Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινωνικό μέρισμα | Το ποσό που θα δοθεί σε 200.000 νοικοκυριά

Άσπρη ημέρα στα έσοδα του προϋπολογισμού έφερε η Black Friday ανεβάζοντας πάνω από το στόχο τα έσοδα για τον Νοέμβριο.

Η καλή πορεία των εσόδων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν μεταβάλλει τις κλειδωμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος στις ομάδες πληθυσμού τις οποίες ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός.

Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και οικογένειες με ΑΜΕΑ θα λάβουν έως το τέλος του έτους εφάπαξ ενίσχυση «μετρητά και στο χέρι» όπως είχε αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα ποσά να κυμαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συνολικά για μέρισμα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ενώ επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός έχει ήδη καλύψει επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις (138 εκατ. ευρώ) , αυξημένο επίδομα θέρμανσης ( 68 εκατ. ευρώ) και κάλυψη υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη για τις ΥΚΩ λογίζεται από το οικονομικό επιτελείο ως κοινωνική παροχή ( το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι) καθώς εάν δεν καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό, το κόστος θα επωμίζονταν οι τελικοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Κάπως έτσι ο συνολικός λογαριασμός των έκτακτων παροχών μόνο στο τέλος του έτους προσεγγίζει εάν δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές θα γίνουν στο σύνολό τους μέσα στον Δεκέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος που θα ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ψηφιστούν μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν αποκλείεται να υπερβεί και πάλι το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Τα περίπου 200.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό μέρισμα θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για να γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ θα δουν το ποσό στους λογαριασμούς τους πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την επιλογή των μακροχρόνια ανέργων που θα επιδοτηθούν θα χρησιμοποιηθεί έντονα κοινωνικό κριτήριο, ενώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα καταβληθεί το επίδομα σε γονείς παιδιών με αναπηρία.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» όσον αφορά το τελικό ποσό που θα διατεθεί, το κονδύλι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ. Είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου να διατηρήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» στον προϋπολογισμό, κάτι βεβαίως που μπορεί τελικώς να οδηγήσει στο φαινόμενο το 2019 να κλείσει για μία ακόμη χρονιά με (έστω και οριακό) υπερπλεόνασμα.

Η κυβέρνηση σκόπιμα απέφυγε να δώσει τα τελευταία 24ωρα την παραμικρή πληροφορία για τα τελικά κριτήρια του φετινού μερίσματος, διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα να διευρύνει τον τελικό κατάλογο ανάλογα και με τα δημοσιονομικά ευρήματα.

Το τελικό κριτήριο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, καθώς υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι από ανάγκη και άλλοι από επιλογή. Χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για ένα έντονα κοινωνικό κριτήριο που θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των δικαιούχων, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το επίδομα θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστεί η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από την πλευρά των δικαιούχων προκειμένου να συγκεντρωθεί η πληροφορία που έχει να κάνει με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόσθετης καταβολής επιδόματος θέρμανσης στις αρχές του 2020. Ξεκαθάρισε ότι ακόμη και δεν αποδειχτεί επαρκές το ποσό των 68 εκατ. ευρώ, όλοι όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα εισπράξουν κανονικά το ποσό που δικαιούνται έως το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης και αυτοί που για αντικειμενικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να κάνουν την αίτηση ή να αγοράσουν την απαιτούμενη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ | Πτώση 8,9% στον όγκο των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο

Πτώση 8,9% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας τον Ιανουάριο εφέτος, καθώς οι πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες των καταστημάτων.

Ειδικότερα, ο τζίρος μειώθηκε σε: Πολυκαταστήματα (21,3%), Έπιπλα– Ηλεκτρικά είδη- Οικιακό εξοπλισμό (11,3%), Φαρμακευτικά– Καλλυντικά (7,3%), Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (6,7%), ΈνδυσηΥπόδηση (6,5%), Βιβλία– Χαρτικά– Λοιπά είδη (5,1%), Τρόφιμα– Ποτά-Καπνό (4,5%) και Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (0,2%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) παρουσίασε μείωση 8,9% τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2023 σημείωσε μείωση 22,4%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 5,8% τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) παρουσίασε μείωση 2,3% τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2023, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2023 σημείωσε μείωση 24,1%. Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 5,3% τον Ιανουάριο 2024 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2023.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Θεσσαλονίκη

Αυξήσεις έως και 90% στα διόδια της Εγνατίας

Έως και σχεδόν 90% φτάνουν οι αυξήσεις στα μετωπικά διόδια της Εγνατίας οδού που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μετά από κοινή υπουργική απόφαση. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 10%.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους σταθμούς Μαλγάρων και Προμαχώνα παρατηρείται μείωση της τιμής στα διόδια, ενώ στον σταθμό Στρυμωνικού η τιμή σχεδόν διπλασιάζεται.

Παρόμοιες αυξήσεις προβλέπονται και σε 19 πλευρικούς σταθμούς, ενώ οι τιμές των διοδίων της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας παραμένουν αμετάβλητες.

Η υπογραφή αυτών των αυξήσεων από τους υπουργούς Υποδομών, Οικονομικών και τον υφυπουργό Οικονομικών ήταν προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού για 35 έτη σε ιδιώτη (κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ- Egis).

Αναλυτικά οι νέες τιμές στα διόδια:

Τύριας 2,70 ευρώ (από 2,10 ευρώ, αύξηση 28,5%)

Παμβώτιδας 1,55 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 29,1%)

Μαλακασίου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Σιάτιστας 1,90 ευρώ (από 1,50 ευρώ, αύξηση 26%)

Πολύμυλου 1,90 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 35%)

Μαλγάρων 0,90 ευρώ (από 1,20 ευρώ, μείωση 25%)

Θεσσαλονίκης 0,55 ευρώ (από 0,50 ευρώ, αύξηση 10%)

Ανάληψης 2,35 ευρώ (από 1,80 ευρω, αύξηση 30%)

Ασπροβάλτας 1,10 ευρώ (από 0,90 ευρώ, αύξηση 22%)

Μουσθένης 2,15 ευρώ (από 1,60 ευρώ, αύξηση 34%)

Καβάλας 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ίασμου 1,80 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 28%)

Μεστής 2,20 ευρώ (από 1,70 ευρώ, αύξηση 29%)

Αρδανίου 1,60 ευρώ (από 1,20 ευρώ, αύξηση 33%).

Στους κάθετους άξονες της Εγνατίας

Ιεροπηγής 1,85 ευρώ (από 1,40 ευρώ, αύξηση 32%)

Ευζώνων 2,40 ευρώ (από 1,80 ευρώ, αύξηση 33%)

Προμαχώνα 1,90 ευρώ (από 2 ευρώ, μείωση 5%)

Στρυμονικού 1,90 ευρώ (από 1 ευρώ, αύξηση 90%)

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ | Εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και διυλιστήρια θα ενημερώνουν άμεσα για παραβάσεις πρατηρίων

Στην εξειδίκευση των μέτρων που υποχρεούνται να λαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια, σε σχέση με τα πρατήρια καυσίμων, με τα οποία συναλλάσσονται (μέτρα δέουσας επιμέλειας), προχώρησε η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων ή προϊόντων διυλιστηρίου υποχρεούνται να ενημερώνουν την ΑΑΔΕ, εάν διαπιστώνουν παραβάσεις σε πρατήριο, το οποίο προμηθεύουν καύσιμα και, ειδικότερα, εάν το πρατήριο:

  • δεν παρέχει στοιχεία φορολογικού μητρώου, άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικά, υπεύθυνες δηλώσεις και λοιπά προβλεπόμενα στοιχεία,
  • δεν επιτρέπει τη λήψη δείγματος καυσίμων που διακινεί για έλεγχο
  • δεν έχει εγκαταστήσει και δεν λειτουργεί σύστημα παρακολούθησης εισροών- εκροών καυσίμων
  • δεν κατέχει νόμιμα καύσιμα ή ενεργειακά προϊόντα

Μετά την ενημέρωσή της, η ΑΑΔΕ εκδίδει εντολή προς όλες τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και τα διυλιστήρια να:

  • διακόψουν τη διάθεση ενεργειακών προϊόντων προς το πρατήριο που τέλεσε την παράβαση
  • αποσύρουν από το πρατήριο τα σήματά τους, τις αντλίες τους και τον υπόλοιπο εξοπλισμό τους
  • έως την αποκατάσταση των παρατυπιών ή την νόμιμη επαναλειτουργία του πρατηρίου, σε περίπτωση σφράγισής του.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που οι παραβάσεις εντοπιστούν απευθείας από την ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, στην Απόφαση εξειδικεύεται ότι η διακοπή της διάθεσης ενεργειακών προϊόντων και η απόσυρση των σημάτων, των αντλιών τους και του υπόλοιπου εξοπλισμού τους θα επιβάλλεται και σε κάθε άλλο πρατήριο που:

  • α) είτε ανήκει κατά 50% σε πρόσωπο που έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης,
  • β) είτε διοικείται από πρόσωπο, στο οποίο ανήκει ή διοικεί το πρατήριο καυσίμων, για το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι έχει τελέσει παράβαση της απόφασης.

Επίσης, στην Απόφαση εξειδικεύονται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων και στα διυλιστήρια που δεν θα τηρήσουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας, καθώς και η διαδικασία δημοσιοποίησης των κυρώσεων αυτών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en