ΚΑΒΑΛΑ
Λογαριασμοί ρεύματος: Οι αυξήσεις φέρνουν ηλεκτροσόκ

Ίλιγγο προκαλούν στα νοικοκυριά οι αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων ρεύματος που αγγίζουν το 70% καθώς οι καλοκαιρινοί μήνες είναι και πιο ενεργοβόροι λόγω της αύξησης της χρήσης των κλιματιστικών.
Οι καταναλωτές το σκέφτονται διπλά και τριπλά να ανοίξουν το κλιματιστικό με τις νέες τιμές του ρεύματος. Σύμφωνα με το OPEN, το κόστος για την λειτουργία του κλιματιστικού για ένα μέσο νοικοκυριό αυξήθηκε 35% από τον Μάιο στον Ιούνιο καθώς αυξήθηκαν οι τιμές της λιανικής του ρεύματος από 11-70%.
Πόσο κοστίζει η χρήση νέων και παλιών κλιματιστικών
Το κόστος στο 9άρι κλιματικό είναι στα 30 ευρώ, το 18άρι στα 62 ευρώ με τις τιμές του Ιουνίου, ενώ οι αντίστοιχες τιμές του Μαΐου ήταν 22 και 46 ευρώ, όπως εξηγεί ειδικός
Συγκεκριμένα, στα παλαιά τύπου κλιματιστικά ο μήνας κοστίζει περίπου 143 ευρώ με τιμές Ιουνίου.
Η κυβέρνηση τονίζει προς το παρόν πως δεν υπάρχει η ανάγκη επιδότησης στο ρεύμα.
Αναλυτικά οι τιμές ρεύματος του Ιουνίου
Υπενθυμίζεται πως η κιλοβατώρα αυξήθηκε κοντά στα 16 λεπτά, από τα 10 λεπτά που ήταν για τον μήνα Μάιο, με εξαίρεση την ΔΕΗ, που συγκράτησε την τιμή στα 11,89 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες. Δείτε αναλυτικά τις τιμές ρεύματος του Ιουνίου:
- ΔΕΗ: 11,89 λεπτά /κιλοβατώρα τον Ιούνιο από 10,65 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το Μάιο για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες 12,64 λεπτά/κιλοβατώρα από και 11,7 λεπτά /κιλοβατώρα που ήταν το Μάιο.
- Φυσικό Αέριο: 12,85 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο από 10,6 λεπτά/κιλοβατώρα τον Μάιο.
- Volterra: 12,9 λεπτά/κιλοβατώρα από 9,9 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο.
- VOLTON: 12,91 λεπτά ανα κιλοβατώρα τον Ιούνιο με έκπτωση συνέπειας από 10,54 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον προηγούμενο με μήνα. Και η Volton αύξησε την έκπτωση του τιμολογίου στο στο 20% και την έκπτωση συνέπειας στο 32% προκειμένου να διατηρηθεί σε χαμηλή τιμή το τιμολόγιο της.
- ΕΛΙΝ: 14,8 λεπτά/ κιλοβατώρα από 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάιο και από 9 λεπτά/κιλοβατώρα τον Απρίλιο
- Εlpedison: 15,48 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 17,98 λεπτά για τις επόμενες τον Ιούνιο, από 9,96 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 10,56 λεπτά για τις υπόλοιπες που ήταν το Μάιο.
- NRG: 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο από 10,96 λεπτά/κιλοβατώρα που ήταν το Μάιο
- ΗΡΩΝ: 16,3 λεπτά από κιλοβατώρα από 10,11 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο Μαΐου και 11,5 λεπτά/κιλοβατώρα που είχε το πράσινο τιμολόγιό της τον Απρίλιο
- Protergia: 16,4 λεπτά /κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας από 10,60 λεπτα/κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας που ήταν το Μάιο και 23,4 λεπτά χωρίς έκπτωση συνέπειας τον Ιούνιο από 17,6 λεπτά/κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας που ήταν το Μάιο.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Πλήθος πιστών στην συνάντηση των τεσσάρων επιταφίων στον Δημοτικό Κήπο της Καβάλας

Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και συγκίνησης, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Κήπο της Καβάλας η καθιερωμένη συνάντηση των τεσσάρων Επιταφίων των κεντρικών ενοριών της πόλης: του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Παύλου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου.
Οι πιστοί, κρατώντας κεριά και ακολουθώντας τους Επιταφίους με ευλάβεια, κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα βαθιάς πνευματικότητας. Η πορεία κάθε ενορίας κατέληξε στον Δημοτικό Κήπο, όπου οι τέσσερις Επιτάφιοι συναντήθηκαν σε ένα συγκινητικό αντάμωμα πίστης και ενότητας.
Η συνάντηση των Επιταφίων στον Δημοτικό Κήπο αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία του Πάσχα στην Καβάλα και πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπολέως και Θάσου, Στεφάνου.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Περιφορά του Επιταφίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια Καβάλας

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η περιφορά του Επιταφίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια Καβάλας το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καβάλας συμμετέχει στα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου

Με σεβασμό στην παράδοση και το πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας, το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο της παιδαγωγικής και κοινωνικής του αποστολής, θα δώσει φέτος δυναμικό «παρών» στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Παρασκευής, 18 Απριλίου 2025.
Η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Σχολείου, υπό τη διεύθυνση της μουσικού Κωνσταντίας Κύπρου, θα πλαισιώσει τους Ιερούς Χορούς των Ψαλτών στην ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Καβάλας, στις 19:00.
Η συμμετοχή των μαθητών δεν θα περιοριστεί μόνο εντός του ναού. Μετά το πέρας της ακολουθίας, η Ευρωπαϊκή Χορωδία θα συνοδεύσει την πομπή του Επιταφίου στη λιτανεία προς τον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, όπου παραδοσιακά συναντώνται οι Επιτάφιοι των ενοριών της πόλης.
Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με την υπαίθρια υμνολογία των εγκωμίων στον Δημοτικό Κήπο, όπου οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου θα προσφέρουν μια μοναδική μουσική εμπειρία με κατάνυξη, σεβασμό και καλλιτεχνική αρτιότητα.
Η συμμετοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής και πνευματικής καλλιέργειας των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τον δεσμό του Σχολείου με την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας το σημαντικό του ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Καβάλας.