Connect with us

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Οι παραγραφές του νέου Ποινικού Κώδικα σε εμβληματικές δίκες δημιουργεί αίσθηση ατιμωρησίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Το βλέμμα είναι στραμμένο στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει στην αλλαγή όλων των «προβληματικών άρθρων» του νέου Ποινικού Κώδικα. Η εφαρμογή του από τους δικαστές δημιουργεί αναταράξεις και εύλογες απορίες για ενδεχόμενη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από ρυθμίσεις που, όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι, αφήνουν στο απυρόβλητο πρωταγωνιστές υποθέσεων διαφθοράς μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος.

Λίγες μόλις ημέρες εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα χρειάστηκαν για να αναδειχθεί το μέγα θέμα που τόσο νομικοί όσο και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είχαν εντοπίσει όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ψήφιση διατάξεων που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν «πλυντήριο».

Η τροποποίηση του νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου με την κατάργηση των ισοβίων για τα οικονομικά εγκλήματα και την αλλαγή του πλαισίου των ποινών με το αδίκημα να τιμωρείται από 10 έως 15 έτη αλλά και οι ρυθμίσεις που αφορούν στη δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι προβλέπεται ότι θα διώκονται για πλημμέλημα ενώ δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα θεωρούνται αυτοί που εργάζονται στον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και τις τράπεζες τραπεζών έφερε τα πάνω κάτω σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είχαν επισημάνει οι εισαγγελείς, οι νέες ρυθμίσεις τινάζουν στον αέρα εμβληματικές δίκες που έχουν συνδεθεί με «μαύρο χρήμα» καθώς οδηγούν σε παραγραφή ενώ θα σηματοδοτούν αποφυλακίσεις κατηγορουμένων σε ανάλογες υποθέσεις «κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ότι οι εκάστοτε διαβεβαιώσεις προθέσεων για την πάταξη της διαφθοράς ή διαπλοκής είναι ειλικρινείς».

Η υπόθεση Μυτιληναίου – Νέζη

 

 

Η αρχή έγινε με την υπόθεση με πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο κατηγορούμενοι για υπόθεση που συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ. Η απόφαση εκδόθηκε αμέσως μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα με τον εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Νίκο Δεληδήμο να διατυπώνει τη θέση πως ο κατηγορούμενος Στέργιος Νέζης είναι υπάλληλος του δημοσίου που δωροδοκήθηκε από τον επιχειρηματία αλλά να ζητεί να μην τιμωρηθούν και οι δυο κατηγορούμενοι για τη δωροδοκία- δωροληψία, λόγω παραγραφής.

Τελικά, οι δικαστές δεν επέβαλαν ποινή στους δυο κατηγορούμενους για την «μίζα», λόγω παραγραφής, αν και δέχθηκαν ότι είχε δοθεί. Ωστόσο, έκριναν ένοχο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον πρώην διευθύνων σύμβουλο της ΔΕΗ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και του επέβαλαν κάθειρξη πέντε ετών, με αναστολή και την καταβολή εγγύησης 100.000 ευρώ ενώ διέταξαν τη δέσμευση και κατάσχεση 250.000 ευρώ, ποσό που φέρεται κατά την κατηγορία , να ήταν η «μίζα» που δόθηκε, το 2003, για να αναλάβει η ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων Μυτιληναίου, έργο της ΔΕΗ στο Λαύριο.

Τα εκατομμύρια της Siemens και η απαλλαγή

 

 

 

Με… ξαφνικό θάνατο κινδύνευσε και η υπόθεση της Siemens όπου φέρονται να διακινήθηκαν «μίζες» εκατομμυρίων με την εισαγγελέα της έδρας να υποχρεώνεται, λόγω των αλλαγών, σε συμπληρωματική πρόταση με αιχμές για τον νομοθέτη που δεν συνεκτίμησε το γεγονός πως «ο δωροδοκών τον υπάλληλο είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε την απαλλαγή, λόγω παραγραφής, του αδικήματος της δωροδοκίας ή της δωροληψίας και για τους 32 κατηγορουμένους για τους οποίους στην πρώτη αγόρευση της, πριν δηλαδή εφαρμοστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας, είχε προτείνει ενοχή γεγονός που τους έφερνε αντιμέτωπους ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.

Ωστόσο, όπως τόνισε η παραγραφή του βασικού αδικήματος της δωροδοκίας δεν αποτελεί λόγω εξάλειψης και για το κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και ζήτησε την ενοχή 22 από τους συνολικά 54 κατηγορούμενους για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή επιπλέον 10 κατηγορουμένων σε σχέση με την αρχική της πρόταση , πριν την εφαρμογή των νέων διατάξεων. Τον τελικό, λόγο έχει το δικαστήριο το οποίο θα κληθεί με το σκεπτικό του να τεκμηριώσει την απόφαση του η οποία εκτιμάται πως θα αποτελέσει , όπως και αυτή για την υπόθεση Μυτιληναίου – Νέζη, οδηγό για ανάλογες περιπτώσεις.

Η αποφυλάκιση του Φλώρου

 

 

Οι αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου ήταν αυτές που άνοιξαν και την πόρτα της φυλακής για τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε 21 χρόνια για την υπόθεση Energa. Το «κλειδί» για να πει το «ναι» στην αποφυλάκιση του επιχειρηματία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, αποτέλεσε το νέο πλαίσιο ποινών που προβλέπει ο νόμος περί καταχραστών του δημοσίου μετά την κατάργηση των ισοβίων.

Έτσι, η υπεράσπιση του Αριστείδη Φλώρου προέβαλε το γεγονός ότι πρωτόδικα του αναγνωρίστηκαν δυο ελαφρυντικά «σπάζοντας» τα ισόβια. Έτσι, οι συνήγοροι εκτίμησαν πως με τη μέγιστη ποινή που ισχύει με τις νέες ρυθμίσεις και τα ίδια ελαφρυντικά, η ποινή που τυχόν του επιβληθεί θα είναι πολύ μικρότερη. Παράλληλα, επεσήμαναν πως ο εντολέας τους έχει, ήδη, εκτίσει, με τους ευεργετικούς υπολογισμούς που ισχύουν, περίπου έξι χρόνια, ενώ έχει επιστέψει, όπως υπογράμμισαν, σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων του δημοσίου και των ΟΤΑ για την υπόθεση Energa – Hellas Power.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Βίντεο σοκ | Μετανάστες κρέμονται από φορτηγό σε δρόμο της Μυτιλήνης!

Δημοσιεύτηκε

στις

Συγκλονίζει το βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό σε δρόμο Μυτιλήνης – Καλλονής και μέσα σε αυτό βρίσκονταν κρυμμένοι μετανάστες.

Το φορτηγό όσο ήταν εν κινήσει, οι μετανάστες έβγαιναν από την καρότσα και κρεμιόντουσαν από το πίσω μέρος του οχήματος!

Το βίντεο τραβήχτηκε χθες το πρωί (10/12/2019) και αναρτήθηκε από χρήστη του facebook. Ο χρήστης που τράβηξε το βίντεο προσπέρασε το φορτηγό και έκανε νόημα στον οδηγό να σταματήσει ώστε να κατέβουν οι μετανάστες που είχαν κρυφτεί στο φορτηγό.

Το βίντεο μεταδόθηκε στη σημερινή πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 με το Γιώργο Παπαδάκη και η εκδοχή για το πως βρέθηκαν εκεί οι μετανάστες είναι πως ήθελαν να ταξιδέψουν προς Πειραιά.

πηγη:lesvosnews

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Στο Συνήγορο του Πολίτη παρέπεμψε η ΕΛΑΣ τις καταγγελίες για αστυνομική βία στις εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο

Δημοσιεύτηκε

στις

Στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας και στο Συνήγορο του Πολίτη, παραπέμπει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, βίντεο και αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς των ΜΑΤ, κατά την διάρκεια των χτεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πρόκειται για ένα βίντεο με συλλήψεις διαδηλωτών από τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια και μια φωτογραφία που απεικονίζει νεαρό τον οποίο έχουν γδύσει οι αστυνομικοί, την ώρα της σύλληψης, καθώς και καταγγελίες που έχουν κάνει το γύρω του διαδικτύου, με πολύ αρνητικά σχόλια.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο αναφέρει ότι εκφράζει την παράκληση προς τον Συνήγορο του Πολίτη, να διερευνηθούν όσα του αποστέλλει κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, καλούνται πολίτες, που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποταθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Υπόθεση Novartis | Στις 12 Δεκεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια  Εφετών, που θα ορίσει τις επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης στην ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis και τους δικαστικούς λειτουργούς που θα την διαχειριστούν.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Σώμα συγκαλείται από τον προϊστάμενο του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και τα μέλη της καλούνται να δια της ψήφου τους να αποφασίσουν αν θα οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής και αναπληρωτής του για τον χειρισμό της υπόθεσης, κάτι που ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας.

Εφόσον η πρόταση Πλιώτα υπερψηφιστεί, ο εφέτης που θα αναλάβει με απόφαση της ολομέλειας την υπόθεση Novartis, καλείται να διεκπεραιώσει το σύνολο των δικογραφιών της υπόθεσης σε όποιο δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται . Έτσι, εφόσον οριστεί εφέτης ως ανακριτής, θα διαβιβαστούν αμέσως στο γραφείο του οι τέσσερις δικογραφίες που βρίσκονται ήδη σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, με κατηγορούμενους τον πρώην επικεφαλής και πρώην στελέχη της βιομηχανίας, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Επίσης, θα του ανατεθούν οι τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην εισαγγελία Διαφθοράς, για τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, για πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου Υγείας, γιατρούς και στελέχη της μητρικής εταιρίας, καθώς και η δικογραφία που εκκρεμεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών και αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον εισαγγελέα Εφετών η αρμοδιότητα να κινήσει ποινική δίωξη για άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, αρμοδιότητα που μέχρι στιγμής έχει η εισαγγελέας Διαφθοράς.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τραγωδία στην Καβάλα | Φορτηγό έκανε όπισθεν και σκότωσε ηλικιωμένο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένας 48χρονος οδηγός φορτηγού αποφάσισε να πραγματοποιήσει οπισθοπορεία ωστόσο δεν αντιλήφθηκε την παρουσία ενός 85χρονου πεζού στο δρόμο.

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε το Σάββατο (30/11/2019) το πρωί στους Φιλίππους Καβάλας.

Ένας 48χρονος οδηγός φορτηγού αποφάσισε να πραγματοποιήσει οπισθοπορεία ωστόσο δεν αντιλήφθηκε την παρουσία ενός 85χρονου πεζού στο δρόμο.

Αποτέλεσμα ήταν το φορτηγό να παρασύρει τον άτυχο ηλικιωμένο τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Κρηνίδων.

voria

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

REVOIL

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ