Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρομεσαίοι | Έρχεται το νομοσχέδιο για συγχωνεύσεις και εξαγορές – Κοντά στο Πάσχα η παρουσίαση

Γύρω στο Πάσχα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να παρουσιαστεί το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, για τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η φιλοσοφία του περιλαμβάνει τη διόρθωση αλληλοσυγκρουόμενων διατάξεων από διαφορετικούς νόμους.

Ιδιωτικές επενδύσεις

Στόχος είναι να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αλλάξει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, μέσα στο 2024, με την αύξηση του μεγέθους των μικρών επιχειρήσεων ή την απορρόφησή τους από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα. Οι νέες παρεμβάσεις ουσιαστικά θα συμπληρώσουν τον νόμο 4935/2022, ο οποίος προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων.

Τι έρχεται

 • Παροχή κινήτρων για χρηματοδότηση επιχειρήσεων σε στάδιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ- Αναπτυξιακής Τράπεζας).
 • Ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας 2009/133 για κοινό φορολογικό καθεστώς στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών.
 •  Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
 • Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Εξετάζεται η επέκταση του χρονικού ορίου των 3 ετών που υφίσταται σήμερα για την απαλλαγή φόρου για κέρδη που συνδέονται με εκμετάλλευση πατέντας.

Τι προβλέπεται σήμερα

Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται και οι επαγγελματίες και οι αγρότες που συνενώνονται:

 • Απαλλάσσονται για 9 έτη κατά 30% από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών, υπό την προϋπόθεση ενός ελάχιστου αθροιστικά κύκλου εργασιών, στις περιπτώσεις μετασχηματισμού επιχειρήσεων, συνεργασίας προσώπων, μετατροπής ή συνένωσης ατομικών επιχειρήσεων.
 • Το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 500 χιλ. ευρώ στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων.
 • Στην περίπτωση της συνεργασίας προσώπων, το φορολογικό όφελος από την απαλλαγή μπορεί να ανέλθει συνολικά έως το ποσό των 125 χιλ. ευρώ για καθένα από τα συνεργαζόμενα πρόσωπα.
 • Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς των ζημιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων στον ισολογισμό της νέας επιχείρησης και η δυνατότητα φορολογικού συμψηφισμού αυτών με τα κέρδη της νέας επιχείρησης, είτε της τρέχουσας είτε επόμενων χρήσεων, για κύκλο εργασιών ίσο ή μεγαλύτερο του ποσού των 450 χιλ. ευρώ.
 • Αναγνωρίζεται έκπτωση των δαπανών που πραγματοποιούνται για την απόκτηση τίτλων στην περίπτωση εξαγοράς επιχείρησης.
 • Απαλλάσσονται κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος οι συνεργασίες φυσικών προσώπων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Οι κανόνες για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις αποτελούν σημαντικό ορόσημο στη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς για τις εταιρίες και για την άσκηση της ελευθερίας εγκατάστασής τους.

Η εικόνα των μικρομεσαίων

Σήμερα στη χώρα λειτουργούν περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 95% έχει έως 10 εργαζομένους. Μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Ουσιαστικά, στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόρους, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μεγαλώσουν μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το 2024 θα είναι έτος κατά το οποίο πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσης καθώς με το νέο σύστημα των τεκμηρίων αυξάνεται το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία. Ουσιαστικά, τα τεκμήρια έρχονται να αλλάξουν τον χάρτη στο εγχώριο επιχειρείν. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα γραφεία υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας της ΑΑΔΕ μέσω των οποίων θα δίνονται πληροφορίες και συμβουλές πάνω σε φορολογικά θέματα.

Στις αρμοδιότητες των νέων Γραφείων θα είναι η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων στους ενδιαφερόμενους για τις μορφές εταιρειών που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε μία, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τους φορολογικούς συντελεστές και τα κίνητρα που προβλέπονται για συγχωνεύσεις και εξαγορές.

πηγή: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παραμένουν σε προσιτές τιμές τα οικοδομικά υλικα την άνοιξη του 2024

Παρόλες τις ανατιμήσεις που έχουν μπεί σε όλα τα Ελληνικά νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες, οι περισσότεροι φέτος την άνοιξε κάνουν αρκετά έργα και κυριώς καλωπισμό του χώρους τους μετά απο αρκετά χρόνια. Όλα όμως όπως λέει ιδιοκτήτης καταστήματος με οικοδομικά υλικά με μέτρο, με τα περισσότερα έργα να περιορίζονται στους κήπους και στις αυλές.

Όσον αφορά την τιμή των οικοδομικών υλικών και αυτά όπως όλα τα άλλα προϊοντα παρουσιάζουν άυξηση τιμής, με την αύξηση αυτή να φτάνει και το 20%.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Προβλήματα στισ παραγωγές της Π.Ε. Καβάλας έφερε η κλιματική αλλαγή

Aρκετά προβλήματα έχει φέρει η κλιματική αλλαγή που επικρατεί τα τελευταία έτη στο κλάδο των αγροτών και κυριώς στους παραγωγούς. Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους ίδιους λόγω του ήπιου χειμώνα και τις ανύπαρκτης άνοιξης οι παραγωγές τους επωμίζονται μεγάλες ζημιές, όπως είναι η ακαρπία. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα θα φέρει και πρόβλημα και στους καταναλωτές καθώς η ακαρπία θα φέρει λιγότερα προϊόντα στους πάγους των λαϊκών αγορών  αλλά και αυξημένες τιμές.

 

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ | Προγραμματισμένες καταβολές 95 εκατ. ευρώ σε 94.000 δικαιούχους

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), 93.887 δικαιούχοι θα μοιρασθούν συνολικά 94.754.700 ευρώ από σήμερα Δευτέρα 15 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

 • Από τον e-ΕΦΚΑ από τις 15 έως 19 Απριλίου θα καταβληθούν 27.800.000 ευρώ σε 1.130 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
 • Στις 15 Απριλίου θα καταβληθούν για παροχές τ.ΟΑΕΕ 214.439 ευρώ σε 202 δικαιούχους.
 • Στις 18 Απριλίου θα καταβληθούν για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας 13.240.261 ευρώ σε 29.455 δικαιούχους.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

 • 21 εκατ. ευρώ σε 35.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
 • 21 εκατ. ευρώ σε 22.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
 • 8 εκατ. ευρώ σε 100 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
 • 2 εκατ. ευρώ σε 4.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
 • 1,5 εκατ. ευρώ σε 2000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en