Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Μητσοτάκης | Δεν θα δεχτώ μαθήματα από την Τουρκία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Να αποκλιμακώσει ο Ερντογάν την ένταση που ο ίδιος δημιούργησε»

«Δεν θα δεχτώ μαθήματα από την Τουρκία στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και, αναφερόμενος στην κατάσταση στα σύνορα, έκανε λόγο για μια «βίαιη απόπειρα παράνομης εισόδου στη χώρα». Κάλεσε δε τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αποκλιμακώσει την ένταση και να εκφράσει την προσήλωσή του στις αρχές της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Χρειαζόμαστε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η κατάσταση άλλαξε, να φύγουν οι άνθρωποι από τα χερσαία σύνορά μας, να αποκατασταθεί η αίσθηση της ομαλότητας» και κατόπιν μπορούμε να συζητήσουμε για αλλαγές, διατηρώντας την θεμελιώδη βάση της συμφωνίας, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα απόψε σε εκδήλωση του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (DGAP) του Βερολίνου. «Υπάρχουν τρόποι βελτίωσης», συνέχισε, για να τονίσει ταυτόχρονα ότι «η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί από την Τουρκία με την χρήση προσφύγων και μεταναστών ως μέσο του εκβιασμού» .

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώθηκε το τελευταίο διάστημα στα ελληνογερμανικά σύνορα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Τουρκία υλοποίησε μια απειλή που είχε εκτοξεύσει πολλές φορές κατά το παρελθόν και βρήκε την Ελλάδα έτοιμη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της και σύνορα της Ευρώπης. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι πήραμε την σωστή απόφαση. Πάντα λέω ότι δεν μπορεί να έχεις μια Ευρώπη που επωφελείται από την ελευθερία κίνησης, χωρίς την ικανότητα να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα με αποτελεσματικό τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε την επιθυμία να πράξει το ίδιο.

«Είχαμε πολλές άγρυπνες νύχτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε την αστυνομία, τους εθελοντές και όσους βοήθησαν σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. «Καταφέραμε να κάνουμε το σωστό», συνέχισε και αναφέρθηκε στην «πολύ συστηματική και δημόσια απόπειρα της ‘Αγκυρας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους ως πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, κάτι που πολιτικά και ηθικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Κληθείς να σχολιάσει απόψεις που θεωρούν την ελληνική αντίδραση υπερβολική, ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε ποτέ υπερβολική ισχύ. «Δεν ξεκινήσαμε εμείς. Εμείς βρεθήκαμε ενώπιον μιας πολύ βίαιης συμπεριφοράς στα σύνορα, με την Τουρκία να προμηθεύει δακρυγόνα όσους ήθελαν να περάσουν τα σύνορα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές δυνάμεις επέδειξαν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση. «Δεν απαντήσαμε ποτέ με υπερβολική ισχύ και η άλλη επιλογή που είχαμε, ήταν να αφήσουμε να περάσουν όλοι στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ευχαριστώντας με την ευκαιρία και τα στελέχη του Λιμενικού που ρισκάρουν τα τελευταία χρόνια τη ζωή τους για να σώσουν χιλιάδες ζωές στην θάλασσα.

Αναφερόμενος στην στάση άλλων ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στο πρόβλημα της μετανάστευσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε κατ’ επανάληψη ότι όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να συνεισφέρουν στην επίλυσή του, ενώ παραδέχθηκε ότι πιθανόν να μην είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε και από τους 27 να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Πρότεινε ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφέρει στα κράτη-μέλη ένα «μενού» επιλογών από το οποίο θα υποχρεωθούν να επιλέξουν. «Κάθε χώρα πρέπει να κάνει κάτι», είπε χαρακτηριστικά και, ειδικά για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι κάποιες χώρες δηλώνουν πως δεν θα πάρουν ούτε ένα παιδί, ως ζήτημα αρχής και κυρίως για λόγους εσωτερικής πολιτικής.

Παρά την ένταση με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και αναφέρθηκε στις χαμηλού επιπέδου συνομιλίες σχετικά με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ υπενθύμισε ότι η μόνη διαφορά που συζητά η Ελλάδα είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, για την οποία είναι έτοιμη να εξετάσει όλες τις επιλογές, ακόμη και τον δρόμο της διεθνούς δικαιοδοσίας . «Αυτό που συνέβη τις τελευταίες 10 μέρες δυσχέρανε την σχέση. Είναι επιτακτικής σημασίας η Τουρκία να αποκλιμακώσει και να επιστρέψει στην πρότερη κατάσταση, η οποία λειτούργησε αρκετά καλά, αν δει κανείς τις ροές το 2017-18», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία και είμαστε προορισμένοι να ζούμε μαζί, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες εκβιασμού, τις οποίες ουσιαστικά η Τουρκία επιχείρησε να επιβάλει σε μας και στην Ε.Ε. Δεν είμαστε ποτέ εμείς που προκαλούμε, αλλά θα απαντήσουμε με σθένος σε κάθε πρόκληση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε μεταξύ άλλων γιατί η χώρα ξοδεύει τόσα πολλά χρήματα για την άμυνά της, για να απαντήσει χαρακτηριστικά, «επειδή δυστυχώς ο γείτονάς μας είναι η Τουρκία και όχι η Δανία και χρειαζόμαστε αποτρεπτική δύναμη» και να αποσπάσει το χειροκρότημα των παρισταμένων. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει με μέτρο, καθώς οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο. Παραδέχθηκε πάντως ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να μπορούσε να διαθέτει σε αμυντικό εξοπλισμό το 1% του ΑΕΠ έναντι του 2% και να διοχέτευε διαφορετικά τους υπόλοιπους πόρους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «διπλή κρίση» που πέρασε η χώρα, πριν και μετά το 2015.

«Η Ελλάδα σήμερα, παρά τις δυσκολίες, βγαίνει από την κρίση με μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί και να νομοθετεί ταχύτερα» τόνισε και επανέλαβε την πάγια θέση του για την ανάγκη παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις να υπάρξει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, στοιχείο που, όπως επισήμανε, έχει σήμερα ακόμη μεγαλύτερη σημασία με δεδομένες τις προκλήσεις που θέτει ο κοροναϊός. «Στην Ελλάδα κάνουμε το παν για να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχει όριο στο πόσα μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς δημοσιονομικό χώρο», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, για να εξηγήσει ότι αυτό ισχύει πλέον ακόμη περισσότερο λόγω των πιθανών συνεπειών της επιδημίας και να επαναλάβει ότι το 2020 θα πρέπει πλέον να αντιμετωπιστεί διαφορετικά σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ακόμη ερωτήσεις σχετικά με την σχέση της Ελλάδας με την Κίνα, για να διαβεβαιώσει ότι οι εμπορικές συνεργασίες δεν συνιστούν ανησυχητική για την Ε.Ε. εξάρτηση από την χώρα, ενώ διευκρίνισε ότι αυτές οι σχέσεις δεν συνεπάγονται και αδιαφορία της Αθήνας για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της απουσίας της Ελλάδας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή στην Λιβύη χώρα της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις στην Λιβύη την αφορούν άμεσα, ειδικά μετά τα «μνημόνια» που υπέγραψε η κυβέρνηση Σάρατζ με την ‘Αγκυρα και τα οποία θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

Αρχές Ιανουαρίου τα πρώτα οπλισμένα Rafale στην Ελλάδα

Νέο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Παρλί στις Βρυξέλλες

Η συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στον απόηχο των δηλώσεων Οκτάι για συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο – Επί τάπητος τα εξοπλιστικά προγράμματα για Rafale και Belharra – Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την «Στρατηγική Πυξίδα» της ΕΕ
Τις εξελίξεις γύρω από την πορεία των διαπραγματεύσεων αναφορικά με την προμήθεια των φρεγατών Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και την κατάσταση ασφαλείας στην Ν.Α Μεσόγειο, έπειτα και από τις δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά τις γεωτρήσεις της στην περιοχή, πρόκειται να συζητήσουν σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλί.

Η συνάντηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα ξεκινήσει περίπου στις 6:30 ώρα Ελλάδος και θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ε.Ε.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παναγιωτόπουλου με την Φλ. Παρλί, αναμένεται να βρεθεί επίσης και το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών Rafale, το οποίο υλοποιείται όπως ακριβώς έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Να σημειώσουμε πως στο τέλος του χρόνου πρόκειται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και του τρίτου κύματος των Ελλήνων πιλότων που ήδη εκπαιδεύονται στην βάση Μερικιάν, πλησίον του Μπορντό. Σύμφωνα με πληροφορίες με το τέλος της εκπαίδευσης τους θα επιστρέψουν στην Ελλάδα “φέρνοντας” μαζί τους και τα πρώτα έξι Rafale.

Τα εν λόγω μαχητικά θα φτάσουν στην Τανάγρα στις αρχές Ιανουαρίου, μαζί με τα όπλα που θα φέρουν. Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τις φρεγάτες Belharra, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για την ομαλή ένταξή τους στο στόλο, με το Πολεμικό Ναυτικό να προετοιμάζει τους χώρους εκπαίδευσης του προσωπικού αλλά και υποδοχής των υλικών υποστήριξής τους. Ταυτόχρονα μείζον θεωρείται και το ζήτημα που αφορά στην κατασκευή του επιχειρησιακού κέντρου το οποίο θα στεγάσει τα 65 άτομα που θα χειρίζονται από ξηράς και για κάθε γαλλική φρεγάτα ορισμένες από τις ψηφιακές της λειτουργίες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με την κα. Παρλί, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στην κοινή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης και των Υπουργών Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η «Στρατηγική Πυξίδα», ένα κείμενο 5 σελίδων με τίτλο: “Μία στρατηγική πυξίδα για να γίνει η Ευρώπη πάροχος ασφάλειας”, στο πλαίσιο του οποίου περιγράφονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Να επισημάνουμε πως αργότερα σήμερα ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόκειται να συναντηθεί για πρώτη φορά και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παναγιότωφ. Αύριο, Τρίτη, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συμμετάσχει στο Κατευθυντήριο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), καθώς και στη Συνάντηση των Υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις και θα προετοιμαστεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Δεν θα επισκεφτεί την Βόρεια Ελλάδα ο Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίος

Δεν θα επισκεφθεί την βόρεια Ελλάδα λόγω έξαρσης της πανδημίας

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα, από τις 20 έως και 25 Νοεμβρίου 2021, όπως ανακοινώθηκε από την Αρχιγραμματεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναμένεται να συμμετάσχει στο Πανηγυρικό Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, «επί τη μεγάλη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου» και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής που διοργανώνονται στην Αθήνα από την Εκκλησία και άλλους φορείς, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών από της αναρρήσεως του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας.

Ωστόσο, οι προγραμματισμένες επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη και Άγιον Όρος μετατίθενται εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας.

«Με αυτήν την απόφαση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιθυμεί να αποστείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, περί της ανάγκης εμβολιασμού και σεβασμού των προστατευτικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ως της μόνης ασφαλούς οδού για την υπέρβαση της φονικής πανδημίας. Προσεύχεται δε, για την ανάπαυση των ψυχών των θανόντων, για την ταχεία αποκατάσταση της υγείας των ασθενούντων και για την άνωθεν ενίσχυση των ιατρών, των νοσηλευτών και πάντων των υπευθύνων για την αντιμετώπιση της παρούσης σκληράς δοκιμασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πηγή | Protagon.gr

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Μια πολεμική κρίση ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-Ρωσία θα μας γυρνούσε στον Μεσαίωνα.

Ενόψει επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα, ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων παρουσίασε τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Ο Παναγιωτόπουλος είπε ότι “το ΝΑΤΟ πρέπει να προωθήσει «τις κοινές αξίες που στηρίζουν τη διατλαντική κοινότητα. Στην Ανατολή, οι ενέργειες της Ρωσίας φαίνεται να απαξιώνουν τη φιλελεύθερη διεθνή τάξη που υπερασπίζεται ανοιχτά το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία φαίνεται να αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να νικήσει και, μακροπρόθεσμα, η υπερβολική στρατιωτική επέκτασή της, σε συνδυασμό με μια αδύναμη οικονομία, είναι πιθανό να υπονομεύσει τη θέση της…

Ωστόσο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, η Μόσχα θα παραμείνει ένας σημαντικός παίκτης ικανός να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ουσιαστικά ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι οποιοδήποτε πολεμικό σενάριο (ΗΠΑ,ΝΑΤΟ-Ρωσίας) είναι τρομερά επικίνδυνο όχι μόνο για την ΕΕ και τα Βαλκάνια αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. 

Όπως τόνισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, “αφενός, η συμμαχία πρέπει να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους για να δώσει μια «αξιόπιστη, ισορροπημένη, αναλογική» απάντηση στη «ρωσική επιθετικότητα», επομένως το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις θέσεις του.

«Από την άλλη πλευρά, η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή της συμφωνημένης θέσης του ΝΑΤΟ για την άμυνα και τον περιορισμό των προσπαθειών της Ρωσίας … πρέπει να συμπληρωθεί με ουσιαστικό διάλογο με τη Μόσχα για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, λάθος υπολογισμοί και ακούσια κλιμάκωση.

Για αυτό απαιτείται αύξηση της προβλεψιμότητας και μείωση της πίεσης, για να αποτρέψουμε περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις.

«Πρέπει να είμαστε σε επαφή με τη Μόσχα, αλλά και να υποδείξουμε ξεκάθαρα στην ρωσική πλευρά τις κόκκινες γραμμές μας, ποιες είναι τελικά οι υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος πιστεύει ότι μια συμφωνία ελέγχου των όπλων θα βοηθούσε στη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης.

“Γενικά, κανένα σενάριο με τη Ρωσία δεν είναι αδύνατο ή αναπόφευκτο. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποστολή του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ακολουθήσει τη  γνωστής παροιμία” ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο”, είπε ο Έλληνας υπουργός.

Οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση επιδεινώθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης στο Ντονιέντσκ, λόγω εχθροπραξιών ουκρανικών δυνάμεων κατά των Ρωσόφωνων, καθώς σε ότι αφορά την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.

Ρώσος ειδικός κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι επιδιώκει να αυξήσει τις στρατιωτικές εντάσεις.

“Πρόσφατα, στη Δύση, έχουν γίνει συχνές δηλώσεις για τη «ρωσική απειλή». Η Ρωσία έχει επανειλημμένα απαντήσει σε αυτό ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε κανέναν και οι δηλώσεις για «ρωσική επιθετικότητα» χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να τοποθετηθεί περισσότερος στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα”, ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η ρωσική απειλή είναι «μια εφεύρεση όσων θέλουν να επωφεληθούν από τον ρόλο τους ως πρωτοπόρος στον αγώνα κατά της Ρωσίας, για να λάβουν κάποια μπόνους και προτιμήσεις για αυτό».

Η Ελλάδα πρέπει και οφείλει να ζητά αυτοσυγκράτηση παρ’ όλη την μικρή δύναμη της εντός συμμαχίας, αφού οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα προκαλούσε εκατόμβες θυμάτων και πισωγύρισμα δεκάδων ετών.

www.pentapostagma.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: