ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Κραυγή απόγνωσης από τους κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Με μια σκληρή, αλλά ξεκάθαρη επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν άμεσες λύσεις για τη βαθιά κρίση που βιώνει ο κλάδος, κάνοντας λόγο για ανυπαρξία πολιτικής βούλησης και καθυστερήσεις που οδηγούν σε αφανισμό την ελληνική αιγοπροβατοτροφία.
Η επιστολή, με αποδέκτες τον Υπουργό ΑΑΤ Κώστα Τσιάρα, τους Υφυπουργούς Χρήστο Κέλλα και Διονύση Σταμενίτη, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο, φέρει τον δραματικό τίτλο «Ξυπνήστε γιατί χανόμαστε», αποτυπώνοντας την απόγνωση των παραγωγών.
Απώλειες χωρίς ουσιαστική στήριξη
Οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ καταγγέλλουν πως, επί έντεκα μήνες, υφίστανται τις συνέπειες των αποφάσεων του ΥΠΑΑΤ για την καταπολέμηση της Πανώλης και της Ευλογιάς των αιγοπροβάτων, χωρίς να έχει δοθεί καμία επαρκής αποζημίωση — πλην της αύξησης του ποσού για τη θανάτωση μολυσμένων ζώων, από 100€ σε 220€, που χαρακτηρίζεται ως “καθυστερημένο και ανεπαρκές”.
Απώλεια εισοδήματος – Κανένα μέτρο στήριξης
Οι σύλλογοι σημειώνουν πως:
-
Δεν έχει υπάρξει καμία αποζημίωση για τις ζωοτροφές λόγω καραντίνας.
-
Δεν έχει καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος από αμνοερίφια που πωλήθηκαν σε χαμηλότερες τιμές ή χωρίς συκωταριές.
-
Δεν υπήρξε στήριξη για όσους έχασαν όλο το κοπάδι τους και έμειναν χωρίς εισόδημα επί μήνες.
-
Καμία ρύθμιση ή πάγωμα χρεών και υποχρεώσεων δεν εφαρμόστηκε.
Επιπλέον, το μέτρο 5.2, που εξαγγέλλεται από το φθινόπωρο του 2024, παραμένει… άφαντο.
Καταγγελία για εμπορική αδικία και ελλιπή σχεδιασμό
Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι:
-
Το ΥΠΑΑΤ επέτρεψε την εισαγωγή ζώντων ζώων από χώρες με αφθώδη πυρετό, όπως η Ουγγαρία.
-
Απαγόρευσε τη σφαγή ελληνικών ζώων λόγω πανώλης, ενώ την ίδια στιγμή επέτρεπε εισαγωγές από τα Βαλκάνια.
-
Επέβαλε απαγόρευση μετακίνησης ζώων για σφαγή χωρίς μέριμνα για την τοπική έλλειψη σφαγείων και εκδορέων.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκε ολιγοπώλιο, με τους εμπόρους να πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω, προκαλώντας περαιτέρω ζημία στους παραγωγούς της περιφέρειας.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για την αιγοπροβατοτροφία στην ΑΜΘ
Η επιστολή συνοδεύεται από δραματικά στατιστικά στοιχεία:
-
2015: 8.552 εκτροφές – 1.218.165 ζώα
-
2023: 4.760 εκτροφές – 752.795 ζώα
-
2024: 4.177 εκτροφές – 632.141 ζώα
Πρόκειται για μείωση 51% στις εκτροφές και 48% στα ζώα μέσα σε μία δεκαετία.
Ανοιχτή πρόσκληση για διάλογο
Οι σύλλογοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ουδείς από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε την περιοχή, καλώντας εκ νέου τον Υπουργό και το επιτελείο του σε άμεση επίσκεψη και ουσιαστικό διάλογο.
Υπογράφουν:
-
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ.Κ. Νευροκοπίου
-
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Προσοτσάνης
-
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Καβάλας
-
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Ξάνθης
-
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Ροδόπης
-
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Ιάσμου
-
Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρριανών
-
Σύλλογος Κόκκινης Ελληνικής Φυλής Θράκης
-
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Δ. Αλεξανδρούπολης
-
Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Θρακών Αμνός
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Κατάνυξη στην περιφορά του Επιταφίου στο Φανάρι

Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων Μητροπολιτών.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά την περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος εξήλθε του Ναού και διήλθε από το προαύλιο κατά την προβλεπόμενη τάξη, υπό τους ήχους των πένθιμων ψαλμωδιών. Το Άχραντο Σώμα του Κυρίου ραίνετο από τους πιστούς με άνθη της ανοίξεως, σε ένδειξη τιμής, πένθους και προσδοκίας της Αναστάσεως.
Παρόντες στην Ακολουθία ήταν, μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος φέρει τον τίτλο του Μεγάλου Άρχοντος Λογοθέτη του Πατριαρχείου, διατηρεί μακρόχρονους φιλικούς δεσμούς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου και της Μεγάλης του Γένους Σχολής έψαλαν με κατάνυξη κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Αναβίωση του Εθίμου με το Κάψιμο του Ιούδα στην Πέραμο του Δήμου Παγγαίου

Με ιδιαίτερη κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην Πέραμο του Δήμου Παγγαίου η αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου με το κάψιμο του Ιούδα.
Μετά την περιφορά του Επιταφίου, στην οποία συμμετείχαν πλήθος πιστών, ακολούθησε η κορύφωση της βραδιάς με την τελετουργική καύση του ομοιώματος του Ιούδα, σε μια συμβολική πράξη που αναπαριστά την τιμωρία της προδοσίας. Το έθιμο, που έχει τις ρίζες του βαθιά στην τοπική παράδοση, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, κατοίκων και επισκεπτών, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα μέσα στο πνεύμα των ημερών.
Η φλόγα του εθίμου φώτισε τον ουρανό της Πέραμου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα συγκίνησης αλλά και ενότητας, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας να παραμένει ενεργή στη διατήρηση των εθίμων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Ο Δήμος Παγγαίου και οι τοπικοί φορείς φρόντισαν για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των παρευρισκομένων, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του κόσμου και τη διατήρηση της παράδοσης.
Η Πέραμος, για ακόμη μια χρονιά, απέδειξε πως οι ρίζες και τα ήθη του τόπου παραμένουν ζωντανά και δυνατά στο πέρασμα του χρόνου.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Περιφορά Επιταφίων και Συνάντηση στην Πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα

Σε κλίμα κατάνυξης και με μεγάλη συμμετοχή πιστών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η περιφορά των Επιταφίων στους Ιερούς Ναούς της Δράμας. Η κορύφωση του Θείου Δράματος συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, που παρακολούθησε με ευλάβεια την τελετή, τηρώντας τα έθιμα και τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Πίστης.
Αποκορύφωμα της βραδιάς αποτέλεσε η καθιερωμένη συνάντηση των Επιταφίων στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι από κεντρικές ενορίες της πόλης. Οι ψαλμοί, τα φαναράκια και οι ήχοι των φιλαρμονικών δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η Δημοτική Αρχή και οι τοπικές αρχές έδωσαν το παρών, τηρώντας το έθιμο και συμμετέχοντας στην κοινή προσευχή.