Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φοβόμασταν ότι οι Πρέσπες θα μας καθιστούσε πολιτικά νεκρούς

Το πόσο μεγάλη τιμή είναι για τη χώρα του, η ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξηγεί με συνέντευξή του στους Financial Times ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας λέει χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα: «Μία ψήφος για τη Βόρεια Μακεδονία μας, μία ψήφος για τη Μεγάλη Βρετανία, μία ψήφος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μία για τη Γερμανία… θα είμαστε ίσοι εκεί. Είναι μία μεγάλη τιμή για εμάς».Αναφερόμενος στις ανησυχίες της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο κ. Ζάεφ λέει ότι δεν αναμένει προβλήματα, καθώς δεν θεωρεί τη χώρα του απειλή για οποιονδήποτε και ότι αντίθετα θέλει μεγαλύτερη συνεργασία με τη Μόσχα.

Για τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα, η εφημερίδα γράφει ότι πολλοί συμπατριώτες του κ. Ζάεφ τον κατηγόρησαν για υπερβολικές παραχωρήσεις.

Ο κ. Ζάεφ σχολιάζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός φοβούνταν ότι η συμφωνία τους θα τους καθιστούσε «πολιτικά νεκρούς». Αλλά σημειώνει ότι η υποστήριξη στη συμφωνία των Πρεσπών αυξάνεται και ότι οι πολίτες «ακολουθούν ηγέτες που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις».

Προσθέτει ότι τη στιγμή των υπογραφών στη συμφωνία η υποστήριξη στη χώρα του ανερχόταν σε μόνο 17% του πληθυσμού, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 60%.

Στη συνέχεια ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρεται στην οικονομική προοπτική της χώρας του, λέγοντας ότι αναμένει ένα οικονομικό μέρισμα από τη συμφωνία με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου | Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

«Προχωράμε» ήταν η σιβυλλική δήλωση με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον πολιόρκησαν για να πληροφορηθούν τις προθέσεις του αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας

papastayroy-mpratakos-arthroy
Με την… «παράπλευρη απώλεια» της παραίτησης δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία διεκδικούν μερίδιο εξουσίας, αντιπαράθεση που καταγράφηκε στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας της αντιπολίτευσης.

Δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, αν η «έξωση» από το Μέγαρο Μαξίμου του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συνοδευτεί με ευρύτερες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή με ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίο κάποιοι προέβλεπαν εδώ και καιρό. Ή αν απλώς θα καλυφθούν οι δύο κενές θέσεις και το «χαρτί» του ανασχηματισμού θα μείνει στα χέρια του πρωθυπουργού για να χρησιμοποιεί αργότερα και κυρίως την επομένη των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

«Προχωράμε», ήταν η σιβυλλική δήλωση με την οποία απάντησε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον «πολιόρκησαν» για να πληροφορηθούν τις προθέσεις του αμέσως μετά την αποχώρησή του από τη Βουλή και την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας. «Δεν έχω να σας πω τίποτε παραπάνω», είπε αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται στην παρούσα φάση να προχωρήσει σε ευρείες αλλαγές. Κατά μία εκδοχή που συζητούνταν στα δημοσιογραφικά πηγάδια που σχηματίστηκαν στο Κοινοβούλιο μετά το τέλος της συνεδρίασης της Βουλής, τη θέση του κ. Μπρατάκου στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι πιθανό να καλύψει ο έως τώρα γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο οποίος είναι από τους παλαιότερους και πιστότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τις παραιτήσεις των κυρίων Παπασταύρου και Μπρατάκου προκάλεσαν δημοσιεύματα τα οποία τους έφεραν να έχουν επισκεφθεί οικία επιχειρηματία, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα είχε την ονομαστική του εορτή και είχε δεχθεί επισκέψεις φίλων του. Αν και οι πρώτες πληροφορίες για την παρουσία των δύο κυβερνητικών στελεχών στο σπίτι του επιχειρηματία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη έκαναν λόγο ότι βρέθηκαν εκεί ως απεσταλμένοι του πρωθυπουργού που βρισκόταν εκείνες τις μέρες στον Καναδά, η συνέχεια έδειξε ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία.

Το θέμα πήρε διαστάσεις όταν το ίδιο βράδυ έγινε σχετική αναφορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος το έθεσε από το βήμα της Βουλής θέλοντας να αποκρούσει τις επιθέσεις που είχε δεχθεί από την κυβέρνηση. Επιθέσεις σύμφωνα με τις οποίες υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας σε συνεννόηση με οικονομικά συμφέροντα τα οποία πολεμούν την κυβέρνηση και ήταν πίσω από το κυριακάτικο δημοσίευμα του «Βήματος» περί δήθεν χάλκευσης των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών τις οποίες είχαν εμπλεκόμενοι στην τραγωδία των Τεμπών την επίμαχη νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε στο γραφείο του τους δύο συνεργάτες του και όταν εκείνοι του επιβεβαίωσαν ότι όντως είχαν επισκεφθεί τον εορτάζοντα επιχειρηματία, τους ζήτησε να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους με το αιτιολογικό ότι η συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη κοινωνική εκδήλωση «έστειλε το λάθος μήνυμα». Έτσι, λίγο πριν μεταβεί στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης για την ομιλία του με την οποία έκλεισε την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, εξεδόθη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου που γνωστοποιούσε τις δύο παραιτήσεις.
protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ο Μητσοτάκης ανέβασε την ένταση για Τέμπη και “συμφέροντα”

Η εξώθηση Παπασταύρου-Μπρατάκου σε παραίτηση και οι υψηλοί τόνοι στην ομιλία του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ήταν οι δύο μεγάλες πολιτικές ειδήσεις της χθεσινής ημέρας

Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίζει “σκληρό ροκ” χθες στη Βουλή επιβεβαιώθηκαν, καθώς στην ομιλία του κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Μητσοτάκης: “Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο”

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και κατά επιχειρηματικών “συμφερόντων”, τα οποία δεν κατονόμασε αλλά φωτογράφησε.

Είχε προηγηθεί, την ώρα που στο βήμα της Βουλής βρισκόταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, η ανακοίνωση της παραίτησης των υπουργών Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και Γιάννη Μπρατάκου, που έπεσε σαν κεραυνός.

Κυβερνητικά στελέχη στη συνέχεια έλεγαν σχετικά πως “η συμμετοχή σε μία κοινωνική συνάντηση έστειλε το λάθος μήνυμα”. Επιβεβαίωναν έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι τα δύο κορυφαία στελέχη του Μαξίμου εξωθήθηκαν σε παραίτηση λόγω της συνάντησης με συγκεκριμένο επιχειρηματία την Κυριακή.

Τι προηγήθηκε των παραιτήσεων- βόμβα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Ανδρουλάκης είχε αναφερθεί προχθές στη Βουλή σε δημοσίευμα που ανέφερε ότι Παπασταύρου- Μπρατάκος συναντήθηκαν με το Βαγγέλη Μαρινάκη σε κοινωνική εκδήλωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στο briefing έκανε λόγο για συνάντηση σε κοινωνικό επίπεδο. Και παρόλο που από την κυβέρνηση επέμεναν πως επρόκειτο για κοινωνική συνάντηση, επελέγη για λόγους εντυπώσεων να παραιτηθούν οι δύο υπουργοί Επικρατείας.

Η κυβέρνηση κέρδισε τη μομφή, αλλά έχασε δυο υπουργούς

Μένει να φανεί εάν και από ποιον θα καλυφθεί το “κενό” που δημιουργείται στο Μαξίμου μετά την αποχώρηση τους ή εάν κάποιες αρμοδιότητες θα αναληφθούν από τον εναπομείναντα υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο. Καθώς και εάν θα δρομολογηθεί και ενας ανασχηματισμός εάν πχ μετακινηθεί στο Μαξίμου κάποιος από την κυβέρνηση, όπως πχ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης.

Οι αναφορές Μητσοτάκη που συζητήθηκαν

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε στην παραίτηση των δύο στενών συνεργατών του. Δήλωσε όμως ότι ήθελε να διαλύσει “μύθους” για τα Τέμπη και ανέβασε την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, με αιχμές και για επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να διεκδικούν – όπως είπε – “ακόμη και να πέσει η εκλεγμένη κυβέρνηση.”

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα δήλωσε: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο. Στο τιμόνι του τόπου θα είναι αυτοί που τους ψηφίζουν οι πολλοί, και όχι οι λίγοι ισχυροί.»

Είπε επίσης: «Αν κάποιος εκδότης μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα ο ίδιος. Όχι δια πληρεξουσίων».

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τους όρους “διαπλεκόμενα” και “νταβατζήδες”, που είχαν λανσάρει στο παρελθόν ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, αντίστοιχα. Αλλά και το ρητορικό ερώτημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή “ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο”.

Αντεπίθεση για τα Τέμπη

Ο πρωθυπουργός απέρριψε επίσης την κατηγορία περί συγκάλυψης όσον αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, ενώ αντεπιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύμβαση 717 και προκάλεσε την αντιπολίτευση να τεκμηριώσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Κατηγόρησε όμως την αντιπολίτευση ότι θέλει να στείλει πολιτικούς αντιπάλους στη φυλακή χωρίς κατηγορητήριο. Επικαλέστηκε άλλωστε ότι στο παρελθόν αυτό το στόχο είχε εκφράσει (για άλλη υπόθεση) ο Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε επίσης απόλυτα τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Στην ομιλία του άλλωστε ουσιαστικά επανέλαβε και επέκτεινε όσα ο πρώην υπουργός είχε πει χθες στη Βουλή για τα Τέμπη.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης έδωσε έξι παρατάσεις. “Δε θα μιλήσετε εσείς για την 717 όταν έπρεπε να είναι έτοιμη από το 2016”, είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Επικαλέστηκε επίσης ότι δεν μπορεί για παράδειγμα να θεωρηθεί ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη για τα τροχαία στην Πατρών- Πύργου επειδή με τον κατακερματισμό το έργο καθυστέρησε ή ο Νίκος Παππάς για το Μάτι, επειδή δεν υπήρχε τότε 112.

Επιχείρηση συσπείρωσης της ΝΔ εν όψει ευρωεκλογών

Καθόλου τυχαία, ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με μηνύματα προς τη βάση της ΝΔ εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Το κυβερνών κόμμα άλλωστε κινδυνεύει είτε από διαρροές προς τα δεξιά είτε από το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι του απλώς να μην πάνε στις κάλπες.

Χαρακτήρισε λοιπόν κρίσιμες τις συγκεκριμένες ευρωεκλογές. Επανέλαβε ότι δεν είναι ώρα για χαλαρή ψήφο διαμαρτυρίας. Και δήλωσε βέβαιος ότι “οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα σε όσους χρησιμοποιούν κάθε θετικό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα”.

Η κυβέρνηση επιχείρησε εξάλλου να αξιοποιήσει την πρόταση δυσπιστίας που συνυπέγραψαν με το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ως ευκαιρία συσπείρωσης, καταρχήν της κοινοβουλευτικής ομάδας και δεύτερον της γαλάζιας βάσης.

Αυτή η επιχείρηση συσπείρωσης αναμένεται να κορυφωθεί κατά το συνέδριο της ΝΔ, που ξεκινά σε μία εβδομάδα στο Ζάππειο στην Αθήνα. Εκτιμάται δε ότι μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μειώνονται οι πιθανότητες για εσωκομματικές γκρίνιες στο συνέδριο με αφορμή και θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τη δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος.,

news247.gr

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Απορρίφθηκε με ψήφους 159 κατά έναντι 141 υπέρ

Στην απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) προχώρησε αργά το βράδυ της Πέμπτης (28/3) η Βουλή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία, η κυβερνητική πλειοψηφία εμφάνισε αρραγές μέτωπο καθώς 159 βουλευτές καταψήφισαν. Μεταξύ αυτών και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Κατσιβαρδάς. Στον αντίποδα, θετικά στην πρόταση τοποθετήθηκαν συνολικά 141 βουλευτές, που αποτελούν και το σύνολο της δύναμης των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και 3 ανεξάρτητοι βουλευτές (Χουρδάκη, Παπαϊωάννου και Φλώκος). Υπενθυμίζεται, πως μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καταθέσει νέα πριν την πάροδο 6 μηνών.

Οι παραιτήσεις υπουργών σε πρώτο πλάνο
Ουσιαστικά, όμως, η πρόταση δυσπιστίας πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αφού ουσιαστικά, οι δύο παραιτήσεις υπουργών ήταν που προκάλεσαν τους μεγαλύτερους κλυδωνισμούς στην Κυβέρνηση με αφορμή συνάντησή τους με επιχειρηματία το βράδυ της Κυριακής με την αντιπολίτευση να έχει βάλει ψηλά το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» στην υπόθεση των Τεμπών.

Έτσι, η «ρωγμή» στην κυβέρνηση για το «ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη στα Τέμπη» δεν ήταν η μόνη που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και κλήθηκε να απαντήσει και για τις δύο παραιτήσεις των υπουργών του Μπρατάκου και Παπασταύρου, οι οποίοι το βράδυ της Πέμπτης αποτέλεσαν παρελθόν.

Με μία ανακοίνωση που έπεσε σαν «βόμβα» και λίγο πριν στο βήμα ανέβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, το Μαξίμου ανακοίνωσε πως ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en