Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Handelsblatt | Η Μέρκελ έριξε χυλόπιτα στον Τσίπρα

image_print

Η άρνηση στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίρπα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσε τα σχόλια του σημερινού γερμανόφωνου τύπου.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αξιολογεί την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ως εξής: «Για άλλη μια φορά (ο Αλέξης Τσίπρας) προσπαθεί να μεταφέρει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις, από τους υπουργούς Οικονομικών που κάνουν σκληρούς υπολογισμούς στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, που είναι πολιτικά διαλλακτικοί». Στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «Ο Τσίπρας παραμένει Τσίπρας» ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι «Στους χρηματοδότες δημιουργείται η εντύπωση ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε ποτέ να τηρήσει τους όρους του τρίτου προγράμματος στήριξης. Γιατί όμως να προσεγγίσουν τον Τσίπρα και να χρηματοδοτήσουν την ιδεολογικά αριστερή πολιτική του;»

Πολλοί σχολιαστές κάνουν λόγο για την επιστροφή της ελληνικής κρίσης στο προσκήνιο, όπως για παράδειγμα η εφημερίδα Κölner Stadt-Anzeiger. «Εδώ και μήνες η Ελλάδα δίνει μάχη μαζί με τους πιστωτές για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Τώρα οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ακυρώθηκε. ‘Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο’ ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Την ίδια ώρα στην Αθήνα για άλλη μια φορά τελειώνουν τα χρήματα».

Αρνητική απάντηση έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος στον έλληνα πρωθυπουργό όσον αφορά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Πιο σκληρά λόγια βρίσκει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Η Μέρκελ έριξε χυλόπιτα στον Τσίπρα» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος. Στο άρθρο ο δημοσιογράφος διαπιστώνει, ότι «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν θέλουν να διαμεσολαβήσουν στη διαμάχη με την τρόικα. Μέσα στην ανάγκη του ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το τηλέφωνο και κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών λόγω ελάχιστων πιθανοτήτων συμφωνίας, ο έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Ωστόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν κρίνει απαραίτητο να κάνει το ελληνικό οικονομικό δράμα πάλι θέμα πρώτης προτεραιότητας».

Τέλος, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung καταλήγει σε ένα πιο μετριοπαθές συμπέρασμα. «Και οι δύο πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να περάσει από τη βουλή τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Οι πιστωτές από την άλλη πλευρά πρέπει να σταματήσουν να φορτώνουν στην Αθήνα επιπλέον έκτακτα προγράμματα λιτότητας που έχουν μόνο ένα σκοπό: οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν έτσι να διασφαλίσουν το ΔΝΤ ως δανειοδότη. Όποιος το θέλει όμως αυτό πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και ελαφρύνσεις».

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Η Ρένα Δούρου εκλέγεται αύριο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

image_print

Η Ρένα Δούρου, μετά από ένα μακρύ διάστημα αποστασιοποίησης από την «πρώτη γραμμή» θα εκλεγεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου επικεφαλής της – αποδεκατισμένης πλέον – Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κίνηση του Παύλου Πολάκη να αποσύρει την δική του υποψηφιότητα.

Η εκλογή της κ. Δούρου, εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, όπως ομολογεί και ο ίδιος ο κ. Πολάκης ουσιαστικά, θα γίνει στην αίθουσα 150 της Βουλής. Τύποις η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον – μετά το κύμα αποχωρήσεων που συνεχίζεται –  12 βουλευτές συν τους δύο ευρωβουλευτές (Αρβανίτη και Κουντουρά), ωστόσο σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο παραιτηθείς πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος, η Όλγα Γεροβασίλη η οποία θα παραιτηθεί από Δευτέρα, ο Συμεών Κεδίκογλου που έχει προαναγγείλει επίσης παραίτησης, αλλά και οι Βασίλης Κόκκαλης και Νίνα Κασιμάτη που φημολογείται ότι θα δρομολογήσουν την παραίτησή τους. Έτσι το πιθανότερο είναι να προσέλθουν να ψηφίσουν την μοναδική υποψήφια μόλις 7 βουλευτές που είχαν ψηφίσει για γραμματέα της ΚΟ και οι δύο ευρωβουλευτές .

Σε ανάρτησή της η κα Δούρου δημοσίευσε την επιστολή για την υποψηφιότητά της, δηλώνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται για κάποια προσωπική φιλοδοξία αλλά επειδή κλήθηκε από στελέχη να υπάρξει ένα «νέο ξεκίνημα» του ΣΥΡΙΖΑ. Αφήνει αιχμές
για τις «ανεξαρτητοποιήσεις χωρίς παράδοση της έδρας, παραιτήσεις, χωρίς διατύπωση συγκεκριμένων πολιτικών διαφορών»  ωστόσο δηλώνει πεπεισμένη ότι  η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι αναστρέψιμη». Όπως αναφέρει η ανάταξη  ενόψει της συμμετοχής του στις επερχόμενες εκλογές, «είτε με ένα ενωτικό, προοδευτικό ψηφοδέλτιο είτε αυτόνομα, είναι μονόδρομος και πρέπει να ξεκινήσει από την ΚΟ».

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Πασχαλίδη με Ζαχαράκη για τα σχολεία της Καβάλας

image_print

Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, πραγματοποίησε ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης Πασχαλίδης, με αντικείμενο ζητήματα που αφορούν τις σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα προβλήματα λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και η ανάγκη κατασκευής νέου σχολικού κτιρίου, ενώ συζητήθηκε και η ενίσχυση του σχολείου με νέο μουσικό εξοπλισμό. Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι ελλείψεις στα εργαστήρια του ναυτιλιακού τομέα του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας, με την υπουργό να δεσμεύεται ότι θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην οδική ασφάλεια έξω από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Ποδοχωρίου, όπου ζητήθηκε η λήψη άμεσων μέτρων για την ασφαλή διέλευση των μαθητών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η υπουργός αντιμετώπισε θετικά τα ζητήματα που τέθηκαν και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση λύσεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πολιτική σύγκρουση με το βλέμμα στη Δικαιοσύνη

image_print

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν πυρά σχετικά με τις ευθύνες και τη διαχείριση της υπόθεσης. Οι εξελίξεις συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό, ενώ το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί τόσο τη Βουλή όσο και τη δημόσια συζήτηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών όπου αυτές προκύπτουν, ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και πως δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση στο έργο της.

Την ίδια ώρα, η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έως τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να έχει προσδιοριστεί η δίκη που αφορά τους τέσσερις βουλευτές οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, σηματοδοτώντας την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας για μία από τις πλέον πολυσυζητημένες υποθέσεις των τελευταίων μηνών.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τόσο οι πολιτικές όσο και οι δικαστικές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα καθορίσουν την πορεία της υπόθεσης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en