Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Νέα άνοδος στις τιμές | Τι φοβίζει τις αγορές

Ήταν αρχές του μήνα, όταν τα στοιχήματα των traders που πόνταραν σε άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Αναλυτές τότε τόνιζαν ότι η αγορά ανησυχεί για την επάρκεια εφοδιασμού ενόψει του χειμώνα, με αρκετούς να μιλούν για αναβίωση των φόβων της ενεργειακής κρίσης.

Οι δυσάρεστες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς μία σειρά καταλυτών ώθησαν τις τιμές σε πολύμηνα υψηλά, με το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, το TTF να βλέπει τα 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Η αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα ξανασχεδιάζει τον παγκόσμιο χάρτη του LNG

Το έναυσμα της νέας ανόδου δόθηκε μετά τις προειδοποιήσεις της αυστριακής OMV ότι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τις πληρωμές τους προς την Gazprom. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, της διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Αυστρία, η οποία βασίζεται στην Gazprom για πάνω από το 80% των εισαγωγών της. Η αυστριακή εταιρεία διαβεβαίωσε την αγορά ότι η μονάδα της OMV Gas Marketing & Trading GmbH (OGMT) «θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να προμηθεύει τους συμβατικούς πελάτες της με φυσικό αέριο από εναλλακτικές, μη ρωσικές πηγές, μέσω των εκτεταμένων προσπαθειών διαφοροποίησης τα τελευταία χρόνια».

Η Νορβηγία

Επιβαρυντικά στην αγορά επιδρά και η προγραμματισμένη συντήρηση σε ορισμένα από τα περιουσιακά στοιχεία φυσικού αερίου της Νορβηγίας στο τέλος αυτού του μήνα ώθησε επίσης τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου αύξησαν τα ανοδικά τους στοιχήματα στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου της Ευρώπης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, αναμένοντας συνεχιζόμενη αστάθεια καθώς η Ευρώπη αρχίζει τώρα να αποθηκεύει αποθέματα για τον επόμενο χειμώνα.

Οι διαχειριστές χρημάτων ανησυχούν ότι οι απρογραμμάτιστες διακοπές στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υψηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ασία και το τέλος της τρέχουσας συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου για τη ροή φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό μέσω της Ουκρανίας στα τέλη του 2024 θα μπορούσαν να μειώσουν τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για την Ευρώπη και αυξήσει τις τιμές.

Οι ΑΠΕ

Πιέσεις στην αγορά ασκεί και η πρόβλεψη για εξασθένιση των ανέμων στη Γερμανία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αιολικής παραγωγής.

Υψηλά η πληρότητα

Την ίδια ώρα τα ποσοστά πληρότητας στις αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ, βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά για την τρέχουσα περίοδο του έτους: όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe,  οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 68%.

Το LNG

Η τάση που επικρατεί συμπαρασύρει και τις ευρωπαϊκές τιμές LNG, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς οι συνεχιζόμενοι γεωπολιτικοί παράγοντες κινδύνου και η στενότητα στην ευρωπαϊκή προσφορά ενέτειναν τον ανταγωνισμό με άλλους κόμβους παγκόσμιας ζήτησης.

Αυτό αναφέρουν πηγές της αγοράς, σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Commodity Insights, η οποία αξιολόγησε τους δείκτες DES Βορειοδυτικής Ευρώπης και Μεσογείου για τον Ιούλιο στα 10,445 $/MMBtu στις 21 Μαΐου, αυξημένα κατά 33,4 σεντ/MMBtu την ημέρα και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν ήταν 10,756 $/MMBtu.

Την ίδια στιγμή, η Platts αξιολόγησε τον δείκτη East Med στα 10,645 $/MMBtu, επίσης τον υψηλότερο δείκτη από τις 27 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές του LNG σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται υπό πίεση, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να προσπαθούν να ανταγωνιστούν για φορτία έναντι της Ασίας. Τα κύματα καύσωνα στην Ασία έχουν πυροδοτήσει ισχυρότερη εποχική ζήτηση, δημιουργώντας έντονο ανταγωνισμό μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ασιατικής προσφοράς LNG.

Συγκριτικά, το JKM έφτασε επίσης πρόσφατα σε υψηλό επίπεδο τιμής 11,498 $/MMBtu στις 20 Μαΐου — το υψηλότερο από τις 18 Δεκεμβρίου — πριν υποχωρήσει ελαφρώς στα 11,485 $/MMBtu στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία Commodity Insights.

Δυναμική LNG

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν πρόσφατα εν μέσω συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και ενός αυστηρότερου περιβάλλοντος εφοδιασμού τόσο για τις ροές των αγωγών όσο και για τις εισαγωγές LNG στην ήπειρο, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου δεν έχουν φτάσει ακόμη στα υψηλά που έφθασαν στα μέσα Απριλίου.

Στενά spreads

Ιστορικά, καθώς οι τιμές TTF αυξάνονται, τα spreads LNG-TTF θα διευρύνονται. Ωστόσο, οι διαφορές LNG-TTF παρέμειναν επίμονα περιορισμένες λόγω του αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού για το LNG, ανέφεραν πηγές. Οι έμποροι επεσήμαναν ένα «νέο κανονικό» με προσδοκίες ότι τα spread θα παραμείνουν στενά καθώς οι ευρωπαϊκές προσφορές παραμένουν σχετικά ισχυρές για την προσέλκυση φορτίων.

Η Platts εκτίμησε τις τιμές NWE LNG με έκπτωση 17,5 σεντς/MMBtu στην τιμή του ολλανδικού κόμβου αερίου TTF. Η έκπτωση ήταν κατά μέσο όρο περίπου 41 σεντ/MMBtu φέτος μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2023 που ήταν 1,70 $/MMBtu.

Ομοίως, οι τιμές East και West Med ήταν υψηλές σε σύγκριση με το TTF που κατέστησε αντιοικονομική την εισαγωγή LNG, ωθώντας τους συμμετέχοντες στην αγορά της Ευρώπης και της Μεσογείου να αναπληρώσουν την προσφορά σε όγκους αγωγών εσωτερικής ναυσιπλοΐας.

Η αστάθεια στο LNG

Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά κεφάλαια ξεκίνησαν να δημιουργούν τις long θέσεις τους από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο, ο οποίος πυροδότησε ανησυχίες για τη μεταφορά LNG μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

«Τα κεφάλαια λαμβάνουν υπόψη μια πιθανή μείωση των ροών LNG που διέρχονται από δύο βασικά στενά» του Bab al-Mandab και του στενού του Ορμούζ, δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής ανάλυσης αερίου στη συμβουλευτική εταιρεία ICIS. «Υπάρχει ανοδικός κίνδυνος και επομένως μια λογική για να πάρεις μια θέση long».

Οι περισσότεροι έμποροι και αναλυτές πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν θα έχει πρόβλημα να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα, όταν η ζήτηση θα αυξηθεί.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν περαιτέρω μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών, ιδιαίτερα με την ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου πρόσφατα, αφού παρέμεινε υποτονική κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για το μέλλον του ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνει στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. Μια συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για να επιτραπεί η διαμετακόμιση, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των προμηθειών του μπλοκ, λήγει στα τέλη του τρέχοντος έτους. Η Ουκρανία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να μην ανανεώσει τη συμφωνία.

Η αναστάτωση

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο νηνεμίας στην αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, φαίνεται ότι οι traders αναστατώνονται ξανά.

Και αυτό διεφάνη τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Flame στο Άμστερνταμ , όπου παράγοντες του κλάδου συμφώνησαν ότι βλέπουν τους κινδύνους να αυξάνονται. Και ως εκ τούτου οι τιμές ανταποκρίνονται…

Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις υπόλοιπες ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας και την ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ασία. Μια πιο κρύα από το κανονικό χειμερινή κατανάλωση στο σπίτι θεωρείται επίσης πιο πιθανή μετά από δύο διαδοχικές ήπιες χρονιές.

«Βγήκαμε από την κρίση; Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να το πούμε», δήλωσε η Cara MacDonald, επικεφαλής προμήθειας και προέλευσης LNG & καθαρών καυσίμων της RWE AG. «Αν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, φέτος, του χρόνου, η ευελιξία από την πλευρά της ζήτησης θα μειωθεί».

Ο μάχη για το LNG

Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για το LNG είναι επίσης εδώ για να μείνει, δήλωσε στη Flame ο Patrick Dugas, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας LNG της TotalEnergies SE.

Οι εισαγωγές LNG του πρώτου τριμήνου της Κίνας αυξήθηκαν κατά 21% από πέρυσι, ενώ υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης όρεξης από τις αγορές της Ταϊλάνδης και της Αιγύπτου. Όπως και στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος της ασιατικής αγοράς LNG γίνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο.

«Αν κοιτάξουμε την προθεσμιακή αγορά για τον επόμενο χειμώνα, υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου», υποστήριξε δήλωσε ο Saalfrank της Axpo.

Άλλα ζητήματα που αναφέρθηκαν από τους εμπόρους στο συνέδριο περιλαμβάνουν πιθανή αναστάτωση στις ΗΠΑ κατά την περίοδο των τυφώνων αργότερα μέσα στο έτος και ζητήματα στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Οι διακοπές στις εγκαταστάσεις του Freeport στην ακτή του Κόλπου ή στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή πλέον της Ευρώπης, έχουν εκτοξεύσει τις ευρωπαϊκές τιμές στα ύψη τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δεν έχει να κάνει με το τι πραγματικά συμβαίνει, αλλά με το τι περιμένουν οι άνθρωποι να συμβεί», δήλωσε ο Γκρέγκορ Πετ, επικεφαλής αναλυτής της Uniper SE, σε πάνελ στο Flame. «Αυτό δημιουργεί ράλι τιμών από μόνο του».

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μέχρι τέλος Ιουνίου έρχεται επιστροφή χρημάτων σε αγρότες από προμηθευτές ρεύματος

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται ο καθορισμός ενισχύσεων στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε μη οικιακούς καταναλωτές (δηλαδή επιχειρήσεις), αρτοποιεία (με ειδική μνεία) και αγρότες.

Όπως αναφέρει η επιδότηση, που επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2023, θα πρέπει να έχει εξοφληθεί μέσω των παρόχων ρεύματος έως τις 30 Ιουνίου.

Επίσης με την ίδια ΚΥΑ διευκρινίζεται πως οι εν λόγω ενισχύσεις είναι κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, γνωστές και ως «de minimis», σύμφωνες με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζεται το ανώτατο όριο που μπορεί να λάβει μια επιχείρηση, ένα αρτοποιείο, ένας αγρότης, ένας ψαράς και ένας υδατοκαλλιεργητής ή μια επιχείρηση υδατοκαλλιέργειας.

Αφορά όσους από τον μήνα Φεβρουάριο του 2022 έως τον μήνα Ιούλιο του 2022 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2022 έως τον μήνα Δεκέμβριο του έτους 2023 ήταν συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ή σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας του άρθρου 138 του ν. 4951/2022 (Α’ 129), όπως ισχύει. («Εφεξής κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής»).

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 έπρεπε να έχει εκδοθεί ο πρώτος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 εκδίδεται δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός ανά δικαιούχο, από τον εκάστοτε Προμηθευτή, ο οποίος τον εκπροσωπεί ή τον εκπροσωπούσε κατά την περίοδο εφαρμογής του παρόντος μέτρου.

Ο δεύτερος ανακεφαλαιωτικός λογαριασμός περιλαμβάνει το συνολικό ποσό επιδότησης ανά δικαιούχο καταναλωτή για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου.

Για περίοδο κατανάλωσης που εμπίπτει στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου και για την οποία έχει ήδη εκδοθεί λογαριασμός, η επιδότηση εφαρμόζεται σε λογαριασμό κατανάλωσης, ο οποίος εκδίδεται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Έρχεται 6ήμερη εργασία από 1η Ιουλίου | Ποιους αφορά, πώς θα πληρώνονται

Η εφαρμογή της εξαήμερης απασχόλησης θα συνδυαστεί με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και την λειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Αρχίζει η εξαήμερη εργασία από 1η Ιουλίου

Αφορά:

Α) Επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας με το σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών

Β) Επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, μπορούν να εργαστούν εξαήμερο με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Οι προϋποθέσεις

1) Υποχρεωτική προδήλωση στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ

2) Πρόσκληση του εργοδότη (διευθυντικό δικαίωμα) προς τους εργαζόμενους για εργασία την 6η ημέρα

3) Δήλωση και απόδειξη ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας του αιφνίδιου και εξαιρετικού φόρτου εργασίας

4) Aπαγόρευση απασχόλησης με υπερεργασία ή υπερωρία κατά την 6η ημέρα και απασχόληση κατ’ ανώτατο όριο τις 8 ώρες

5) Προσαυξημένο κατά 40% το ημερομίσθιο για την έκτη ημέρα απασχόλησης

*Αν είναι Κυριακή ή επίσημη αργία επιπλέον προσαύξηση 75%

6.) ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τουρισμό

7.) Απαγορεύεται η εφαρμογή σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν νυχτερινές βάρδιες από 12 το βράδυ έως 6 το πρωί και εργάζονται 5ήμερο

8.) ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΡΗΤΑ οι εργαζόμενοι σε Ο.Τ.Α, Δ.Ο.Υ., Δ.Ε.Η., Ε.Υ.Δ.Α.Π. και άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα που σχετίζονται με εργασίες που εξυπηρετούν το κοινό

Εργασία κατά την ημέρα Κυριακή

Α) Εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών

Β) Βιομηχανία τροφίμων

Γ) Εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών με παρασκευή προϊόντων εμφιάλωσής τους

Δ) Οργάνωσης συνεδρίων

Ε) Καλλιέργειας θερμοκηπίων με παρασκευή και συσκευασία προϊόντων θερμοκηπίου

newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βοήθημα έως και 1.000 ευρώ για μητέρες με ανήλικα παιδιά | Ποιες έχουν δικαίωμα για αιτήσεις

Βοήθημα που αγγίζει ακόμη και τα 1.000 ευρώ μπορούν να εξασφαλίσουν αγρότισσες μητέρες με τρία παιδιά ή και περισσότερα. Την εν λόγω ενίσχυση, η οποία χορηγείται μέσα από τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας, για να την διεκδικήσει μια μητέρα θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά και να προλάβει να υποβάλλει την σχετική αίτηση εντός των προθεσμιών που ήδη «τρέχουν». Το διάστημα που έχουν στην διάθεσή τους για να υποβάλλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι 14 ημέρες.

Συγκεκριμένα, ήδη από την Τετάρτη 5 Ιουνίου έχει ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία με την προθεσμία που έχει καθοριστεί να λήγει την Τρίτη 25 Ιουνίου. Όλες οι ενδιαφερόμενες μητέρες για το εν λόγω πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να εξασφαλίσουν το εν λόγω βοήθημα, αποκλειστικά και μόνο στα ΚΕΠ όλης της χώρας.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τα 1.000 ευρώ

Όσες αγρότισσες έχουν 3 παιδιά και πληρούν βεβαίως τις προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί, θα λάβουν ως ενίσχυση ποσό 700 ευρώ. Εκείνες που έχουν περισσότερα από 3 παιδιά, δηλαδή οι πολύτεκνες αγρότισσες, πρόκειται να πάρουν ποσό 100 ευρώ.

Δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για το βοήθημα έχουν, οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2023. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να πληρούν και κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις που είναι οι εξής:

  • Οι μητέρες πρέπει να έχουν οι μεν τρίτεκνες 3 τέκνα, οι δε πολύτεκνες τουλάχιστον 4 τέκνα, τα οποία να είναι άγαμα και άνεργα και να μην υπερβαίνουν το δέκατο όγδοο (18ο ) έτος της ηλικίας τους, ή το δέκατο ένατο (19ο ) έτος εφόσον συνεχίζουν τη φοίτησή τους στη μέση εκπαίδευση, ή το εικοστό τέταρτο (24ο ) έτος εφόσον σπουδάζουν σε Ίδρυμα Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ή φοιτούν στο «Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας» των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.ΕΚ), ή να είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω.
  • Ως ημέρα συμπλήρωσης του 18ου , 19ου και 24ου έτους ηλικίας θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους 2024, ανεξάρτητα από το μήνα γέννησης.

Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα των αιτήσεων

Το πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας, μέσω του οποίου χορηγείται το βοήθημα, απευθύνεται σε 1.000 πολύτεκνες που θα λάβουν ενίσχυση 1.000 ευρώ και 4.000 τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες, οι οποίες θα λάβουν βοήθημα 700 ευρώ.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και εφόσον ο αριθμός τους υπερβαίνει τον αριθμό των αιτήσεων που προβλέπεται στα Προγράμματα ΛΑΕ / ΟΠΕΚΑ, ακολουθεί κλήρωση με ηλεκτρονική διαδικασία. Η κατανομή των δικαιούχων γίνεται αναλογικά σε όλους τους νομούς, με προτεραιότητα σε αυτούς που δεν έχουν κληρωθεί τα τρία τελευταία χρόνια.

Οι δικαιούχοι ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της κλήρωσης μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) ή μέσω των ΚΕΠ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en