Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η «εμπλοκή» Άδωνι Γεωργιάδη στα τιμολόγια ρεύματος: Η ανάδειξη του πιο φθηνού παρόχου ξυπνά τον ανταγωνισμό

Η παρουσία του e-katanalotis στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον πιο φθηνό πάροχο.

Τον …δάσκαλό τους βρήκαν οι προμηθευτές ενέργειας με την αιφνίδια απόφαση του υπουργού ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και σε συνεργασία να με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη να εντάξουν τα τιμολόγια ρεύματος στην πλατφόρμα e- katanalotis.gr. Από την ερχόμενη Πέμπτη 20 Απριλίου οι προμηθευτές θα αναρτήσουν τις τιμές χρέωσης ανά MWh στην πλατφόρμα e – katanalotis .
Πρόκειται πλέον για την γνωστή πλατφόρμα για τους καταναλωτές αφού ήταν το εργαλείο σύγκρισης τιμών του «καλαθιού του νοικοκυριού», που με την εφαρμογή του η επισκεψιμότητα δεκαπλασιαστηκε φθάνοντας τις 200.000 ανα ημέρα.
Υπήρξαν και ημέρες που η συμμετοχή των καταναλωτών ξεπέρασε τις 500.000.
Η ανάρτηση των τιμολογίων ρεύματος αναμένεται να αυξήσουν κατακόρυφα την επισκεψιμότητα διότι τα τιμολόγια ρεύματος είναι ένα από το σημαντικά έξοδα ενός νοικοκυριού.
Η καταναλωτική βάση ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια και στην προοπτική να αναζητήσει το 10% τον πιο φθηνό πάροχο μέσα από την πλατφόρμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 700.000.
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης όπως και η αρμόδια Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή θα είναι σε θέση να αναδείξουν τον πιο φθηνό πάροχο μετά την κρατική επιδότηση που ανακοινώνει το ΥΠΕΝ.

Κώστας Σκρέκας: Τα τιμολόγια ρεύματος μπορούν να πάνε στα 0,050 ευρώ ανά KWh

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσερχόμενος ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρεκας στη συνάντηση με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη την Μεγάλη Πέμπτη , ερωτηθείς από τον ΒΝ αν υπάρχει σκέψη να προηγηθεί η ανακοίνωση της κρατικής επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος , σε σχέση με τις ανακοινώσεις των παρόχων, ο υπουργός απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενος ότι τα κονδύλια του κρατικού προυπολογισμού δεν επαρκούν. Στην ερώτηση του ΒΝ ότι ακολουθεί η ανακοίνωση της κρατικής επιδότησης τους παρόχους κρατά τα τιμολόγια ρεύματος στην περιοχή των 0,15 ευρώ ανά KWh ,ο υπουργός είπε ότι τα τιμολόγια μπορεί να υποχωρήσουν στην περιοχή των 0,050 ευρώ ανά Kwh ,δηλαδή να σημειώσουν πτώση 66% τους επόμενους μήνες.

O e-katanalotis αναμένεται να ρίξει την τιμή της KWh

Η παρουσία του e-katanalotis στα τιμολόγια ρεύματος αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον πιο φθηνό πάροχο.
Άλλωστε αυτή είναι η πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη όπως αναφέρει στο ΒΝ, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο στόχος με τη χρήση της πλατφόρμας, η οποία θα εντείνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους προμηθευτές ενέργειας,
Η εξέλιξη έχει θορυβήσει τους προμηθευτές ενέργειας οι οποίοι μέχρι σήμερα η ΡΑΕ έδινε στη δημοσιότητα τις τελικές τιμές των προμηθευτών αφού δεν περιελάμβανε τις εκπτώσεις συνέπειας που φθάνουν έως το 20% από ορισμένους παρόχους ενέργειας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θα λέει ποιος είναι ο πιο φθηνός πάροχος

Οι διοικήσεις των εταιρειών χωρίς να το καταλάβουν βρήκαν απέναντι τους τον Άδωνι Γεωργιάδη, θα αναδείξει τον ακριβό αλλά και τον φθηνό πάροχο βραχυκυκλώνοντας τους προμηθευτές, οι οποίοι τον Μάιο πρέπει να παρουσιάσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να αποφύγουν τα σχόλια του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 

Πηγή: bankingnews.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κατάρ: «Τα χειρότερα έρχονται για την Ευρώπη στην έλλειψη ενέργειας» προειδοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ προειδοποίησε πως «τα χειρότερα έρχονται» στην Ευρώπη, όσον αφορά στις ελλείψεις πετρελαίου και αερίου και υποστήριξε πως ο ζεστός χειμώνας επέτρεψε στη διάρκεια των τελευταίων μηνών να αποφευχθούν οι πιο σημαντικές δυσχέρειες

«Αν η οικονομία αρχίσει να υπερθερμαίνεται το 2024 εξαιτίας ενός φυσιολογικού χειμώνα, πιστεύω πως τα χειρότερα έρχονται για την ενέργεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σαάντ Αλ-Καάμπι στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ που οργανώνεται από το Bloomberg στην Ντόχα.

Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ εκτίμησε επίσης πως η Ευρώπη «δαιμονοποιεί» τον τομέα των υδρογονανθράκων.

Θα πονέσουν οι κερδοσκόποι

Στο ίδιο συνέδριο που γίνεται στο Κατάρ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε σήμερα πως θα κάνει τους κερδοσκόπους «να πονέσουν» και τους είπε «να προσέχουν», μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του ΟΠΕΚ+ κατά την οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τη μελλοντική πετρελαϊκή πολιτική.

«Τους κερδοσκόπους, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη αγορά είναι εκεί για να μείνουν, εξακολουθώ να τους συμβουλεύω ότι θα πονέσουν, πόνεσαν τον Απρίλιο, δεν είμαι υποχρεωμένος να τους δείξω τα χαρτιά μου, δεν παίζω πόκερ, αλλά τους λέω απλώς προσέξτε», δήλωσε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.

Η μείωση παραγωγής πετρελαίου αύξησε τις τιμές

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά μειώσεις της παραγωγής τον Απρίλιο, οι οποίες αύξησαν τις τιμές που είχαν σημειώσει πτώση εξαιτίας ανησυχιών ότι μια τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη ζήτηση.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να συνεδριάσουν στις 4 Ιουνίου στη Βιέννη για να αποφασίσουν την πορεία δράσης τους.

newsit.gr

 

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ζωντανό προσπαθεί να κρατήσει το ΤΑΙΠΕΔ το σχέδιο για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας

Ζωντανό προσπαθεί να κρατήσει το ΤΑΙΠΕΔ το project της αξιοποίησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

Μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού παραχώρησης της ΥΑΦΑ πριν από μερικές εβδομάδες, το Ταμείο Αξιοποίησης βγάζει άλλο ένα όπλο… από τη φαρέτρα στην προσπάθεια του να επαναφέρει στο προσκήνιο το έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τη Μεγάλη Εβδομάδα υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανένταξη της ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας στην έκτη λίστα των έργων PCI αλλά αυτή τη φορά και με τη δυνατότητα αποθήκευσης και ποσοτήτων υδρογόνου.

Με τον τρόπο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ προσπαθεί να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον και ιδίως των διεθνών και εγχώριων ομίλων που ετοιμάζουν αναπτυξιακά έργα στην παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αν τελικά η υποδομή της Καβάλας πάρει το πράσινο φως για την ένταξη της στα έργα PCI τότε θα είναι εφικτό να προκηρυχθεί ξανά διαγωνισμός την επόμενη χρονιά.

Ο τελευταίος διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ στον οποίο τελικά οι υποψήφιοι επενδυτές δεν υπέβαλαν προσφορές κράτησε σχεδόν τρία χρόνια. Τον Ιούνιο του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ είχε βγάλει στον αέρα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σε αυτήν την τριετία μεσολάβησαν σειρά παρατάσεων αλλά και καθυστερήσεων στην έκδοση κρίσιμων ρυθμιστικών αποφάσεων, οι οποίες θα καθόριζαν τον τρόπο τιμολόγησης και λειτουργίας της ΥΑΦΑ. Όταν τελικώς εκδόθηκαν δεν άφησαν ικανοποιημένους τους διεκδικητές της με αποτέλεσμα να υπαναχωρήσουν από το ενδιαφέρον διεκδίκησης της παραχώρησης.

Τώρα το Ταμείο θα επιδιώξει να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον βάζοντας στο project και την προοπτική της πράσινης ενέργειας μετάβασης καθώς επιδιώκεται η ΥΑΦΑ να μπορεί να αποθηκεύει και υδρογόνο.

energypress.gr

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Energean | Αύξηση 20%, στα 152 δισεκ. κυβικά μέτρα, στα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα φυσικού αερίου

Σημαντική αύξηση, της τάξης του 20% σε ετήσια βάση, παρουσιάζουν τα βεβαιωμένα (2P) αποθέματα φυσικού αερίου της Energean plc ((LSE: ENOG, TASE: אנאג), τα οποία ανέρχονται πλέον σε 152 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) ή σε 5,377 τρισεκ. κυβικά πόδια (TCF) φυσικού αερίου. Συμπεριλαμβανομένων και των αποθεμάτων σε πετρέλαιο, τα οποία είναι αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση, ο όμιλος Energean διαθέτει συνολικά 1,16 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, τα οποία κατά 84% είναι σε φυσικό αέριο.

Την εξέλιξη, που συνιστά την 15 η συνεχόμενη αύξηση αποθεμάτων στην ιστορία της, γνωστοποίησε το πρωί της Πέμπτης η Energean στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσής της για τα αποτελέσματα του 20222 προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

«Το 2022 ήταν ένα έτος ριζικού μετασχηματισμού για την Energean, καθώς υλοποιήθηκε ένα μακροχρόνιο όραμα. Ξεκινήσαμε παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Καταβάλαμε για πρώτη φορά μέρισμα στους μετόχους μας. Θέσαμε τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξή μας μέσα από την ανακάλυψη και την απομείωση ρίσκου φυσικών πόρων που βρίσκονται κοντά στις υποδομές μας.

Ήμασταν ο μοναδικός Operator πραγματοποίησε πέντε γεωτρήσεις στα βαθιά νερά με αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 20% τα αποθέματά μας.

«Είμαστε περήφανοι που θα δώσουμε μεταξύ 4,5 και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου φέτος στους πελάτες μας στο Ισραήλ, συμβάλλοντας στην ασφάλεια του εφοδιασμού στην ευρύτερη περιοχή και την βελτίωση της καθημερινότητας του Ισραηλινού λαού με την μείωση των εκπομπών μέσα από την υποκατάσταση της παραγωγής ηλεκτρισμού από άνθρακα.

«Η θετική τάση συνεχίστηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η παραγωγή από το κοίτασμα Karish επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας και τον Φεβρουάριο παραδώσαμε το πρώτο εξαγωγικό φορτίου με ρευστούς υδρογονάνθρακες στην ιστορία του Ισραήλ. Στην Αίγυπτο, ξεκινήσαμε την παραγωγή από τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ, με τρεις νέες γεωτρήσεις να είναι προγραμματισμένο να παράξουν στη διάρκεια του έτους. Στην Ιταλία, είμαστε πλέον ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου και προσβλέπουμε στο να αυξήσουμε τη συνεισφορά μας στην ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα. Και, τέλος, στην Ελλάδα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε τους ανεκμετάλλευτους φυσικούς πόρους της χώρας.

«Στη συνέχεια του 2023 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο ανάπτυξης για την Περιοχή Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, και θα αυξήσουμε στα 8 δισεκ. κυβικά μέτρα τον χρόνο την δυναμικότητα του FPSO. Θα πετύχουμε παραγωγή ανάλογη με τις προβλέψεις που έχουμε δώσει και θα επιτύχουμε τις αποδόσεις που έχουμε υποσχεθεί στους μετόχους μας. Με την πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στη σύναψη συμβολαίων, είμαστε σε μια μοναδική θέση να έχουμε πολύ προβλέψιμες και σταθερές ταμειακές ροές, παρά τις αναταραχές και τις δυσκολίες στις διεθνείς αγορές.

«Έχουμε δεσμευθεί να επενδύουμε σε projects τα οποία δημιουργούν αξία σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους μας. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει: η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου παραμένει επικίνδυνα σφιχτή, έχοντας επωφεληθεί από τον ήπιο χειμώνα στη Ευρώπη, αλλά χιλιάδες θέσεις εργασίας στον βιομηχανικό τομέα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο όχι μόνο λόγω των τιμών αλλά και λόγω της διαθεσιμότητας σε αέριο. Ελπίζουμε, συνεπώς, ότι οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται την αξία της ενίσχυσης της εγχώριας και της περιφερειακής παραγωγής, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με επενδύσεις μακροπρόθεσμης λογικής».

Άλλα βασικά σημεία της ανακοίνωσης της Energean

-Έσοδα 737,1 εκατ. δολ (+48,3%), EBITDA 421,6 εκατ. δολ. (+98,8%) και κέρδη μετά φόρων 17,3 εκατ. δολ. (από ζημιές 96,2 εκατ. δολ. το 2021) και έπειτα από την αφαίρεση έκτακτης φορολογίας ύψους 119,4 εκατ. δολ. στην Ιταλία.

-Καταβολή συνολικού μερίσματος 90 σεντς ανά μετοχή που αναλογεί σε μερισματική απόδοση της τάξης του 9% ετησίως.

-Μέση ημερήσια παραγωγή 41,2 χιλ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, με προοπτική για μέση ημερήσια παραγωγή μεταξύ 131 – 158 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου φέτος και εκτίμηση να σπάσει το φράγμα των 200 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου το 2024, με τουλάχιστον το 75% να προέρχεται από φυσικό αέριο.

-Γνωστοποίηση, μέσα στους επόμενους μήνες, του σχεδίου ανάπτυξης της Περιοχής Ολύμπου στην θάλασσα του Ισραήλ, με εξεταζόμενες προοπτικές την εξαγωγή προς την Κύπρο, την Αίγυπτο ή/και την αύξηση των ποσοτήτων προς την εγχώρια αγορά.

-Έναρξη της γεώτρησης Orion X1 στην Αίγυπτο (ποσοστό Energean 30% που εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 18%) στα τέλη της χρονιάς.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: