Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες από τις 20 Ιουλίου, όταν Έλληνας συνοριοφύλακας δέχθηκε σφαίρα, πιθανότατα από την τουρκική πλευρά. Ο τραυματίας μαζί με συναδέλφους του, ήταν σε διατετατγμένη υπηρεσία περιπολίας και αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών στην περιοχή Σουφλίου και μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Ενώ πέρασε τόσος καιρός, ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες του τραυματισμού και από πού προήλθαν οι πυροβολισμοί και οι σφαίρες. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ο βουλευτής Έβρου, Πάρης Παπαδάκης, κατέθεσαν ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, ζητώντας από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ενημέρωση για το πόρισμα της έρευνας που διατάχθηκε, αλλά και αν εφαρμόστηκαν οι κανόνες εμπλοκής στο συμβάν και “ειδικότερα το δικαίωμα στην αυτοάμυνα”.
Απάντηση στην ερώτηση έδωσε ο Υφυπουργός Ανδρέας Νικολακόπουλος, στην οποία ανέφερε γενικότητες για τη νομοθεσία και τη λειτουργία της αστυνομίας, των συνοριοφυλάκων, την πολιτική για τη λαθρομετανάστευση, την εκπαίδευση κλπ κλπ.
Επί της ουσίας του περιστατικού και της ερώτησης που κατατέθηκε, ο Υφυπουργός ανέφερε οτι έγιναν όλες οι υπηρεσιακές ενέργειες και σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Αλεξανδρούπολης. Λόγω όμως της μυστικότητας της διαδικασίας, δεν μπορεί να δώσει καμία πληροφορία για το περιεχόμενο.
Όσον αφορά την πειθαρχική πλευρά, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Και στην περίπτωση αυτή όμως, ισχύει επίσης η αρχή της μυστικότητας, οπότε δεν μπορεί να δοθεί πάλι κάποια πληροφορία.
Τέλος, για το ζήτημα της χρήσης όπλου για αυτοάμυνα από τους αστυνομικούς, αναφέρθηκε σε σχετικό νόμο που προβλέπει τον “κανόνα επιλογής του ηπιότερου μέτρου”, δηλαδή την κλιμάκωση της αντίδρασης ως εξής: Πρώτα “παραινέσεις” προς τον απειλούντα, στη συνέχεια “προτροπές”, μετά “χρήση εμποδίων” και ακολουθούν κατά σειρά η “σωματική βία”, η “χρήση αστυνομικής ράβδου”, η “χρήση επιτρεπτών χημικών ουσιών ή άλλων ειδικών μέσων”, μετά η “προειδοποίηση για χρήση πυροβόλου όπλου” και η “απειλή με πυροβόλο όπλο”.
Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, υπάρχει ζήτημα ρεαλισμού σε όσα προβλέπει και επιβάλλει η νομοθεσία πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά και ζήτημα διαφάνειας και ενημέρωσης της κοινής γνώμης για περιστατικά που είναι τόσο σοβαρά. Εάν χρειάζονται τέσσερις μήνες για να δοθεί μία απλή απάντηση στο ερώτημα “από που προήλθε η σφαίρα που τραυμάτισε τον αστυνομικό” και τελικά πάλι να μην υπάρχει επίσημη ενημέρωση, κάτι πάει στραβά στο όλο θέμα.
www.e-evros.gr
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...