Quantcast
Connect with us

ΑΜΥΝΑ

Η άλλη όψη της αμερικανικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη

Ο σκεπτικισμός που εκφράζει ο συνάδελφος και φίλος Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, η δημιουργία της οποίας προβλέπεται από το πρόσφατο σύμφωνο Ελλάδας-ΗΠΑ, είναι εύλογος. Όμως αποτελεί τη μια πλευρά του νομίσματος.

Πράγματι σε μια ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ προς την Κριμαία ή τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας από την Αλεξανδρούπολη, θα είχε την απάντηση που περιγράφει. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε εκ των πραγμάτων παγκόσμιο πόλεμο, αφού θα ενέπλεκε το ΝΑΤΟ, άρα και την Ελλάδα που σημαίνει ότι ούτως ή άλλως ο στόχος θα υπήρχε.

Η στρατιωτικοποίηση ενός τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και η χρήση του από το αμερικανικό Ναυτικό που μάλλον θα φέρει και στρατηγικούς πυραύλους έχει και πολλά πλεονεκτήματα. Η Αλεξανδρούπολη αποκτά στρατηγικό ενεργειακό χαρακτήρα, αλλά είναι και στόχος της Τουρκίας, την δραστηριότητα της οποίας στη Θράκη γνωρίζουμε. Σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση η μουσουλμανική μειονότητα θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα, μιας “Πορτοκαλί Εξέγερσης”, ώστε να προκληθεί τουρκική εμπλοκή. Είναι το λεγόμενο «τρίτο μέτωπο».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της δραστηριότητας των Ρώσων διπλωματών-πρακτόρων που απελάθηκαν από τον Ελλάδα τον Ιούλιο του 2018. Όμως, το κρίσιμο νέο ζήτημα είναι η ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο που εξυπηρετεί και την αμερικανική στρατηγική.

Η ενεργειακή σημασία

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αρχίσει να λειτουργεί το Σεπτέμβριο του 2022, αποτελεί μια μείζονος στρατηγικής σημασίας εξέλιξη. Είναι τόσο σημαντική, όχι μόνο για την αποφυγή του κινδύνου να σταματήσει η τροφοδοσία από αγωγούς μέσω Τουρκίας, αλλά και για την εναλλακτική τροφοδοσία της Ευρώπης καθώς ο επίγειος αγωγός συναντάει τον τουρκο–ελληνο-ιταλικό αγωγό ITGI όσο και στον υπό κατασκευή ελληνοβουλγαρικό αγωγό.

Ως γνωστόν, η πλωτή μονάδα θα βρίσκεται αγκυροβολημένη σε απόσταση 17,6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και 10 χλμ. από την κοντινότερη ακτή στη Μάκρη του Έβρου.

Εκεί θα επαναεριοποιείται το υγρό αέριο και μέσω ενός αγωγού μήκους 28 χλμ (τα 24 υποθαλάσσια) θα μεταφέρεται σε αγωγούς στη στεριά. Το έργο είναι της GasTrade του ομίλου Κοπελούζου, στην οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ με 20%, ενώ λέγεται ότι υπάρχουν συμφωνίες με τη Gazprom (συνεταίρος του στον Προμηθέα) η οποία θα προμηθεύει το σταθμό με LNG. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γεωπολιτικά, γαιτί οι Ρώσοι δεν θέλουν και την εξάρτηση από την Τουρκία.

Συνεπώς, η παρουσία της αμερικανικής βάσης έχει κι άλλες θετικές πλευρές. Άλλωστε, πέρα από τη ρητορική, το ότι δεν έγινε σύγκρουση ΗΠΑ-Σοβιετίας στα χρόνια της μεγάλης πόλωσης, κάτι σημαίνει. Στη γεωοικονομία, όπως και στη γεωπολιτική και τη ζωή τα ρίσκα είναι πάντα εκεί. Η Ελλάδα για να επιβιώσει πρέπει να γίνει παίκτης από πελάτης, όπως λέει συχνά ο Λυγερός.

Μία πρώτου μεγέθους αμερικανική ενεργειακή εγκατάσταση στην ακριτική Αλεξανδρούπολη εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως παράγοντας αποτροπής τουρκικής επιθετικής ενέργειας στην περιοχή. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα είναι πολλά και ισχυρά για να την επιτρέψουν.

Η αποτροπή καθίσταται ακόμα πιο ισχυρή, λόγω του γεγονότος ότι στην ίδια περιοχή θα δημιουργηθεί αμερικανική στρατιωτική βάση. Μπορεί η εκεί αμερικανική παρουσία να καθιστά τη Θράκη ρωσικό στόχο σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου, αλλά σ’ αυτό που αποτελεί άμεσο και απτό κίνδυνο για την ελληνική εθνική ασφάλεια, δηλαδή όσον αφορά στον τουρκικό επεκτατισμό, λειτουργεί επίσης ως παράγοντας αποτροπής.

slpress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΜΥΝΑ

ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: «Οι 2+2 κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας»

Του Νικόλαου Ι. Παναγιωτόπουλου,

Υπουργού Εθνικής Αμύνης

«Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της επόμενης μέρας, όποιος και να είναι αυτός πρέπει να αφιερωθεί με όλες του τις δυνάμεις στο έργο της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι έργο εθνικής σημασίας και ακόμα κατεπείγον γιατί οι γεωπολιτικές συνθήκες περιπλέκονται.

Πρώτα είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα, αλλά και η συνέχεια της προσπάθειας για συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων. Και στους δύο τομείς έχουν γίνει σπουδαία πράγματα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Η προσπάθεια όμως σίγουρα δεν διακόπτεται, εντατικοποιείται, διότι οι ανάγκες υπάρχουν και παραμένουν. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμαστε να κινηθούμε με ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες αποφάσεις για την πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, αλλά και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί.

Δεύτερον η εντατική αμυντική διπλωματία. Ανοίξαμε δρόμους που ούτε μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια, αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις και συμμαχίες όχι μόνο με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που είναι προφανείς ισχυροί συμμαχικοί εταίροι, αλλά και με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και άλλες.

Σε επίπεδο Ε.Ε. προσωπικές σχέσεις με τους εταίρους Υπουργούς είναι απολύτως επιβεβλημένες. Εκτός από αυτούς τους δύο άξονες εκτιμώ ότι η κατάσταση στην Ουκρανία και οι απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί, αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Ασφαλώς πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της μέριμνας προς το προσωπικό. Λύσαμε κάποια προβλήματα, δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι τα λύσαμε όλα, εκτιμώ στο κέντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται η ολοκλήρωση και υλοποίηση του νέου Μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το οποίο εδώ και αρκετούς μήνες είναι υπό επεξεργασία από τα Επιτελεία. Γιατί είναι σωστό και δίκαιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να αμείβεται ανάλογα με τις υπηρεσίες που πρόσφερε αποδεδειγμένα και συνεχίζει να προσφέρει στην Πατρίδα και αυτό είναι το κεντρικό σημείο της παρέμβασης της επόμενης ημέρας».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Δεν πιστεύω ότι οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας θα αλλάξουν

Τα F-35 είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας

Ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από παλιότερα, αλλά και πως «δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στους Δελφούς μεταξύ 26 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του MEGA και της Βραδυνής, Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός ανέφερε πως «Υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση ίσως μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνεννόηση των δύο πλευρών. Όμως δεν πιστεύω πως μακροπρόθεσμα οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας στην περιοχή θα αλλάξουν.

Δεν θα ακυρώσουμε καμία παραγγελία επειδή τώρα είμαστε καλύτερα με τους Τούρκους. 

Όλη η προσπάθεια αναβάθμισης και ενδυνάμωσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» ζει και βασιλεύει». Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε μια χώρα άκρως αποτρεπτική».

Περιγράφοντας τους τέσσερις βασικούς άξονες της επόμενης ημέρας για το υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Αμυντική διπλωματία και εξοπλισμοί και αμυντική βιομηχανία και προσωπικό».

Ενώ ερωτώμενος σχετικά με τις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε:

«Το προσωπικό έδειξε μέσα από σειρά αποστολές αποτελεσματικότητα. Έδειξε ότι αξίζει να αμειφθεί γι αυτό δεδομένου ότι και στα χρόνια της οικονομικής δυσκολίας οι περικοπές ήταν αναλογικά περισσότερες από αλλού. Αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί και να προσελκύσουμε έμψυχο δυναμικό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με δεδομένο ότι η προτεραιότητα ήταν οι εξοπλισμοί. Δόθηκε μια σχετική οικονομική ενίσχυση. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και υλοποιούμε κάποια οικονομικά κίνητρα.

Το νέο μισθολόγιο είναι υπό επεξεργασία.

Σύντομα ο πρωθυπουργός θα έχει την τελική πρόταση. Θα την υποβάλλουμε στο υπουργείο Οικονομικών. Θεωρώ ότι την επόμενη μέρα σύντομα θα είμαστε σε θέση κάνουμε ανακοινώσεις. Είναι ένα ειδικό ζήτημα που αφορά το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποκαθιστά αδικίες, στρεβλώσεις και το δίκαιο».

Για τα 2+2 C-130 από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, σημείωσε:

«Τα C-130 είναι ένας στόλος που εξαιτίας της αδυναμίας επαρκούς υποστήριξης, είχαν μειωθεί πολύ σε διαθεσιμότητες. Αναζητήσαμε και δρομολογήσαμε λύσεις, για να δούμε κατά πόσο υπήρχε η δυνατότητα απόκτησης κάποιων τέτοιων αεροσκαφών μέσω του προγράμματος πλεονάζοντας υλικού των ΗΠΑ. Βελτιώνουμε τους αριθμούς μας. Όταν οι ΗΠΑ σου προσφέρουν δύο από το απόθεμά τους δεν έχεις παρά να δεχθείς».

Όσο για τα F- 35, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

«Τα F-35 είναι 5ης γενιάς. Είναι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας με φοβερές δυνατότητες, ηλεκτρονική αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών και κάποια στοιχεία stealth. Βρισκόμαστε σε μια φάση που έχοντας πάρει το “πράσινο φως” για να μπούμε στο πρόγραμμα, έχει κατατεθεί η προσφορά και περιμένουμε την απάντηση για να ξεκινήσουμε την τελική διαπραγμάτευση, ώστε να τα πάρουμε το 2028 – 2029».

Τέλος, για το ρόλο της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που τρέχουν, για το οποίο έχει γίνει αρκετή κριτική, ο υπουργός ανέφερε: «Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία είναι το κύριο ζήτημα σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Άμυνας την επόμενη ημέρα.

Μέσα από τις δουλειές που κλείσαμε και τα καινούργια συστήματα και την προσπάθεια αναβάθμισης των υπαρχόντων μεγάλο κομμάτι είναι η ύπαρξη εξωστρεφούς ανταγωνιστικής παραγωγικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Αν τόσα χρόνια δεν υπήρχε έντονο αντικείμενο τώρα με όλα αυτά που γίνονται θεωρώ ότι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι αναγκαία προϋπόθεση».

Continue Reading

ΑΜΥΝΑ

Επίσκεψη ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου με Χαρδαλιά, Φλώρο και Μητσοτάκη στην ΔΥΚ και ΚΕΕΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνόδευσαν τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τις επισκέψεις του στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο Διοικητής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος.

Στην έδρα της ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως με τη συμμετοχή εννέα τελειοφοίτων της Σειράς 197 – 198 ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en