Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Μονόδρομος η εποικοδομητική επαναπροσέγγιση με την Βρετανία

Δημοσιεύτηκε

στις

Τοποθέτηση του Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για το Brexit.

«Πραγματικά, λυπούμαστε που φεύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η εκπεφρασμένη βούληση του λαού του είναι απολύτως σεβαστή. Και αυτό από μόνο του είναι μια πρόκληση». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής  για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για τη χώρα μας, υπογράμμισε ο κ. Λαζαρίδης, «δεν υπάρχει άλλος τρόπος από μία εποικοδομητική επαναπροσέγγιση με τη Βρετανία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί φοβικότητα και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί οποιαδήποτε ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο λαών. Όσο ευπρόσδεκτοι είναι οι Βρετανοί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, τόσο πρέπει να είναι και από την 1η Φεβρουαρίου. Και το ίδιο φυσικά πρέπει να ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

 

Ακολουθεί η ομιλία στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής  του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ.

Το ρολόι άρχισε να μετράει αντίστροφα στις 27 Μαρτίου 2017, όταν η τότε βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέγραφε την επιστολή με την οποία θα ξεκινούσε η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Από τη στιγμή της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας έγιναν πολλά που δοκίμασαν τις θεσμικές αντοχές τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το σίγουρο είναι ότι μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι θα πρυτανεύσει το λιγότερο κακό. Η έξοδος, δηλαδή, με την αναθεωρημένη συμφωνία του Οκτωβρίου του 2019.

Και εμείς εδώ σήμερα με το παρόν σχέδιο νόμου κάνουμε το πρώτο – απαραίτητο – βήμα ανοίγοντας μια ομπρέλα ασφάλειας στο ελληνικό κράτος και παρέχοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο για όσα θα ισχύουν μέχρι την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, όμως, μας δίνει και μία επιπρόσθετη ευκαιρία. Να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του δημοσίου διαλόγου για την επόμενη ημέρα. Και για να δούμε την επόμενη, νομίζω ότι αξίζει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα από την προηγούμενη.

Και το λέω αυτό γιατί αν για κάποιους η αιτία ήταν ότι, απλά ωρίμασε η επί 44 χρόνια επιφυλακτικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου απέναντι στην Ε.Ε., για κάποιους άλλους τα αίτια βρίσκονται στο γεγονός ότι η ίδια η Ευρώπη έπεσε θύμα των ελλειμματικών της πολιτικών, αλλά και στο γεγονός ότι δώσαμε χώρο για καλλιέργεια του φόβου. 

Του φόβου που είναι η τροφή του λαϊκισμού. Είναι γνωστό από τα διδάγματα της ιστορίας ότι κάθε φορά που γίνεται αυτό οδηγούμαστε σε επικίνδυνες ατραπούς. Ο φόβος θολώνει τη λογική μας και την ικανότητα της ορθοκρισίας. 

Και δεν είμαι εδώ να κάνω μάθημα πολιτικής επιστήμης. Είμαι εδώ για να παροτρύνω όλους να κοιτάξουμε το πρόβλημα στα μάτια και να πούμε τις αλήθειες που πρέπει για την επόμενη μέρα. Και να υπενθυμίσω ότι οφείλουμε όλοι να κάνουμε τις επιλογές μας ή να καλούμε τους άλλους να κάνουν τις επιλογές τους με το μυαλό και το βλέμμα στις μελλοντικές συνέπειες των σημερινών μας επιλογών.

Ασφαλώς και το Brexit συνιστά ξεκάθαρα μία αποτυχία της Ευρώπης. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα κώδωνα κινδύνου για τον τρόπο που θα επιλέξει να συνεχίσει την πορεία της. 

Κλείνοντας, όμως, θέλω να σκεφτώ θετικά. Πραγματικά, λυπούμαστε που φεύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η εκπεφρασμένη βούληση του λαού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απολύτως σεβαστή. Αυτό από μόνο του είναι μια πρόκληση. Να θυμίσω όμως, ότι τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπήκαν όταν η Ευρώπη βίωνε την πιο σκοτεινή της σελίδα. Μετά το αιματοκύλισμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Σε αυτή τη φάση της ιστορίας μας είναι ασφαλώς λιγότερο σκοτεινά τα πράγματα και είναι στο δικό μας χέρι να μην επιστρέψουμε εκεί. Στην παρούσα φάση ας αντλήσουμε αισιοδοξία από το γεγονός ότι είναι ευκολότερο να βαδίζει κανείς ένα δύσκολο μονοπάτι όταν ξέρει τον προορισμό του, παρά ένα μονοπάτι το οποίο δεν ξέρεις που σε οδηγεί. Τουλάχιστον, τώρα φαίνεται ότι γνωρίζουμε που πάμε με το Brexit.

Προσωπικά, θεωρώ ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει άλλος τρόπος από μία εποικοδομητική επαναπροσέγγιση με τη Βρετανία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί φοβικότητα και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί οποιαδήποτε ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο λαών. Όσο ευπρόσδεκτοι είναι οι βρετανοί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου τόσο πρέπει να είναι και από την 1η Φεβρουαρίου. Και το ίδιο φυσικά πρέπει να ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν ή εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στην Καβάλα αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τόσο μέσω του τουρισμού όσο  μέσω της εταιρίας εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas.

Άλλωστε είναι τα κοινά μας συμφέροντα και όλα αυτά που μας ενώνουν που θα παραμείνουν ακριβώς αυτό: Κοινά. Και πάνω σε αυτά πρέπει να χτίσουμε. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται και δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες οι οποίοι αποτελούν ζωντανή γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας, τα δικαιώματα των οποίων πρέπει να περιφρουρηθούν. Έχουμε το δεσμό της ναυτιλίας και των εμπορικών σχέσεων. Οφείλουμε να εργαστούμε για την μελλοντική εμπορική μας συμφωνία, τη συνεργασία μας στο τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού. Με την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, πάντα να έχει την πρώτη θέση στις προσπάθειές μας. Οφείλουμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας σε θέματα μετανάστευσης, αλλά και κινητικότητας εργαζομένων. Οφείλουμε να εργαστούμε για τη μελλοντική σχέση άμυνας και ασφάλειας.

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου είναι σχέσεις με βαθιές ρίζες. Προσωπικά θεωρώ ότι το βάθος της διμερούς μας σχέσης θα αποδειχτεί ο απόλυτος οδηγός για τη χάραξη της νέας πορείας προς μια καλύτερη αντίληψη από εδώ και στο εξής. Είναι ευκαιρία να κρατήσουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν και να βελτιώσουμε εκείνα που θέλαμε αλλά δεν είχαμε μέχρι τώρα την ευκαιρία. 

Είναι συνεπώς σήμερα η ευκαιρία να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό – όχι με φόβο – και να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Τι εννοώ; Να οικοδομήσουμε ταυτόχρονα μία εξαιρετικά επωφελή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα τρωτά της Ε.Ε.

Σας ευχαριστώ.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν ότι τα εισοδήματα της περιόδου για το 9μηνο Ιανουάριος Σεπτέμβριος 2019 σημείωσαν αύξηση 14% υπερβαίνοντας 16 δυς ευρώ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Συνέντευξη τύπου Δημάρχου

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης ώστε να ενημερώσει τους πολίτες ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου οι δημότες Καβάλας πρέπει να δηλώσουν στην αρμόδια υπηρεσία τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα των σπιτιών τους. Ο δήμαρχος έδωσε και απαντήσεις σχετικά με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Το πρωί της Τετάρτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της παρουσία του Δημάρχου Θεόδωρου Μουριάδη και άλλων φορέων της πόλης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Διαφωνία και αποχώρηση Παναγιωτίδη από την διοίκηση Δέμπα του Επιμελητηρίου Καβάλας

Δημοσιεύτηκε

στις

Χθες το βράδυ στις 7.30 υπήρξε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Καβάλας της παράταξης του Μάρκου Δέμπα με σκοπό και στόχο να διερευνηθούν οι προθέσεις του Α΄Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας Γιάννη Παναγιωτίδη μετά την τελευταία συνέντευξη τύπου που έδωσε, όπου ισχυρίστηκε ότι υπήρχε “μυστική συμφωνία” μεταξύ του Δέμπα και του ιδίου, για την αλλαγή της Προεδρίας του Επιμελητηρίου τον Δεκέμβριο που μας πέρασε. 

Στην σύσκεψη διαπιστώθηκε πλήρη διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο ανδρών με τον κ. Δέμπα να είναι κατηγορηματικός ότι ποτέ δεν υπήρξε συμφωνία παρά μόνο κάποιες συζητήσεις, έστω και προχωρημένες οι οποίες όμως ποτέ δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα και αποφάσεις.

Επίσης όπως προέκυψε κανένα μέλος της Διοικητικής Επιτροπής δεν γνώριζαν την “επίμαχη” υποτιθέμενη συμφωνία όπως παραδέχθηκαν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι Δέμπας και Παναγιωτίδης. 

Από την πλευρά των μελών της Διοικητικής Επιτροπής υπήρξαν τοποθετήσεις όπου χαρακτήρισαν την “μυστική συμφωνία”, ακόμα και αν υπήρχε “παράνομη” και άνευ ουσίας, εφόσον δεν ήταν ενήμερα τα μέλη της παράταξης και οι υποψήφιοι επισήμως όπως θα έπρεπε να είχε γίνει για λόγους τυπικούς αλλά και δεοντολογίας. 

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι δύο φορές δόθηκε η ευκαιρία και στους δυο εμπλεκόμενους να “αποκαλύψουν” την υποτιθέμενη μυστική συμφωνία, αλλά  την αρνήθηκαν. Μία κατά την διάρκεια της συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του συνδυασμού, αλλά και όταν το θέμα τέθηκε ευθέως από όλα τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής σε συνεδρίαση όπου και πάλι δεν επιβεβαιώθηκε με την Μάρκο Δέμπα να την αρνείται κατηγορηματικά και τις δύο φορές. 

Ο κ. Παναγιωτίδης μετά την εξέλιξη αυτή διαχώρισε την θέση του από την ομάδα Δέμπα και δήλωσε στους παρεβρισκόμενους ότι θα συνεχίσει μόνος του, παραιτούμενος ουσιαστικά από την Αντιπροεδρία αλλά και την συμμετοχή στην παράταξη με την οποία εκλέχθηκε.

Επίσης ανέφερε στους παρεβρισκόμενους ότι στις επόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου Καβάλας θα διεκδικήσει την προεδρία με δική του παράταξη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

geotech_banner

Social

Facebook
TwitterΔρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ