Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Η ρύπανση των ωκεανών από πλαστικά είναι μικρότερη αλλά παραμένει εκεί για περισσότερο καιρό» σύμφωνα με νέα έρευνα

Μικρότερες από αυτές που θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είναι οι ποσότητες του πλαστικού που απορρίπτονται στους ωκεανούς. Ωστόσο, τα πλαστικά αυτά απορρίμματα παραμένουν στην επιφάνεια των θαλασσών για περισσότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από ομάδα ερευνητών.

Επιστήμονες από την Ολλανδία και τη Γερμανία πραγματοποίησαν μοντελοποίηση μέσω υπολογιστή με βάση πλήθος δεδομένων που προήλθαν από παρατηρήσεις τόσο στις ακτές όσο και στην επιφάνεια και τα βάθη των ωκεανών, για να καταλήξουν σε εκτιμήσεις σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature geoscience, πολύ λιγότερα πλαστικά καταλήγουν στις θάλασσες σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, αλλά υπάρχουν περισσότερα και επί μακρότερον επιπλέοντα απορρίμματα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι 470-540 χιλιάδες τόνοι καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς – αριθμός που φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την εκτίμηση παλαιότερων μελετών που τα ανέβαζαν στα 4 – 12 εκατομμύρια τόνους.

Με βάση τις εκτιμήσεις της μελέτης, η συνολική ποσότητα των επιπλεόντων πλαστικών απορριμμάτων – περί τα 3,2 εκατομμύρια τόνοι – είναι πολύ σημαντικότερη από την εκτιμώμενη μέχρι σήμερα. «Η πλειονότητα της μάζας των πλαστικών συντίθεται από μεγάλα αντικείμενα (μεγαλύτερα των 2,5 εκατοστών) που επιπλέουν ευκολότερα», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η καλή είδηση είναι ότι τα μεγάλα αντικείμενα στην επιφάνεια των θαλασσών περισυλλέγονται πιο εύκολα από τα μικροπλαστικά. Η κακή είδηση είναι ότι παραμένουν επί μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στους ωκεανούς από όσο εθεωρείτο στο παρελθόν.

«Αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθεί μεγαλύτερος χρόνος για να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα των μέτρων για την αντιμετώπιση των πλαστικών απορριμμάτων», επισημαίνει ο Μίκαελ Κάαντορπ του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, βασικός συγγραφέας της μελέτης.

«Ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η επιστροφή στην προτεραία κατάσταση. Και αν δεν δραστηριοποιηθούμε τώρα, οι συνέπειες θα είναι αισθητές για πολύ περισσότερο χρόνο», προειδοποιεί.

Απέναντι στη ρύπανση από πλαστικά που είναι παρούσα σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμφωνήθηκε επί της αρχής η εκπόνηση δεσμευτικής συνθήκης για την καταπολέμηση της μάστιγας τον Φεβρουάριο 2022 στο Ναϊρόμπι, έδρα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον. Η αρχική αυτή υπόσχεση θα πρέπει τώρα να λάβει σάρκα και οστά μέσα από διαδοχικούς κύκλους διαπραγματεύσεων.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, 175 χώρες αποφάσισαν να καταρτίσουν μία «πρώτη εκδοχή» μελλοντικής συνθήκης μέχρι το επόμενο διαπραγματευτικό ραντεβού τον Νοέμβριο στην Κένυα.

newsbeast.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετεωρολόγοι: 10 φορές πιο πιθανές οι πλημμύρες στην Ελλάδα – «Μια φορά στα 100 χρόνια αυτό που έγινε στην Θεσσαλία»

Πολύ μεγαλύτερες είναι πλέον οι πιθανότητες για ακραία φαινόμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Βουλγαρία, Τουρκία και Λιβύη

Στη σχετική μελέτη Ελλήνων, Αμερικανών, Ολλανδών, Γερμανών και Βρετανών ερευνητών, μελών της World Weather Attribution (WWA), αναφέρεται ότι οι κλιματολόγοι εκτιμούν, πως η υπερθέρμανση έχει κάνει «έως και 10 φορές πιο πιθανό στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και έως και 50 φορές πιο πιθανό στη Λιβύη», την επανάληψη τέτοιων φονικών πλημμυρών, όπως αυτές της κακοκαιρίας Daniel.

Η Φρεντερίκε Ότο, κλιματολόγος στο Grantham Institute από το Imperial College του Λονδίνου και συν-συγγραφέας της μελέτης, αναφέρεται στην περίπτωση της Λιβύης, σημειώνοντας, ότι «η ακριβής έκταση της βροχόπτωσης σε αυτήν την περιοχή είναι αβέβαιη», λόγω της μη ύπαρξης δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς, ωστόσο «σε όλες τις περιπτώσεις, τα μοντέλα υποδεικνύουν συστηματικά μια αύξηση στην ένταση και την πιθανότητα αυτών των φαινομένων».

Μια φορά στα 100 χρόνια αυτό που έγινε στην Θεσσαλία

Για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, η μελέτη της ομάδας WWA εκτιμά έως και 40% περισσότερες βροχοπτώσεις, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με τους ερευνητές να εκτιμούν ωστόσο ότι στην κεντρική Ελλάδα, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν πιο ακραίες, το συμβάν είναι «λιγότερο πιθανό» να επαναληφθεί και θα πρέπει να συμβαίνει μόνο «μία φορά κάθε 80 έως 100 χρόνια».

«Η αποψίλωση των δασών και τα σχετικά υψηλά ποσοστά αστικοποίησης έχουν αλλάξει το τοπίο με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον αριθμό των ανθρώπων και των ακινήτων που εκτίθενται σε πλημμύρες και μειώνοντας την αποστράγγιση των όμβριων υδάτων», επισημαίνει η εφημερίδα.

newsit.gr

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιμματική Αλλαγή: Σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από την υπερθέρμανση του πλανήτη το καλοκαίρι

Σχεδόν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάστηκε από υψηλές θερμοκρασίες το διάστημα Ιουνίου- Αυγούστου, λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά χθες, Πέμπτη

Το καλοκαίρι του 2023 για το βόρειο ημισφαίριο ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί από τότε που διατηρούνται αρχεία, με παρατεταμένους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική και τη νότια Ευρώπη, οι οποίοι προκάλεσαν καταστροφικές πυρκαγιές και αύξησαν τα επίπεδα θνησιμότητας.

Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι μέσες θερμοκρασίες τον Αύγουστο ήταν κατά 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από την προβιομηχανική εποχή.

Έρευνα του Climate Central, μιας ερευνητικής ομάδας με έδρα τις ΗΠΑ, εξέτασε τις θερμοκρασίες σε 180 χώρες και 22 περιφέρειες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτέθηκε σε θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό. Εξάλλου εκτίμησε ότι το γεγονός αυτό κατέστη δύο φορές πιο πιθανό λόγω της μόλυνσης από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Σχεδόν κανένας στη Γη δεν γλίτωσε από τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης τους προηγούμενους τρεις μήνες», δήλωσε ο Άντριου Πέρσινγκ, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την επιστήμη στο Climate Central.

«Σε κάθε χώρα που μπορέσαμε να αναλύσουμε, περιλαμβανομένου του νότιου ημισφαιρίου όπου αυτή θα έπρεπε να είναι η πιο κρύα περίοδος του έτους, είδαμε θερμοκρασίες που θα ήταν δύσκολο – και σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν αδύνατ0– (να καταγραφούν) χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Το Climate Central εκτιμά αν τα κύματα καύσωνα έγιναν πιο πιθανά λόγω της κλιματικής αλλαγής συγκρίνοντας τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν με αυτές που παρήγαγαν μοντέλα τα οποία αφαιρούν την επιρροή των αεριών του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το καλοκαίρι που πέρασε έως και 6,2 δισεκ. άνθρωποι στη Γη έζησαν τουλάχιστον μία ημέρα κατά την οποία καταγράφηκαν αυξημένες θερμοκρασίες, φαινόμενο το οποίο έγινε πέντε φορές πιο πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη Βόρεια Αμερική και τη νότια Ευρώπη δεν θα ήταν δυνατό να καταγραφούν αυτοί οι καύσωνες χωρίς την κλιματική αλλαγή, δήλωσε η Φριντερίκε Ότο κλιματολόγος στο Grantham Institute for Climate Change and Environment.

«Εξετάσαμε μεμονωμένους καύσωνες», είπε. «Δεν έγιναν πέντε φορές πιο πιθανοί, έγιναν απεριόριστα πιο πιθανοί, διότι δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή», τόνισε.

newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιματική Αλλαγή: «Οι τρεις τελευταίοι μήνες οι θερμότεροι εδώ και 120.000 χρόνια»

Το πιο καυτό καλοκαίρι από τις απαρχές της ιστορίας της ανθρωπότητας ήταν το φετινό, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφηκαν οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, ανακοίνωσε το παρατηρητήριο, που θεωρεί ότι το 2023 θα είναι πιθανότατα η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Κύματα καύσωνα, ξηρασίας, πλημμύρες και πυρκαγιές έπληξαν την Ασία, την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική κατά την περίοδο αυτή σε δραματικές ή πρωτοφανείς διαστάσεις, με υψηλό τίμημα σε ζωές και ζημίες για τις οικονομίες και το περιβάλλον.

«Η κλιματική κατάρρευση έχει ξεκινήσει»

Στο νότιο ημισφαίριο καταρρίφθηκαν επίσης διαδοχικά ρεκόρ ζέστης εν μέσω χειμώνα.

«Η περίοδος Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου», που αντιστοιχεί στο θέρος στο βόρειο ημισφαίριο, όπου κατοικεί και το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, «ήταν μακράν η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί στον κόσμο, με μέση παγκόσμια θερμοκρασίας 16,77°C», ανακοίνωσε το Copernicus.

Αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,66°C σε σχέση με τις μέσες θερμοκρασίες της περιόδου 1991-2020, η οποία χαρακτηρίσθηκε από την άνοδο των μέσων θερμοκρασιών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλότερες -κατά δύο τρίτα- σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ του 2019.

«Η κλιματική κατάρρευση έχει ξεκινήσει» δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει ποτέ καταγραφεί, ο Αύγουστος 2023 είναι ο δεύτερος θερμότερος, διευκρινίζει το παρατηρητήριο Copernicus.

Και στο επίπεδο των οκτώ πρώτων μηνών του έτους, η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι μόνο κατά 0,01°C κάτω του 2016, της θερμότερης χρονιάς που έχει ποτέ καταγραφεί.

Αλλά το ρεκόρ αυτό δεν κρέμεται πια παρά από μία κλωστή, με δεδομένες τις προγνώσεις και την δυναμική επιστροφή στον Ειρηνικό Ωκεανό του κλιματικού φαινομένου El Niño, που αποτελεί συνώνυμο της επιπλέον υπερθέρμανσης.

Και «με δεδομένη την υπερβολική άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών, είναι πιθανόν ότι το 2023 θα γίνει η θερμότερη χρονιά που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα» δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή του Copernicus.

Η βάση δεδομένων του Copernicus ανατρέχει μέχρι το 1940, αλλά υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης με το κλίμα των περασμένων χιλιετιών στον πλανήτη, όπως έχει καταγραφεί με βάση την εποχιακή κυκλική ανάπτυξη του κορμού των δένδρων και τα δείγματα (καρότα) πάγου (ice core) που εξάγονται από τους παγετώνες για να αποτυπωθεί η κλιματική εξέλιξη πριν από την έναρξη των μετρήσεων. Αυτή η συνθετική εικόνα παρουσιάσθηκε στην τελευταία έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ για το Κλίμα (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, IPCC, Giec).

Σε αυτήν την βάση, οι τρεις τελευταίοι μήνες που ζήσαμε είναι οι θερμότεροι εδώ και 120.000 χρόνια, δηλαδή από τις απαρχές της ιστορίας της ανθρωπότητας», δηλώνει η Σαμάνθα Μπέρτζες.

Σε πρωτοφανή επίπεδα η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των θαλασσών

Παρά τις τρεις διαδοχικές χρονιές του φαινομένου La Niña (του αντίστροφου του El Niño), που έκρυψε μερικώς την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι χρονιές 2015-2022 ήταν ήδη οι θερμότερες που είχαν ποτέ καταγραφεί.

Η υπερθέρμανση των θαλασσών του πλανήτη, που συνεχίζουν να απορροφούν το 90% της υπερβάλλουσας θερμότητας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα από την έναρξη της βιομηχανικής εποχής, παίζει σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο.

Από τον Απρίλιο, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας των θαλασσών εξελίσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα υψηλών θερμοκρασιών.

«Από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου», ξεπερνούσε κάθε μέρα το προηγούμενο ρεκόρ του Μαρτίου 2016», σημειώνει το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο, φθάνοντας το συμβολικό όριο των 21°C, σημαντικά υψηλότερο όλων των καταγραφών που έχουν γίνει ποτέ.

«Η υπερθέρμανση των ωκεανών προκαλεί την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας και αύξηση της υγρασίας, πράγμα που προκαλεί εντονότερες βροχοπτώσεις και αύξηση της διαθέσιμης ενέργειας για τους τροπικούς κυκλώνες», επισημαίνει η Σαμάνθα Μπέρτζες.

Η υπερθέρμανση επηρεάζει επίσης την βιοποικιλότητα: «μειώνει τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο στους ωκεανούς», πράγμα που απειλεί την ζωή της πανίδας και της χλωρίδας, λέει η επιστήμονας του Copernicus, που αναφέρεται στην λεύκανση των κοραλλιών, τον πολλαπλασιασμό των επιζήμιων αλγών ή την εν δυνάμει κατάρρευση των κύκλων αναπαραγωγής των ειδών.

«Οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο δεν κλείνουμε την βρύση των εκπομπών» που προέρχονται από την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, υπενθυμίζει η Σαμάνθα Μπέρτζες τρεις μήνες πριν από την COP28 στο Ντουμπάι.

Στόχος της διάσκεψης αυτής των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα είναι να επιστρέψει η ανθρωπότητα στην τροχιά της συμφωνίας του Παρισιού: περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω των +2°C και, ει δυνατόν, στον + 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Μία σφοδρή μάχη για το τέλος των ορυκτών καυσίμων αναμένεται να εκτυλιχθεί στο Ντουμπάι.

tanea.gr

 

 

 

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: