Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες αλλαγές στην φορολογία το 2024 | Ν. Τσουκαλάς: “πλέον τα πρόστιμα είναι μεγάλα”

Οι φορολογικές αλλαγές που εισήγαγε το έτος 2024 φαίνεται ότι επηρεάζουν σημαντικά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, και άλλους φορολογούμενους στην Ελλάδα. Ας εξετάσουμε κάποια από τα κύρια στοιχεία των φορολογικών αλλαγών:

 1. Φορολόγηση Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων:
  • Εισαγωγή ελάχιστου τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.
  • Το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα κυμαίνεται ανάλογα με τα έτη επαγγελματικής δραστηριότητας, τον τζίρο και το μισθολογικό κόστος.
 2. Τέλος Επιτηδεύματος:
  • Μείωση στο μισό του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες χωρίς εξαιρέσεις.
 3. Φορολογική Ελάφρυνση για Οικογένειες με Παιδιά:
  • Μείωση της φορολογίας για περίπου 1,3 εκατομμύριο φορολογούμενους με παιδιά, λόγω αύξησης του αφορολόγητου.
 4. Ακίνητα για Βραχυχρόνια Μίσθωση:
  • Άλλαγές για όσους έχουν περισσότερα από 3 ακίνητα και τα διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση.
 5. Αγοραπωλησία Ακινήτων με Μετρητά:
  • Απαγόρευση αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά, επιβολή προστίμου για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.
 6. Ηλεκτρονική Έκδοση Τιμολογίων:
  • Υποχρεωτική η ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
 7. Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής στις Μεταφορές:
  • Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής σε όλες τις μεταφορές έως το τέλος του 2024.

Αυτές οι αλλαγές φαίνεται ότι στοχεύουν στη βελτίωση της φορολογικής διαφάνειας, την ενίσχυση των εσόδων του κράτους, και την ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, επιφέρουν και προκλήσεις και αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές και τις οικονομικές συνθήκες των πολιτών.

Ο κ. Νίκος Τσουκαλάς, πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελ. Επαγγελματιών Ν. Ζακύνθου, επισημαίνει τρεις βασικές αλλαγές που επηρεάζουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα για το έτος 2024. Αυτές οι αλλαγές θα ισχύουν και με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023 στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2024:

 1. Φορολογική Μεταρρύθμιση για Ελεύθερους Επαγγελματίες:
  • Εισαγωγή του τεκμαρτού προσδιορισμού, με ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.
  • Περιορισμός του εισοδήματος σε 10.000 ευρώ με φορολογία 22%.
  • Ολοκληρωτική φορολόγηση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών στα 10.000 ευρώ με 22%.
 2. Τιμολόγηση σε Πραγματικό Χρόνο και QR Code:
  • Από την 1η Ιανουαρίου, η τιμολόγηση πρέπει να γίνεται σε πραγματικό χρόνο, και όλα τα τιμολόγια πρέπει να περιλαμβάνουν QR Code.
  • Τα τιμολόγια διαβιβάζονται στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ.
 3. Φορολόγηση Αναψυκτικών:
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά έως τον Ιούνιο, αλλά επιστροφή στο 24% από τη συνέχεια.
 4. Υποχρεωτική Σύνδεση με POS:
  • Από την 1η Ιανουαρίου, όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι συνδεδεμένες με τα POS, με πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάθε παράβαση.
 5. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας:
  • Υποχρεωτική σύνδεση της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου με την ηλεκτρονική κάρτα από τον Ιανουάριο.

Οι αλλαγές αυτές φαίνεται ότι έχουν σκοπό την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας, την παρακολούθηση των συναλλαγών μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και την προώθηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

photo: radar.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο λάθος από τον ΕΦΚΑ στην καταβολή συντάξεων Μαρτίου

Ενώ η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και προϊόντα βρίσκονται στα ύψη, η κυβέρνησης βρήκε το… τάιμινγκ για να πάρει πίσω και εφάπαξ χρήματα που δόθηκαν σε εκατοντάδες συνταξιούχους.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι είχαν ήδη ενημερωθεί στα μηνιαία εκκαθαριστικά τους σημειώματα ότι πήραν διπλή αύξηση την οποία θα επέστρεφαν κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την παράταση για 1+1 μήνα αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα το μεγάλο έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα αιτήματα της ίδιας της αγοράς παρόχων POS και ταμειακών μηχανών όσο και των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις ενός σύνθετου και πολυεπίπεδου έργου. Σημειώνεται ότι η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αναβαθμιστεί το 85% των συστημάτων POS και ταμειακών, ενώ οι διασυνδέσεις ξεπέρασαν τις 60.000, με τα προγραμματισμένα ραντεβού τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέρχονται στις 20.000.

Συγκεκριμένα, και προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς τεχνικά προβλήματα, δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι υπόχρεοι θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τους εξουσιοδοτημένους τεχνικούς εγκατάστασης ταμειακών μηχανών προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών σε 3.000 προϊόντα με τα νέα μέτρα από σήμερα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από το νεό πλαίσιο μέτρων κατά της ακρίβειας με την κυβέρνηση να περιμένει μεγαλύτερες μειώσεις τιμών όσο θα προχωρούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζει «για να έχουμε ακόμα πιο προσιτές τιμές στο ράφι, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη», όπως σημείσωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, πραγματοποίησε αυτοοψία σε σούπερ μάρκετ εξηγώντας ότι «τα μέτρα είναι δραστικά και διαρθρωτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στο να διορθώσουν στρεβλώσεις ετών. Οι τιμές στο ράφι έχουν μειωθεί κατά 15% στα προιόντα που είδαμε».

Παράλληλα διεμήνυσε ότι «δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού ώστε τα νοικοκυριά να βλέπουν χαμηλότερες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Υπάρχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά θέλουμε να γίνει ταχύτερα. Θα στηρίξουμε τα νοικοκυριά στο μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en