Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Ημερίδα με θέμα την Ανασυγκρότηση του Έβρου πραγματοποίησε η Αντιπεριφέρεια της περιοχής

Σε απόλυτη ομοφωνία οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, της αυτοδιοίκησης και των φορέων του νομού αποφάσισαν να συνεργαστούν από κοινού για την Ανασυγκρότηση του Έβρου. Το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί το τελικό Πρόγραμμα προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση, η οποία περιλαμβάνει έργα σε όλο το νομό, με έμφαση ωστόσο από τον κεντρικό Έβρο έως το βορειότερο σημείο του νομού, το Τρίγωνο. Ως έδρα της Επιτροπής, η οποία θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα, ορίστηκε η Δαδιά. 

Εισηγητές στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Βασίλη Δελησταμάτη, ήταν ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του νομού Σταύρος Κελέτσης, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Φώτιος Μάρης, καθώς και ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, επίσης Μέλος της Ειδικής Επιτροπής και επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο βουλευτής  Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος, οι Δήμαρχοι: Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, Ορεστιάδος Βασίλης Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Σοφολογιώτατος Μουφτής Διδυμοτείχου, κ. Χαμζά Οσμάν, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γαρδικιώτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου Χρήστος Γεωργαμλής, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου Χρήστος Χατζηπαπάς , ο Πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων και Βιοτεχνών Σουφλίου Θεόδωρος Τσιαμίτας, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης Δημήτριος Λιουρίκας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου Τριαντάφυλλος Χατζάκης ο νεοεκλεγής δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ν. Έβρου Γιώργος Δεμερίδης,ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Της Μετάξης “Χρυσαλλίδα” Γιώργος Τσιακίρης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Νέων Ορεστιάδας Χρήστος Μουταφίδης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι Φορέων, Ενώσεων, Συνεταιρισμών, Συλλόγων και Σωματείων. 

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι το Πρόγραμμα θα έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και θα στηριχτεί σε 3 πυλώνες: στο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, στο Πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται και το οποίο περιλαμβάνει 360 έργα σε όλη την Περιφέρεια, πολλά εκ των οποίων αφορούν τον Έβρο, καθώς και στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τη φυσική καταστροφή. Δήλωσε επίσης σύμφωνος στη δημιουργία Επιτροπής του νομού, η οποία θα φιλτράρει τις προτάσεις και θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Επιτροπής που δημιούργησε η Κυβέρνηση.

«Οι συνέργειες είναι το κλειδί στην επιτυχία της Ανασυγκρότησης και είμαστε όλοι κάτω από την ίδια ομπρέλα» τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Ο κος Κελέτσης αναφέρθηκε στα χρήματα που ήδη καταβάλλει το ΥΠΑΑΤ σε ασφαλισμένες αλλά και μη ασφαλισμένες καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Μετά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε ο κος Κελέτσης, είμαι πιο αισιόδοξος. Η καταστροφή μπορεί να αναδειχθεί ως η μεγάλη ευκαιρία για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης για το νομό, χρηματοδοτούμενο από όλες τις πιθανές «δεξαμενές». 

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος αναφέρθηκε στα έργα που ήδη υλοποιεί η Περιφέρεια, σε όλο το νομό,  έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αρδευτικά, αναδασμούς, αλλά και έργα στον τομέα του πολιτισμού, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση στη νέα αυτή προσπάθεια που ξεκινά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας 

Ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος, επεσήμανε ότι ο οδικός χάρτης υπάρχει, υπάρχουν οι προτάσεις, από την Διακομματικής Επιτροπή και τους φορείς, υπάρχουν τα αναπτυξιακά εργαλεία, οπότε, πρόσθεσε, ας μην χάνουμε χρόνο και ας πάμε ένα βήμα παρακάτω. 

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμος επαίνεσε την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και τόνισε ότι η Μητρόπολη θα συμβάλλει στην όλη προσπάθεια ανασυγκρότησης του νομού. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βασίλης Δελησταμάτης και διοργανωτής του Ανοιχτού Διαλόγου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του συνόλου των φορέων του νομού, αλλά και την ταχύτητα ανταπόκρισης της Επιτροπής και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι». 

Ως σημαντικότερη πρόκληση όλων, όμως, ανέφερε είναι «η ευθύνη μας να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους, να τους προσκαλέσουμε – προκαλέσουμε να συμμετέχουν στις προτάσεις και όπου απαιτείται στην υλοποίησή τους. Χωρίς τη συνεργασία τους τα μέτρα θα μείνουν ημίμετρα. Η γήρανση του πληθυσμού, το μεταναστευτικό, η υγεία, η ανεργία δεν είναι στατιστικά νούμερα. Είναι η καθημερινότητα κάθε συμπολίτη μας και η δική μας. Όσο μεγαλόπνοα λοιπόν και αν είναι τα σχέδιά μας, θα παραμείνουν ανεφάρμοστα και αναποτελεσματικά αν δεν συμπεριλάβουμε στις προτάσεις μας την καρδιά του νομού που χτυπά ακόμα και στο πιο μικρό χωριό». 

«Χρηματοδοτήσεις, αλλά και ανθρώπινοι πόροι θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του ολιστικού προγράμματος ανάπτυξης του Έβρου», τόνισε ο Πρύτανης του ΔΠΘ Φώτιος Μάρης και εδώ, πρόσθεσε, έρχεται το Δημοκρίτειο, το οποίο διαθέτει επιστήμονες με όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται. Το Πανεπιστήμιο, πρόσθεσε, ξεκίνησε ήδη, το διάλογο με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς και οι δομές και τα εργαλεία που αναπτύξαμε θα συγκλίνουν στον εθνικό αυτό στόχο.

Ο κος Σταύρος Μπένος, στην εξαιρετικά εμπεριστατωμένη εισήγησή του, παρουσίασε την αρχιτεκτονική του Προγράμματος Ανασυγκρότησης και το χρονοδιάγραμμα, καθώς και την εμπειρία από το αντίστοιχο πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Εύβοιας.  

Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης αντλεί πόρους από όλα τα ταμεία, ευρωπαϊκά και εθνικά: το ΠΕΠ, τα τομεακά προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο,  τα αυτοδιοικητικά ταμεία, καθώς και ιδιωτικούς πόρους και δεν στερεί πόρους από άλλες δράσεις. Επεσήμανε επίσης ότι πρωταγωνιστής σε όλη αυτή την προσπάθεια θα είναι η αυτοδιοίκηση και τα υπουργεία θα είναι οι δορυφόροι. 

Στην πρώτη φάση τόνισε θα δοθεί προτεραιότητα στα ώριμα προγράμματα ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Έμφαση θα δοθεί στην εδαφική συνοχή και την κοινωνική συμμετοχή, στην τριπλή αειφορία των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού – και στη διπλή μετάβαση, την πράσινη και την ψηφιακή. 

Η λογοδοσία της Επιτροπής τόνισε θα είναι καθημερινή, μέσα από την ιστοσελίδα www.evros-meta.gov.gr την οποία θα δημιουργήσει το Σωματείο Διάζωμα και στην οποία θα αποτυπώνεται η πρόοδος των έργων. 

Την πλήρη παρουσίαση του κου Σταύρου Μπένου μπορείτε να βρείτε στο microsite της εκδήλωσης  www.evros-meta.gr 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων του νομού, οι προτάσεις των οποίων, αφού κατατεθούν, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Το επόμενο ραντεβού της Επιτροπής ορίσθηκε για τον Ιανουάριο 2024. 

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Πυρκαγιά στην είσοδο του Απαλού Αλεξανδρούπολης

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε χορτολιβαδική περιοχή στην είσοδο του Απαλού, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά έχει προκληθεί από πυλώνα ηλεκτρισμού.

Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να σώσουν αγρόκτημα που υπάρχει στο σημείο.

e-evros.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Σουφλί | Η συγκλονιστική προσπάθεια κατοίκων της Ρούσας να σβήσουν τις φλόγες που απειλούσαν το χωριό

Ένα βίντεο που καταγράφει τη συγκλονιστική προσπάθεια των κατοίκων κάθε ηλικίας, ακόμα και γυναικών, μικρών αγοριών και κοριτσιών, του χωριού Ρούσα να σβήσουν τις φλόγες που απειλούσαν το χωριό τους, δημοσίευσε ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, συνοδευόμενο από τις ευχαριστίες του.

Στη Ρούσα ξέσπασαν δύο φωτιές στις δύο πλευρές του χωριού, που ήταν απειλητικές για τους κατοίκους του ορεινού όγκου, όπου διαμένουν Έλληνες μουσουλμάνοι. Η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, του δήμου Σουφλίου με μηχανήματα, καθώς και η παρουσία πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, συνέβαλαν σημαντικά στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εθελοντική προσφορά των κατοίκων κάθε ηλικίας.

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Χουσείν Τοπάλ και χρησιμοποιώντας αγροτικά μηχανήματα και κλαδιά, οι κάτοικοι βοήθησαν να περιοριστεί, να ελεγχθεί και τελικά να σβήσει η φωτιά πριν απειλήσει το χωριό τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ και της Υπουργού Πολιτισμού στον Ταφικό Τύμβο Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, συνόδευσε την Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, κατά την περιοδεία της στον Έβρο την Τρίτη 9 Ιουλίου. Κατά την επίσκεψή τους, επισκέφθηκαν τον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης, όπου ενημερώθηκαν για την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής βοηθητικών κτιρίων και θόλου που θα προστατεύει τα ευρήματα και θα καθιστά τον αρχαιολογικό χώρο επισκέψιμο.

Πριν από την άφιξή τους στον Τύμβο, επισκέφθηκαν το τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο και άλλα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής. Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υπογραφή της δεύτερης φάσης του έργου, ύψους 12,6 εκατομμυρίων ευρώ, χαρακτηρίζοντας το έργο ως «εμβληματικό» και σημειώνοντας την προτεραιότητα που αποδίδεται στη διοίκησή του και στην τοπική κοινωνία.

Ο κ. Τοψίδης δήλωσε:

«Είναι ένα έργο που αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκησή μας αλλά και για την τοπική κοινωνία της περιοχής, ένα έργο που θα δώσει άλλο αναπτυξιακό προορισμό και χαρακτήρα εδώ στην περιοχή. Υπάρχει μία άριστη συνεργασία τόσο με την Υπουργό όσο και με όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Είμαστε συντονισμένοι για να υλοποιηθούν όλα τα έργα στο χρονικό ορίζοντα που έχουν προσδιοριστεί από τις προδιαγραφές τους και επαναλαμβάνω ότι για μας αποτελεί προτεραιότητα και το βόρειο τμήμα του Έβρου, το οποίο αυτό το κομμάτι είναι η ναυαρχίδα που θα αποτελέσει προορισμό στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου.»

Η ολοκλήρωση των έργων στον Ταφικό Τύμβο της Μ. Δοξιπάρας – Ζώνης αναμένεται μέχρι το τέλος του 2026. Παράλληλα, γίνονται ενέργειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων οδοποιίας που θα βελτιώσουν την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα του χώρου.

Η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Μενδώνη, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες για τη συνεργασία και δήλωσε:

«Σήμερα είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του έργου. Υπάρχει ο ανάδοχος, είναι στην έκδοση οικοδομικής άδειας για να ξεκινήσει η αποκατάσταση της γεωμετρίας του τύμβου έτσι όπως ήταν πριν την ανασκαφή και να δημιουργηθεί ένας πολιτιστικός χώρος κι ένας πολιτιστικός πόλος πάρα πολύ σημαντικός για την περιοχή αυτή του βορείου Έβρου που θα λειτουργήσει συγχρόνως και ως αναπτυξιακός πόρος για την περιοχή, διότι το συγκεκριμένο εύρημα και η περιοχή ευρύτερα έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί σε μείζονα χώρο επίσκεψης και μεγάλης μάλιστα επισκεψιμότητας.»

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en