Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για τη ΒΦΛ από το ΚΚΕ

Ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δελής ζητάει να πληροφορηθεί από τον υπουργό Εργασίας τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για να συνεχίσουν οι 134 εργαζόμενοι τη δουλειά τους με τους όρους που προβλέπονται.

Η νέα κατάσταση που επικρατεί στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας που προκάλεσαν τις αντιδράσεις των εργαζομένων και οι θέση που θα κρατήσει η κυβέρνηση είναι το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Στην ερώτηση που απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Γιάννης Βρούτσης καλείται να απαντήσει σχετικά με το τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να συνεχίσουν οι 134 εργαζόμενοι τη δουλειά τους με τους όρους που προβλέπονται από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν και είναι δεσμευτικά για όλες τις «παρένθετες» εταιρείες που δημιουργεί τακτικά η εργοδοσία της ELFE.

Η ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.

«Νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων της ΒΦΛ»

«Στην Καβάλα λειτουργεί η μοναδική πλέον λιπασματοβιομηχανία της χώρας με τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια να πολλαπλασιάζονται. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθώντας τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς λιπάσματος, συρρίκνωσαν έναν κλάδο τεράστιας σημασίας για την αγροτική παραγωγή κλείνοντας τα εργοστάσια σε Δραπετσώνα και Θεσσαλονίκη και οδηγώντας την λιπασματοβιομηχανία Καβάλας το 2009 στα χέρια του Λαυρεντιάδη.

Η εξαγορά έγινε με αντίτιμο την αποπληρωμή των χρεών της ΒΦΛ, κάτι που ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, αντίθετα τα χρέη διογκώθηκαν τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα η εργοδοσία -για την «εξυγίανση» του εργοστασίου – προχώρησε σε μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Έκανε προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εργολαβικές εταιρείες, άσκησε συνεχείς πιέσεις για χαριστικές ρυθμίσεις των χρεών και για την κατάργηση του ΕΦΚ στο Φυσικό Αέριο με το πρόσχημα ότι η βιομηχανία το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη κλπ.

Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου βρέθηκαν και αυτοί αντιμέτωποι με το «σχέδιο» της εργοδοσίας με υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με σοβαρές μειώσεις το 2012, δανεισμό τους σε «νέα» εταιρεία το 2015 και αμέσως μετά προσπάθεια για πλήρη κατάργηση της ΣΣΕ με υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τεράστιες απώλειες στο εισόδημά τους. Η πλειοψηφία τους αντέδρασε και δεν υπέγραψε τις ατομικές συμβάσεις, προχώρησε δε σε κινητοποιήσεις και απεργιακό αγώνα. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν οι εκδικητικές απολύσεις. Από το 2016 ως το τέλος του 2017 οι εργαζόμενοι πετάχτηκαν εκτός του εργοστασίου και ήρθαν αντιμέτωποι με τη βία των ΜΑΤ, αλλά και μπράβων της εργοδοσίας.

Έπειτα από δικαστικές μάχες η εργοδοσία αναγκάστηκε να υποχωρήσει υπογράφοντας με όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικά συμφωνητικά όπου προβλεπόταν η εφαρμογή των όρων της προηγούμενης ισχύουσας ΣΣΕ και από την 1η Ιανουαρίου 2018 επέστρεψαν στη δουλειά τους. Παράλληλα αποπληρώθηκαν σε δόσεις όσα νόμιμα τους εκδικάστηκαν, σύμφωνα και με το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπέγραψαν.

Η εργοδοσία αξιοποιώντας όλο τα αντεργατικό οπλοστάσιο με τη γνώριμη και από το παρελθόν μέθοδο της ίδρυσης «νέας» εταιρείας («Λιπάσματα Καβάλας») προσπαθεί να «ξεμπερδέψει» με το τελευταίο συμφωνητικό και καλεί τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέο συμφωνητικό «δανεισμού» από την ELFE με σαφώς χειρότερους όρους, καθώς παύει η λειτουργία της εταιρείας «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.» – στην οποία μέχρι το τέλος του 2019 ίσχυε ο δανεισμός. Οι εργαζόμενοι όπως είναι φυσικό δεν αποδέχονται τη νέα μεθόδευση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να συνεχίσουν οι 134 εργαζόμενοι τη δουλειά τους με τους όρους που προβλέπονται από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που υπέγραψαν και είναι δεσμευτικά για όλες τις «παρένθετες» εταιρείες που δημιουργεί τακτικά η εργοδοσία της ELFE.
  • Είναι στα προθέσεις της κυβέρνησης η αλλαγή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου σε ηλεκτροπαραγωγή ή σε άλλα αντικείμενα της χημικής βιομηχανίας για τα οποία διαθέτει αδειοδότηση; Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την τακτική του ιδιοκτήτη της ELFE από το ίδιο παραγωγικό έργο οι «παρένθετες» εταιρείες να διευρύνουν την κερδοφορία τους, ενώ η ELFE να παρουσιάζει διαρκώς διογκούμενα χρέη; Είναι στις προθέσεις της να δοθούν «διευκολύνσεις» στην εργοδοσία μέσω χαριστικών ρυθμίσεων των χρεών, που θα τα φορτωθεί ο φορολογούμενος ελληνικός λαός»;

kavalapost

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Καβάλας

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται αρκετές περιοχές της Καβάλας μετά από διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 25 Απριλίου λόγω μίας βλάβης που αναζητούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που δεν έχουν ρεύμα είναι :

Άγιος Λουκάς

Κηπούπολη

Νεάπολη

Βύρωνας

Καλαμίτσα

Χρυσοστόμου Σμύρνης – Ραψάνη

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα αποκατασταθεί η βλάβη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en