ΘΑΣΟΣ
Η Θάσος μέσα από τις εφημερίδες της δεκαετίας του ’80

Γράφει ο Κώστας Παπακοσμάς
Ένα μικρό αλλά πολύτιμο ταξίδι στον χρόνο και τη δημοσιογραφική ιστορία της Θάσου επιχειρούμε σήμερα, με αφορμή δύο σπάνια φύλλα εφημερίδων του νησιού από τη δεκαετία του 1980 – τη «ΘΑΣΟΣ» και την «ΠΑΝΘΑΣΙΑΚΗ».
Η εφημερίδα «ΘΑΣΟΣ» του Βασιλείου Κάρρου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 1982, με τιμή 30 δραχμές και σε μηνιαία βάση. Εκτυπωνόταν στην Καβάλα, στο τυπογραφείο του Δ. Ματζιώρη, ενώ στην πρώτη της σελίδα ο εκδότης εξηγούσε γιατί το νησί χρειάζεται το δικό του δημοσιογραφικό βήμα.
Στο πρώτο φύλλο υπήρχαν σημαντικά αφιερώματα, όπως στον Θάσιο Σωτήριο Δούκα, τον άνθρωπο που τύπωσε το πρώτο ελληνικό βιβλίο στο Άγιο Όρος, στον Αύγουστο Θεολογίτη, Θάσιο βουλευτή και υπουργό, καθώς και άρθρα για τον θάνατο του πολιτικού Ηλία Ηλιού.
Η δεύτερη εφημερίδα, η «ΠΑΝΘΑΣΙΑΚΗ» του Β. Γιαννόπουλου, κυκλοφόρησε το 1984 και συνεχίστηκε σε μηνιαία βάση. Το φύλλο του Αυγούστου 1985 είναι ενδεικτικό της προσήλωσής της στα τοπικά ζητήματα και τους ανθρώπους της Θάσου, προσφέροντας μια αυθεντική ματιά στην καθημερινότητα και τις προκλήσεις της εποχής.
Τα συγκεκριμένα φύλλα, ως πολύτιμο αρχειακό υλικό, θα δωρηθούν στον Δήμο Θάσου, ώστε να διαφυλαχθούν και να αξιοποιηθούν ιστορικά.
Πρόκειται για κομμάτια της τοπικής ιστορίας που αποτυπώνουν όχι μόνο γεγονότα, αλλά και τον παλμό της κοινωνίας εκείνων των χρόνων.
ΘΑΣΟΣ
Ανακαινίστηκε το Περιφερειακό Ιατρείο Ποτού

ΘΑΣΟΣ
Φωτιά σε θερμοκήπιο στη Θάσο

Φωτιά ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουνίου σε θερμοκήπιο στη Σκάλα Ραχωνίου, στη Θάσο, προκαλώντας κινητοποίηση των αρχών.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 8 πυροσβέστες με 4 οχήματα, καταφέρνοντας να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά πριν επεκταθεί σε παρακείμενες εγκαταστάσεις ή καλλιέργειες.
Η έγκαιρη επέμβαση απέτρεψε μεγαλύτερες ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς.
ΘΑΣΟΣ
Σύσκεψη για τον Τουρισμό στην Π.Ε. Καβάλας

Μία σημαντική σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των Δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Νέστου, καθώς και εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ). Στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας όσο και οι δυνατότητες τουριστικής προβολής της Θάσου.
Παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού
Η σύσκεψη διεξήχθη με πρωτοβουλία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Παναγιώτη Αρχοντή, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρου Μαρκόπουλου, και είχε ως στόχο την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ο σχεδιασμός αυτός είχε ήδη παρουσιαστεί στην πρόσφατη ημερίδα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή από τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη.
Συζήτηση για Θάσο και Νέα Εργαλεία Προβολής
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανάλυση προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας και της Θάσου, ενώ τέθηκαν επί τάπητος και νέα “εργαλεία” υποστήριξης, όπως:
-
Η πλατφόρμα διαβούλευσης για την ενίσχυση της συμμετοχής τοπικών φορέων στην τουριστική στρατηγική.
-
Ο Οργανισμός Προώθησης Προορισμών, που στοχεύει στον επαγγελματικό σχεδιασμό καμπανιών και δράσεων τουριστικής προβολής.
Δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού
Ο κ. Παναγιώτης Αρχοντής δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη για τις Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, η οποία εντάσσεται στον δεύτερο κύκλο επαφών της Περιφέρειας με Δήμους και Επιμελητήρια. Σκοπός ήταν να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός της Περιφέρειας και να αναπτυχθούν συνέργειες με τους δήμους, ώστε να ενισχυθεί το τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Η συμμετοχή ήταν καθολική και η συζήτηση εποικοδομητική.»
Κοινή Δέσμευση για Συνεργασία
Η σύσκεψη ανέδειξε τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων, με στόχο την ανάδειξη των τουριστικών δυνατοτήτων της ευρύτερης περιοχής και τη δημιουργία ολοκληρωμένων πακέτων τουριστικής εμπειρίας για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.
Η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας ΑΜΘ φαίνεται να εισέρχεται σε πιο στοχευμένη και συντονισμένη φάση, αξιοποιώντας τόσο τις τοπικές δυνάμεις, όσο και σύγχρονα μέσα προβολής και στρατηγικής ανάπτυξης.