Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

L’Equipe | “Αυτά είναι τα 5 φαβορί για τη Χρυσή Μπάλα”

Η… κούρσα για την «Χρυσή Μπάλα», που επιστρέφει μετά από απουσία ενός χρόνου, λόγω της πανδημίας της Covid-19, έχει ήδη ξεκινήσει.

Ήδη την Παρασκευή ανακοινώθηκαν οι 30 υποψήφιοι (στους άνδρες), ενώ η αντίστροφη μέτρηση θα ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου, όταν το «France Football» ανακοινώσει τον νικητή.

Η τελετή, την οποία θα παρουσιάσει ο Ντιντιέ Ντρογκμπά, θα πραγματοποιηθεί στο «Théâtre du Châtelet» τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου (21:30). Εκεί θα απονεμηθεί η «Χρυσή Μπάλα» ανδρών και γυναικών, καθώς και το τρόπαιο «Kopa» για τον καλύτερο νέο παίκτη και το τρόπαιο «Yachine» για τον καλύτερο τερματοφύλακα.

Ένα βραβείο που την ηγεμονία των Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο τα τελευταία χρόνια «έσπασε» μόνο ο Μόντριτς το 2018, περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, δείχνει μία εξαιρετικά ανοικτή υπόθεση.

Η γαλλική εφημερίδα «L’Equipe» αναδεικνύει σήμερα στο εξώφυλλό της πέντε παίκτες, από τους οποίους θα μπορούσε να αναδειχθεί ο νικητής, ενώ ο τίτλος του εξώφυλλου είναι η λέξη «χρυσωρυχεία»:

Καρίμ Μπενζεμά: Εξαιρετική η απόδοσή του τόσο με Ρεάλ Μαδρίτης όσο και με την εθνική Γαλλίας, με την οποία «έκλεισε» την τελευταία εμφάνισή του με ένα υπέροχο γκολ στον τελικό του Nations League κόντρα στην Ισπανία (2-1).

Στα 33 του χρόνια, ο Μπενζεμά θα μπορούσε να κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα» για τη Γαλλία, κάτι που δεν έχει συμβεί από τότε που ο Ζινεντίν Ζιντάν την κέρδισε το 1998.

Είναι η δέκατη φορά που είναι υποψήφιος και η καλύτερη τελική κατάταξή του ήταν η 16η θέση που πέτυχε το 2014.

Κανείς δεν έχει αυτή τη σεζόν περισσότερα γκολ και ασίστ από αυτόν (10 τέρματα και επτά ασίστ σε δέκα αγώνες για LaLiga και Champions League), στα οποία πρέπει να προστεθούν τα γκολ με το Βέλγιο και την Ισπανία στο Nations League.

Η επικράτηση της Γαλλίας στο Nations League είναι το πρώτο τρόπαιο που κατέκτησε ο Μπενζεμά με τους «τρικολόρ», αφού η απουσία του μεταξύ 2015 και 2021 λόγω της «υπόθεσης Βαλμπουενά» του στέρησε την παρουσία στην Ρωσία και την κατάκτηση του Μουντιάλ 2018.

Λιονέλ Μέσι: Νικητής της τελευταίας «Χρυσής Μπάλας» το 2019. Κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του με την εθνική Αργεντινής αυτή τη σεζόν, αφού πανηγύρισε το τρόπαιο στο Copa America, τουρνουά του οποίου ήταν επίσης MVP. Κατέκτησε επίσης το Κύπελλο Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα και πρόσθεσε ακόμη ένα τρόπαιο «πρώτου σκόρερ» στη συλλογή του. Έχει κατακτήσει το τρόπαιο έξι φορές.

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ήταν ο «εκλεκτός» για να κερδίσει τη «Χρυσή Μπάλα» το 2020, αλλά η ακύρωση λόγω της πανδημίας ίσως του την στέρησε.

Την περασμένη σεζόν κατέκτησε τρεις τίτλους με τη Μπάγερν: πρωτάθλημα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Σούπερ Καπ Γερμανίας. Πέτυχε 41 γκολ σε 29 αγώνες πρωταθλήματος και έσπασε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ από τη σεζόν 1971/72.

Ζορζίνιο: Κατέκτησε το Champions League και το UEFA Super Cup με την Τσέλσι την περασμένη σεζόν, αλλά και το Euro 2020 με την εθνική Ιταλίας. Επίσης αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της UEFA για τη σεζόν 2020/21.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Έχει κερδίσει την «Χρυσή Μπάλα» πέντε φορές. Ήταν πρώτος σκόρερ με τη Γιουβέντους στη Serie A, με 29 γκολ σε 33 αγώνες, ενώ με τους «μπιανκονέρι» κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας.

Ήταν πρώτος σκόρερ στο Euro 2020 με πέντε γκολ, μπροστά από τον Πάτρικ Σικ της Τσεχίας, ο οποίος σημείωσε επίσης πέντε. Ωστόσο, το «Χρυσό Παπούτσι» πήγε στον Κριστιάνο Ρονάλντο, επειδή είχε και μία ασίστ. Το καλοκαίρι πήγε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (για δεύτερη φορά στην καριέρα του) και έχει ήδη σημειώσει με τη φανέλα της πέντε γκολ.

Το ξεκίνημα, η ένωση και ο… χωρισμός

Ο ιστορικός θεσμός της «Χρυσής Μπάλας» διοργανώνεται ξανά από το 2017, εξ ολοκλήρου από το γαλλικό περιοδικό “France Football” μετά από έξι χρόνια συνύπαρξης με τη FIFA (World Player of the Year).

Η «Χρυσή Μπάλα»… γεννήθηκε, όπως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, το 1956 και το 2010, υπό την προεδρία του Ζεπ Μπλάτερ στην FIFA, καταβλήθηκαν 15.000.000 ευρώ στον Όμιλο Amaury, που έχει στην κατοχή του την “L’Equipe” και το “France Football”, προκειμένου να αποκτηθούν τα δικαιώματα του τροπαίου. Με την εκλογή του Τζάνι Ινφαντίνο στην προεδρία της FIFA, υπήρξε ρήξη και αποφασίστηκε να μην συνεχιστεί η συμφωνία, μιας και επιθυμεί ένα βραβείο που να δίνεται αποκλειστικά από την FIFA.

Η «Χρυσή Μπάλα» ήταν έμπνευση του Γάλλου δημοσιογράφου, Γκαμπριέλ Ανό, και απονέμεται στον κορυφαίο παίκτη της χρονιάς, έπειτα από ψηφοφορία δημοσιογράφων. Στην αρχή, αναφερόταν μονάχα σε Ευρωπαίους παίκτες, όμως από το 1995 επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε όλους τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκούς συλλόγους και το 2007 σε όλους τους παίκτες από όλο τον κόσμο.

Ο Στάνλεϊ Μάθιους της Μπλάκπουλ ήταν ο πρώτος νικητής, ενώ ο Ζορζ Γουεά με τη Μίλαν ήταν ο μοναδικός Αφρικανός που τα έχει καταφέρει, όντας ο πρώτος μη Ευρωπαίος που κατέκτησε το βραβείο.

Δέκα παίκτες έχουν κατακτήσει περισσότερες από μία «Χρυσές Μπάλες». Ο Μέσι έχει έξι (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019) και ο Ρονάλντο πέντε (2008, 2013, 2014, 2016 και 2017). Το «δίδυμο» ακολουθούν με τρεις κατακτήσεις ο Μισέλ Πλατινί (1983, 1984, 1985), ο Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973, 1974) και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989, 1992).

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η την περιοδεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε και στην πόλη της Καβάλας όπου ο ίδιος συνάντησε του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα αλλά και με άλλους επαγγελματίες φορείς της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα επαγγελματικά, τα επιχειρηματικά θλεματα αλλα και η οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νέστου επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυπουρόπουός, ο οποίος άκουσε και συζήτησε μαζί με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη το γεωπολιτικό ανάγλυφο της περιοχής ενώ ακουσέ και μερικά απο τα ζητήματα που απασχλούν τον Δήμο Νέστου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en