Connect with us

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Η ώρα της κρίσης για Μυτιληναίο – Νέζη και τα 250.000 ευρώ που κατατέθηκαν σε εξωχώρια εταιρία

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ώρα της κρίσης για τον πρόεδρο του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, και τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της ΔΕΗ, Στέργιο Νέζη, έφτασε καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφασίζει στις 11 Ιουλίου 2019 για την πολύκροτη υπόθεση της ανάθεσης στη ΜΕΤΚΑ, συμφερόντων του επιχειρηματία, έργου της ΔΕΗ στο Λαύριο το οποίο φέρεται να συνδέεται με «μίζα» 250.000 ευρώ.

Η πολύμηνη ακροαματική διαδικασία ήταν αποκαλυπτική με τους δυο πρωταγωνιστές της υπόθεσης να παραδέχονται τη διαδρομή των 250.000 ευρώ μέσω εξωχώριας εταιρίας. Μιας διαδρομή που ξεκίνησε από λογαριασμό του Ευάγγελου Μυτιληναίου και σύμφωνα με την κατηγορία , «ξεπλύθηκε» για να φτάσει «καθαρό» στον τελικό αποδέκτη Στέργιο Νέζη. Οι δυο κατηγορούμενοι στις απολογίες τους επιχείρησαν να δώσουν μια απλοϊκή εξήγηση στους λόγους που οδήγησαν στην καταβολή, το 2003, των χρημάτων, μέσω εξωχώριας εταιρίας, από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο στον Στέργιο Νέζη κατά το χρονικό διάστημα που ο τελευταίος διατελούσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο διεθνής Διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η ΔΕΗ για την κατασκευή σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λαύριο, που τελικά ανακηρύχθηκε μειοδότης και ανέλαβε η ΜΕΤΚΑ. Ο Στέργιος Νέζης ομολόγησε πως έλαβε τα χρήματα με αυτό τον τρόπο για λόγους φοροαποφυγής ενώ ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος έριξε ολόκληρη την ευθύνη στον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Και οι δυο ισχυρίστηκαν πως τα χρήματα αφορούσαν μελέτη για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συμφωνήθηκε το 2009 και παραδόθηκε το 2003.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί τους δεν έπεισαν τον εισαγγελέα της έδρας, Νίκο Δεληδήμο ο οποίος σε μια αγόρευση – καταπέλτη εμφανίστηκε πεπεισμένος πως το επίμαχο ποσό συνδέεται με το έργο του Λαυρίου, μιλώντας για προσπάθεια των κατηγορουμένων «να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» και για μια «συμπεριφορά που δεν αντέχει στη λογική». Ο εισαγγελικός λειτουργός αποδόμησε βήμα-βήμα όσα προέβαλαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι αναφέροντας πως δεν αντέχει στη λογική ο ισχυρισμός του επιχειρηματία ότι όφειλε να σεβαστεί τον συγκεκριμένο τρόπο καταβολής των χρημάτων που είχε συμφωνήσει ο πατέρας του αν και είχε αντιρρήσεις. Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να τονίσει τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι κατηγορούμενοι, επεσήμανε πως τα χρήματα κατατέθηκαν άπαξ παρά τον ισχυρισμό πως η μελέτη, που επικαλούνται ως έργο που είχε αναλάβει ο Στέργιος Νέζης για το οποίο πληρώθηκε, γινόταν σταδιακά.

Ο κ. Δεληδήμος υπογράμμισε ότι οι 250.000 ευρώ ζημίωσαν το δημόσιο καθώς το ποσό μετακυλίστηκε στη σύμβαση που υπεγράφη. «Νομίζω πως τα χρήματα που δωροδόκησε ο Μυτιληναίος τα συνυπολογίζει και αυξάνει τη σύμβαση που υπογράφει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αν και διαπίστωσε ότι η δωροδοκία τελέστηκε και μάλιστα σε κακουργηματική μορφή αφού το αντικείμενο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ που θέτει ο Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, εισηγήθηκε την απαλλαγή των δυο κατηγορουμένων λόγω παραγραφής, με την αιτιολογία ότι δεν συντρέχουν οι ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις του ως άνω νόμου, αφού το αντικείμενο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Παράλληλα, ζήτησε την ενοχή του Στέργιου Νέζη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας ο οποίος έχει υιοθετήσει αλλαγές στο νόμο περί καταχραστών του δημοσίου με νομικούς, μάλιστα, αναφερόμενοι σε συγκεκριμένες διατάξεις να τις χαρακτηρίζουν «πλυντήριο». Δεν είναι τυχαίο, σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι, πως η υπεράσπιση των κατηγορουμένων επιχείρησε τη διακοπή της διαδικασίας ενόψει των αλλαγών κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο καθώς δέχτηκε πως η υπόθεση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο εισαγγελέας, εισήχθη στο ακροατήριο με τον προηγούμενο νόμο.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Στο Συνήγορο του Πολίτη παρέπεμψε η ΕΛΑΣ τις καταγγελίες για αστυνομική βία στις εκδηλώσεις για τον Γρηγορόπουλο

Δημοσιεύτηκε

στις

Στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας και στο Συνήγορο του Πολίτη, παραπέμπει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, βίντεο και αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς από αστυνομικούς των ΜΑΤ, κατά την διάρκεια των χτεσινών εκδηλώσεων και πορειών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Πρόκειται για ένα βίντεο με συλλήψεις διαδηλωτών από τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια και μια φωτογραφία που απεικονίζει νεαρό τον οποίο έχουν γδύσει οι αστυνομικοί, την ώρα της σύλληψης, καθώς και καταγγελίες που έχουν κάνει το γύρω του διαδικτύου, με πολύ αρνητικά σχόλια.

Σε ανακοίνωση του το Αρχηγείο αναφέρει ότι εκφράζει την παράκληση προς τον Συνήγορο του Πολίτη, να διερευνηθούν όσα του αποστέλλει κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, καλούνται πολίτες, που έχουν αντίστοιχο υλικό ή είναι μάρτυρες ή θεωρούν ότι έχουν υποστεί βία σε ανάλογα περιστατικά, να αποταθούν στον προαναφερθέντα μηχανισμό διερεύνησης του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Υπόθεση Novartis | Στις 12 Δεκεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια Εφετών

Δημοσιεύτηκε

στις

Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου συγκαλείται η Ολομέλεια  Εφετών, που θα ορίσει τις επόμενες κινήσεις της Δικαιοσύνης στην ποινική έρευνα για την υπόθεση της Novartis και τους δικαστικούς λειτουργούς που θα την διαχειριστούν.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το Σώμα συγκαλείται από τον προϊστάμενο του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και τα μέλη της καλούνται να δια της ψήφου τους να αποφασίσουν αν θα οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής και αναπληρωτής του για τον χειρισμό της υπόθεσης, κάτι που ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, με στόχο την ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας.

Εφόσον η πρόταση Πλιώτα υπερψηφιστεί, ο εφέτης που θα αναλάβει με απόφαση της ολομέλειας την υπόθεση Novartis, καλείται να διεκπεραιώσει το σύνολο των δικογραφιών της υπόθεσης σε όποιο δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται . Έτσι, εφόσον οριστεί εφέτης ως ανακριτής, θα διαβιβαστούν αμέσως στο γραφείο του οι τέσσερις δικογραφίες που βρίσκονται ήδη σε ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, με κατηγορούμενους τον πρώην επικεφαλής και πρώην στελέχη της βιομηχανίας, τον πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων και άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Επίσης, θα του ανατεθούν οι τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην εισαγγελία Διαφθοράς, για τα δύο τελευταία πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση, για πρώην μέλη επιτροπών του υπουργείου Υγείας, γιατρούς και στελέχη της μητρικής εταιρίας, καθώς και η δικογραφία που εκκρεμεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών και αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Παράλληλα, θα πρέπει να παρασχεθεί στον εισαγγελέα Εφετών η αρμοδιότητα να κινήσει ποινική δίωξη για άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις, που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, αρμοδιότητα που μέχρι στιγμής έχει η εισαγγελέας Διαφθοράς.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Τραγωδία στην Καβάλα | Φορτηγό έκανε όπισθεν και σκότωσε ηλικιωμένο

Δημοσιεύτηκε

στις

Ένας 48χρονος οδηγός φορτηγού αποφάσισε να πραγματοποιήσει οπισθοπορεία ωστόσο δεν αντιλήφθηκε την παρουσία ενός 85χρονου πεζού στο δρόμο.

Τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε το Σάββατο (30/11/2019) το πρωί στους Φιλίππους Καβάλας.

Ένας 48χρονος οδηγός φορτηγού αποφάσισε να πραγματοποιήσει οπισθοπορεία ωστόσο δεν αντιλήφθηκε την παρουσία ενός 85χρονου πεζού στο δρόμο.

Αποτέλεσμα ήταν το φορτηγό να παρασύρει τον άτυχο ηλικιωμένο τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Κρηνίδων.

voria

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Υπόθεση Siemens | Στη φυλακή αυτοί οι τρεις καταδικασθέντες για τα «μαύρα ταμεία»

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη φυλακή οδηγούνται τρεις από τους καταδικασθέντες στην υπόθεση Siemens, στους οποίους το δικαστήριο δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Στη φυλακή, με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οδηγούνται το πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens, Πρόδρομος Μαυρίδης, το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, Γιώργος Σκαρπέλης, αλλά και η Μάρθα Καραβέλα. Το δικαστήριο αρνήθηκε να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους, αποδεχόμενο ανάλογη πρόταση της εισαγγελέως που τους έκρινε υπόπτους τέλεσης νέων αδικημάτων, τονίζοντας πως ακόμη και σήμερα «απολαμβάνουν» χρήματα προερχόμενα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Το δικαστήριο δεν έδωσε επίσης ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου και των καταζητούμενων Χρήστου Καραβέλα και των τραπεζικών στελεχών, Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ακολουθώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στους επτά Γερμανούς καταδικασθέντες, πρώην στελέχη της μητρικής Siemens δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση ενώ σε δυο από αυτούς επιβλήθηκε και χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα και στα υπόλοιπα πρώην στελέχη του ΟΤΕ, επιβάλλοντας, πλην ενός, χρηματικές εγγυοδοσίες που ξεκινούν από 80.000 ευρώ και φτάνουν τις 100.000 ευρώ. Επιπλέον, στους καταδικασθέντες από τον ΟΤΕ επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Αντίστοιχα, χρηματικές εγγυήσεις ύψους 30.000 ευρώ στον καθένα επιβλήθηκαν και στους επιχειρηματίες, Αλέξανδρο Λέτσα και Γιώργο Καλδή.

Κατά την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί η απόφασή του επί των κατασχεθέντων και δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, ενώ αναμένεται να τεθεί από την πλευρά της κ. Καραβέλα θέμα κράτησης λόγω ηλικίας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

REVOIL

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ