ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια Νύχτα στο Μουσείο: Περιπέτεια και Γνώση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Το Τοπικό Τμήμα Καβάλας του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, διοργανώνει μια μοναδική δράση στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2025, με θέμα:
«Μουσεία και κοινωνίες σε διαρκή αλλαγή».
Η εκδήλωση με τίτλο «Μια νύχτα στο μουσείο» θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 17 & 18 Μαΐου 2025 και περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικής και βιωματικής συμμετοχής, με διανυκτέρευση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το μουσείο μέσα από:
-
Παιχνίδια γνωριμίας
-
Βιωματικά εργαστήρια
-
Δραστηριότητες πόλης
-
Νυχτερινό παιχνίδι εξερεύνησης
-
Εντοπισμό ενός «χαμένου ευρήματος» που… εξαφανίστηκε!
Η δράση, εμπνευσμένη από την ιστορία του μουσείου και σχεδιασμένη για να προσφέρει γνώση και ψυχαγωγία, απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου από τον Νομό Καβάλας και τους όμορους νομούς, ακόμα κι αν δεν είναι μέλη του Οδηγισμού.
Την Κυριακή 18 Μαΐου, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με βιωματική ξενάγηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 15 Μαΐου 2025 επικοινωνώντας με την πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος, Αναστασία Κούκου, στο τηλέφωνο 6941404681.
Πάρτε τον υπνόσακό σας, τον φακό σας και άφθονο κέφι, και ελάτε να ζήσετε μια αξέχαστη εμπειρία στο μουσείο!
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Πολλά τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας

Το φαινόμενο του παράνομου παρκαρίσματος αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, και η Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αρκετά είναι τα οχήματα που έχουν σταθμεύσει αυθαίρετα στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, σε χώρο που είναι ιδιωτικός, και χωρίς να υπάρχει σχετική σήμανση που να επιτρέπει τη χρήση του ως δημόσιο χώρο στάθμευσης.
Μάλιστα για να φτάσουν εκεί περνάνε από το πεζοδρόμιο (!) κάνοντας και αλλη παρανομία.
Η συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζει τα δικαιώματα του ενοικιαστή του χώρου (που τον νοικιάζει από τον Δήμο Παγγαίου).
Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να μεριμνήσουν για την προστασία της περιοχής, την τήρηση της νομιμότητας και την ενημέρωση των επισκεπτών για τις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης. Από την πλευρά τους, οι οδηγοί οφείλουν να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στον χώρο και στους κατοίκους της περιοχής, αποφεύγοντας ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα ή παρανομίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Τέλος τα φοιτητικά πάρτι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), κ. Μάρης, ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα επιτρέπει πλέον τη διοργάνωση φοιτητικών πάρτι στους χώρους του. Το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου δόθηκε έμφαση στην ασφάλεια των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό ασφαλείας.
Ο κ. Μάρης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν χορηγεί άδειες για τις μεγάλες εκδηλώσεις στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς οι χώροι δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και το ίδρυμα δεν διαθέτει τα μέσα για να ελέγξει τέτοιες εκδηλώσεις.
Επιπλέον, προειδοποίησε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν ποτά ή εξοπλισμό σε παράνομα πάρτι ότι το Πανεπιστήμιο θα ασκήσει νομικές ενέργειες κατά όσων δραστηριοποιηθούν χωρίς άδεια.
ΚΑΒΑΛΑ
Εντυπωσίασαν Στέφανος Κορκολής και Σοφία Μανουσάκη στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων

Γέμισε από κόσμο το βράδυ του Σαββάτου το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων για την συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη
Δείτε βίντεο :
Κεντρική φωτό : Λάσκαρης Τσούτσας