ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κρήτη: Ισραηλινοί τουρίστες ζήτησαν από σερβιτόρα να αλλάξει την μπλούζα της “Free Palestine”!

Σε μια κοινωνία που υπερηφανεύεται για την ελευθερία της, το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 1η Ιουνίου σε καφετέρια της Κρήτης μάς υπενθυμίζει πως ο δρόμος για τον σεβασμό της διαφορετικής άποψης δεν είναι δεδομένος — και σίγουρα δεν είναι στρωμένος με tips.
Η Γιώτα, εργαζόμενη στο κατάστημα, φόρεσε τη μπλούζα της που έγραφε «Free Palestine». Μια μπλούζα που δεν ήταν απλώς ένα κομμάτι ύφασμα, αλλά δήλωση στάσης, ανθρωπιάς και προσωπικής άποψης απέναντι σε ένα από τα μακροβιότερα και πιο αιματηρά γεωπολιτικά ζητήματα του πλανήτη.
Όμως, για κάποιους, η μπλούζα αυτή ήταν “πρόβλημα”. Ισραηλινοί τουρίστες ζήτησαν από τη Γιώτα να την αλλάξει, απειλώντας πως διαφορετικά δεν θα της άφηναν φιλοδώρημα. Η απάντησή της ήταν απλή, ανθρώπινη, ακέραιη: «Δεν αλλάζω μπλούζα». Κι αυτοί έφυγαν, χωρίς να αφήσουν τίποτα πίσω — εκτός ίσως από μια ιστορία που λέει περισσότερα από τα λόγια τους.
Η στάση της Γιώτας αγγίζει ένα πολύ βαθύτερο ζήτημα: το πώς η ιδεολογική έκφραση συχνά έρχεται αντιμέτωπη με τις πιέσεις της αγοράς και της “εξυπηρέτησης”. Όμως, όπως πολύ σωστά επισήμανε και το ίδιο το κατάστημα μέσω ανάρτησής του, «οι ιδεολογίες δεν αλλάζουν με τα χρήματα». Η ακεραιότητα δεν έχει τιμή.
Το Παλαιστινιακό είναι ένα ανοιχτό τραύμα δεκαετιών. Ενώ οι φωνές για δικαίωση πληθαίνουν, ακούγονται ακόμα —και δυνατά— και φωνές που προσπαθούν να επιβάλουν φίμωση. Αυτό κάνει τις πράξεις ανθρώπων όπως η Γιώτα ακόμα πιο σημαντικές. Γιατί όταν μια μπλούζα γίνεται σύμβολο, τότε είναι και η δική μας σειρά να διαλέξουμε τι φοράμε, τι ανεχόμαστε, και ποια πλευρά της ιστορίας θα υπηρετήσουμε.
Σε έναν κόσμο σαν αυτόν, είμαστε όλοι με τη Γιώτα. Όχι μόνο γιατί είπε «όχι» στο να υποχωρήσει, αλλά γιατί μας υπενθύμισε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν αγοράζονται — όπως η αξιοπρέπεια και η ελευθερία της έκφρασης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το 17ο Δημοτικό Καβάλας ταξίδεψε στο Διάστημα με το eTwinning

Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν φέτος οι μαθητές του 17ου Νηπιαγωγείου και οι μικροί μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, μέσα από τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning με τίτλο “Let’s step from planet Earth to space”.
Το πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2024-2025, στόχευε στην καλλιέργεια επιστημονικού τρόπου σκέψης και στη συνειδητοποίηση της σύνδεσης του ανθρώπου με τη Γη και το σύμπαν.
Στο έργο συμμετείχαν μαθητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Κροατία, Πολωνία, Ελλάδα, Τουρκία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Λιθουανία, Ιταλία και Ισπανία, οι οποίοι αντάλλαξαν ιδέες και δραστηριότητες μέσα από δημιουργική συνεργασία και κοινή αγάπη για την εξερεύνηση του διαστήματος.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μικροί μαθητές δημιούργησαν στην τάξη μια «γωνιά του διαστήματος» με έργα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, εμπνευσμένα από πλανήτες, αστέρια και διαστημόπλοια. Μέσα από βιωματικές δράσεις γνώρισαν βασικές έννοιες της αστρονομίας και της περιβαλλοντικής προστασίας, με αποκορύφωμα τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γης και της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος.
Το φανταστικό τους ταξίδι στο διάστημα βοήθησε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τη μοναδικότητα του πλανήτη μας, αλλά και τη σημασία της προστασίας του για το μέλλον. Η δράση έκλεισε με μια διακρατική διαδικτυακή συνάντηση, κατά την οποία οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια γνώσεων και χόρεψαν το κοινό τραγούδι τους, μοιραζόμενοι στιγμές χαράς και συνεργασίας με παιδιά από όλη την Ευρώπη.
Το πρόγραμμα άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στους μικρούς συμμετέχοντες, καλλιεργώντας σεβασμό προς το περιβάλλον και ενισχύοντας την αγάπη τους για την επιστήμη, την ανακάλυψη και τη φαντασία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δράμα: Πήγαν για διάρρηξη με τις αποδείξεις αγοράς των εργαλείων

Απόπειρα διάρρηξης σε μονοκατοικία στο Κάτω Κεφαλάρι της Δράμας αποτράπηκε έπειτα από άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, η οποία συνέλαβε δύο άνδρες που κινούνταν ύποπτα στην περιοχή.
Οι συλλήψεις έγιναν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δοξάτου, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών πολιτών σχετικά με λευκό όχημα που παρατηρήθηκε να κινείται ύποπτα στο χωριό. Οι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν και ακινητοποίησαν το όχημα, πραγματοποιώντας ενδελεχή έλεγχο τόσο σε αυτό όσο και στους επιβαίνοντες.
Τι βρέθηκε στην κατοχή τους
Κατά την έρευνα εντοπίστηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, μεταξύ των οποίων:
-
βαριοπούλα,
-
δύο λοστοί,
-
σφυρί,
-
γάντια εργασίας,
-
δύο σιδεροπρίονα.
Μαζί με τα εργαλεία, βρέθηκαν αποδείξεις αγοράς από γνωστή αλυσίδα εργαλείων, με ημερομηνίες 29 Μαΐου και 6 Ιουνίου. Οι αγορές επιβεβαιώθηκαν μέσω υλικού από κάμερες ασφαλείας του καταστήματος, ενισχύοντας την υπόθεση της προμελέτης εγκληματικής ενέργειας.
Νομική εξέλιξη
Οι δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για:
-
απόπειρα διάρρηξης,
-
κατοχή διαρρηκτικών εργαλείων,
-
προπαρασκευαστικές πράξεις εγκλήματος.
Σημαντική η συμβολή των πολιτών
Η ΕΛ.ΑΣ. υπογραμμίζει ότι η άμεση αντίδραση ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης δράσης, αλλά και της συνεργασίας των κατοίκων με τις αρχές. Το περιστατικό αναδεικνύει τη σημασία της προληπτικής αστυνόμευσης, ιδιαίτερα σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, καθώς και την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών.
Η αστυνομική παρουσία θα συνεχιστεί με ενισχυμένες περιπολίες στην περιοχή.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή – Εν αναμονή απόφασης των ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράν

Ακραία τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στα πρόθυρα στρατιωτικής εμπλοκής εναντίον του Ιράν. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, εντείνονται οι ενδείξεις ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο εξαπόλυσης βομβαρδισμών στο ιρανικό έδαφος μέσα στις επόμενες ημέρες.
Παρά τις προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αινιγματικός, δηλώνοντας πως δεν έχει ακόμη λάβει την τελική του απόφαση, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Ενισχυμένοι δεσμοί ΗΠΑ-Ισραήλ
Οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στον απόηχο της μεγάλης αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ κατά ιρανικών στόχων. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαίρεσε δημοσίως τη στήριξη των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Τραμπ «σπουδαίο φίλο του Ισραήλ» και σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες διατηρούν συνεχή επικοινωνία.
Το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι ελέγχει πλέον τον εναέριο χώρο πάνω από την Τεχεράνη και επιβεβαιώνει την καταστροφή στρατηγικών στόχων, όπως πυρηνικά εργοστάσια, στρατιωτικά επιτελεία και κρατικές υποδομές.
Διπλωματικά ανοίγματα και απειλές
Παρά την κλιμάκωση, το Ιράν δηλώνει πρόθυμο για απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υπό προϋποθέσεις, όπως μετέδωσε η εφημερίδα New York Times. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί τόνισε ότι η χώρα παραμένει προσηλωμένη στη διπλωματία, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.
Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «ανεπανόρθωτες ζημιές» σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ιρανικό έθνος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις.
Μπαράζ επιθέσεων και διεθνείς αντιδράσεις
Η Ισλαμική Δημοκρατία προχώρησε σε μαζική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και drones κατά του Ισραήλ, με σημαντικές απώλειες και στις δύο πλευρές. Εκατοντάδες πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες είναι οι τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει την καταστροφή ιρανικών εγκαταστάσεων, μεταξύ αυτών και κτηρίων σχετικών με το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ, έχουν αρχίσει μαζικές επιχειρήσεις επαναπατρισμού πολιτών τους από την ευρύτερη περιοχή. Η Κίνα, η Ρωσία και αρκετά κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη απομακρύνει εκατοντάδες υπηκόους.
Ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Ψηφιακός αποκλεισμός και ψυχολογικός πόλεμος
Το Ιράν προχώρησε σε περιορισμούς πρόσβασης στο διαδίκτυο, με σκοπό την αποτροπή διαρροής πληροφοριών και τη χρήση των δικτύων από εχθρικές δυνάμεις. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ισραηλινοί κυβερνοπόλεμοι επιχείρησαν να παρεμβληθούν ακόμη και στο κρατικό τηλεοπτικό σήμα του Ιράν.
Η σύγκρουση, πέρα από το στρατιωτικό και διπλωματικό της σκέλος, εκτείνεται πλέον και στο ψηφιακό πεδίο, επιβεβαιώνοντας ότι ο σύγχρονος πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στα παραδοσιακά μέσα.