Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Η μυστηριώδης πνευμονία και η καχυποψία για τα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα | «Δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός»

Πολλοί ανησυχούν για την έξαρση περιστατικών πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα.

Ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Λάρισας, εμφανίστηκε πάντως καθησυχαστικός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, το οποίο δεν είναι καινούριο, είναι η ελλιπής και καθυστερημένη ενημέρωση από την Κίνα η οποία δημιουργεί καχυποψία ως προς την ακρίβεια της εικόνας που επικρατεί εκεί.

«Υπάρχει μια δυσπιστία για τα δεδομένα της Κίνας, θυμηθείτε ότι και στην αρχική φάση της πανδημίας τα δεδομένα που έδινε η Κίνα δεν ήταν ακριβώς σαφή, καθυστέρησε να ενημερώσει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και αυτό νομίζω είναι το κύριο θέμα. Στην ουσία από αυτά τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ιός. Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η πανδημία, μετά από λίγο μάθαμε ότι είναι αυτή η μετάλλαξη του κορονοϊού που προκαλεί αυτά και αυτά. Είναι λοιπόν ένας μεγάλος αριθμός από διάφορα μικρόβια που μπορεί να είναι το μυκόπλασμα που ακούσατε, ο RSV και άλλα που προκαλούν λοιμώξεις μετά την πανδημία. Άρα μια λογική εξήγηση είναι ότι οι Κινέζοι βγάλαν τη μάσκα πολύ καθυστερημένα, πήραν τα μέτρα πίσω, πολύ καθυστερημένα και επομένως τώρα ευάλωτοι, ουσιαστικά δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν ανοσία και εκτέθηκαν τώρα σε οτιδήποτε υπάρχει και κάνουν πνευμονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης. Αν δούμε, σημείωσε, τι έγινε στον δυτικό κόσμο πέρυσι, κι εκεί το αντίστοιχο διάστημα υπήρχε μια αύξηση των πνευμονιών και των λοιμώξεων του αναπνευστικού και στην Αμερική και στην Αγγλία, που αποδόθηκαν στην άρση των μέτρων. Η διαφορά είναι εξήγησε ο Καθηγητής, ότι τότε δεν έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα «κυρίως γιατί πιστεύουμε τα δεδομένα τα δυτικά, ενώ στους Κινέζους έχουμε αυτές τις επιφυλάξεις».

Ο κ. Γουργουλιάνης, περιέγραψε τη «λευκή» πνευμονία που εξαπλώνεται το τελευταίο διάστημα κυρίως σε παιδιά στην Κίνα, ως μια αναμενόμενη εξέλιξη μετά την άρση των μέτρων εκεί, η οποία παρουσιάζει ήπια χαρακτηριστικά. «Ο λευκός πνεύμονας είναι αυτή η ακτινολογική εικόνα που βλέπουμε στις πνευμονίες, δηλαδή γεμίζει ο πνεύμονας, οι κυψελίδες με φλεγμονώδες υλικό. Κάπως έτσι αναγνωρίζουμε την πνευμονία ακτινολογικά. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα» επισήμανε.

Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς, εξήγησε ο καθηγητής, είναι αυτό που ισχύει πάντα για τις πνευμονίες. Ότι όταν ο πυρετός παρατείνεται πάνω από τρεις μέρες, υπάρχει έντονος βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, χρειάζεται ιατρικά αρωγή. «Στην Ελλάδα έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα, επειδή παίρνουμε πολλά αντιβιοτικά, αυτό που συμβαίνει, ας πούμε για το μυκόπλασμα που κουβεντιάζουμε τώρα που φαίνεται να είναι μία από τις αιτίες που προκαλεί αυτή την ήπια πνευμονία, έχουμε δυστυχώς στην Eλλάδα “κάψει” τα αντιβιοτικά και έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό αντοχής στα αντιβιοτικά. Επομένως, αν ο πυρετός δεν πέφτει με αντιπυρετικά, εάν κάποιος πονάει στο θώρακα όταν αναπνέει, αν έχει δύσπνοια ή αν έχει και συννοσηρότητες, δηλαδή αν έχει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, σάκχαρο, τότε πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του» ανέφερε.

Εκτίμηση του κ. Γουργουλιάνη είναι ότι η όλη κουβέντα που γίνεται εξαιτίας της έξαρσης της πνευμονίας στην Κίνα, μας βάζει βίαια στην μετά τον κορονοϊό εποχή. «Το μυαλό μας έχει κολλήσει εκεί πέρα, δικαιολογημένα θα έλεγα. Οι πανδημίες έχουν μια τεράστια ουρά πανικού που ακολουθεί τον κόσμο για πολλά χρόνια μετά, αλλά αυτή η εποχή φαίνεται να έχει περάσει» τόνισε καταλήγοντας ο καθηγητής.

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Καβάλα | Κατέληξε άνδρας που νοσηλεύονταν με τη σύζυγό του στο Νοσοκομείο

Δύο ηλικιωμένοι, ένας άντρας και μια γυναίκα, είχαν μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου 2024 από τη Νέα Πέραμο στο Γενικό Νοσοκομείο της Καβάλας, καθώς αμφότεροι έφεραν τραύματα από μαχαίρι.

Μια εβδομάδα μετά ο ηλικιωμένος άντρας δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ η σύζυγός του είχε τραυματιστεί ελαφρύτερα και δε διατρέχει κίνδυνο η ζωή της.
www.kavalapost.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Μετακινήσεις παθολόγων στο Νοσοκομείο Δράμας

Το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ εκφράζει την έντονη αντίθεση του στις μετακινήσεις στο Νοσοκομείο Δράμας, των Παθολόγων του Νοσοκομείου μας, για 7 και 6 εφημερίες τους επόμενους 2 μήνες

Για ακόμη μια φορά οι Διοικούντες μετατρέπουν τους γιατρούς σε γυρολόγους αδιαφορώντας πλήρως για τον επαγγελματικό και οικογενειακό τους προγραμματισμό, ενώ δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης και δυσλειτουργίας στις Παθολογικές μας Κλινικές.

Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και την 4η ΥΠΕ να σταματήσουν άμεσα τις μετακινήσεις αυτές πριν το κύμα των παραιτήσεων των γιατρών φτάσει και σε εμάς. Επίσης λόγω της κατάστασης του Νοσοκομείου της Δράμας είναι δεδομένο πως και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας θα επωμισθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση το προσεχές διάστημα.

Για το λόγο αυτό καλούμε τη Διοίκηση να τερματίσει το απαράδεκτο καθεστώς λειτουργίας των γιατρών του ΤΕΠ που επέβαλε από τον Ιούνιο και μετά. Θα πρέπει οι 5 Ειδικοί Γιατροί των Επειγόντων να επιστρέψουν στο ρόλο για τον οποίο τοποθετήθηκαν στο Νοσοκομείο, να εξετάζουν δηλαδή ασθενείς ως ορίζει η Ειδικότητά τους και όχι να είναι καθηλωμένοι από τη Διοίκηση με ένα μπλοκάκι και ένα στυλό στο χέρι να καταγράφουν απλά αφίξεις ασθενών στην είσοδο των Επειγόντων.

Πιστεύουμε πως η αύξηση του χρόνου αναμονής των ασθενών στα Επείγοντα από τη στιγμή της απενεργοποίησης των γιατρών των Επειγόντων και μετά, να μην αφορά μόνο τους ασθενείς αλλά και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Τέλος, τα γειτονικά Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης στην τελευταία προκήρυξη διεκδίκησαν και κέρδισαν συνολικά 13 θέσεις γιατρών. Το Νοσοκομείο Καβάλας προκήρυξε μία μόνο θέση αυτή του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Δεν έχει το Νοσοκομείο ανάγκες σε άλλες θέσεις; Ο Διευθυντής θα τοποθετηθεί και αυτός από τη Διοίκηση στη είσοδο των Επειγόντων για να κάνει  Διαλογή ασθενών χωρίς να εξετάζει;

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να στείλουν μήνυμα δυσαρέσκειας συμμετέχοντας μαζικά στην Πανυγειονομική Απεργία της ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 17/10/24.

 

www.proininews.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Η θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται

Η νοσοκομειακή θρόμβωση, που προκαλείται από τη δημιουργία θρόμβων αίματος κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, είναι κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (ΦΘΕ).

Εως και το 60% των περιστατικών φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (ΦΘΕ), συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή εντός 90 ημερών από τη νοσηλεία, καθιστώντας την τη βασικότερη αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκοσμίως, που θα μπορούσε όμως να προληφθεί», αναφέρει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιλτιάδης Ματσάγκας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου).

Το ΙΜΕΘΑ με την υποστήριξη 18 επιστημονικών εταιρειών και του Υπουργείου Υγείας, συνεχίζει για 11η συνεχή χρονιά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ιατρών, επαγγελματιών υγείας και κοινού σχετικά με τη θρόμβωση που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Οι ασθενείς που παραμένουν σε ακινησία λόγω κατάκλισης ή ανάρρωσης από χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και όσοι έχουν τραύματα στα αιμοφόρα αγγεία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης. Η εφαρμογή πρωτοκόλλων αξιολόγησης του κινδύνου ΦΘΕ και η λήψη προληπτικών μέτρων είναι καθοριστική για τη μείωση των θανάτων που προκαλούνται από τη θρόμβωση, αναφέρει ο κ. Ματσάγκας.

Στη θρόμβωση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΙΜΕΘΑ, οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ).

Ένα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης είναι ότι η θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται, τόνισε ο Δημήτρης Ρίχτερ, Αντιπρόεδρος και εισερχόμενος Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ.

Η πρόληψη της νοσοκομειακής θρόμβωσης είναι καίριας σημασίας για την προστασία των ασθενών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα πρέπει να αξιολογούν τον θρομβοεμβολικό κίνδυνο κάθε ασθενή κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν την προώθηση της κίνησης των ασθενών, τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων και την εφαρμογή καλτσών συμπίεσης για τη βελτίωση της ροής του αίματος. Με αυτά τα μέτρα, μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος θρόμβωσης και να αποτραπούν σοβαρές επιπλοκές.

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας, αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως, τονίζει ο κος Ρίχτερ.

 

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en