Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή | Αναρωτιέμαι αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα

Στις κυβερνητική πολιτική και τον σχεδιασμό αναφορικά με τα εργασιακά αλλά και στα «ψέματα» της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας και σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, επέλεξε να μετατρέψει την απάντηση στις δύο ερωτήσεις που είχαν καταθέσει Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνεδρίαση ειδικής ημερήσιας διάταξης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

«Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι» είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». Παραθέτοντας στοιχεία για την αντίκρουση όσων αναφέρονταν στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία διαφορετική εικόνα, τόνισε πως «τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες» και προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη του τομέα της εργασίας. «Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών», είπε χαρακτηριστικά. Πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, επίσης, επισήμανε: «Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα εργασιακά τον τομέα όπου αναδεικνύονται οι ιδεολογικές διαφορές με την αξιωματική αντιπολίτευση, απάντησε στα «έξι ψέματα» του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα ενώ στη δευτερολογία του διερωτήθηκε εάν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα.

 

 

«Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών καλών θέσεων εργασίας»

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όμως, να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις -με τη σειρά τους- έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Αυτήν τη Συμφωνία Αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα-ένα τα ζητήματα που είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη για όλους» καθώς και ότι «η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην την αγοράς κι αυτή δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας».

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης της ανεργίας, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 16,5% έναντι 18,5%, που ήταν τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Είπε, επίσης, ότι «υποκριτικά η αντιπολίτευση μιλάει για ρεκόρ απολύσεων, καθώς η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι, όπως και 265.212 περισσότερες οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν».

Για το κατά πόσο υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, σημείωσε πως «το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο του 2018». Όπως τόνισε, «ελέγχθηκαν 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο εξάμηνο» ενώ εντατικοποιημένοι ήταν και οι έλεγχοι από τα ελεγκτικά κέντρα του ΕΦΚΑ. Συμπλήρωσε πως καταγράφεται αισθητή αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης.

«Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξαίρεση από τις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από τη Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας, όμως, των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει -όπως αποδεικνύεται- και από τη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον τουρισμό», επισήμανε.

Εξίσου, συμπλήρωσε ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ για «υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο», κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαστρέβλωση των πραγματικών στοιχείων και κάνοντας αναφορά στους 5.500 επιστήμονες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. «Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα», είπε για να προσθέσει: «Εγώ θα κλείνω την πόρτα σε διορισμούς από το παράθυρο».

 

 

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε σε μία σύντομη αναφορά στα θετικά στοιχεία για την οικονομία, καθώς και στην αντίκρουση επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επικοινωνιακής καταιγίδας και σύμπραξης με την εγχώρια διαπλοκή.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται στο να προσλαμβάνουν. Η οικονομία και η κοινωνία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται κι έχουν τη δυνατότητα ευκολότερα να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους», υπογράμμισε και σχολίασε: «Δεν μπορείτε -ό,τι και να λέτε- να κρύψετε την πραγματικότητα, και τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες». Μιλώντας για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου παρέδωσε στα Πρακτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου λέγοντας: «Έχω ένα πολύ ωραίο πακέτο με όλα τα θετικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων για την ελληνική οικονομία… Ούτε ένα θετικό σχόλιο δεν ακούσαμε από σας για τις θετικές εξελίξεις. Η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, απέχει μόλις δύο θέσεις από την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της «ένα φιλόδοξο στόχο. Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση».

«Ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, έξι μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενώ στο εσωτερικό και η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων, 7 δισ. περισσότερες το τελευταίο επτάμηνο, δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ενισχύει και τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Κάτι το οποίο, νομίζω, αξίζει να υπογραμμιστεί, η κτηματαγορά, η αγορά ακινήτων επιστρέφει στην άνθηση. Αυξήθηκαν κατά 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο 6μηνο, αυξήθηκαν και οι αξίες των ακινήτων. Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων ενδέχεται να ξεπεράσει και το 10% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019. Και αυτό δίνει αξία στα ακίνητα όλων των Ελλήνων. Γιατί ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν μοχλός για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Δίπλα στις υπόλοιπες ενδείξεις καθιστά πιο ρεαλιστικό τον στόχο μας για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε, μόλις χθες, προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία. Εκτιμούμε ότι θα τις αναθεωρήσει κι άλλο, καθώς τα θετικά νέα από την πορεία της οικονομίας για το 2020 θα προστίθενται στην πολύ καλή αρχή που έχουμε ήδη κάνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Εσείς -που βαρύνεστε πια με μία κυβερνητική θητεία 4,5 ετών- καλλιεργείτε τον φόβο απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Τίποτα ανακριβέστερο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν σήμερα σοβαρά την ελληνική κοινωνία».

 

 

Οι στόχοι

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους στόχους: «Ο στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος: Να ξεκολλήσουμε από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αύξηση των επενδύσεων και του εισοδήματος και η μείωση των φόρων, η ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών και η αύξηση της απασχόλησης, κυρίως της πλήρους απασχόλησης. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολόγηση της εργασίας. Εμείς τη μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μας αφήσατε υψηλές, υψηλότατες, ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς τις μειώνουμε ξεκινώντας από τους πλήρως απασχολούμενους. Το κάνουμε ήδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική μας αντίληψη έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Η πορεία της εθνικής οικονομίας πρέπει να αντανακλάται στο καθημερινό εισόδημα του κάθε νοικοκυριού, αλλά η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς και δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας. Οι επιλογές μας, συνεπώς, στα πεδία τόσο της επιχειρηματικότητας όσο και της παραγωγής, είναι αλληλένδετες. Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να ασκήσει τον ρόλο τού επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που τώρα αγωνιζόμαστε για να πάψει να είναι μία “μαύρη τρύπα”, χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός, η πραγματική οικονομία και στο τέλος της ιστορίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από αυτές τις πολιτικές. Όσες φορές κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την οικονομική δραστηριότητα, με αναχρονιστικές υπερ-ρυθμίσεις, χάθηκε κοινωνικός πλούτος, χάθηκαν δουλειές. Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι διαφορετικός».

Και διευκρίνισε: «Αποφεύγω να μιλάω πάρα πολύ με αριθμούς. Επικεντρώνοντας, όμως, στα εργασιακά, θα επικαλεστώ μερικούς. Όχι για να κουράσω, αλλά για να αποδείξω ότι σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνουν συγκεκριμένες πολιτικές σε δύο κατευθύνσεις: Θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης μέσω επενδύσεων και ταυτόχρονα προστασία της εργασίας με σύγχρονες και αποτελεσματικές πρακτικές. Ο εργαζόμενος σήμερα, ήδη, ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Παρά την αντίθετη προπαγάνδα σας, το αφορολόγητο παρέμεινε εκεί που ήταν και διατηρήθηκαν φυσικά και όλα τα σταθερά επιδόματα προς τους πιο αδύναμους. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, όμως, για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση από το 22% στο 9%. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και 30% στα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνει τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, ξεκινώντας από τα φάρμακα. Μόλις προχθές καταθέσαμε τροπολογία για τη μείωση των τιμών στα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα και στα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα. Ενώ ταυτόχρονα ψηφίσαμε και μία πολύ σημαντική τροπολογία, με την οποία δεν επιβαρύνονται πια με ΦΠΑ ιδρύματα τα οποία κάνουν δωρεές προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι αποδεσμεύονται σημαντικοί πόροι από ιδρύματα για περαιτέρω σημαντικό κοινωφελές έργο.

Από την αρχή του έτους υλοποιείται και η προεκλογική μας δέσμευση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Και βέβαια απέναντι στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν αυτό το έκτακτο βοήθημα αντισταθμίζεται από την κατάργηση της μείωσης των εισφορών σε γυναίκες οι οποίες αποκτούν παιδί, απάντησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εργασίας. Καταθέτω τη δήλωσή του, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και παρακαλώ να μην επαναφέρετε αυτό το επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο. Οι χαμηλότερες εισφορές έρχονται να πλαισιώσουν τα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών.

Ταυτόχρονα, οι παράλληλες φοροελαφρύνσεις για την επιχειρηματικότητα φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Τέσσερις χιλιάδες ογδόντα πέντε περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη εγκρίνει πολλές σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις -δεν θα τις απαριθμήσω- που αναμένεται να προσθέσουν συνολικά δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οι θετικές συνέπειές τους, ωστόσο, θα εκδηλωθούν εντός των επόμενων ετών. Όταν δρομολογείται μία μεγάλη στρατηγική επένδυση χρειάζονται 12-18 μήνες για να αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει. Σε βάθος τετραετίας τα θετικά αποτελέσματα από αυτές τις μεγάλες επενδύσεις θα είναι απολύτως ορατά στην ελληνική κοινωνία».

 

 

Η τιμωρία και η επιβράβευση των ασυνεπών και των συνεπών εργοδοτών

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι επενδύσεις δρουν ήδη πολλαπλασιαστικά και βελτιώνουν τη συνολική εικόνα της χώρας ως ενός ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, που μπορεί και πάλι μετά από μία δεκαετία κρίσης να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια. Και όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν μία πολιτική, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοεπενδυτική και φιλεργατική. Γι’ αυτό μιλούσαμε πάντα και εξακολουθούμε να μιλάμε για ανάπτυξη για όλους». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο επτάμηνο για την προστασία της εργασίας:

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας, ώστε να ελέγχεται η αδήλωτη εργασία, η παραβίαση του ωραρίου και να υπάρχει ένα σαφές και οριοθετημένο πλέγμα κυρώσεων. Τώρα όλοι οι εργοδότες και όλοι οι εργαζόμενοι, φυσικά, γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Για παράδειγμα, με το παλιό σύστημα, ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο πρόστιμο ανεξάρτητα αν στερούσε την άδεια σε μερικούς υπαλλήλους ή στο σύνολο του προσωπικού του. Τώρα υπάρχει μία ποινή για κάθε αδικία σε κάθε εργαζόμενο. Και αυτή αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εργαζόμενο που θίγεται. Όταν εντοπίζεται μία παρανομία σε ένα τοπικό υποκατάστημα μίας αλυσίδας, η ποινή θα αφορά τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, αντί να πολλαπλασιάζεται -συχνά εκβιαστικά- επί τον αριθμό των εγκαταστάσεων της εταιρείας ανά τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, συνεπείς εργοδότες θα εισέρχονται στο λευκό μητρώο, θα επιβραβεύονται με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα. Θα το ξαναπώ, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι σχέσεις πολιτείας και επιχειρήσεων είναι αυστηρά οριοθετημένες. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το τυφλό, ρητορικό, συχνά λαϊκίστικο κυνηγητό κάποιας θολής, κακής αλλά πάντα εξαιρετικά αφηρημένης εργοδοσίας. Έτσι το αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία, ένα πρόστιμο το οποίο για πρώτη φορά επέβαλε αυτός ο υπουργός Εργασίας σε προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε σημαντικότατες αντιδράσεις τότε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, μπορεί, ναι, μπορεί να μειωθεί εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσληφθεί αμέσως με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για έναν χρόνο. Και δεν είναι τυχαίο ότι η αμοιβή για κάθε υπέρβαση του συμφωνημένου ωραρίου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε ήδη από αυτήν την κυβέρνηση κατά 12%. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους, τους εργοδότες να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμες».

 

 

Επικείμενες μεγάλες τομές

«Η επόμενη μεγάλη τομή έρχεται το επόμενο δίμηνο και αφορά το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ 2”. Το υφιστάμενο σύστημα αναβαθμίζεται, ενσωματώνοντας πλέον την ψηφιακή παρακολούθηση του χρόνου εργασίας και τη λειτουργία της κάρτας εργασίας. Τεχνολογία απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, από το ανοιχτό μητρώο συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων μέχρι την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και την καταγραφή της υπερεργασίας. Αν κάποιοι φοβούνται, ας το γνωρίζουν. Η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, επισήμανε: «Δύο λόγια για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που επίσης συστρατεύονται στην εθνική αναγέννηση, αποκτώντας μία νέα κατεύθυνση. Οι δράσεις αυτές δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων, ούτε να ενεργοποιούνται ευκαιριακά. Αντιθέτως, πρέπει να στρέφονται στην απόκτηση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων, πρωτίστως ψηφιακών, ώστε εκείνοι που θα παρακολουθούν τα σχετικά προγράμματα, δήμων ή φορέων, να αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες και αυξημένη δυνατότητα την επόμενη μέρα να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Έτσι, 111.000 άνεργοι συμπολίτες μας ξεκινούν από φέτος να εκπαιδεύονται, να καταρτίζονται, να εξειδικεύονται ώστε να αποκτούν σταθερά εφόδια για την επόμενη φάση της ζωής τους. Αναφέρω μερικά παραδείγματα μόνο από τα προγράμματα, τα οποία πολύ σύντομα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει σε πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση. Πενήντα δύο χιλιάδες νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης, σε τομείς δυναμικούς, όπως η ψηφιακή, η “πράσινη οικονομία”, η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Τριάντα έξι χιλιάδες πεντακόσιοι άντρες και γυναίκες θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων του Δημοσίου. Τρεις χιλιάδες Άτομα Με ειδικές Ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία. Είκοσι δύο χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας. Πέντε χιλιάδες γυναίκες θα γνωριστούν με τις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Και 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας. Σε αυτούς προσθέστε και 32.500 συμπολίτες μας που θα παρακολουθήσουν τα νέα στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με έμφαση κυρίως στην περιφέρεια. Θα είναι ύψους, συνολικά, 225 εκατομμυρίων ευρώ κι ενεργοποιούνται τις επόμενες μέρες. Πολιτικές απασχόλησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα πρόχειρο βάλσαμο σε μία ανοιχτή πληγή. Πρέπει να γίνουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ένα μόνιμο μέσο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας».

 

 

Η «ιστορία» του κατώτατου μισθού

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι διάλεξε «μία μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μία ιστορία, η οποία έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης από την αντιπολίτευση και θα την ονόμαζα “κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ”. Μία ιστορία που αξίζει, νομίζω, να τη θυμηθούμε. Το 2013, λοιπόν, θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου, φαντάζομαι το θυμάστε, κυρία Γεννηματά, μαζί τον ψηφίσαμε τον νόμο αυτόν. Ως αντιπολίτευση τότε, τι λέγατε, κύριε Τσίπρα; “Εργασιακή γαλέρα”, “Μεσαίωνας”. Καταψηφίσατε, φυσικά, τη σχετική ρύθμιση. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε, φυσικά, ούτε τη σκίσατε με έναν νόμο και με ένα άρθρο, ούτε την εφαρμόσατε, όμως, την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει ήδη στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Τη θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μία δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους. Και, ναι, το αυξήσατε 11%. Αν το αυξάνατε κάθε χρόνο από το 2017, το 2018 και το 2019, πάλι στο ίδιο επίπεδο θα ήμασταν και θα είχαν ωφεληθεί και οι εργαζόμενοι το 2017 και το 2018. Τώρα μας ρωτάτε, τι μας ρωτάτε; Αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο, τον οποίο εμείς ψηφίσαμε; Εσείς τον πολεμήσατε, μετά τον αγνοήσατε και μετά τον διαστρεβλώσατε. Λοιπόν, αυτός ο νόμος, ο 4172, θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση.

Καταθέτω τον νόμο. Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό.

Στο μεταξύ όμως, και κλείνω με αυτό, αν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε βοηθήστε και εσείς να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που θα την επιτρέψει, αντί να κινδυνολογείτε μονίμως για την πορεία της. Κάντε αυτό, δηλαδή, που κάνουν και οι περισσότεροι Έλληνες, αντί να σπέρνετε διαρκώς ψεύτικες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.

Θα σας συμβούλευα, αν μπορείτε, να ξεφύγετε, επιτέλους, από το παρελθόν σας, το οποίο οι πολίτες -σας θυμίζω- το καταδίκασαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Διαφορετικά, θα ψάχνετε για πολύ καιρό τους λόγους που οι πολίτες σάς γύρισαν την πλάτη και θα χρειαστούν πολλές σελίδες αυτοκριτικής στο κείμενο που μαθαίνω ότι θα συζητήσετε με τους συντρόφους σας αυτό το Σαββατοκύριακο. Καλό κουράγιο, κύριε Τσίπρα, για το Σαββατοκύριακο που έχετε μπροστά σας».

Πρωτολογία Τσίπρα: Αυτά είναι τα 8 χειρουργικά χτυπήματα στην εργασία

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για “λαθροχειρία” τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποια είναι η εικόνα στην αγορά. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το TripAdvisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

 

 

Για 8 χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην περίοδο του Μνημονίου, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τους 7 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ.

1. Υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.

2 και 3.: Καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης του εργαζομένου και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

4. Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε ειδικές οικονομικές ζώνες και δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες θα πρέπει να της τηρούν δίνοντας υψηλότερους μισθούς.

5. Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στη διαιτησία. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία.

6. Μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο νομίμων υπερωριών κατά 60%. Με δυο λόγια τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραριών και αδήλωτες υπρωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές.

7. Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση. «Αδιανόητη η απόφασή σας να μην ανανεώσετε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του Brain drain, για συμβασιούχους πτυχιούχους στον δημόσιο τομέα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον Μητσοτάκη να ξαναδεί το συγκεκριμένο θέμα.

8. Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

 

 

Κατώτατος μισθός και εργαζόμενες μητέρες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού ανέφερε: «Μας λέτε ότι κάνουμε επικοινωνιακά κόλπα με τον κατώτατο μισθό. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε πολιτική βούληση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως και διάθεση συνεννόησης για με τους δανειστές. Οι τεχνοκράτες ήθελαν 5% αύξηση. Εμείς θεσμοθετήσαμε 11% αύξηση. Και τελειώσαμε με το ρατσιστικό νομοθέτημα του υποκατώτατου μισθού».

Και συνέχισε λέγοντας «εκείνη την περίοδο ο ΣΕΒ ήθελε 1% με 2%. Εσείς τότε δεν παίρνατε θέση. Αντιθέτως μας κατηγορούσατε ότι θα καταστρεφόταν η οικονομία. Καμία οικονομία δεν καταστράφηκε. Όταν κάναμε πρόταση για αύξηση σταδιακά για 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 μας κατηγορούσατε για λαϊκισμό. Δεσμευτείτε λοιπόν εδώ ενώπιον του λαού ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 5,6%. Διπλάσιος δηλαδή του ρυθμού ανάπτυξης του 2,8% που παρουσιάσατε».

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων μητέρων:

«Φέρατε στα μουλωχτά ρυθμίσεις οι εργαζόμενες μητέρες να πληρώνουν περισσότερες εισφορές. Αποφασίστε με ποιον θα είστε επιτέλους και αν θα κάνετε κάτι για τον κόσμο της εργασίας».

 

 

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την εσωτερική σας κρίση

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τα εργασιακά.

«Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, είστε στο 2014» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, «επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια, αλλά κυβερνήσατε 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής σας, γι’ αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση. Δεν έχετε μάθει πολλά από αυτή τη διαδρομή».

Συνεχίζοντας τη μετωπική του, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση, αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν θα πως επέστρεψε αλλά η πορεία της είναι στη θετική κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με τη δική σας εσωτερική κρίση που προσπαθείτε να εξάγετε, με λόγο που με το ζόρι κερδίζει χειροκροτήματα από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα».

 

 

«Αν συνεχίσετε σε αυτή τη γραμμή, αυτή την κυβέρνηση μπορεί να τη διευκολύνετε αλλά σίγουρα δεν κάνετε καλό στη χώρα, το 31% που σας στήριξε στις εκλογές περιμένει κάτι παραπάνω από αυτά που βλέπουμε έως σήμερα» πρόσθεσε.

«Εκπλήσσομαι με το θράσος σας, διότι οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης είναι μετρήσιμες, το κόστος το χρεώνεστε εσείς. Και είναι ένα κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων» ανέφερε από το βήμα του Κοινοβουλίου.

 

 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κλαδικές συμβάσεις και την επέκτασή τους, στην οποία αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Γνωρίζετε ότι υπάρχει νομοθεσία που ορίζει ότι για να επεκταθεί μία κλαδική σύμβαση πρέπει να πιστοποιηθεί ότι οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 50% και στη συνέχεια πρέπει να τεθεί υπ΄όψη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν πρέπει να έχουμε το προηγούμενο συμβάσεις που δεν τηρούσαν τη διαδικασία να τίθενται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Αναφερθήκατε για τους ελέγχους στην Τράπεζα Πειραιώς» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Έρχεστε με αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο να εκθέσετε τους ελεγκτές και να προσβάλλετε τη διαδικασία» είπε απαντώντας στην αναφορά του κ. Τσίπρα στην τράπεζα και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «υποβάθμισή του από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυξήθηκαν οι έλεγχοι που έκανε το ΣΕΠΕ το 2019, αυξήθηκαν τα πρόστιμα, αυξήθηκαν οι έλεγχοι που έκανε το ΕΦΚΑ».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογική «αδράνεια» του ΣΕΠΕ πριν τις τριπλές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούλιο.

«Μου κάνει εντύπωση πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο του 2019, τον Απρίλιο του 2019, τον Μάιο του 2019, ενώ μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον είναι σύμπτωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και τον Βάσιμο Λόγο Απόλυσης:

«Αναφερθήκατε στο ζήτημα του Βάσιμου Λόγου Απόλυσης. Με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική ισχύουν δύο τρόποι:

  • Αναιτιολόγητη απόλυση
  • Αιτιολογημένη απομάκρυνση

με πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια. Βασικός λόγος που καταργήθηκε είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ΕΡΓΑΝΗ η αιτία απόλυσης».

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους επιστήμονες αλλά και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΟΑΕΔ.

«Για το πρόγραμμα για τους 5.500 επιστήμονες που απασχολήθηκαν για 1 χρόνο στο Δημόσιο και μας ζητάτε να παραταθεί η σύμβαση. Αυτές είναι άκυρες. Αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια και απασχολούμε τους επιστήμονες στο Δημόσιο, όχι για να τακτοποιηθούν αλλά για εμπειρία έχουμε 2 επιλογές:

Να προσφέρουμε ένα δεύτερο έτος ή να ξεκινήσουμε ένα άλλο πρόγραμμα για άλλους νέους εργαζόμενους.

Σταματήστε να κοροϊδεύετε την νεοελληνική κοινωνία. Τους λέγατε μην ανησυχείτε θα βγούμε και θα σας τακτοποιήσουμε.

Όσο για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ: εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία δεν μπορούσατε να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

 

 

Στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα τον Φεβρουάριο του 2015 αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά.

«Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Όμως η αύξηση θα γίνει σταδιακά έως το 2016» διάβασε ο πρωθυπουργός απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Τσίπρα. Και ξέρουμε πού βρεθήκαμε, πρόσθεσε.

«Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, ενοχλείστε που αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί το έργο της και τηρεί τις δεσμεύσεις της, έχετε ακόμα 3,5 χρόνια για να το συνηθίσετε, κάντε πολλή υπομονή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022, αυτή είναι η διαφορά υπευθυνότητας, ήταν εύκολο να κάνω να κάνω πλειοδοσία» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας πάντα, όπως είπε, απουσιάζει από την αίθουσα της Βουλής όταν μιλάει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Αναφερόμενος σε απόσπασμα από την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να διαβάσει το βιβλίο του,  ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας είπε να δώσουμε λέει τα μεγάλα πλεονάσματα και να πάρουμε τα εργασιακά. Αλήθεια, έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα; Γι’ αυτό δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των ψηλών πλεονασμάτων;» είπε.

«Ίσως αυτή η συζήτηση για το 2015 πρέπει να γίνει, να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε εκείνο το αμαρτωλό 6μηνο» πρόσθεσε και κατέληξε με μία πρόταση: «Μιας και αύριο ετοιμάζεστε να συζητήσετε στην Πολιτική Επιτροπή κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά αυτά τα 4 χρόνια, προτείνω εξέταση κατ΄ αντιπαράσταση  με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα».

 

 

Δευτερολογία Τσίπρα: Ήσασταν η κυβέρνηση που έφερε τη χώρα σε ύφεση, ξεχνάτε πως εμείς τη βγάλαμε από τα μνημόνια

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή τις δηλώσεις του για τον Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε από τo βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του στη σημερινή συζήτηση για τα εργασιακά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό ενώ παράλληλα τόνισε ειρωνικά πως «η Νέα Δημοκρατία τα έκανε όλα σωστά».

«Πόσο τον έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Ο άνθρωπος που λέγατε πως κατέστρεψε τη χώρα σας είναι εξαιρετικά σημαντικός και ιδιαίτερα συμπαθής».

«Ασχοληθήκατε με το είδος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ξεχάσετε τη δική σας αντιπολίτευση. Ζητούσατε εκλογές επί 3,5 χρόνια και δεν τις είχατε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

 

«Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του εθνικού πλούτου. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη δική σας παράταξη. Στη δική σας παράταξη υπάρχει μια λυκοφιλία, με φράξιες. Εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας και τα συζητάμε. Εσείς τα κάνετε όλα σωστά. Συγχαρητήρια».

Αναφερόμενος στην επιμονή της κυβέρνησης «για δήθεν ανταλλαγές τις ημέρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης» ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε εάν αντανακλά κάποια προσωπική αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μήπως η σπουδή σας να προχωρήσετε σε απόλυτη άρση προστασίας της α’ κατοικίας έχει να κάνει με διεκδικήσεις σε άλλα ζητήματα;» διερωτήθηκε.

 

 

Για το προσφυγικό
Κάνοντας ειδική αναφορά στο προσφυγικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως καταδίκασε τους «νησιώτες να ζουν σε μια κατάσταση ασήκωτη, αβίωτη», για να μη μεταφερθούν όπως τόνισε «πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα».

 

 

Για την εργασία και τον κατώτατο μισθό
«Η Ιρλανδία μάς διδάσκει ότι ούτε η ανάπτυξη ούτε οι δείκτες αρκούν, αν δεν αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα, που είναι η ποιότητα της εργασίας» υποστήριξε και πρόσθεσε. «Το επιχείρημά σας για μη φακέλωμα του εργαζόμενου, με την καταγραφή αιτίας απόλυσης, δεν έχει καμία βάση. Ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του υποψήφιου εργαζόμενου. Η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2010 είναι η Ελλάδα».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Εγώ θα το αντιστρέφω λέγοντας ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στην εργολαβοποίησή της» είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κασσελάκης για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ | Χρέος μας να ανακόψουμε τον θεσμικό κατήφορο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Κασσελάκης, σε ανάρτησή του στο twitter, σημειώνει πως «δύο μήνες μετά το ψήφισμα – κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, έρχεται τώρα η έκθεση – κόλαφος του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα».

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης | Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα

Τα τμήματα του Ε65 Λαμία -Ξυνιάδα και Τρίκαλα -Καλαμπάκα που θα ενωθούν με το «τυφλό»κομμάτι του αυτοκινητόδρομου (Ξυνιάδα -Τρίκαλα) παραδόθηκαν το πρωί της Τρίτης από την ΤΕΡΝΑ σε εκδήλωση παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αυτή που αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Δείτε την εκδήλωση

Eκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κεντρική Ελλάδα, την Μακεδονία. Γνωρίζω ότι ειδικά για την δυτική Θεσσαλία πόσο σημαντικός είναι ο δρόμος αυτός και πώς αποτελούσε όνειρο πολλών δεκαετιών. 2,5 ώρες για να πάει από την Αθήνα στην Καρδίτσα, 3 ώρες για τα Τρίκαλα, προσβασισμότητα για ένα τόσο όμορφο και δοκιμασμένο κομμάτι της πατρίδας μας. Ένας δρόμος τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.

«Ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα, δοκιμάστηκε στην κρίση, έφτασε στο σημείο να είναι κολοβό με το βόρειο τμήμα να είναι σε χρηματοδοτικό κενό. Αν δεν ήταν η επιμονή της κυβέρνησης και η πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαική Επιτροπή δεν θα το είχαμε ολοκληρώσει για να παραδοθεί εκτιμούμε σε 2 χρόνια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε καλά οτι κάθε φορά που παραδίδεται ένας αυτοκινητόδρομος μειώνεται ο αριθμός των ατυχημάτων με στόχο να έχουν μειωθεί στο μισό τα δυστυχήματα έως το 2030», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντςα ότι «το έργο αυτό και άλλα πολλά δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς τη στήριξη της ΕΕ».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα μεταφράζοντας τη χρηματοδότηση σε απτά έργα. Εδώ βλέπετε τη συμβολή του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως υπενθύμισε, «το 2019 είχαμε δεσμευθεί να κάνουμε την Ελλάδα απέραντο εργοτάξιο και τώρα τα έργα υλοποιούνται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Αλλά ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων είναι μια συνεχής διαδικασία. Κλείνουμε τις εκκρεμότητες των παρελθόντων ετών με τους αυτοκινητοδρόμους. Ταυτόχρονα δρομολογούνται και άλλα έργα περιφερειακής σημασίας».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους και όλες που έβαλαν το λιθαράκι και φυσικά την κατασκευάστρια εταιρεία που παραδίδει το νότιο τμήμα πριν τη συμβατική ημερομηνία παράδοσης. Το έργο αυτό δεν εχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα έργα του εξωτερικού και οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι συμμέτοχες σε μια προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης.

Σταϊκούρας

Για αυτοκινητόδρομο που αποτελεί τη ραχοκοκαλία της συγκοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε «το νότιο τμήμα που παραδίδεται ξεκινά από τον ΠΑΘΕ, διασχίζει τον νομό Φθιώτιδας και καταλήγει στην Ξυνιάδα. Το δεύτερο τμήμα, το βόρειο, συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σήμερα παραδίδονται τα πρώτα 25χλμ.». Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας «γιατί επιτυγχάνονται ταχύτερες και οικονομικότερες μετακινήσεις, ενισχύεται η ασφάλεια των οδικών μετακινήσεων και μεταφορών, προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη και ο τουρισμός συμβάλλοντας στην μείωση της ανεργίας, διευκολύνεται η πρόσβαση στο εξωτερικό καθώς μέσω της Εγνατίας συνδέεται με το εξωτερικό». 

Ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις που συνέβαλαν για την υλοποίηση του έργου, τους πρώην υπουργούς Σουφλία, Σπίρτζη, Καραμανλή καθώς και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που «τήρησε τα χρονοδιαγράμματα και υλοποίησε ένα ακόμη έργο ευρωπαϊκών δεδομένων» ενώ τόνισε την «προσωπική συμβολή του Μητσοτάκη στην άντληση επιπλέον πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που ήταν κομβική».Πρόεδρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης εξηγώντας τόνισε ότι ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδος είναι ο πιο οικονομικός και σύντομος τρόπος για να μετακινηθεί από την κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα.  Παράλληλα ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «όταν αντιλήφθηκε την παρέλκυση του έργου γιατί χωρίς αυτή θα συνεχιζόταν ακόμα η ανταλλαγή εγγράφων» ενώ τόνισε ότι «εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε την παράδοση του βόρειου τμήματος παρακάμπτοντας συμβατικά μας δικαιώματα».

«Το εργό αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Ε65 είναι θρυαλλίδα ανάπτυξης για την περιοχή» σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Ταχιάος στον χαιρετισμό του. «Το επόμενο βήμα μετά τα εγκαίνια είναι η ανακοίνωση του προγράμματος Θεσσαλία από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Το έργο

Πρόκειται για τα 136 χιλιόμετρα από τα συνολικά 182 χιλιόμετρα της παραχώρησης του Άξονα Κεντρικής Ελλάδος, με την παράδοση των οποίων ο Ε65 γίνεται ένας σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος από την Λαμία έως και την Καλαμπάκα, καλύπτοντας σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπως τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα. Επιπλέον με τον Ε65 θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη με το λιμάνι του Βόλου, διευκολύνοντας έτσι τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.

Το έργο ολοκληρώθηκε μετά πολλών εμποδίων καθώς το νότιο τμήμα του Άξονα Κεντρικής Ελλάδας βρέθηκε αντιμέτωπο με τις πλημμύρες του Ιανού και του Daniel αλλά και με την αλλαγή της χάραξης λίγο χιλιόμετρα πριν τη σήραγγα της Όθρυος λόγω κατασκευαστικών αστοχιών σε σιδηροδρομική σήραγγα της ΕΡΓΟΣΕ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η παράδοσή του να καθυστερήσει κατά περίπου 2,5 χρόνια.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο το ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα Βαλκάνια, θα μειωθεί κατά δυο ώρες ενώ αντίστοιχα το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία θα έχει διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά. Ο οδικός άξονας περιορίζει την απόσταση και για άλλους προορισμούς, καθώς για το Αθήνα -Γρεβενά και Αθήνα -Μέτσοβο, το ταξίδι θα μειωθεί σε περίπου 4 ώρες ενώ η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα έχει διάρκεια 4,5 ωρών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας παραχώρησης και λειτουργίας της Κεντρικής Οδού κ. Ροδιανό Αντωνακόπουλο η απόσταση Αθήνα-Γιάννενα με το νέο αυτοκινητόδρομο θα χρειάζεται τον ίδιο χρόνο που απαιτείται για το ταξίδι μέσω της Ιόνιας Οδού δηλαδή μέσω του Ρίου-Αντίρριου. Σε ό,τι αφορά το κόστος των διοδίων από Λαμία έως Καλαμπάκα θα ανέρχεται σε 8,2 ευρώ.

Απομένει το βόρειο τμήμα του έργου μήκους 70,5 χλμ από το οποίο τα 25 χιλιόμετρα παραδίδονται σήμερα μαζί με το κομμάτι από τον κόμβο Καρπενησίου έως τον κόμβο Ξυνιάδας συνολικού μήκους 18 χλμ. Το βόρειο τμήμα του Ε65 προβλέπεται να παραδοθεί το 2026, αργότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις του έργου.

Νέοι σταθμοί διοδίων

Με την παράδοση σε κυκλοφορία των 42,5 χλμ στους σταθμούς διοδίων θα προστεθεί μόνο ο μετωπικός Λιανοκλαδίου (λειτουργούν ήδη οι μετωπικοί σταθμοί Σοφάδων και Τρικάλων) και με την λειτουργία και του βόρειου τμήματος θα συμπεριληφθεί και ο σταθμός της Οξύνεια στην περιοχή των Γρεβενών.

Σύμφωνα με την εταιρεία λειτουργίας με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα κοστίσει συνολικά 1,39 δισεκατομμύρια η μέση ημερήσια κυκλοφορία υπολογίζεται μεταξύ 9.000 έως 10.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη κυκλοφορία για το κομμάτι Λαμία Ξυνιάδα που είναι και το πρώτο κομμάτι του οδικού άξονα που παραδόθηκε στην κυκλοφορία ανέρχεται σε 5000 ημερησίως.

Παράλληλα κατασκευάζονται από την Τέρνα τα τελευταία 46 km του αυτοκινητόδρομου που θα ξεκινούν από τον ανισόπεδο κόμβο Καλαμπάκας και θα φτάνουν στην Εγνατία οδό δυτικά των Γρεβενών.

Για την κατασκευή τους λειτουργούν δύο κεντρικές και δύο υποστηρικτικές εγκαταστάσεις με 780 άτομα προσωπικό και 440 μηχανήματα έργου και φορτηγά. Από το τμήμα του Ε65 που παραδίδεται σήμερα υπολογίζεται να απελευθερωθούν 200 άτομα προσωπικό, τα οποία θα διοχετευτούν στην κατασκευή του βόρειου άξονα του αυτοκινητοδρόμου και σε άλλα έργα.

Σήραγγα Όθρυος

Στον Ε65 περιλαμβάνεται και η δίδυμη σήραγγα μήκους 3 km της Όθρυος πλάτους 11 μέτρων και τυπικής διατομής ανά κλάδο πλάτους 3,75 μέτρων. Πρόκειται για σήραγγα που διαπερνά τον ορεινό όγκο της Όθρυος μέσα από περιοχές με έντονη υδροφορία. Η σήραγγα είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας.

Όλα τα συστήματα μέσω δικτύου οπτικών ινών έχουν ενοποιηθεί και απεικονίζονται στο κεντρικό σύστημα ελέγχου του αυτοκινητόδρομου που βρίσκεται στους Σοβάδες. Σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο χαθεί η επικοινωνία της σήραγγας με το κέντρο διοίκησης υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου της από το τοπικό κέντρο που βρίσκεται στην είσοδο της σήραγγας Τ2. Η σήραγγα διαθέτει σύστημα πυρόσβεσης, συστήματα αερισμού και εκ-καπνισμού, συστήματα καμερών εφοδιασμένα με αυτόματο σύστημα ανίχνευσης συμβάντων, συστήματα φωτισμού και σύστημα RDS για την αδιάλειπτη εκπομπή ραδιοφωνικών σταθμών. Η σήραγγα έχει αδειοδοτηθεί προς χρήση από την διοικητική αρχή σηράγγων.

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κ. Μητσοτάκης από τη Λαχαναγορά του Ρέντη: Συνεχής η μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας

Περιοδεία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το αμέσως προσεχές διάστημα, εν όψει των ευρωεκλογών. Θα εστιάσει στην καθημερινότητα των πολιτών και στη μάχη για την ακρίβεια που δίνει σε πολλά επίπεδα η κυβέρνηση τόσο με την εντατικοποίηση των ελέγχων, τα πρόστιμα, όσο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την συγκράτηση των τιμών με τη βοήθεια των καλαθιών. To πρωϊ επισκέφθηκε την Λαχαναγορά του Ρέντη στην καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την επάρκεια στα προϊόντα και για τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, εκπέμποντας το μήνυμα ό,τι ο αγώνας κατά της ακρίβειας είναι συνεχής. Έχουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, τόνισε o Κυριάκος Μητσοτάκης. Να προσφέρουμε προϊόντα σε τιμές αντίστοιχες ή και χαμηλότερες από τις περσινές, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ ήδη το «καλάθι της Σαρακοστής», ενώ το «καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μια επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Πηγή: businessnews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en