Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2019 | Έχει εκκαθαριστεί το 10% του συνόλου των δηλώσεων

Έως σήμερα έχει εκκαθαριστεί το 30% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων και αυτό που προκύπτει είναι πως τα χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τα πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τις 28 Μαρτίου που άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή των εντύπων Ε1 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στο Taxisnet περίπου 2 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και έχουν εκκαθαριστεί 1.846.484 φορολογικές δηλώσεις.

Από τις εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οι 1.164.885 δηλώσεις είναι μηδενικές (το 63,09% του συνόλου), οι 470.692 είναι χρεωστικές (το 25,49% του συνόλου) και οι 210.907 δηλώσεις είναι πιστωτικές (το 11,42% του συνόλου).

Οι χρεωστικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 270 εκατ. ευρώ ή σε μέσο φόρο 572 ευρώ ανά φορολογούμενο. Οι πιστωτικές δηλώσεις αντιστοιχούν σε επιστροφή φόρου 56,4 εκατ. ευρώ περίπου ή 258 ευρώ ανά φορολογούμενο.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ | Αύξηση στον τζίρο 3% στο α’ τρίμηνο – Μείωση τιμών στα είδη φροντίδας του σπιτιού

Με ανάπτυξη 3% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2024 (στοιχεία YTD έως 31 Μαρτίου 2024) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, για τα σούπερ μάρκετ (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ. σε Ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη & Νησιά Ιουνίου & Αιγαίου) όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η NielsenIQ.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα στα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα, αυτά παρουσιάζουν ανάπτυξη 2,7% η οποία φαίνεται αναλογικά να προέρχεται κυρίως από την θετική μεταβολή των πωλούμενων όγκων, καθώς η αύξηση των τιμών φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική αποκλιμάκωση και να κυμαίνεται γύρω στο 1%, γεγονός που φαίνεται να έχει τονώσει την κατανάλωση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε σχέση με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος τον Μάρτιο βρίσκεται στο +3,2%, η αύξηση της μέσης τιμής για τα FMCGs είναι σημαντικά χαμηλότερη.

Αναλύοντας στη συνέχεια τις επιμέρους FMCG υπέρ-κατηγορίες, η NielsenIQ παρατηρεί ότι τόσο στα τρόφιμα & ποτά, όσο και στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς η αύξηση του τζίρου που σημειώθηκε ήταν στο +3,3%, ενώ στην μεγάλη κατηγορία της φροντίδας του σπιτιού ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 1,7%, με την μέση τιμή να παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στα πρόσφατα ρυθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης για τις κατηγορίες του μη τρόφιμου και στις αντίστοιχες ενέργειες, στις οποίες προέβη η πλευρά των προμηθευτών.

Παρά τον μειούμενο ρυθμό ανάπτυξης των τιμών, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας φαίνεται να έχουν κερδίσει μια σημαντική θέση στο καλάθι των νοικοκυριών, καθώς το μερίδιο αυτών συνεχίζει την αυξητική του πορεία, και από το 24,7%, που ήταν στο τέλος του 2023, έφτασε το 25,4%κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ίδια στιγμή, η προωθητική ένταση συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα υψηλή, από 68,7% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς, στο 69,8%, ενώ με βάση τα πιο πρόσφατη έρευνα Shopper Trends της NielsenIQ, 9 στους 10 αγοραστές επηρεάζονται από τα προωθητικά, όταν χρειάζεται να λάβουν απόφαση για τις μάρκες ή ακόμη και τα καταστήματα, που επιλέγουν για τις αγορές τους.

Σε επίπεδο κατηγοριών, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα του Μαρτίου, φαίνεται να ευνόησαν τις πωλήσεις ορισμένων περισσότερο «καλοκαιρινών κατηγοριών» όπως είναι τα παγωτά (+21,0%), τα εντομοαπωθητικά (+19,5%), καθώς επίσης οι μπύρες (+12,7%) & τα νερά (+10,4%).

Πηγή: imerisia.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα από την 1η Μαΐου

Την ερχόμενη Τετάρτη, 1η Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα myCar για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουρργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Θεοχάρης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή θα ανοίξει σήμερα. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παράταση για τη διασύνδεση ταμειακών με POS.

«Ψηφίζονται τις επόμενες μέρες, από 1η Μαΐου θα μπορεί να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή[…] Θα φέρουμε μια ρύθμιση ώστε να ενεργοποιηθεί αυτή η διαδικασία[…] αν κάποιος κινεί το όχημά του και είναι σε ακινησία το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 10.000 ευρώ. Είναι μια πολύ σοβαρή παράβαση να κινείσαι με όχημα το οποίο είναι δηλωμένο ως ακίνητο» τόνισε.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους, θα μπορούν και φέτος, να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής. Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους,.

Καμία παράταση για τα POS

Απαντνωντας ο κ. Θεοχάρης  αν θα υπάρξει παράταση στη σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πια. Έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. Έχουμε πει και έχουμε εμπεδώσει -νομίζω- ότι δεν δίνουμε παρατάσεις. Αυτό το οικονομικό επιτελείο δε δίνει παρατάσεις. Άρα δε θα δοθεί παράταση. Και για να είμαστε όλοι ξεκάθαροι, η μεθοδολογία μας θα είναι συγκεκριμένη. Ξεκινάμε αμέσως και θα δημοσιοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι θα γίνουν προφανώς θα ξεκινήσουν από τα μεγάλα ψάρια και θα πηγαίνουν προς τα μικρά ψάρια. Δεν θα ξεκινήσουμε από τους μικρούς για να καταλήξουμε στους μεγάλους, διότι οι μεγάλοι προφανώς έχουν και τους οικονομικούς πόρους και τις δυνατότητες να τελειώσουν, αλλά όταν 94%, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση μας, έχει ήδη ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία ή έχει κλείσει το ραντεβού για να τελειώσει μέχρι το τέλος Απριλίου από σεβασμό στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων δεν μπορούμε να κάνουμε έκπτωση στο υπόλοιπο 6%».

Ανοίγει το taxis για τις φορολογικές δηλώσεις

Όπως έγραφε η «Η», το πρωί, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα taxis για τις φορολογικές δηλώσεις. «Αυτό που κάνουμε φέτος και είναι μια πιστεύω πολύ θετική χειρονομία, είναι ότι τείνουμε ένα χέρι εμπιστοσύνης στους λογιστές και στους φορολογούμενους που κάνουν τις δηλώσεις τους μόνοι τους. Δηλαδή λέμε ότι επειδή ακριβώς, εθιμικά γιατί δεν υπάρχει στον νόμο, ανοίγουμε κάθε χρονιά 31 Μαρτίου περίπου, αλλά φέτος, επειδή είχαμε να νομοθετήσουμε την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων για λογαριασμό του φορολογούμενου, μια σημαντική καινοτομία, και πήρε αυτό κάποιες μέρες, ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, πήρε ΦΕΚ τη Δευτέρα και συνεπώς η ΑΑΔΕ για να κάνει τις προσαρμογές έπρεπε να περιμένει την ψήφιση αυτή. Αυτές τις μέρες που πήραμε μέσα στον Απρίλιο, τις δίνουμε προκαταβολικά μέσα στον Ιούλιο. Άρα η προθεσμία που ήταν για 30 Ιουνίου θα πάει 25 -26, όσες μέρες έχουμε πάρει από τον Απρίλιο. Και με αυτόν τον τρόπο λέμε ότι εμείς αναγνωρίζουμε τις δικές μας υποχρεώσεις. Δίνουμε αυτές τις μέρες και από την άλλη περιμένουμε να αναγνωριστεί η ευθύνη των λογιστών και των φορολογουμένων και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αυτή μέσα στους χρόνους που δίνουμε, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Άρα θα πάει μέχρι 25 Ιουλίου τελευταία μέρα και μέχρι 31 Ιουλίου να πληρωθεί η πρώτη δόση και για 8 δόσεις μέχρι τον Φεβρουάριο» είπε ο κ. Θεοχάρης.

Τι γίνεται με τους ελεύθερους επαγγελματίες σημείωσε ότι « όποιος αμφισβητεί το τεκμαρτό πρέπει να αποδείξει ότι ο τρόπος ζωής του ταιριάζει με αυτό το εισόδημα το οποίο λέει ότι έχει. Λέει λοιπόν ότι δεν είχε ούτε 10.000 ευρώ εισόδημα. ΟΚ, αποδεκτό. Πάμε να δούμε. Ζει με 2.000 το χρόνο; ζει με 3.000 το χρόνο; Αυτό πρέπει να μας αποδείξει. Συνεπώς αυτό αποδεικνύεται με ένα μίνι πόθεν έσχες, μίνι μάξι, πείτε το όπως θέλετε, άρα πρέπει να ταιριάζει και ο τρόπος ζωής με αυτό που λες ότι δηλώνεις[…] Κοίταξε να μου λέει ο άλλος ότι ζω με 3.000 και να μου κάνει ταξίδια στο εξωτερικό και να ζει μια ζωή με αυτοκίνητα κτλ. προφανώς δεν θα είναι αποδεκτό».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Θεοχάρης μιλώντας για τις προμήθειες των τραπεζών σε επαγγελματίες είπε ότι «νομοθετούμε τις επόμενες ημέρες, μετά από εντολή του υπουργού του Κωστή Χατζηδάκη, τη μείωση των προμηθειών για όλες τις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώώστε να υπάρχει ένα πλαφόν και από εκεί και πέρα αυτές οι συνεννοήσεις που έγιναν να μοιραστούν μεταξύ των τριών μερών της συναλλαγής: της τράπεζας που έχει την κάρτα και τον πελάτη, του εκκαθαριστή που έχει τον έμπορο και το μηχανάκι και του σχήματος, δηλαδή τη Visa και τη Mastercard κυρίως, αλλά και κάποια άλλα σχήματα[…]».

Πηγή: imerisia.gr/

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο | Άνοιγμα με ήπια πτώση – Στις 1.440 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω ήπιας καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Η αγορά διορθώνει μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε συνολικά κέρδη 6,74%.

O Γενικός Δείκτης στις 11:00, υποχωρεί στις 1.440,77 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,55%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,57 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,27%.

Ανοδικά κινούνται 27 μετοχές, 35 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Πηγή: ΑΠΕ, newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en