Connect with us

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Οι παραγραφές του νέου Ποινικού Κώδικα σε εμβληματικές δίκες δημιουργεί αίσθηση ατιμωρησίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Το βλέμμα είναι στραμμένο στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή όλων των «προβληματικών άρθρων» του νέου Ποινικού Κώδικα. Η εφαρμογή του από τους δικαστές δημιουργεί αναταράξεις και εύλογες απορίες για ενδεχόμενη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από ρυθμίσεις που, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, αφήνουν στο απυρόβλητο πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Λίγες μόλις ημέρες εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα χρειάστηκαν για να αναδειχθεί το μέγα θέμα που τόσο νομικοί όσο και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχαν εντοπίσει όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ψήφιση διατάξεων που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν «πλυντήριο».

Η τροποποίηση του νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου με την κατάργηση των ισοβίων για τα οικονομικά εγκλήματα και την αλλαγή του πλαισίου των ποινών με το αδίκημα να τιμωρείται από 10 έως 15 έτη αλλά και οι ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι προβλέπεται ότι θα διώκονται για πλημμέλημα ενώ δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα θεωρούνται αυτοί που εργάζονται στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες τραπεζών έφερε τα πάνω κάτω σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είχαν επισημάνει οι εισαγγελείς, οι νέες ρυθμίσεις τινάζουν στον αέρα εμβληματικές δίκες που έχουν συνδεθεί με «μαύρο χρήμα» καθώς οδηγούν σε παραγραφή ενώ θα σηματοδοτούν αποφυλακίσεις κατηγορουμένων σε ανάλογες υποθέσεις «κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς».

Η υπόθεση Μυτιληναίου – Νέζη

 

 

Η αρχή έγινε με την υπόθεση με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για υπόθεση που συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ. Η απόφαση εκδόθηκε αμέσως μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα με τον εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Νίκο Δεληδήμο να διατυπώνει τη θέση πως ο κατηγορούμενος Στέργιος Νέζης είναι υπάλληλος του δημοσίου που δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία αλλά να ζητεί να μην τιμωρηθούν και οι δυο κατηγορούμενοι για τη δωροδοκία- δωροληψία, λόγω παραγραφής.

Τελικά, οι δικαστές δεν επέβαλαν ποινή στους δυο κατηγορούμενους για την «μίζα», λόγω παραγραφής, αν και δέχθηκαν ότι είχε δοθεί. Ωστόσο, έκριναν ένοχο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του επέβαλαν κάθειρξη πέντε ετών, με αναστολή και την καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ ενώ διέταξαν τη δέσμευση και κατάσχεση 250.000 ευρώ, ποσό που φέρεται κατά την κατηγορία , να ήταν η «μίζα» που δόθηκε, το 2003, για να αναλάβει η ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων Μυτιληναίου, έργο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Τα εκατομμύρια της Siemens και η απαλλαγή

 

 

 

Με… ξαφνικό θάνατο κινδύνευσε και η υπόθεση της Siemens όπου φέρονται να διακινήθηκαν «μίζες» εκατομμυρίων με την εισαγγελέα της έδρας να υποχρεώνεται, λόγω των αλλαγών, σε συμπληρωματική πρόταση με αιχμές για τον νομοθέτη που δεν συνεκτίμησε το γεγονός πως «ο δωροδοκών τον υπάλληλο είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, του αδικήματος της δωροδοκίας ή της δωροληψίας και για τους 32 κατηγορουμένους για τους οποίους στην πρώτη αγόρευση της, πριν δηλαδή εφαρμοστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, είχε προτείνει ενοχή γεγονός που τους έφερνε αντιμέτωπους ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, όπως τόνισε η παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας δεν αποτελεί λόγω εξάλειψης και για το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και ζήτησε την ενοχή 22 από τους συνολικά 54 κατηγορούμενους για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή επιπλέον 10 κατηγορουμένων σε σχέση με την αρχική της πρόταση , πριν την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Τον τελικό, λόγο έχει το δικαστήριο το οποίο θα κληθεί με το σκεπτικό του να τεκμηριώσει την απόφαση του η οποία εκτιμάται πως θα αποτελέσει , όπως και αυτή για την υπόθεση Μυτιληναίου – Νέζη, οδηγό για ανάλογες περιπτώσεις.

Η αποφυλάκιση του Φλώρου

 

 

Οι αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ήταν αυτές που άνοιξαν και την πόρτα της φυλακής για τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια για την υπόθεση Energa. Το «κλειδί» για να πει το «ναι» στην αποφυλάκιση του επιχειρηματία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αποτέλεσε το νέο πλαίσιο ποινών που προβλέπει ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου μετά την κατάργηση των ισοβίων.

Έτσι, η υπεράσπιση του Αριστείδη Φλώρου προέβαλε το γεγονός ότι πρωτόδικα του αναγνωρίστηκαν δυο ελαφρυντικά «σπάζοντας» τα ισόβια. Έτσι, οι συνήγοροι εκτίμησαν πως με τη μέγιστη ποινή που ισχύει με τις νέες ρυθμίσεις και τα ίδια ελαφρυντικά, η ποινή που τυχόν του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρότερη. Παράλληλα, επεσήμαναν πως ο εντολέας τους έχει, ήδη, εκτίσει, με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν, περίπου έξι χρόνια, ενώ έχει επιστέψει, όπως υπογράμμισαν, σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση Energa – Hellas Power.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Δύο νεκροί στη Χρυσούπολη | 50χρονος άνδρας πυροβόλησε κατά γειτόνων του!

Δημοσιεύτηκε

στις

Τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Χρυσούπολη. Άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών πυροβόλησε κατά γειτόνων του με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα δύο από αυτούς.

Τα θύματα είναι γιος και μάνα. Ο δράστης είναι κρατούμενος στο ΑΤ Χρυσούπολης. Το περιστατικό έγινε σε συνοικία της Χρυσούπολης. Ο δράστης με τα πρώτα στοιχεία περιγράφεται ως άτομο που είχε συχνά επεισόδια με τη γειτονιά. Λέγεται ότι πυροβόλησε κατά δύο ακόμη ανθρώπων αλλά ευτυχώς αστόχησε. Φέρεται να κατείχε κυνηγετική καραμπίνα, την οποία χρησιμοποίησε.

Πηγή : proini.gr

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Περισσότεροι νεκροί και τραυματίες στην άσφαλτο το 2019

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων αποδίδεται η εντολή που δόθηκε από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των τροχαίων το τρέχον έτος, σε σχέση με το περασμένο. Συγκεκριμένα το πρώτο επτάμηνο του 2019, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ σημειώθηκαν 222 ατυχήματα, έναντι 211 το ίδιο διάστημα το 2018. Επίσης αύξηση παρουσίασαν και τα θανατηφόρα δυστυχήματα, με συνέπεια να θρηνούμε περισσότερους νεκρούς στην άσφαλτο. Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτος σημειώθηκαν 22 θανατηφόρα τροχαία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έναντι 13 το ίδιο χρονικό διάστημα του 2018.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Καβάλα | Συνελήφθη 53χρονος κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών

Δημοσιεύτηκε

στις

Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων πάνω από 3 κιλά ακατέργαστης κάνναβης και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Συνελήφθη την Τετάρτη (21-8-2019) το μεσημέρι, στη Θεσσαλονίκη, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, 53χρονος αλλοδαπός, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 53χρονο, διότι σε έρευνα που πραγματοποίησαν στην οικία του εντόπισαν, μεταξύ άλλων και κατέσχεσαν:

  • 5 συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους  3.386 γραμμαρίων
  • 1 ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
  • 1 κινητό τηλέφωνο

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.  

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Αλεξανδρούπολη | Τρένο παρέσυρε και σκότωσε παράτυπο μετανάστη

Δημοσιεύτηκε

στις

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί της Τετάρτης στην Αλεξανδρούπολη ένας μετανάστης μπροστά στα μάτια του φίλου του όταν παρασύρθηκε από τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.

Το δυστύχημα συνέβη στη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος του Απαλού, όταν διερχόμενη αμαξοστοιχία παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα έναν μετανάστη, ο οποίος κοιμόταν πάνω στις γραμμές του τρένου, ενώ ο φίλος του πρόλαβε να απομακρυθεί.

 Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος άνδρας ήταν υπήκοος Ιρακ και μαζί με τον άλλον παράτυπο μετανάστη ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, είχαν εισέλθει στη χώρα μας από τον Έβρο και κατευθύνονταν προς την ενδοχώρα ακολουθώντας τη σιδηροδρομική γραμμή. 

Ο μηχανοδηγός συνελλήφθη και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν προφορικής εντολής του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

e-evros

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ