Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Κλείδωσε” το ειδικό προστατευτικό πλαίσιο για τις συντάξεις χηρείας (video)

Σχετικά με το ζήτημα των υψηλών συντάξεων που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι εξαρχής η ίδια η κ. Αχτσιόγλου είχε παραδεχτεί πως υφίστατο ζήτημα με τις υψηλές συντάξεις, λέγοντας πως ήθελε να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Ακόμη ο κ. Μηταράκης, τόνισε ότι η πραγματικότητα είναι πως 226 συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ που δήλωνε ο κ. Κατρούγκαλος ότι ήταν το όριο για τις συντάξεις που θα εκδίδονταν βάσει του νόμου του, έχουν ήδη εκδοθεί και δοθεί, ενώ υπήρχε προσχέδιο έκδοσης συντάξεων ύψους 24.000 ευρώ.

Συντάξεις χηρείας
Όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε : «Η καταβολή των συντάξεων θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου. Πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας, έπαιρναν το 70% από τη σύνταξη του θανόντος και μετά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου, το ποσοστό έπεσε στο 50%.

Έπειτα από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, το ποσοστό από τον Μάιο αποφασίστηκε να επανέλθει στο 70%, χωρίς ωστόσο να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι για την εφαρμογή και υλοποίηση της παραπάνω απόφασης. Την εγκύκλιο την υποβάλαμε εμείς στις 17 Ιουλίου και από τις 30 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας, στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου».

Σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Υπήρχαν δύο βασικοί λόγοι καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων. Ο ένας ήταν η κακή οργάνωση των υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ και ο δεύτερος λόγος ήταν πως το υπουργείο Εργασίας σε πολλές περιπτώσεις δεν απαντούσε σε δεκάδες ερωτήματα που είχε υποβάλει ο ΕΦΚΑ αναφορικά με ζητήματα που έχρηζαν ερμηνείας του νόμου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συντάξεων να μην μπορούν να εκδοθούν, επειδή αυτά τα ερωτήματα παρέμεναν αναπάντητα. Μία βασική αποστολή του υπουργείου Εργασίας, είναι η ερμηνεία του νόμου όταν αυτό απαιτείται, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία δεχόμαστε από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του έτους να μην υπάρχει κανένα εκκρεμές ζήτημα που να απαιτεί ερμηνεία από την πλευρά του υπουργείου».

Εκκαθαριστικά
Αναφορικά με τα εκκαθαριστικά, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως αυτά θα μπορούσαν να βγουν μέσα στο καλοκαίρι, αλλά τέθηκε σαν προτεραιότητα ο επανυπολογισμός των συντάξεων χηρείας, εστιάζοντας στα ζητήματα μηχανοργάνωσης, προκειμένου μέχρι τα τέλη Αυγούστου να έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός αυτών των συντάξεων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός Εργασίας, ανέφερε ότι, η αμέσως επόμενη προτεραιότητα της μηχανοργάνωσης είναι να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά.

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με αυτόν τον τρόπο τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και συγκεκριμένα οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούν να λαμβάνουν την πληροφορία και να ψηφιοποιούν όλα τα δεδομένα προκειμένου να γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα η έκδοση της ψηφιακής σύνταξης.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί άμεσα σχετική διάταξη σε νομοσχέδιο που θα καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή του αριθμού ΑΜΚΑ κάθε πολίτη στα πιστοποιητικά και στις βεβαιώσεις που εκδίδονται ηλεκτρονικά από το «Μητρώο Πολιτών», το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών και λαμβάνει δεδομένα από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, τους δήμους, τα ληξιαρχεία κ.α.

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να αξιοποιήσει το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για τη σταδιακή ψηφιοποίηση των συντάξεων. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα πρώτα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα φανούν μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας είναι ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ έως την 1η Ιουνίου 2021 το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90%.

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι θα μέτρα πυροπροστασίας θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Καβάλας

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Καβάλας  με θέμα την υποχρεωτική προληπτική πυροπροστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1 Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου του 2024 , καλούνται οι πολίτες να συμμορφωθούν στις νομικές διατάξεις και να προχωρήσουν στην λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας στις ιδιοκτησίες τους.

Παρόντες ο Δήμαρχος Καβάλας , Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κύριος Κυριάκος Σταυρίδης , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κύριος Αλέξης Γούλας  αλλά και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας για την πυροπροστασία κύριος Γιώργος Τσακαλίδης.

Μέσα από την συνέντευξη τους, οι ίδιοι  έδωσαν συμβουλές για το τι θα πρέπει να ακολουθηθεί κυρίως για τις ιδιοκτήσιες πλησίον δασικών εκτάσεων, αλλά και ακάλυπτων χωρών τονίζοντας πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προχωράει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου, καταλογίζεται όμως αντίστοιχα το πρόστιμο  και η δαπάνη για τον καθαρισμό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en