Το 2024, οι συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ κλιμακώθηκαν σε έναν από τους πιο έντονους πολέμους της σύγχρονης ιστορίας τους.
Αν και οι δύο χώρες έχουν εχθρικές σχέσεις για δεκαετίες, η φετινή σύγκρουση ξεκίνησε κυρίως λόγω της εμπλοκής του Ιράν στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και στη συνεχιζόμενη παρουσία του Ιράν σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη μέσω των πληρεξούσιων οργανώσεών του, όπως η Χεζμπολάχ. Ο πόλεμος είχε δύο φάσεις: η πρώτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 και η δεύτερη, από τον Ιούλιο, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το Ιράν προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ισραήλ. Παρά την ισχυρή αμυντική αντίδραση από το Ισραήλ, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η σύγκρουση οδήγησε σε σοβαρές απώλειες και από τις δύο πλευρές. Ισραηλινά αντίποινα έπληξαν ισχυρά ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις, προκαλώντας βαριές απώλειες σε περιοχές όπως ο Λίβανος και η Συρία.
Ο πόλεμος αυτός έχει επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με εμπλοκή και άλλων κρατών και δυνάμεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και το ενδεχόμενο μιας γενικότερης κλιμάκωσης παραμένει ανοιχτό. Για το υπόλοιπο του 2024, το Ισραήλ αναμένεται να συνεχίσει την επιθετική του στάση απέναντι στο Ιράν, κυρίως για να περιορίσει την επιρροή του στην περιοχή και να προστατεύσει τα σύνορά του από επιθέσεις, όπως αυτές που προέρχονται από ιρανικές δυνάμεις και φιλοϊρανικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ.
Πιο συγκεκριμένα:
1.Αντίποινα και αμυντικές επιθέσεις: Το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και τον Λίβανο και θα συνεχίσει να στοχεύει ιρανικές στρατιωτικές υποδομές και δίκτυα μεταφοράς όπλων που απειλούν την ασφάλεια του.
2. Ενίσχυση συνεργασιών με ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους: Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, βασίζεται στην τεχνολογική και στρατιωτική υποστήριξη αυτών των χωρών, όπως φάνηκε στην αναχαίτιση πυραύλων από αμερικανικά αντιτορπιλικά τον Οκτώβριο του 2024. Αυτές οι συνεργασίες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω.
3.Στόχος περιορισμού των φιλοϊρανικών οργανώσεων: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να στοχεύει οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, προσπαθώντας να αποδυναμώσει τη στρατιωτική τους ικανότητα και να διατηρήσει τον έλεγχο στα βόρεια σύνορά του.
4.Αποφυγή γενικευμένου πολέμου: Παρά τις συγκρούσεις, το Ισραήλ θα προσπαθήσει να αποφύγει μια πλήρη στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συνέπειες, όπως την εμπλοκή περισσότερων χωρών και μια γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Συνολικά, το Ισραήλ θα επιδιώξει να εξισορροπήσει τις στρατιωτικές του κινήσεις με διπλωματικές και στρατηγικές συνεργασίες για να περιορίσει την ιρανική επιρροή, ενώ προσπαθεί να αποφύγει έναν γενικευμένο πόλεμο.
Γιάννης Γεωργαλής
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...