Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κουμουτσάκος | Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεταναστευτική πρόκληση με στρεβλό εργαλείο

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για σκόπιμη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και επιλεκτική μνήμη.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των κλειστών κέντρων, τονίζοντας ότι η λύση που δίνεται σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και τις ανασφάλειες των πολιτών, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση χαρακτήρισε αναγκαίο το μέτρο της επίταξης καθώς όπως είπε, οι υφιστάμενοι δημόσιοι χώροι δεν ήταν ικανοποιητικοί.

Παράλληλα, έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο που έγινε με τους δημάρχους νησιών που έχουν αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει και συνάντηση μαζί τους ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Όπως υπογράμμισε, η μεταναστευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης βασίζεται στα έξι «έψιλον»:

  1. Ενίσχυση ελέγχου συνόρων
  2. Επιστροφές
  3. Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου
  4. Έλεγχος ΜΚΟ
  5. Επιτηρούμενα αυστηρά κέντρα με κλειστές δομές
  6. Ευρώπη και διεθνοποίηση

«Προφανώς δεν είναι φυλακές τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Δίνουμε λύση στο πρόβλημα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ακούγοντας τις ανησυχίες και την ανασφάλεια της κοινωνίας που υποδέχτηκαν και στήριξαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», είπε ο κ. Κουμουτσάκος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις για την λειτουργία κλειστών κέντρων «στη μεταναστευτική κόπωση που υπάρχει στα νησιά».

«Γίνονται τα κλειστά κέντρα για αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά και άρνηση ασύλου, ώστε να μπορέσουμε να τους επιστρέψουμε. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν λέει να μην υπάρχουν κλειστά κέντρα», επισήμανε ο αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική αναπληρωτής υπουργός και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι έχει επιλεκτική απώλεια μνήμης.

«Για την αξιωματική αντιπολίτευση η ιστορία του μεταναστευτικού προσφυγικού προβλήματος ξεκινά από τις 7 Ιουλίου και μετά που παραλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρα. Να θυμίσω όμως τι παραλάβαμε; Υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, τριπλάσιες εισροές, μηδέν εκροές και 80.000 αιτήσεις ασύλου σε εκκρεμότητα», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Και συμπλήρωσε: «Με αυτό το στρεβλό εργαλείο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη μεταναστευτική πρόκληση και τη κατακόρυφη δραματική αύξηση των εισροών που ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων τουρκικών επιδιώξεων. Στη κριτική σας μας μέμφεστε για κακή διαχείριση αλλά δεν λέτε πότε έγινε η αύξηση των εισροών και τι την πυροδότησε».

Επίσης, αναγνώρισε ότι «υπήρξαν και ολιγωρίες και καθυστερήσεις», οι οποίες όπως είπε, «οφείλονται στο στρεβλό εργαλείο που παραλάβαμε για να διαχειριστούμε τη κρίση». Όπως επισήμανε, «ήρθε μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός, που τη σωστή ώρα διαγνώσκει τι πρέπει να γίνει και κάνει τη σωστή παρέμβαση. Παίρνει το θάρρος και το πολιτικό κόστος και το κάνει. Αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Εμείς έχουμε και το πολιτικό θάρρος και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με δράσεις και να μην επιστρέψουμε στη σχιζοφρενική λογική και να το αφήσουμε να διαιωνίζεται. Λήφθηκε η σωστή απόφαση στη σωστή ώρα», είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός για τη Μεταναστευτική Πολιτική.

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ακόμα ότι σε κλειστό κέντρο θα παραμένουν και αυτοί που φθάνουν στη χώρα, για ένα χρονικό διάστημα 25 ημερών, όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές νόρμες και θα επιτηρείται αυστηρά η είσοδος και έξοδος τους με κάρτα ενώ το βράδυ θα κλείνει 100%. «Αυτός ο τύπος κέντρων παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα; Η σχιζοφρενική πολιτική σας παραβιάζει τη λογική. Το μείγμα της δικής μας πολιτικής είναι σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και σεβασμός των πολιτών που αισθάνονται ανασφαλείς», ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Και τα κλειστά κέντρα θα γίνουν και η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει διότι σε συνδυασμό με την ενίσχυση των συνόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα υπάρξουν αποτελέσματα. Έπρεπε να γίνει αυτή η εμβληματική κίνηση για να στείλουμε εντός και εκτός της χώρας το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη λύση του προβλήματος».

Ο κ. Κουμουτσάκος απέρριψε και τις αιτιάσεις περί αυταρχικής κυβέρνησης, για να σημειώσει ότι υπήρξε εξαντλητικός διάλογος δύο μηνών με την κοινωνία και με προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους ενώ επεσήμανε ότι, «όταν προκύπτει επείγουσα, σοβαρή πρόκληση δεν μπορεί αυτός ο διάλογος να γίνει φρένο στο να επιλυθεί το πρόβλημα».

«Το κοινό καλό είναι να υπάρξει καταλαγή στα συνοριακά νησιά της χώρας. Είμαι βέβαιος, και θέλω να ενθαρρύνω τους τοπικούς άρχοντες να διακόψουν τις πολιτικές άρνησης, ότι θα βρεθεί κοινός τόπος διότι η έγνοια μας είναι να είμαστε όλοι δίπλα για να εφαρμόσουμε μια μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια των πολιτών», επισήμανε.

Ενώ καταληκτικά και αναφορικά με την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας , είπε ότι θέτει αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό έρευνα, σπουδές, πρακτική εξάσκηση, εθελοντική υπηρεσία και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση την εφαρμόζει όχι γιατί είναι φερέφωνο της Ευρώπης, αλλά γιατί σκέπτεται το συμφέρον της κοινωνίας».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αφαντος ο «Μάξιμος Σαράφης» | Άκαρπο το ένταλμα βιαίας προσαγωγής

Δημοσιεύτηκε

στις

Περισσότερες από τρεις ώρες, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη ΓΑΔΑ τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.

Πλέον, μέλη της επιτροπής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για αύριο εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση», λάβει την ίδια τροπή με την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» που σήμερα οδηγήθηκε σε «ναυάγιο».

Πηγές της ειδικής επιτροπής ανέφεραν απόψε ότι αν ούτε αύριο καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης πρσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.

Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις δέκα το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της ωστόσο ανέφεραν σήμερα ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αναζητούνται με εντάλματα βίαιης προσαγωγής

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της Εισαγγελίας Εφετών και τις εντολές της Εισαγγελίας Διαφθοράς, τα μέτρα προστασίας των παραπάνω προσώπων, των οποίων επιλαμβάνεται η Αστυνομία, αφορούν μόνο στη χρήση των παραπάνω κωδικών ονομασιών, αντί των πραγματικών στοιχείων ταυτότητάς τους καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης ανωνυμία τους, διευκρινίζει η ΕΛΑΣ.

«Κατά συνέπεια στα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται από την Αστυνομία δεν περιλαμβάνονται ούτε η φύλαξη, ούτε κάθε άλλου είδους παρακολούθηση των μαρτύρων.

Η Αστυνομία παραμένει σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των οποίων τις εντολές εφαρμόζει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της Προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis.

Οι «κουκούλες» της Novartis και το σχόλιο κύκλων του Αρείου Πάγου

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ερντογάν | “Τα νερά της Μεσογείου θα θερμανθούν και άλλο”

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενημερώνοντας τους βουλευτές του για την κατάσταση στο εξωτερικό είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε μάλιστα τον ΟΗΕ να πάρει θέση. «Τα ΗΕ δεν μπορούν να αδιαφορούν πλέον για όσα συμβαίνουν», είπε ζητώντας την ανάληψη ενεργότερου ρόλου.

Στις «επιτυχίες» της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και δη στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία εντωμεταξύ απέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις φήμες περί πραξικοπήματος στη χώρα, καθώς ο «αποτελεσματικός του αγώνας», όπως τον χαρακτήρισε, ενόχλησε την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Τουρκία ο «εγκέφαλος» της προηγούμενης απόπειρας το 2016.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Άδειασμα» Σχοινά σε Μουτζούρη, μάχη για τη Frontex και το ραντεβού Μητσοτάκη- Μηταράκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην αλλάξει το σχεδιασμό της και το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των πέντε κλειστών- ελεγχόμενων δομών για πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο briefing, την ώρα που ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης φαίνεται να υποχωρεί και δέχθηκε και άδειασμα από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση εν τω μεταξύ είναι η αυριανή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπου θα δοθεί μάχη για να μην περικοπούν κονδύλια για το μεταναστευτικό και ιδίως για τη Frontex.

«Εμείς θα προχωρήσουμε στο σχέδιό μας. Από την άλλη εβδομάδα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στα έργα. Το μόνο που έχει μείνει ανοιχτό είναι εάν οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να υποδείξουν άλλους χώρους», τόνισε ειδικότερα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι σήμερα φάνηκε να χαλαρώνει και όχι να σκληραίνει τη στάση του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουτζούρης χθες είχε καλέσει τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη «να μην περιμένει αδίκως» τον ίδιο και τους δημάρχους των νησιών για οποιαδήποτε συζήτηση, ενώ σήμερα δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο και πως «αγαπάμε το Μηταράκη».

Τον κ. Μουτζούρη άδειασε όμως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τουίταρε επιθετικό προς την κυβέρνηση και θετικό υπέρ του περιφερειάρχη άρθρο τοπικής εφημεριδας της Χίου, σχολιάζοντας: «Είναι πάγια η θέση μου ότι η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού απαιτεί γνώση του αντικειμένου, υπευθυνότητα και σύνεση. Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν. Ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες».

 

 

 

Ως επιχείρημα για την ανάγκη δημιουργίας των κλειστών κέντρων μάλιστα ο κ. Πέτσας εν τω μεταξύ έκανε λόγο για στοιχεία που δείχνουν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, ωστόσο όπως είπε δεν μπορούν τα αποτελέσματα να επιδοθούν είτε σε αυτούς που δικαιούνται άσυλο είτε σε αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν, διότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν στις ανοργάνωτες σημερινές δομές.

Ερωτηθείς εάν η παράταση της έναρξης εργασιών κατασκευής των κλειστών κέντρων που είχε συζητήσει στον αέρα της ΕΡΤ ο κ. Μηταράκης με τον κ. Μουτζούρη ήταν κεντρικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Έχουμε πει ότι εξαντλήθηκε και ίσως τράβηξε και παραπάνω ο διάλογος, για να βρεθεί αμοιβαία λύση. Δεν κατέστη δυνατόν για αυτό και προχωρήσαμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Από τη Δευτέρα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να δείξει ευελιξία. Δε νομίζω να είναι κακό…».

Εξάλλου τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Κυριακή θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δείχνοντας έτσι εμπιστοσύνη στον κ. Μηταράκη αλλά και θέλοντας προφανώς να διατρανώσει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες στα κλειστά κέντρα εντός χρονοδιαγράμματος.

Αύριο Πέμπτη, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να παραστεί στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η Ελλάδα είναι προβληματισμένη από το γεγονός ότι η πρόταση της Κομισιόν αφορά περικοπή των κονδυλίων για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών κατά ένα τρίτο και των κονδυλίων για τη Frontex κατά το ήμισυ και μαζί με Ιταλία και Ισπανία θα διεκδικήσει να μη συμβεί αυτό.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά,newsbeast

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ