Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

G20 | Ο δεκάλογος Ζελένσκι για τέλος του πολέμου

Ο πόλεμος της Ρωσίας πρέπει να τελειώσει τώρα, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί. «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει», δήλωσε περιγράφοντας «την ουκρανική φόρμουλα για την ειρήνη».

«Η Ουκρανία πρωτοστατούσε πάντα στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, και ο κόσμος το έχει δει. Και αν η Ρωσία λέει ότι δήθεν θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, ας το αποδείξει με πράξεις. Δεν θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να περιμένει, να δημιουργήσει τις δυνάμεις της και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια νέα σειρά τρόμου και παγκόσμιας αποσταθεροποίησης. Δεν θα υπάρξει συμφωνία Μινσκ 3, την οποία η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μετά τη συμφωνία», ανέφερε.

«Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη. Ειρήνη για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Και υπάρχει ένα σύνολο λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν για να εγγυηθούν πραγματικά την ειρήνη», είπε συνοψίζοντας  τις προτάσεις του, «λύσεις – συγκεκριμένες και ειλικρινείς»:

  1. Πυρηνική ασφάλεια.
  2. Ασφάλεια τροφίμων.

  3. Ενεργειακή ασφάλεια.

  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων.

  5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης.

  6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών.

  7. Αποκατάσταση της δικαιοσύνης.

  8. Αποτροπή της καταστροφής του περιβάλλοντος

  9. Αποτροπή κλιμάκωσης.

  10. Καθορισμός του τέλους του πολέμου.

Βασικό ανάμεσα στα αιτήματά του ήταν η «επ’ αόριστον» παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, και η οποία θα λήξει σύντομα, στις 19 Νοεμβρίου.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι στη συνεδρίαση των ηγετών. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ουκρανία συνεργάζεται με άλλες χώρες για να χρηματοδοτήσει νέες αποστολές σιτηρών με αφορμή από την επέτειο του λιμού του Χολοντόμορ, της δεκαετίας του 1930, μια συμβολική κίνησε που έρχεται εν μέσω συζητήσεων για επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι κάλεσε όλες τις χώρες, «και ιδιαίτερα τις χώρες σας, αγαπητοί ηγέτες της G19, να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία μας να βοηθήσουμε τους φτωχότερους με τρόφιμα». Κατά την ομιλία του επέμενε να απευθύνεται στους ηγέτες κάνοντας λόγο για «G19», αποκλείοντας με έντονο τρόπο τη Ρωσία.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια της ομιλίας του μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν αποχώρησε από την αίθουσα, σύμφωνα με άτομα που επικαλείται το Bloomberg. Ούτε κανείς αποχώρησε από την αίθουσα όταν πήρε τον λόγο ο Λαβρόφ, καθώς υπήρχαν αναφορές ότι ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι σκόπευαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

To προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης

Στο μεταξύ οι ηγέτες της G20 φαίνεται πως καταλήγουν σε συμφωνία για το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, υπήρξε συμφωνία για το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι «τα περισσότερα μέλη καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τονίζουν ότι προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η έγκριση της Ρωσίας πιθανόν αποτελεί ένδειξη πως η Μόσχα δεν μπορεί πλέον να λογαριάζει στην υποστήριξη της Κίνας στους κόλπους της G20 όσον αφορά το ζήτημα της Ουκρανίας, σχολιάζει.

Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Ωστόσο, η διακήρυξη αποφεύγει να κάνει λόγο για πόλεμο της Ρωσίας, παρατηρεί το Bloomberg.

Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.

«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.

naftemporiki.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στενή συνεργασία του ΣΕΓΑΣ με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Εξαιρετικά εποικοδομητικές συναντήσεις με πολιτικούς φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είχε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, συνοδευόμενη από τον ταμία της ομοσπονδίας, Γιάννη Λιούμπα, τον πρόεδρο της επιτροπής ανάπτυξης,  Γιάννη Μυστακίδη και τον πρόεδρο της ΕΑΣ ΑΜΘ, Βασίλη Ιορδανίδη.

Η πρώτη συνάντηση έγινε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η από κοινού προετοιμασία της καθιερωμένης συνάντησης Ελλάδα – Κύπρος για την κατηγορία Κ18 την οποία η Περιφέρεια θα στηρίξει οικονομικά. Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Δήμου Παγγαίου, στην Ελευθερούπολη της ΠΕ Καβάλας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Κομοτηνή | Eκδήλωση μνήμης απο την Αρμενική κοινότητα για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής διοργανώσαν εκδήλωση μνήμης στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Άγγελος Συρίγος. Θέμα της ομιλίας του: «Γενοκτονίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Ημερίδα για την «αναγέννηση» της γειτονιάς του Αη-Γιάννη

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ-ΑΜ, την Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, τον Δήμο Καβάλας και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας διοργάνωσαν το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στη Μεγάλη Λέσχη ημερίδα με θέμα «Η γειτονιά του Αη-Γιάννη. Έρευνα και προτάσεις αποκατάστασης και επανάχρησης».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en