Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η απάντηση της ΝΔ στη νέα πρόσκληση Τσίπρα για ντιμπέιτ

Δημοσιεύτηκε

στις

Αρνητική ήταν η απάντηση της ΝΔ στην νέα πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή μίας τηλεμαχίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όσες φορές και να θέτει το ίδιο ερώτημα ο κ. Τσίπρας, έχει απαντήσει ο ίδιος στον εαυτό του: “Η πραγματοποίηση μιας ξεχωριστής τηλεμαχίας μονάχα για δύο κόμματα είναι εντελώς λάθος επιλογή, γιατί είναι υποτιμητική και προσβλητική για την ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας”» τονίζουν πηγές της ΝΔ οι οποίες και έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τη δήλωση του κ. Τσίπρα που είχε κάνει κατά το παρελθόν.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βαρβιτσιώτης | Περισσότερα χρήματα στη χώρα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φέρει περισσότερα χρήματα στη χώρα.

«Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό θα φέρουμε στη χώρα περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχε πάρει την προηγούμενη φορά» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας πως τέσσερις χώρες, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, μπλόκαραν τη διαδικασία για τον επταετή προϋπολογισμό, ενώ απέναντι τους υπήρξε μία ισχυρή αντιπαράταξη των χωρών της Συνοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Θύμισε, δε, ότι αυτό έχει συμβεί και σε προηγούμενους προϋπολογισμούς και εστίασε στις επαφές του πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες, λέγοντας πως η Ελλάδα δίνει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά αυξημένη χρηματοδότηση σε σχέση με την προηγούμενη, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν αρκεί αυτό, αλλά χρειάζεται να φτιαχτεί μία καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, επισήμανε ότι «χωρίς τις κλειστές δομές δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου. Χρειάζονται οι κλειστές δομές για να πετύχουμε και τις επιστροφές και την ησυχία και την ασφάλεια στα νησιά».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δένδιας | Θέλουμε και ελπίζουμε το Μάρτιο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας – Βόρειας Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε

στις

«Η θέληση και η ελπίδα της Ελλάδας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η χώρα μας από το 2003, σταθερά, επιδιώκει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή και τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θεωρεί ότι αυτό βοηθάει τις χώρες αυτές, βοηθάει την Ευρώπη, μας βοηθάει όλους στη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας κίνησης και ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας και της οικονομίας», είπε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, τόνισε πως «βεβαίως μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά, το παρατηρούμε, ελπίζουμε ότι και οι δύο χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα».

Σε ερώτηση σχετικά με την Αλβανία και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

«Δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες σαν μια εξωγενή επιβολή απέναντι στις κυβερνήσεις και στις κοινωνίες των χωρών. Τις βλέπουμε σαν μία εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, όπως και τα θέματα που αφορούν την προστασία των περιουσιών, της περιουσίας γενικά, είναι ο σκληρός πυρήνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας αυτής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε να το βλέπουμε θετικά.

Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν θέλουμε να της επιβάλλουμε κάτι, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση, ούτε η Αλβανία προσλαμβάνει την πορεία της προς την ημερομηνία και μετά την πορεία των διαπραγματεύσεων ως μια διαδικασία συμμόρφωσης και ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το VMRO στη Βόρεια Μακεδονία και τι θα πράξει τότε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια για τη μελλοντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρατήρησε, ωστόσο, πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πως τα κράτη, στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουν συνέχεια».

Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη Διάσκεψη είναι η εξής: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από την πλευρά τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας, της λεγομένης αιρεσιμότητας. Ο λόγος είναι προφανής: διότι θεωρούμε ότι η πλήρης πολιτική, οικονομική ένταξη όλων των χωρών στην ΕΕ, αφενός θα ωφελήσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποκτήσει γεωγραφική συνέχεια, από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, αφετέρου διότι η ένταξη αφ εαυτής αλλά και ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί, αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων και τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη».

Επισήμανε ότι «στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά την ατμομηχανή» και πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη είναι ιστορικά ταυτισμένη με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής, καθώς με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» άνοιξε ο δρόμος για την προσέγγιση των χωρών αυτών με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα 17 χρόνια μετά η Θεσσαλονίκη αποτελεί εκ νέου σημείο αναφοράς για την ενταξιακή προοπτική της περιοχής, σε μια προσπάθεια που θα κορυφωθεί με τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η σημερινή Διάσκεψη προετοίμασε το δρόμο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως «η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερα αξία, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μια Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή, στον απόηχο της δυσάρεστης συγκυρίας του Brexit, αλλά και στη σκιά των διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, τις οποίες αν όχι κανένα, ελάχιστα κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους».

Στη Διάσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας (προεδρεύουσα της ΕΕ), του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ενώ δεν κατάφερε να παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας (λόγω των προβλημάτων με τον κοροναϊό) και εκπροσωπήθηκε από τον Ιταλό πρέσβη.

«Η διαδικασία διεύρυνσης θα πρέπει να οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων»

Στην προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του στόχου διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», που οργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια.

Ο κ. Ράντμαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την «σταθερή στήριξη της στη διεύρυνση» και στην πορεία της Κροατίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο κ. Ράντμαν μίλησε για μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του, προσθέτοντας ότι η διεύρυνση αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας της ΕΕ.

«Ευθύνη μας είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης. Η κροατική προεδρία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ενότητας της Ε.Ε., όσον αφορά τη διεύρυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι, «βασικοί στόχοι είναι, πρώτον η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο και δεύτερον η επιτυχία της Διάσκεψης Κορυφής στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο. Εκεί θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η προσήλωση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα καθαρό, σαφές μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των άμεσα γειτονικών της χωρών».

Σύμφωνα με τον κ. Ράντμαν, «στη σημερινή διάσκεψη όλες οι χώρες μας δεσμεύθηκαν πλήρως στον στόχο αυτό[…] Θα πρέπει η διαδικασία διεύρυνσης να είναι και να φαίνεται αξιόπιστη και να οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να στηριχθούν στην πορεία αυτή και σύμφωνα με τη κοινή δήλωση θα θέλαμε να δούμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φυσικά πριν από τον Μάιο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κροατία, κατά προτίμηση τον Μάρτιο και είμαστε αισιόδοξοι εν προκειμένω».

Και οι δύο χώρες – συνέχισε ο κ. Ράντμαν – «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις […] αναμένεται θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και, υπό αυτή την έννοια, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για αυτές τις δύο χώρες ακόμα και τον Μάρτιο».

Ο κ. Ράντμαν σημείωσε, επίσης, ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των γειτόνων μας […] Όλοι οι εταίροι στην Ε.Ε. (είναι) υπέρ της στήριξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε κάποιες χώρες […], όμως η ατμόσφαιρα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι θετική και προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα τον Μάρτιο, αυτό ενδιαφέρει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η ΕΕ θα πρέπει – υπογράμμισε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών – «και είμαι βέβαιος ότι θα λάβει θετική απόφαση της περαιτέρω διεύρυνσης και θα δώσει ένα απτό σήμα περί έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπόθεση Novartis | Στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης»

Δημοσιεύτηκε

στις

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Novartis.

Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» έφτασε στη ΓΑΔΑ στις 16.00 ώστε να καταθέσει.

Ο μάρτυρας από την περασμένη Παρασκευή δήλωσε πως είναι στη διάθεση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με όλα τα μέσα προστασίας της ανωνυμίας του.

Με ηχητικά μόνο μέσα και αλλοίωση της φωνής, η εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη»

Με ηχητικά μόνο μέσα και αλλοίωση της φωνής θα γίνει η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρχει σύστημα αναμετάδοσης της εικόνας κατά τη διάρκεια της εξέτασής του, ενώ έχει απαγορευτεί και η χρήση κινητού από τον μάρτυρα.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας θα βρίσκεται στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ και στον 14ο τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Γιατί θεωρούνται πρόσωπα «κλειδιά»

Θυμίζουμε ότι η πρώτη δικογραφία που αφορούσε την υπόθεση Novartis και τον φερόμενο χρηματισμό ιατρών και υψηλά ιστάμενων πολιτικών προσώπων από την πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να προωθούνται τα προϊόντα της, βασίστηκε στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων.

Του «Μάξιμου Σαράφη», της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Ιωάννη Αναστασίου». Ο τελευταίος πολύ γρήγορα αποδείχθηκε πως ήταν ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκος Μανιαδάκης, στον οποίο η εισαγγελέας διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία μετατρέποντάς τον από μάρτυρα σε κατηγορούμενο, καθώς μεταξύ άλλων οι δύο άλλοι προστατευόμενοι μάρτυρες τον είχαν κατηγορήσει για χρηματισμό.

Εκείνος τους υπέβαλε μήνυση για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση και κατηγόρησε την τότε ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για χειραγώγηση της υπόθεσης Novartis, προχωρώντας μάλιστα στην καταγγελία πως δέχθηκε πιέσεις από τους εισαγγελείς διαφθοράς για να ενοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ιδιαίτερα σημαντικές όμως αναμένεται να είναι και οι καταθέσεις μιας σειράς άλλων προσώπων που θα ξεκινήσουν να προσέρχονται ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής όπως είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή και η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη που μαζί με τους συναδέλφους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη εξακολουθούν να χειρίζονται το ποινικό σκέλος της υπόθεσης Novartis.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το σεβασμό των κανόνων διεθνούς Δικαίου ζήτησαν Παναγιωτόπουλος – Παρλύ

Δημοσιεύτηκε

στις

Πλήρης ταύτιση απόψεων όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, Νικολάου Παναγιωτόπουλου και Φλοράνς Παρλύ στην Αθήνα.

Οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών καταδίκασαν με τον πλέον έντονο τρόπο τις έκνομες και παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη προϋπόθεση αποτελεί η ακύρωση του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της χώρας.

Επιπρόσθετα οι δύο υπουργοί τόνισαν αμφότεροι ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σε ετήσια βάση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των ΕΔ των δύο χωρών και συζητήθηκαν οι προοπτικές για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στον βιομηχανικό τομέα, την έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η σημερινή συνάντηση με την κ. Παρλύ καταδεικνύει για ακόμα μια φορά τις διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας και τους διαχρονικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο περιφερειακών και διεθνών οργανισμών.

Επιπρόσθετα ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι συζήτησαν με την κ. Παρλύ τους κύριους άξονες για την υλοποίησης της απόφασης του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του προέδρου Μακρόν για την εγκαθίδρυση μέχρι το τέλους του Ιουνίου του τρέχοντος έτους, στρατηγικής εταιρικής σχέσεως ασφαλείας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

«Αυτές θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών, αυξημένη παρουσία του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων και ενισχυμένη αμοιβαίως επωφελή βιομηχανική συνεργασία από τα στοιχεία της αμυντικής βιομηχανίας των δύο χωρών», δήλωσε σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι συζήτησε με την κ. Παρλύ για την προοπτική εξέλιξης των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών και την συμμετοχή των δύο χωρών σε αυτές με ιδιαίτερη έμφαση την λεγόμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και στη γαλλικής έμπνευσης Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative) της οποίας η Ελλάδα θέλει να γίνει ενεργό μέλος.

«Όπως γνωρίζετε με την Γαλλία συμμεριζόμαστε ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη της άμυνας και θα συνεργαστούμε εντατικά ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων αμυντικών πρωτοβουλιών και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

 

Από την πλευρά της η κ. Παρλύ υπενθύμισε ότι η ΕΕ και η Γαλλία καταδίκασαν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα το σχετικό μνημόνιο ενώ: «καταδικάσαμε ξεκάθαρα χωρίς καμία αμφισημία τις παραβιάσεις των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν από την Τουρκία κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου».

Παράλληλα, η κ. Παρλύ επανέλαβε την βαθιά προσήλωση της Γαλλίας στο σεβασμό των διεθνών κανόνων και της ελεύθερης πλεύσης, παρατηρώντας ότι η ναυτική παρουσία της χώρας της στην περιοχή λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε μονομερείς πρωτοβουλίες, όπως της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν αναγνωρισθεί ως τουρκικές. Περαιτέρω τόνισε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κύπρο και την Ιταλία, την Ελλάδα αλλά και με την Αίγυπτο για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ιδιότητας της ναυτικής παρουσίας στην περιοχή.

Η κ. Παρλύ εξήγγειλε εντατικότερη παρουσία του ναυτικού της χώρας στην περιοχή και ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογο της να εξετάσει τη συστράτευση σε σημαντικό επίπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους στην Αφρική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και εξουδετέρωση των λαθρεμπορίων πριν φθάσουν στις ακτές της Μεσογείου.

Παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας γνωστοποίησε τη συμμετοχή των γαλλικών αεροσκαφών RAFALE στην πολυεθνική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2020» που διοργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία το Μάιο.

Επίσης, εκτίμησε ότι σύντομα θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των ελικοπτέρων NH-90, ενώ χαιρέτισε τη συμφωνία για την υποστήριξη των MIRAGE-2000 και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στην απόκτηση των 2 φρεγατών Belhara.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να ανταπεξέλθει οικονομικά στην είσοδο της σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε μονόδρομο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για την εξασφάλιση συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που αντιμετωπίζει προκλήσεις ασφαλείας συμπεριλαμβανομένων των αποσταθεροποιητικών και έκνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Η εξασφάλιση αυτών των συνθηκών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Με οργάνωση και θέση προτεραιοτήτων μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην επιχειρησιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, επανέλαβε.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ