ΠΟΛΙΤΙΚΑ
“Για την Ελλάδα” το όνομα του κόμματος Σαμαρά; – Ανακοινώνεται στις 30 Ιουνίου

Μπορεί το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά να διακινείται ως πολιτικό «σεισμόμετρο» στους κύκλους της Κεντροδεξιάς, ωστόσο, όσο πλησιάζει η ημερομηνία-ορόσημο της 30ής Ιουνίου 2025, τόσο πληθαίνουν και οι φωνές που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό – αν όχι με ειρωνεία – την πραγματικότητα πίσω από το εγχείρημα.
Το υποτιθέμενο κόμμα με την ονομασία «Για την Ελλάδα» παρουσιάζεται από ορισμένους κύκλους ως η αιχμή του δόρατος ενός σχεδίου με κύριο στόχο όχι τόσο την κοινοβουλευτική επιτυχία, όσο τη στρατηγική αποδυνάμωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με απώτερο σκοπό να τον εξαναγκάσει σε πολιτική έξοδο.
Το «εγχείρημα Σαμαρά» δεν περπατάει
Παρά τις φιλόδοξες διαρροές, το σχέδιο ενός νέου κόμματος με μπροστάρη τον πρώην πρωθυπουργό δεν φαίνεται να συγκινεί ούτε την κομματική βάση ούτε τους στενούς συνεργάτες του.
Οι πιο πιστοί σαμαρικοί παραμένουν ακλόνητα εντός ΝΔ. Ούτε ένας εν ενεργεία βουλευτής δεν ακολούθησε τον Σαμαρά μετά τη διαγραφή του. Αντιθέτως, αρκετοί στενοί συνεργάτες του έχουν ταυτιστεί πλήρως με την κυβέρνηση Μητσοτάκη – ο Μουρούτης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, η σύζυγος του Σταμενίτη παραιτήθηκε από το γραφείο Σαμαρά λόγω υπουργοποίησης, και άλλοι βουλευτές όπως οι Κατσανιώτης, Χρυσομάλλης και Βλάσσης έχουν επιλέξει ξεκάθαρη κομματική νομιμοφροσύνη.
Η πραγματικότητα είναι απλή: ο Αντώνης Σαμαράς έχει πολιτικά απομονωθεί.
Πολιτικά βαρίδια και… παλαιάς κοπής ηγεσία
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι μια πολιτική προσωπικότητα με βαρύ παρελθόν – τόσο ιστορικά όσο και… κυριολεκτικά. Είναι 74 ετών, έχει ηττηθεί δύο φορές από τον Τσίπρα, διέσπασε τη ΝΔ το 1993, και συμμάχησε κατά καιρούς με τους παραδοσιακούς πολιτικούς του αντιπάλους. Από τη συνεργασία του με τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τις κωλοτούμπες του Ζαππείου και την ουσιαστική γέννηση του «αντιμνημονιακού εθνολαϊκισμού», ο Σαμαράς φέρει βαρύ ιδεολογικό φορτίο που δεν συγκινεί τις νεότερες γενιές.
Οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν προσφάτως για το νέο κόμμα δείχνουν ποσοστά 5-6%, πολύ κάτω από τον δυνητικό χώρο του 20-25% της πατριωτικής Δεξιάς. Με άλλα λόγια, οι ψηφοφόροι αυτού του χώρου δεν θέλουν Σαμαρά. Θέλουν κάτι νέο.
Το «παράλληλο σχέδιο» Μαρινάκη
Εδώ όμως αναδύεται η πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος: η αιφνίδια σύμπλευση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ισχυρό μιντιακό και επιχειρηματικό παράγοντα. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση των πολιτικών θέσεων του Σαμαρά μέσω των ΝΕΩΝ και οι διαρροές μέσω του Βήματος δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: υπάρχει μιντιακή κάλυψη και, πιθανώς, στρατηγική σύμπραξη με στόχο την υπονόμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το σενάριο είναι σαφές: ένα κόμμα «Για την Ελλάδα» θα κόψει κρίσιμες μονάδες από τη ΝΔ, πιθανώς σε αστικές περιφέρειες, και θα στερήσει την αυτοδυναμία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει σε συγκυβέρνηση, πιθανώς με άλλον Πρωθυπουργό και -το κυριότερο- στην αποχώρηση του Μητσοτάκη από την ηγεσία της ΝΔ.
Σαμαράς, ο «χρήσιμος μοχλός» και όχι ο ηγέτης
Το ζητούμενο, ωστόσο, δεν είναι αν ο Σαμαράς θα κυβερνήσει – κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να ηγηθεί ξανά. Το ζητούμενο είναι αν μπορεί να παίξει ρόλο αποσταθεροποίησης, να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για μια εσωκομματική αλλαγή.
Μια αλλαγή που κάποιοι ισχυροί παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνής επιδιώκουν διακαώς.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Υπό διερεύνηση δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ – Στο φως πιθανές ευθύνες πρώην υπουργών

Νέες εξελίξεις προκαλεί η υπόθεση της διαχείρισης των ευρωπαϊκών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαβίβασε στη Βουλή δικογραφία που περιλαμβάνει πιθανές ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση που σχετίζεται με την κατανομή των ενισχύσεων σε νέους αγρότες.
Η δικογραφία αφορά ενδεχόμενο αδίκημα απιστίας κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων και εστάλη απευθείας στο Κοινοβούλιο, το οποίο είναι αρμόδιο για την περαιτέρω αξιολόγηση όσον αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, η εισαγγελική έρευνα σε εθνικό επίπεδο συνεχίζεται για την πιθανή εμπλοκή και άλλων, μη πολιτικών προσώπων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επτά άτομα που εξετάζονται για πιθανή διπλή εμπλοκή και για κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Ο κ. Βορίδης, με δήλωσή του στην πλατφόρμα Χ, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε παρανομία από μέρους του κατά τη θητεία του, υποστηρίζοντας πως δεν χρειάζεται να περιμένει την ανάγνωση του φακέλου για να επιβεβαιώσει την αθωότητά του. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αυγενάκης, τονίζοντας ότι άσκησε τα καθήκοντά του με πλήρη διαφάνεια και εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Η υπόθεση προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω του ευρωπαϊκού της χαρακτήρα και των θεσμικών διαστάσεων που ενδέχεται να λάβει. Τα επόμενα βήματα της Βουλής αναμένονται με ενδιαφέρον, καθώς θα καθορίσουν το αν και πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία διερεύνησης για τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Σφοδρή Αντίδραση Αθ. Τάρτη σε Φλωρίδη για Δηλώσεις στη Βουλή

Με σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε ο δικηγόρος Αθανάσιος Τάρτης στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη από το βήμα της Βουλής, σχετικά με υπόθεση τεσσάρων βιασμών, στην οποία αντίδικος της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε εκπροσωπήσει τα θύματα ως πολιτική αγωγή.
Ο κ. Τάρτης χαρακτήρισε ψευδή τα όσα ανέφερε ο υπουργός και κατηγόρησε τον κ. Φλωρίδη για «καρικατουρίστικη παρουσίαση» της δίκης, «ανεπίτρεπτη ονομαστική αναφορά στο θύμα» και «πολιτική στοχοποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου».
«Απαράδεκτη και ψευδής η εικόνα που παρουσίασε ο υπουργός»
Ο δικηγόρος τόνισε ότι η πραγματική εικόνα της υπόθεσης αλλοιώθηκε πλήρως στη Βουλή και ότι η πρώην συνήγορος υπεράσπισης Ζωή Κωνσταντοπούλου επέδειξε σεβασμό και επαγγελματισμό. «Η κα Κωνσταντοπούλου υπήρξε άψογη ως συνήγορος και η εντολέας μου εκφράστηκε θετικά για εκείνη», σημείωσε.
«Οι αναβολές δεν οφείλονταν στην υπεράσπιση»
Ο κ. Τάρτης διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η υπεράσπιση προκάλεσε αναβολές για να καθυστερήσει τη δίκη. Όπως εξήγησε, η δίκη αναβλήθηκε κυρίως για λόγους που σχετίζονταν με την αποχή δικηγόρων, απουσία μαρτύρων και τεχνικά θέματα, ενώ μόνον μία φορά ζητήθηκε αναβολή από την κα Κωνσταντοπούλου λόγω ταυτόχρονης παρουσίας της σε άλλη δίκη, για την υπόθεση Γρηγορόπουλου.
«Στοχοποίηση για πολιτικές σκοπιμότητες»
«Η εργαλειοποίηση μιας παλιάς υπόθεσης για πολιτική στοχοποίηση συναδέλφου είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Τάρτης, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποδέχεται τον διασυρμό δικηγόρων με πολιτικά κίνητρα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου είναι ιερός – αποτελεί τον εγγυητή της υπεράσπισης των πολιτών», πρόσθεσε.
«Ανησυχητική η κυβερνητική στάση για τη δημοκρατία»
Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Αθανάσιος Τάρτης κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να αναμοχλεύει υποθέσεις με πολιτική στόχευση. «Η εικόνα μιας κυβέρνησης που ψάχνει δικηγορικές υποθέσεις μιας πολιτικής αρχηγού και τις φέρνει στη Βουλή, είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τη δημοκρατία», δήλωσε.
Η υπόθεση επανήλθε στο προσκήνιο μετά τις τοποθετήσεις του Γιώργου Φλωρίδη στη Βουλή, οι οποίες έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, νομικών και πολιτικών.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Διπλωματική Τριβή Ελλάδας – Λιβύης λίγο πριν την επίσκεψη Γεραπετρίτη
