Quantcast
Connect with us

Ενέργεια

Φυσικό αέριο | Η νέα άνοδος στις τιμές τρομάζει και φέρνει μνήμες ενεργειακής κρίσης

Σήμερα σημειώθηκε νέα σημαντική άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ξεπέρασαν τα 40 ευρώ ανά MWh, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην αγορά για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η νέα αυτή εξέλιξη ξυπνά μνήμες από την περίοδο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, που πυροδότησε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, ανεβάζοντας δραματικά τις τιμές και δημιουργώντας αναστάτωση σε καταναλωτές και βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου – ο λεγόμενος «μαύρος χρυσός» – ακολουθεί και αυτή ανοδική τροχιά. Παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση, η οποία προκλήθηκε από τους φόβους των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αγορά εργασίας, οι τιμές επέστρεψαν σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η αυξομείωση υπογραμμίζει τη συνεχή αστάθεια που επικρατεί στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.

Επιμονή σε υψηλά επίπεδα για το ρεύμα

Αν και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει μια εικόνα στασιμότητας, οι τιμές παραμένουν σταθερά υψηλές, πάνω από τα 100 ευρώ ανά MWh.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες 10 ημέρες, η τιμή έχει διατηρηθεί σταθερά πάνω από τα 120 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι πιέσεις στην αγορά παραμένουν έντονες. Αυτό δημιουργεί σημαντικές προκλήσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενων ενεργειακών δαπανών.

Αιτίες της ανόδου στις τιμές του φυσικού αερίου

Σήμερα, οι τιμές του φυσικού αερίου (συμβόλαιο Σεπτεμβρίου) στο Χρηματιστήριο της Ολλανδίας ξεπέρασαν τα 40 ευρώ, για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους.

Η άνοδος αυτή, περίπου 4,2%, έρχεται να προστεθεί στην ανάλογη αύξηση των προηγούμενων ημερών, και είναι αποτέλεσμα των τελευταίων εξελίξεων στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν το σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Σούντζα της Ρωσίας.

Παρά το γεγονός ότι η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανές διαταραχές στη ροή του αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού προς την Ευρώπη, ειδικά σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή ασφάλεια είναι ήδη ευάλωτη.

Οι αγορές αντιδρούν νευρικά σε κάθε ένδειξη αποσταθεροποίησης, καθώς μια ενδεχόμενη διακοπή του ανεφοδιασμού θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις βιομηχανίες.

Η Ευρώπη, αν και έχει κάνει βήματα για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διασφάλιση επαρκούς ενεργειακού εφοδιασμού, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι το σημείο εισαγωγής φυσικού αερίου της Σούντζα αποτελεί το μοναδικό εναπομείναν σημείο διέλευσης του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, μετά τη διακοπή λειτουργίας του άλλου μεγάλου κόμβου στη Σοχράνοφκα τον Μάιο του 2022.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο εάν η Gazprom θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη διαδρομή αυτή, εάν το σημείο καταληφθεί πλήρως από τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν ευρύτατες, με την Αυστρία και τη Σλοβακία, που είναι οι κύριοι μεταφορείς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, να επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Προοπτικές και κίνδυνοι για το μέλλον

Η ενεργειακή κρίση που πυροδοτήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζει να σκιάζει την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του ρεύματος, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές, λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

Click to comment

Απάντηση

Ενέργεια

ΔΕΗ Ανανεώσιμες | Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW στη Δυτική Μακεδονία

Δυναμικά προχωρά η οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα ολοκληρώνονται συνεχώς και προστίθενται στα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος περίπου 1,5GW. Μέσα στο Α΄ τρίμηνο 2024, τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο μέρος του συμπλέγματος αιολικών πάρκων Κουκούλι – Δούκας στη Δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, τέθηκε σε λειτουργία, αφού ολοκληρώθηκε και η σύνδεση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το αιολικό πάρκο «Κουκούλι», στην ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας. Το έργο, εγκατεστημένης ισχύος 13,5MW αποτελείται από τρεις ανεμογεννήτριες των 4,5ΜW οι οποίες αναμένεται να παράγουν ενέργεια 38 GWh ετησίως, αποτρέποντας παράλληλα την εκπομπή περίπου 22.000 τόνων CO2.

Εκτός από τον αιολικό σταθμό «Κουκούλι», το cluster αιολικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία αποτελείται και από το αιολικό πάρκο «Δούκας», κοντά στην Κλεισούρα Καστοριάς. Με εγκατεστημένη ισχύ 26MW από 5 ανεμογεννήτριες των 5,2MW, ο σταθμός «Δούκας» αναμένεται να παράγει 68 GWh ετησίως και να αποτρέπει με τη λειτουργία του την εκπομπή περίπου 39.500 τόνων CO2. Οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και η λειτουργία του αναμένεται πριν το τέλος του έτους. Η κατασκευή των δύο αιολικών πάρκων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, με νέα έργα ΑΠΕ ισχύος περίπου 1,8 GW υπό κατασκευή αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ προχωρά δυναμικά στον πράσινο μετασχηματισμό της μέσω της 100% θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα ΑΠΕ που κατασκευάζονται είναι και το φωτοβολταϊκό έργο-σταθμός ισχύος 550MW, χωροθετημένο εντός των παλαιών λιγνιτωρυχείων της ευρύτερης περιοχής της Πτολεμαΐδας και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en