Quantcast
Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καβάλα: Γιατί κανείς δεν “άγγιξε” το κυκλοφοριακό – Μια χαμένη 20ετία

Γράφει Τάσος Αποστολίδης

Η Καβάλα, λένε πολλοί, δεν έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά μόνο πρόβλημα χώρων στάθμευσης. Η αλήθεια είναι πως έχει και από τα δύο.

Χωρίς κάποιον σχεδιασμό, παρατηρείται καθημερινά συμφόρηση σε συγκεκριμένα σημεία, κυρίως λόγω κακών οδηγικών συνηθειών: διπλοπαρκαρίσματα, στραβά παρκαρίσματα, οχήματα σε στροφές και πεζοδρόμια. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κεντρική πλατεία: μπορεί η πόλη να δείχνει άδεια, όμως μόλις φτάσεις στην Ομονοίας, είναι σαν να έχει κολλήσει όλη η κυκλοφορία.

Οι γειτονιές “λυγίζουν”

Το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στους στενούς δρόμους που παραμένουν όπως ήταν δεκαετίες πριν. Η πόλη δεν σχεδιάστηκε για τόσα Ι.Χ. και οι γειτονιές έχουν επωμιστεί μεγάλο βάρος. Ο χρόνος για να διασχίσει κάποιος την Καβάλα έχει αυξηθεί εντυπωσιακά: από την Πανεπιστημιούπολη στο κέντρο μπορεί να χρειαστούν 20 έως 30 λεπτά.

Στάθμευση: Η ανοιχτή πληγή

Η έλλειψη χώρων στάθμευσης είναι ο βασικός πυρήνας του προβλήματος. Και οι τρεις τελευταίοι δήμαρχοι (Σιμιτσής, Τσανάκα, Μουριάδης) είτε διέθεταν ιδιωτικό πάρκινγκ είτε δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ Ι.Χ. στην πόλη, οπότε δεν είχαν αίσθηση του προβλήματος. Κανείς δεν δημιούργησε νέους χώρους. Αντίθετα, χάθηκαν πάνω από 200 θέσεις λόγω έργων και αναπλάσεων, ενώ ιδιωτικά πάρκινγκ πλουτίζουν.

Καμία στρατηγική

Από τον Σιμιτσή και το 2007 μέχρι και σήμερα, η κυκλοφορία αυξήθηκε, αλλά καμία αποτρεπτική πολιτική ή ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών δεν εφαρμόστηκε. Το ίδιο συνέβη και επί Τσανάκα, που χαρακτηρίστηκε από γενικότερη αδράνεια στα θέματα διοίκησης. Επί Μουριάδη η κατάσταση χειροτέρεψε: αυξήθηκαν ακόμη και οι μοτοσυκλέτες, ενώ η γέφυρα του παλιού δημαρχείου έσπασε, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ανατολική πλευρά της πόλης.

Παρότι ο Μουριάδης δήλωνε ότι “δεν κάνει παρανομία” όταν σταθμεύει όπου βρει, ο ίδιος συνήθιζε να παρκάρει σε θέσεις ΑΜΕΑ ή πάνω σε πεζοδρόμια κοντά στο σπίτι του. Και όλα αυτά, ενώ πριν τις εκλογές του 2023 είχε δηλώσει ότι “δεν είναι λύσεις τα πάρκινγκ”.

Η καθημερινότητα έγινε βάρος

Η διαρκής κατάργηση θέσεων στάθμευσης έχει οδηγήσει τους κατοίκους σε οικονομική αιμορραγία. Ένας μέσος πολίτης πληρώνει 5-10€ τη μέρα για στάθμευση, δηλαδή πάνω από 100-200€ το μήνα — ένα ποσό που σημαίνει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για τις τοπικές επιχειρήσεις. Όσοι δεν αντέχουν, απλώς αποφεύγουν να έρθουν στην πόλη. Οι “διαρροές” προς άλλες περιοχές, όπως η Δράμα, η Ξάνθη, οι Φίλιπποι, η Χρυσούπολη και η Ελευθερούπολη, γίνονται συνεχώς πιο αισθητές.

Η πόλη έγινε αφιλόξενη

Η συνεχής και άστοχη κατάργηση θέσεων, χωρίς πρόβλεψη για εναλλακτικές λύσεις, έχει κάνει την Καβάλα αφιλόξενη και οικονομικά μη βιώσιμη. Το κυκλοφοριακό δεν είναι πια θέμα χρόνου, αλλά θέμα ασφάλειας και ποιότητας ζωής.

Τι πρέπει να γίνει

Η πόλη χρειάζεται δύο βασικά πράγματα:

  1. Άμεση ενεργοποίηση της Τροχαίας για να αντιμετωπίζονται κακές πρακτικές και να ελεγχθούν οι καθημερινές παραβάσεις.

  2. Δημιουργία χώρων στάθμευσης. Όχι απλώς πρόχειρες λύσεις, αλλά σχεδιασμένες δομές, ακόμα και υπόγεια ή πολυώροφα πάρκινγκ στο κέντρο και περιφερειακά.

Ώρα για πραγματική μελέτη

Η τελευταία σοβαρή κυκλοφοριακή μελέτη έγινε πριν από 20 χρόνια. Έκτοτε, υπήρξαν αποσπασματικές «ημιμελέτες», χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είναι επιτακτική ανάγκη για νέα ολιστική κυκλοφοριακή μελέτη, που να εξετάζει κάθε δρόμο και κάθε γειτονιά με βάση πραγματικά δεδομένα.

Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και διακομματική συναίνεση. Η μελέτη πρέπει να δεσμεύσει τις επόμενες διοικήσεις για τα επόμενα 10-20 χρόνια. Και πρέπει να βασιστεί σε επιστήμονες, όχι σε πολιτικές σκοπιμότητες.

Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καβάλα, 1950: Όταν έμπαινε ο θεμέλιος λίθος στον “Πυθαγόρα”

γράφει ο Κώστας Παπακοσμάς

Η 8η Ιουνίου 1950 αποτελεί σταθμό για την ιστορία της Καβάλας. Ήταν η ημέρα που τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για τη δημιουργία της Τεχνικής Σχολής Μηχανικών «Ο Πυθαγόρας» στην οδό 7ης Μεραρχίας, στην περιοχή Φαλήρου. Ένα όνειρο δεκαετιών άρχιζε να γίνεται πραγματικότητα, χάρη στην επιμονή και το όραμα αξιόλογων Καβαλιωτών που δούλεψαν για ένα καλύτερο αύριο για τη νεολαία της πόλης.

Το ξεκίνημα της Σχολής

Η ίδρυση της σχολής ήταν καρπός κοινής προσπάθειας του Δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου, σε μια δύσκολη μεταπολεμική περίοδο. Η λειτουργία της ξεκίνησε επισήμως τον Ιανουάριο του 1947, ενώ η διοικούσα επιτροπή περιλάμβανε εξέχουσες προσωπικότητες της εποχής. Οι πρώτοι μαθητές φορούσαν στολές που ράφτηκαν στο κατάστημα Κριτσίλα και παρέλαυναν με υπερηφάνεια στις δημόσιες εκδηλώσεις.

Τα μαθήματα γίνονταν απογευματινές ώρες, αφού οι περισσότεροι φοιτητές εργάζονταν το πρωί σε τοπικά εργαστήρια και βιοτεχνίες. Ήταν μια σχολή με έμφαση στη χειρωνακτική τέχνη και την πρακτική κατάρτιση, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη τεχνιτών και επαγγελματιών που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πρόοδο της πόλης.

Μνήμες αποφοίτων και πολιτών

Η ανάρτηση μου για τη σχολή προκάλεσε έντονη συγκίνηση και πλήθος αναμνήσεων από παλιούς αποφοίτους και συμπολίτες:

  • Ο Γιάννης Τζατζάρης σχολίασε πως η σχολή πρέπει να επαναλειτουργήσει με το ίδιο αντικείμενο, λόγω έλλειψης τεχνιτών σήμερα. Συμφώνησα, επισημαίνοντας πως δυστυχώς η ελληνική κοινωνία απομάκρυνε τα παιδιά από τις τέχνες, τις οποίες πια υπηρετούν κυρίως μετανάστες.

  • Ο Νικόλαος Κουτσουρέλιας θυμήθηκε τη δική του φοίτηση από το 1969 ως το 1973.

  • Ο Γιώργος Χαρπαντίδης μετέφερε μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον βουλευτή του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Νικόλαο Παπαδόπουλο, του οποίου ο πατέρας είχε πρωτοστατήσει στην ίδρυση της σχολής.

  • Ο Χαράλαμπος Τσουρουκίδης έθεσε ερώτημα για πιθανή σύνδεση του σημείου θεμελίωσης της σχολής με την αρχαία Εγνατία Οδό, μια υπόθεση που προκαλεί ιδιαίτερο αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.

Παρακαταθήκη για το μέλλον

Η Τεχνική Σχολή “Ο Πυθαγόρας” δεν ήταν απλώς ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ήταν ένα κύτταρο ανάπτυξης, τεχνικής κατάρτισης και δημιουργίας. Ήταν ένας φάρος γνώσης για τους νέους της Καβάλας, που τους εξόπλιζε με δεξιότητες και επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Οι παλιές φωτογραφίες και οι μαρτυρίες των συμπολιτών μας, που με εμπιστεύονται τα πολύτιμα αυτά τεκμήρια της τοπικής μας ιστορίας, αξίζουν να εκτεθούν και να διατηρηθούν. Είναι η συλλογική μας μνήμη και οφείλουμε να τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Αυτός ο τόπος δικαιούται ένα μέλλον που θα τιμά την ιστορία του. Ένα μέλλον που δεν θα ξεχνά, αλλά θα εμπνέεται από το παρελθόν.

Η ανάρτηση αυτή είναι φόρος τιμής σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία και λειτουργία της Τεχνικής Σχολής Πυθαγόρας, αλλά και στους αποφοίτους της, που στήριξαν και στηρίζουν την τοπική κοινωνία με το έργο τους.

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Από το USS Charles F. Adams στη Σύγχρονη Άσκηση IMMEDIATE RESPONSE – 25

Γράφει ο Κώστας Παπακοσμάς

Με αφορμή την τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης IMMEDIATE RESPONSE – 25 στο Πετροχώρι Ξάνθης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή επιτελών και στρατιωτικών από επτά χώρες, η μνήμη ταξιδεύει πίσω στο 1966, σε μια άλλη εποχή, όπου το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Charles F. Adams (DDG-2) αγκυροβολούσε στο λιμάνι της Καβάλας.

Η παρουσία του 6ου Αμερικανικού Στόλου στη Μεσόγειο και το Αιγαίο ήταν έντονη. Η άφιξη πλοίων όπως το Charles F. Adams σήμαινε όχι μόνο στρατιωτική παρουσία, αλλά και πολιτιστική επαφή. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του Αχιλλέα Σαββόπουλου, που θυμάται την μπάντα του πλοίου να παίζει “γιεγιέδικα” τραγούδια στην πλατεία της Καβάλας, φέρνοντας ένα αέρα κοσμοπολιτισμού στην τοπική κοινωνία.

Το USS Charles F. Adams ήταν το πρώτο πλοίο της ομώνυμης κλάσης αντιτορπιλικών. Πολλά από αυτά, μετά τη θητεία τους στο αμερικανικό ναυτικό, παραχωρήθηκαν ως στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, όπου υπηρέτησαν ως Κίμων, Θεμιστοκλής, Νέαρχος και Φορμίων, ενισχύοντας το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κατά τη δεκαετία του ’90. Όπως σημειώνει ο Γιάννης Αραμπατζής, αυτά τα πλοία προσέφεραν πρωτόγνωρες δυνατότητες στον στόλο, επιτρέποντας την απόσυρση απαρχαιωμένων σκαφών.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, πλοία σαν το Charles F. Adams μετατράπηκαν σε πλωτά μουσεία, χώρους μνήμης και υπερηφάνειας για τους βετεράνους, οι οποίοι εξιστορούν την υπηρεσία τους με συγκίνηση και περηφάνια.

Η νέα στρατηγική εικόνα: Θράκη και συμμαχική ετοιμότητα

Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά, η στρατηγική σημασία της Θράκης υπογραμμίστηκε εκ νέου με την άσκηση IMMEDIATE RESPONSE – 25, που εντάσσεται στο πλαίσιο της DEFENDER EUROPE 2025, της μεγαλύτερης συμμαχικής μετακίνησης δυνάμεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Στην άσκηση συμμετείχαν στρατιωτικές δυνάμεις από Ελλάδα, ΗΠΑ, Βουλγαρία, Ισπανία, Γαλλία, Βόρεια Μακεδονία και Γεωργία, με 2.500 στρατιωτικούς και 26 άρματα μάχης να επιχειρούν επί 15 ημέρες σε διάφορες περιοχές της Θράκης. Το σενάριο περιλάμβανε επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις, αεροκίνητες αποστολές και συνδυασμένες αντιδράσεις σε πολλαπλές απειλές.

Τη διοργάνωση είχε η ΧΧ Τεθωρακισμένη Μεραρχία, με έδρα την Καβάλα. Ο διοικητής της, υποστράτηγος Ηλίας Κωστάκης, χαρακτήρισε την άσκηση ως ορόσημο συμμαχικής συνεργασίας και εξήρε την επιτυχία της προετοιμασίας για τη φιλοξενία των διεθνών αποστολών.

Η στρατιωτική συνεργασία σήμερα δεν θυμίζει απλώς τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής – αποτελεί και μια ισχυρή υπενθύμιση της Ιστορίας, από τα πλοία που αγκυροβολούσαν στην Καβάλα τη δεκαετία του ’60 έως τις πολυεθνικές δυνάμεις που επιχειρούν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο σχεδόν 60 χρόνια μετά.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Καβάλα: Η πλατεία Καραολή – Δημητρίου μέσα από τον χρόνο

Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της Καβάλας μας μεταφέρει πίσω στον χρόνο, στην εποχή που η σημερινή πλατεία Καραολή – Δημητρίου ήταν γνωστή ως πλατεία “Δόξης”, τιμητικά αφιερωμένη στο πολεμικό πλοίο “Δόξα”, που απελευθέρωσε την πόλη στις 26 Ιουνίου 1913.

Η ονομασία “Καραολή – Δημητρίου”, όπως γνωρίζουμε σήμερα, δόθηκε στη μνήμη των δύο Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου. Όμως η πλατεία, πέρα από το όνομά της, κρύβει στρώματα ιστορίας και καθημερινότητας της παλιάς Καβάλας.

Σκηνές μιας άλλης εποχής

Η εικόνα απεικονίζει φορτωτές με “αρκαλίκια” (το χαρακτηριστικό εργαλείο μεταφοράς), να κουβαλούν δέματα καπνού, στηρίζοντας με κόπο και ιδρώτα τη βαριά οικονομία του καπνού – που ήταν τότε η κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας.

Πίσω τους, κτίρια που στέγαζαν γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι της Αμερικανικής Ακτοπλοΐας, σύμβολα μιας πόλης που ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα και τον κόσμο.

Στον επάνω όροφο του κτιρίου των Αδελφών Βουλαλά βρίσκονταν τα πρώτα γραφεία του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καβάλας, το οποίο είχε ιδρυθεί μόλις το 1918, υποδηλώνοντας την ανάγκη για οργάνωση και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ο Άγιος Νικόλαος – από Τζαμί σε Εκκλησία

Στο βάθος της φωτογραφίας διακρίνεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία εκείνη την εποχή διατηρούσε ακόμη την όψη Τζαμιού, καθώς ήταν το παλιό Ιμαρέτ, τόπος λατρείας των Οθωμανών. Μετά από επίμονη προσπάθεια του Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσοστόμου, το κτίσμα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό το 1929, παρά τις πιέσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Διεύθυνσης Ανταλλάξιμης Περιουσίας, που ήθελαν την πώληση του χώρου.

Μνήμη και ταυτότητα

Η εικόνα αυτή δεν είναι απλώς μια παλιά φωτογραφία. Είναι ντοκουμέντο ταυτότητας της πόλης. Φέρνει στο προσκήνιο την ιστορική, εμπορική και πολιτιστική διαδρομή της Καβάλας, από λιμάνι-κόμβο του καπνεμπορίου σε σύγχρονη πόλη με ιστορικό βάθος.

Κάθε γωνιά, κάθε πρόσωπο της φωτογραφίας, κάθε λιθόστρωτο αυτής της πλατείας, κουβαλάει τη μνήμη όσων δούλεψαν, αγωνίστηκαν και πίστεψαν σε μια καλύτερη Καβάλα.

Γιατί η Ιστορία δεν γράφεται μόνο με γεγονότα, αλλά και με εικόνες – και αυτή είναι μία από τις πιο ζωντανές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en