Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στο ΕΣΥ – 50 κλίνες από το ΝΙΜΤΣ και 35.000 αντιιικά φάρμακα

Ο κορονοϊός παραμένει ανάμεσά μας με το ΕΣΥ να λαμβάνει μια σειρά από έκτακτα μέτρα που αφορούν τόσο σε κλίνες όσο και σε φάρμακα

Αιτία για τα έκτακτα μέτρα από το ΕΣΥ ήταν η αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Συγκεκριμένα στην παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ προχωρά το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) για την κάλυψη των αναγκών δημόσιας Υγείας, για το χρονικό διάστημα από 01.10.23 έως και 31.12.23, ενώ εντάσσεται και στις εφημερίες του ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή, με απόφαση του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η χώρα μας προμηθεύεται 35.000 χιλιάδες επιπλέον σκευάσματα του αντιιικού φαρμάκου PAXLOVID, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19 που κινδυνεύουν με εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Tις δύο τελευταίες εβδομάδες o κορονοϊός παρουσιάζει σημαντική αύξηση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και οδηγεί καθημερινά σε νοσηλεία 124 ανθρώπους, κατά μέσον όρο. Κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αυξήθηκε σημαντικά και ο αριθμός των ασθενών που έχασαν την ζωή τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iatropedia.gr και τον Καθηγητή Πνευμονολογίας και υπεύθυνο για την έγκριση των αντιιικών θεραπειών, Στέλιο Λουκίδη, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές χορηγούν την τελευταία εβδομάδα περισσότερα από 750 αντιιικά φάρμακα την ημέρα, για να αποτρέψουν νοσηλείες COVID-19.

ΝΙΜΤΣ: Πώς θα διατεθούν οι 50 κλίνες στο ΕΣΥ

Με απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας, Άμυνας και Υγείας, κ.κ. Πετραλιά, Κεφαλογιάννη και Θεμιστοκλέους το ΝΙΜΤΣ παραχωρεί 50 κλίνες νοσηλείας για την κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας και για τους επόμενους 3 μήνες.

Στις κλίνες αυτές θα διακομίζονται ασθενείς non COVID-19 από άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να αποδεσμεύονται κλίνες στο ΕΣΥ για την νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού.

Διευκρινίζεται στη σχετική απόφαση, πως οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχή επί των νοσηλίων, ενώ η αναγκαία ημερήσια φαρμακευτική αγωγή επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, για το ίδιο χρονικό διάστημα το ΝΙΜΤΣ εντάσσεται στο γενικό σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ. και το προσωπικό του αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

Την ευθύνη της επιστημονικής και λειτουργικής διαχείρισης της διάθεση κλινών του ΝΙΜΤΣ αναλαμβάνει η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (Υ.Πε.) Την ίδια στιγμή προβλέπεται και η δυνατότητα μετακίνησης προσωπικού που εργάζεται με οιαδήποτε σχέση εργασίας στις δομές της 1ης Υ.Πε., για τις ανάγκες λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ.

Προχωρά η προμήθεια 35.000 αντιιικών φαρμάκων

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας προχωρά σε διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (σύμφωνα με άρθρο 32 παρ. 2 περ. β υποπερ. γγ΄ και περ. γ. του Ν. 4412/2016 όπως ισχύει) για την προμήθεια 35.000 χιλιάδων θεραπευτικών αγωγών του αντιικού φαρμάκου με την εμπορική επωνυμία PAXLOVID με την εταιρεία PFIZER HELLAS A.E σε ασθενείς για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19.

Η ζήτηση για αντιιικά φάρμακα έχει κατά την τελευταία εβδομάδα εκτοξευθεί. Όπως ανέφερε στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της 5μελούς Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που εγκρίνει τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων με συνταγογράφηση, Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης, μόνο την περασμένη Δευτέρα 9/10/23 ο ίδιος ενέκρινε 775 θεραπείες.

Πρόκειται για μια αύξηση 50%, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, όπως λέει:

«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αύξηση -σε σύγκριση με τον Ιούλιο- κατά 50%, μπορεί και παραπάνω. Χθες που ήμουν υπηρεσία είδα πάνω από 770 αιτήσεις για αντιιικά φάρμακα. Δεν έκανα τίποτα άλλο όλη τη μέρα. Πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία πρέπει σιγά – σιγά να απλοποιηθεί. Δεν γίνεται να το κάνουμε πλέον με τον ίδιο τρόπο. Αφού στο 99,9% τις εγκρίνουμε τις αιτήσεις αυτές. Πρέπει να απλοποιηθεί και για τους γιατρούς και για τους ασθενείς», σημείωσε και πρόσθεσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη γι’ αυτά τα νούμερα:

«Μήνα με τον μήνα κορυφώνεται. Τώρα αν αυτό το φαινόμενο κορυφωθεί τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, που είναι οι μήνες των ιώσεων στην Ελλάδα, δεν μπορώ να σκεφτώ που μπορεί να φτάσει», τονίζει.

Ποιοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19

Οι ασθενείς με COVID-19 που αναζητούν αντιιικές θεραπείες για να ξεπεράσουν τα βαριά συμπτώματα, είναι ασθενείς όλων των ηλικιών. Κατά κανόνα είναι άρρωστοι με καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα και με πολλές συννοσηρότητες.

«Είναι και μεγάλοι σε ηλικία, είναι και μικρότεροι ανοσοκατεσταλμένοι. Πολλοί είναι μεταξύ 60 και 70 ετών και με συννοσηρότητες. Δεν είναι, όμως, μόνο οι πολύ μεγάλοι σε ηλικία», επισημαίνει ο Στέλιος Λουκίδης και προσθέτει:

«Κοιτώντας τις αιτήσεις με στατιστικούς όρους, τα περιστατικά που έλαβαν αντιιικά προέρχονται από όλες τις κατηγορίες των ασθενών και των ηλικιών», όπως λέει.

Προσθέτει πως οι ασθενείς έχουν αγγίξει παρόμοιο αριθμό με όσους είχαν λάβει αντιιικές θεραπείες παλαιότερες εποχές, κατά τις οποίες ήταν ακόμη ενεργή η πανδημία.

«Η μεγαλύτερη ποσότητα που έχουμε χορηγήσει ποτέ σε ένα 24ωρο, δεν ξεπερνά τα 810 σκευάσματα. Δηλαδή, τα πλησιάσαμε τώρα. Και φανταστείτε 810 κουτιά φάρμακα το 2022, όταν ήταν σε μεγάλη έξαρση ο COVID-19 και σε διαφορετικό υπόστρωμα η πανδημία», τονίζει ο γιατρός.

newsit.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

ΕΕ: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κρίσης λόγω της υπερφόρτωσης της τουριστικής της βιομηχανίας

H Pravda αναφέρει ότι η αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής δημοσίευσε μια έκθεση που επισημαίνει την ανάγκη για ριζική αναμόρφωση του τουριστικού προϊόντος.

Η αύξηση των τουριστών ασκεί πίεση σε ιστορικούς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως η Ακρόπολη, η οποία έχει αναγκαστεί να επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς στις επισκέψεις.

Παράλληλα, η Pravda αναδεικνύει τον κρίσιμο και ευαίσθητο ρόλο που κατέχει η βιομηχανία του τουρισμού, στο συνολικό τοπίο της ελληνικής οικονομίας.

«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, καλύπτοντας το 25% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά η ανάπτυξή του προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ επιφέρει ελλείψεις σε πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού που θα εξισορροπεί τα συμφέροντα της κοινωνίας και τα οικονομικά οφέλη», προσθέτει.

«Διαφορετικά, η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες», καταλήγει με νόημα.

H βρετανική  Mirror αναδεικνύοντας μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποιεί για πιθανή κατάρρευση του τουρισμού στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια εάν δεν πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές!

«Ο τουρισμός στην Ελλάδα θα μπορούσε να καταρρεύσει σε 10 χρόνια εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στον κλάδο, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το hotspot των διακοπών [σ.σ. την Ελλάδα] υποφέρει από «υπερ-τουρισμό» και δεν απέχει πολύ μια μεγάλη κατάρρευση του κλάδου, αποκάλυψε μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το τρέχον τουριστικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάλυση του τουριστικού τομέα και μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, προειδοποιεί η έκθεση», υπογραμμίζει το βρετανικό έντυπο.

«Ο τρόπος διαχείρισης του νερού και της ενέργειας, η φροντίδα των πολιτιστικών και ιστορικών τοποθεσιών και η διατήρηση της παράκτιας ζώνης σε καλή κατάσταση αποτελούν τομείς, όπου προκύπτουν τεράστια προβλήματα, τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Η επιτροπή ζήτησε την ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου για τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «έλλειψη οράματος και στρατηγικής».

Οι ελληνικές ακτές έχουν επίσης πληγεί, καθώς oι ανεξέλεγκτες αφίξεις έχουν επιφέρει τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον, υπογραμμίζεται

.
«Η γενικευμένη αίσθηση των πολιτών είναι ότι η παράκτια ζώνη και η δημόσια χρήση της απειλούνται ολοένα και περισσότερο από την απερίσκεπτη, και μερικές φορές αυθαίρετη, τουριστική ανάπτυξη», αναφέρει παραιτέρω η Daily Mirror, επικαλούμενη κι αυτή με τη σειρά της την έρευνα της Ευρωβουλής.

«Λόγω του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών, πολλές διαφορετικές ελληνικές τοποθεσίες αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση για καταλύματα.

pronews.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στράβωσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές στην Πάτρα λόγω καύσωνα

Ένα απίστευτο περιστατικό που καταδεικνύει τις ακραίες θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ελλάδα έλαβε χώρα στην Πάτρα όπου στράβωσαν οι σιδηροδρομικές γραμμές από τη ζέστη!

«Λόγω των συνθηκών καύσωνα που επικρατούν στην περιοχή της Πάτρας, δημιουργήθηκε στρέβλωση γραμμής στην περιοχή της ισόπεδης διάβασης της οδού Κανελλοπούλου», αναφέρει συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ.Σύμφωνα με τον ΟΣΕ, λόγω του προβλήματος στις γραμμές αποφασίστηκε η διακοπή των δρομολογίων του προαστιακού μεταξύ Πάτρας και Ρίου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ

Στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της διοικητικής διαδικασίας ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην έκδοση ή ανανέωση των αδειών διαμονής των νόμιμων μεταναστών, αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η έναρξη της λειτουργίας των κέντρων βιομετρικών δεδομένων που απλουστεύουν και επιταχύνουν την όλη διαδικασία, η ψηφιοποίηση του αρχείου αδειών διαμονής και η διοικητική υποστήριξη των «Υπηρεσιών Μίας Στάσης» με προσλήψεις.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε επίσης, ότι θα προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε “άδεια διαμονής να σημαίνει αυτομάτως και έκδοση ΑΜΚΑ” για τους νόμιμους μετανάστες που έρχονται να εργαστούν στη χώρα.

Το θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, που αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών που νομίμως βρίσκονται στη χώρα.

«Υπάρχουν αγροτικές περιοχές της χώρας που έχουν ανάγκη από εργαζόμενους στην πρωτογενή παραγωγή. Εκεί συμβαίνει το φαινόμενο, να έχει εκδοθεί άδεια διαμονής, αλλά να μην έχει δοθεί άδεια εργασίας ή να μην έχει δοθεί το ΑΜΚΑ, με αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκτεθειμένοι», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε αυτές τις δύο φάσεις. Η άδεια διαμονής θα σημαίνει αυτομάτως έκδοση ΑΜΚΑ και η έκδοση ΑΜΚΑ, όπως καταλαβαίνετε, ανοίγει και την πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας και κατοχυρώνει κάποια από αυτά τα δικαιώματα για τα οποία κάνατε λόγο. Διαφορετικά, ο εργαζόμενος αλλά και ο εργοδότης, θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στα σώματα ελέγχου και θα παρατηρείται το παράδοξο, εργαζόμενοι που έχουν ήδη την άδεια διαμονής, να πιάνονται ως ανασφάλιστοι στους ελέγχους και να έχουν συνέπειες, τόσο αυτοί, όσο και οι εργοδότες. Ζητήματα σαν αυτά θα πρέπει να θεραπευτούν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ζήτηση για την έκδοση αδειών διαμονής. «Πολλοί είναι αυτοί, που για διάφορους λόγους θέλουν να έρθουν και να ζήσουν στη χώρα, να σταδιοδρομήσουν στη χώρα και να μετακινηθούν κατά τις ανάγκες τους», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής, είτε σε ισχύ, είτε σε εκκρεμότητα που διαχειρίζονται οι «Υπηρεσίες Μιας Στάσης» ανέρχεται σε περίπου 750.000. Από αυτές, μόνο οι 45.000 είναι αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Μετανάστευσης, οι υπόλοιπες που είναι σε εκκρεμότητα είναι αρμοδιότητα των αποκεντρωμένων διοικήσεων και «άρα το πρόβλημα εντοπίζεται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις». Με τα δεδομένα αυτά συνεπώς, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα είναι να ενδυναμωθούν με προσωπικό οι αποκεντρωμένες διοικήσεις στη χώρα.

Παράλληλα επισήμανε, ότι στο πλαίσιο του νέου Μεταναστευτικού Κώδικα, έχει προβλεφθεί η ομαδοποίηση και απλοποίηση των τύπων αδειών διαμονής σε δώδεκα κατηγορίες, η ενιαία τριετής διάρκεια ισχύος για την πλειονότητα των τύπων των αδειών διαμονής και η κοινή διαδικασία έκδοσης για συναφείς άδειες διαμονής. Επίσης προβλέφθηκε διαδικασία έγκρισης απασχόλησης από τις υπηρεσίες μιας στάσης, για όλες τις κατηγορίες εισδοχής και εργασίας, άρση της απαγόρευσης αλλαγής σκοπού κατηγορίας άδειας διαμονής, έμφαση στην 5ετή άδεια διαμονής για την εποχική εργασία. «’Αρα έχουμε ένα άρτιο πλαίσιο. Πάντα τα προβλήματα εντοπίζονται στην εφαρμογή του πλαισίου», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος – και πρόσθεσε ότι έχουν εκδοθεί οι περισσότερες των αναγκαίων αποφάσεων σε εφαρμογή του Μεταναστευτικού Κώδικα.

makthes.gr

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en