Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Γρίπη | Πότε πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι ευπαθείς ομάδες

Στις ευπαθείς ομάδες και στον εμβολιασμό τους για τη γρίπη αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής 11/10 η Ματίνα Παγώνη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο μετά τις 20 Οκτωβρίου.

«Ήδη έχουν ξεκινήσει οι ιώσεις. Θέλει προσοχή, ακόμα έχουμε ωραίο καιρό. Μετά τις 20 Οκτώβρη καλό είναι να ξεκινήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου το εμβόλιο της γρίπης. Αυτοί ξεκινούν πρώτα και μετά οι υπόλοιποι. 15 ημέρες για αντισώματα. Δεκέμβρης, Γενάρης και Φλεβάρης είναι η γρίπη που θα έχουμε σε έξαρση, ανεξάρτητα αν αρχίσει από το τέλος Οκτώβρη. Και να την έχουμε αντιμετωπίζεται» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε και στον ιό Μάρμπουργκ που εντοπίστηκε στη Ρουάντα λέγοντας: «Είναι σαν τον Έμπολα, ένας πολύ δύσκολος ιός, με αιμορραγικές διαθέσεις. Δεν είναι προς εμάς ακόμα. Μεταφέρεται με τις επιφάνειες, με τα υγρά, με το αίμα. Δεν ανησυχούμε για εμάς, είναι πάρα πολύ μακριά».

Εστιάζοντας στο κρούσμα της πολιομυελίτιδας που εντοπίστηκε στη χώρα μας, η Ματίνα Παγώνη δήλωσε: «Δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάσει πανικός, είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, αντιμετωπίζονται όλα».

«Έχουμε κάνει πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων»

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο νοσοκομείο Παίδων, «Αγία Σοφία», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε: «Τα νοσοκομεία Παίδων που έχουμε στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αττική, χρειάζονται ενίσχυση παραπάνω, και σε προσωπικό αλλά και σαν κτιριακές υποδομές. Πρέπει να γίνονται ανακαινίσεις και εμείς έχουμε κάνει και πρόταση να χτιστεί ακόμα ένα Παίδων».

«Το νοσοκομείο της Δράμας έχει πολλά προβλήματα, δεν έχουμε παθολόγους. Έχει μεγάλες ελλείψεις, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα» σημείωσε κλείνοντας.

www.newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Σε έξαρση ιώσεις και γαστρεντερίτιδα | Διευκρινίσεις έκανε η Ματίνα Παγώνη για το αντιγριπικό εμβόλιο

Στο MEGA μίλησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για το εμβόλιο κατά της γρίπης και για τις ιώσεις που βρίσκονται στο ζενίθ τους αυτό τον καιρό.

Τι είπε για το εμβόλιο

Η κα Παγώνη αρχικά τόνισε ότι θα πρέπει οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, δεδομένου ότι χρειάζονται 15 ημέρες για να αποκτήσουν αντισώματα.

«Η γρίπη διαρκεί συνήθως από το τέλος Νοέμβρη μέχρι τέλος Φλεβάρη», σημείωσε και διευκρίνισε ότι εάν κάποιος είναι εμβολιασμένος δεν σημαίνει ότι δεν θα περάσει την γρίπη, αλλά θα νοσήσει πιο ελαφριά και πιθανόν δεν θα χρειαστεί να νοσηλευτεί.

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο γρίπης είναι πιο ενισχυμένο κι αν κάποιος δεν επιθυμεί να το κάνει, μπορεί να κάνει το απλό, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα», εξήγησε.

Παράλληλα, συνέστησε να γίνεται χρήση αντισηπτικών χεριών με στόχο την αντιμετώπιση των μικροβίων και των ιών, ενώ τόνισε ότι παρατηρείται πολύ μεγάλη μετάδοση γαστρεντερίτιδας. Μάλιστα, προσοχή πρέπει να υπάρξει, καθώς βρισκόμαστε σε περιόδο που ξεκινάνε και οι παιδικές ασθένειες που μεταδίδονται ιδιαίτερα στα σχολεία.

Αναφέρθηκε και στα τεστ για τον καρκίνο του εντέρου

Στα τεστ που έχουν στόχο για τον πρόωρο εντοπισμό του καρκίνου του εντέρου αναφέρθηκε η κα Παγώνη, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχουν βγει αποτελέσματα, αλλά πρόκειται εν καιρώ να ανακοινωθούν.

Όσον αφορά τα τεστ είπε ότι «η θετικότητα του τεστ σημαίνει ότι κάποιος έχει αίμα στα κόπρανα. Αυτό μπορεί να είναι από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, πολύποδες, αιμορροΐδες. Όμως μετά από μία ηλικία όλοι ξέρουν και έχουν συνεννοηθεί με τον οικογενειακό τους γιατρό ότι πρέπει και σε συνεννόηση και με γαστρεντερολόφο να κάνουν μία βάση, μία κολονοσκόπηση και από εκεί να ξεκινάνε και μετά θα ξέρουν τα υπόλοιπα χρόνια».

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Φαρμακοβιομηχανία | Πρόσθετο κόστος σε φάρμακα και καλλυντικά φέρνει η νέα οδηγία της ΕΕ για αστικά λύματα

Σημειώνουν ότι η υιοθέτηση της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων απειλεί να πυροδοτήσει ένα κύμα ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

ΟΣύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (Ε.Φ.Ε.Χ.), η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) σε κοινή τους ανακοίνωση υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ισορροπημένη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Σημειώνουν ότι η υιοθέτηση της Οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων απειλεί να πυροδοτήσει ένα κύμα ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη, καθώς επιβάλλει τεράστιες οικονομικές επιβαρύνσεις στον τομέα των φαρμάκων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Η νέα Οδηγία προβλέπει τη μονομερή επιβάρυνση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών φαρμάκων και καλλυντικών με τουλάχιστον 80% του πρόσθετου κόστους της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, μέσω ενός συστήματος διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρχή της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού (ΔΕΠ), όπως αυτή καθορίζεται στην Οδηγία, ο φαρμακευτικός κλάδος θα χρηματοδοτεί την απομάκρυνση των μικρορύπων από τα λύματα, ανεξάρτητα από το εάν αυτά προέρχονται από τον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας».

Η φαρμακοβιομηχανία επισημαίνει ότι η νέα Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων «θα θέσει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα χωρίς να συμβάλει στην επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για την πράσινη μετάβαση. Ακόμη, τονίζεται ότι το κόστος διαχείρισης των λυμάτων δεν είναι δυνατό να αφορά σε μόνο δύο βιομηχανίες. Οποιαδήποτε εφαρμογή ενός συστήματος διευρυμένης ευθύνης παραγωγού πρέπει να γίνει με δίκαιο, προβλέψιμο, αναλογικό και αμερόληπτο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς».

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα φάρμακα στην ΕΕ διασφαλίζει ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για ανθρώπινη χρήση, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, η εισαγωγή αυστηρών ρυθμίσεων για την απομάκρυνση μικρορύπων από τα αστικά λύματα είναι αναγκαία και σημαντική, γι’ αυτό και η φαρμακευτική βιομηχανία στην Ελλάδα υποστηρίζει τους γενικούς στόχους της νέας Οδηγίας της ΕΕ και δεσμεύεται να συμβάλει αποτελεσματικά στην εφαρμογή της. «Ωστόσο αυτό απαιτεί μια προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και μεθόδους που θα επιτρέπουν την ανάλυση του πραγματικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος όλων των προϊόντων που μπορεί να προκαλούν μικρορύπους και όχι μόνο των φαρμάκων και καλλυντικών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δ. Παπαστεργίου: Χωρίς ψηφιακά δεδομένα στην υγεία, είναι σαν να προχωράς χωρίς GPS

Καίριες και σημαντικές πτυχές της ψηφιοποίησης, ειδικά στον κλάδο της υγείας ανέπτυξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο του Πρώτου Θέματος, Νικήτα Κορωνάκη, ανοίγοντας τις εργασίες της Ημερίδας του ygeiamou.gr για τον Εμβολιασμό.

Σύγκεκριμένα, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι «θεωρώ πως το κομμάτι της πληροφορικής κατέχει πραγματικά εξέχουσα θέση στον τομέα της υγείας. Ιδιαίτερα για την περίοδο της πανδημίαςCOVID-19, θα πω κάτι ως πολίτης, όχι ως δήμαρχος που ήμουν τότε ή δημόσιο πρόσωπο. Ξαφνικά βρεθήκαμε σε μια εντελώς άγνωστη κατάσταση. Και λάβαμε όλοι κάτι εξαιρετικά ευτελές, ένα απλό SMS, αξίας μόλις κάποιων λεπτών του ευρώ, που μας έλεγε ‘μην ξεχάσεις τη δυνατότητα που έχεις να εμβολιαστείς’. Και το κράτος ήταν εκείνο που μας έστειλε ένα δεύτερο SMS που έγραφε ‘αύριο έχεις ραντεβού για τον εμβολιασμόσου’. Θέλω να πω ότι με έναν τόσο απλό τρόπο, τόσο χαμηλού κόστους, αποδείχθηκε πώς μπορεί πραγματικά η πληροφορική και η ψηφιοποίηση να αλλάξει τα δεδομένα για τη σχέση κράτους και πολίτη. Και αυτό βέβαια συνεχίζεται τώρα με τις εξετάσεις για διάφορες παθήσεις.

 Εμένα προσωπικά πχ με αφορά η εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Εξομολογούμαι πως μου κακοφάνηκε κάπως που μου υπενθύμισαν ότι πλέον είμαι πάνω από 50 ετών, αλλά από την άλλη βλέπουμε πως υπάρχουν τρόποι, με απλές διαδικασίες, να κάνουμε κάτι πολύτιμο για τη ζωή μας.

 Άρα, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, ότι πλέον υπάρχει ένα κράτος που φροντίζει και το αποδεικνύει στην πράξη, ένα υπουργείο Υγείας που αξιοποιεί τα ψηφιακά μέσα, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στο πώς θα καταφέρουμε να εμπλουτίσουμε αυτή τη διαδικασία.

 Προχωρούμε με τις συνταγογραφήσεις, για τις οποίες έχουμε ένα εξαιρετικά πλούσιο αρχειακό υλικό από τα τελευταία 12-13 χρόνια και βέβαια η προσπάθεια να ενσωματώσουμε σε μια ενιαία βάση ψηφιακών δεδομένων όλα τα στοιχεία υγείας, στονΦάκελο Υγείας.

 Η διαδικασία αυτή προχωρά για να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα. Δεν είναι κάτι εύκολο. Γιατί δεν είναι μόνο η ψηφιοποίηση των παλαιών αρχείων, αλλά και η συστηματοποίηση των νέων δεδομένων. Με στόχο να ενοποιηθούν όλα και στο εξής, όλες οι εξετάσεις που κάνουμε, να αποθηκεύονται στον ίδιο ενιαίο μεγάλο Ψηφιακό Φάκελο Υγείας.

Ο… «Άγιος Κορωνοϊός»

Χρησιμοποιώντας, επίτηδες, μία φραστική υπερβολή, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε το ρόλο που διαδραμάτισε η πανδημία, ως καταλυτικός παράγοντας για την προώθηση της ψηφιοποίησης του κράτους. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «για τον εμβολιασμό, θα πω και πάλι καταχρηστικά, εντός πολλών εισαγωγικών, ότι οφείλουμε την επιτάχυνση στον -ας μου επιτραπεί- στον… ‘’Αγιο Κορωνοϊό’. Η πανδημία λειτούργησε σαν καταλύτης για να εφαρμοστεί άμεσα η στρατηγική ψηφιοποίησης του κράτους στην Ελλάδα. Έως τότε είχαμε ελάχιστες ψηφιακές υπηρεσίες. Ήρθε, λοιπόν, ο κορωνοϊός, να μας αναγκάσει να μάθουμε ότι μπορούμε να εργαζόμαστε αποτελεσματικά και εξ αποστάσεως. Αν δεν υπήρχε όλη αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης, με τη φροντίδα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προκατόχου μου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Κυριάκου Πιερρακάκη, το gov.gr δεν θα είχε γίνει αυτό το τόσο χρήσιμο εργαλείο για όλους τους Έλληνες όπως είναι σήμερα.

Σήμερα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, που προσπαθούμε να συνενώσουμε τα 4 μητρώα (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΦΠΑ, Ταυτότητα). Είναι πάρα πολύ σημαντικό και όλοι καταλαβαίνουμε ότι, εάν δεν έχεις δεδομένα, γιατί τα δεδομένα είναι σαν το GPS. Εάν δεν έχεις δεδομένα, δεν έχεις GPS, δεν έχεις πυξίδα και μέσο να προσανατολιστείς. Αν δεν ξέρεις πού είσαι, δεν μπορείς να πας εκεί όπου θέλεις.

Η πρόοδος της ενοποίησης μητρώων

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «επί του παρόντος βρισκόμαστε στη φάση συντονισμού με την Ευρώπη για τα πρωτόκολλα. Αυτή την περίοδο τρέχουμε τον πρώτο διαγωνισμό, ξέρουμε ότι αυτό το διάστημα πρέπει και η υπόλοιπη Ευρώπη να συμφωνήσει για το πού πάμε, αλλά έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι οι ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις είναι πλέον διασυνοριακές. Με αρκετά κράτη στην Ευρώπη, ήδη μπορούμε να μοιραζόμαστε συνταγογραφήσεις. Είναι το πρώτο βήμα για να μιλάμε την ίδια ψηφιακή γλώσσα στον τομέα της Υγείας.

» Μέσα στον Νοέμβριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της συνένωσης των ψηφιακών μητρώων Ελλάδας και Κύπρου. Μια κοινή πρωτοβουλία που απλοποιεί απόλυτα τις διαδικασίες για τους Έλληνες στην Κύπρο και τους Κυπρίους στην Ελλάδα, χωρίς τις γραφειοκρατικές διατυπώσεις».

Ακολούθως ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην προσπάθεια προστασίας των προσωπικών δεδομένων, σε συνάρτηση με την ψηφιοποίηση των δεδομένων και τη διάθεσή τους για σκοπούς έρευνας, ιδιαίτερα στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης. Ο υπουργός τόνισε ότι, φροντίζοντας κατά προτεραιότητα την ασφάλεια των δεδομένων, τα στοιχεία αυτά είναι πολύτιμα και χρήσιμα μόνο εάν είναι ανοιχτά και ελεύθερα προσβάσιμα, ακόμη και από ιδιωτικούς φορείς. Διότι, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, η πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί, στον τομέα της προληπτικής ιατρικής αλλά και ευρύτερα, μόνο με συνέργειες του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en