Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Hπατίτιδα – Μαζάνης | Την περιμένουμε στην Ελλάδα – Προσοχή με το άνοιγμα των σχολείων

Περιμένουμε την ηπατίτιδα να έρθει στην Ελλάδα είπε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, εν μέσω ανησυχιών για τις περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε 14 χώρες.

«Η Ελλάδα δεν νομίζω να έχει ασυλία όσον αφορά τις ηπατίτιδες. Η ηπατίτιδα αυτή είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν και πως μπορούμε να την περιορίσουμε» είπε στο Mega.

H καραντίνα, η μάσκα και τα αντισηπτικά έκαναν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών πολύ ευάλωτο. «Τους τελευταίους μήνες μετά την επιστροφή στην κανονικότητα βλέπουμε ότι έχουν εκτονωθεί πολλές ιώσεις που ήταν καταπιεσμένες κατά την περίοδο της καραντίνας», είπε.

Τα συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, εξανθήματα και κόπωση. Στο δεύτερο στάδιο τα ούρα έχουν σκούρα όψη, ενώ τα κόπρανα είναι λευκά. Στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι σοβαρό, παρουσιάζεται ο ίκτερος, όπου το άτομο αποκτά κίτρινη όψη. Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, μέσα σε λίγες μέρες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κεραυνοβόλος ηπατίτιδα.

«Συνήθως τα παιδιά το ξεπερνούν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά, κρατάει μία εβδομάδα αυτό. Μερικά παιδιά χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και να χορηγηθεί κορτιζόνη. Εκείνο που ανησυχεί τον ΠΟΥ είναι ότι ανάμεσα σε 200 περιστατικά το 10% εμφάνισε πολύ σοβαρά συμπτώματα, απειλήθηκε η ζωή τους και περίπου 20 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχυεση ήπατος. Είναι μία δύσκολη επέμβαση που δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σε ορισμένα κέντρα του εξωτερικού» είπε ο κ. Μαζάνης.

Προσοχή με το άνοιγμα των σχολείων

Με τα σχολεία να ανοίγουν εντός των επόμενων ημερών εκείνο που συνέστησε ο παιδίατρος ήταν να τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

«Θέλει μεγάλη προσοχή. Στις τουαλέτες θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να υπάρχει πολύ καλή καθαριότητα στις τουαλέτες των σχολείων, στα γυμναστήρια, στους κοινόχρηστους χώρους», είπε και τόνισε πως δεν χρειάζεται πανικός.

Πηγη: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με την συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου ο Ακάθιστος Ύμνος

Το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, στο πλαίσιο του παιδαγωγικού και κοινωνικού του έργου, έλαβε μέρος στην τέλεση του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά το Πάσχα παρατείνονται τα έργα στον Άγιο Νικόλαο

Αδιάκοπα εργάζονται οι εργάτες στα στενά του Αγίου Νικολάου όπου διενεργούνται τα έργα για το Ανοιχτό Εμπορικό Κέντρο. Κύριο πρόβλημα έως τώρα είναι η γενική εικόνα καθότι ήδη πολλοί τουρίστες έχουν έρθει στην πόλη της Καβάλας.

Από εκεί που η κατάσταση φαινόταν αισιόδοξη οι καθυστερήσεις δημιουργούν δυσανασχέτιση. Το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ, βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού από τις πρωινές ώρες καθημερινά διενεργώντας έργα με αποτέλεσμα για ακόμη μια φορά να αποσύρωνται τραπεζοκαθίσματα από τα καταστήματα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en