία φορά ζητήθηκε αναβολή από την κα Κωνσταντοπούλου λόγω ταυτόχρονης παρουσίας της σε άλλη δίκη, για την υπόθεση Γρηγορόπουλου.
«Στοχοποίηση για πολιτικές σκοπιμότητες»
«Η εργαλειοποίηση μιας παλιάς υπόθεσης για πολιτική στοχοποίηση συναδέλφου είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Τάρτης, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχεται τον διασυρμό δικηγόρων με πολιτικά κίνητρα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου είναι ιερός – αποτελεί τον εγγυητή της υπεράσπισης των πολιτών», πρόσθεσε.
«Ανησυχητική η κυβερνητική στάση για τη δημοκρατία»
Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Αθανάσιος Τάρτης κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να αναμοχλεύει υποθέσεις με πολιτική στόχευση. «Η εικόνα μιας κυβέρνησης που ψάχνει δικηγορικές υποθέσεις μιας πολιτικής αρχηγού και τις φέρνει στη Βουλή, είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τη δημοκρατία», δήλωσε.
Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις τοποθετήσεις του Γιώργου Φλωρίδη στη Βουλή, οι οποίες έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, νομικών και πολιτικών.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Διπλωματική Τριβή Ελλάδας – Λιβύης λίγο πριν την επίσκεψη Γεραπετρίτη
