Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τα πρώτα αποτελέσματα στους «27» | Η «ακτινογραφία» της νέας Eυρωβουλής

Εκτός από τη δική τους αντιπαλότητα, οι παραδοσιακές κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ομάδες του κοινοβουλίου, το ΕΛΚ και το S&D, αντιμετωπίζουν προκλήσεις από λαϊκιστικές ομάδες τόσο στα αριστερά όσο και στα δεξιά.

Το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συνολικά 720 έδρες, εκ των οποίων όλες είναι προς εκλογή. Απαιτούνται 361 έδρες για την πλειοψηφία και καμία πολιτική ομάδα πιθανότατα δεν θα τις ξεπεράσει. Κάθε χώρα έχει έναν ορισμένο αριθμό μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), που κατανέμονται σε γενικές γραμμές με βάση τον πληθυσμό. Ο κόσμος ψηφίζει εθνικά κόμματα που στη συνέχεια σχηματίζουν σε μεγάλο βαθμό πανευρωπαϊκά μπλοκ στο κοινοβούλιο.

Οι πολιτικές ομάδες στο κοινοβούλιο φαίνονται κάτω από τον χάρτη, ξεκινώντας από την πιο αριστερή ομάδα. Πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι τα ευρωσκεπτικιστικά και αντικατεστημένα κόμματα στις ομάδες ECR και ID επρόκειτο να σημειώσουν σημαντικά κέρδη.

Σε κάθε χώρα κατανέμεται ένας αριθμός ευρωβουλευτών με βάση την αρχή της αναλογικότητας κατά φθίνουσα τάξη, που σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές από μεγαλύτερες χώρες αντιπροσωπεύουν περισσότερους ανθρώπους από τους ευρωβουλευτές από μικρότερες χώρες. Ο ελάχιστος αριθμός ευρωβουλευτών από οποιαδήποτε χώρα είναι έξι, ενώ ο μέγιστος αριθμός είναι 96.

Ο αριθμός των εδρών στο κοινοβούλιο της ΕΕ έχει αυξηθεί σε σύγκριση με το απερχόμενο κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι από τους αριθμούς αλλαγής εδρών πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία έχουν από δύο ακόμη έδρες. Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία ​​και η Λετονία έχουν η καθεμία από μία ακόμη θέση.

Σε κάθε χώρα, ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγονται από κάθε πολιτικό κόμμα είναι ανάλογος με τον αριθμό των ψήφων που έλαβε. Ενώ οι έδρες κατανέμονται από τα κόμματα σε κάθε έθνος, οι περισσότεροι ευρωβουλευτές εντάσσονται στη συνέχεια σε μια σειρά από διεθνείς πολιτικές ομάδες – υπάρχουν τώρα επτά, από τη δεξιά ομάδα ID έως την ομάδα της Αριστεράς – που βασίζονται σε κοινά ιδανικά. Κάθε ομάδα απαιτεί τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των χωρών της ΕΕ.

Τα στοιχεία για τις αλλαγές βασίζονται στο απερχόμενο κοινοβούλιο από την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024. Οι χώρες ομαδοποιούνται σε περιοχές σύμφωνα με το γεωσύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Αν και η κατανομή των εδρών από κάθε κόμμα ανά χώρα θα είναι οριστική μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε κάθε κράτος-μέλος, οι έδρες ανά κοινοβουλευτική ομάδα σε επίπεδο χώρας και ΕΕ θα είναι προσωρινές έως ότου όλα τα κόμματα αποφασίσουν σε ποια κοινοβουλευτική ομάδα θα ενταχθούν, που μπορεί να διαρκέσει μέρες ή εβδομάδες.

Guardian

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παπαφιλίππου (Νέα Αριστερά) και Παππάς (ΠΑΣΟΚ) λένε ναι στην συζήτηση από την βάση για συνεργασίες

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά να διέψευσαν κατηγορηματικά κάθε σενάριο για συνεργασία στην Βουλή ωστόσο στελέχη των δύο κομμάτων δεν αποκλείουν την έναρξη συζήτησης από την βάση για συνεργασίες.

Όπως υπογραμμίζουν Λεωνίδας Παππάς (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Παπαφιλίππου (Νέα Αριστερά) θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση από την βάση έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και να προχωρήσουν περαιτέρω συνεργασίες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θέτει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Σε νευρική κρίση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τις τελευταίες ώρες αφού, η πρωτοβουλία του βουλευτή του κόμματος και αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, να θέσει θέμα ηγεσίας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, βρήκε από την μία, άμεση ανταπόκριση από τους βουλευτές Παύλο Γερουλάνο και Απόστολο Πάνα, απορρίφθηκε όμως από κύκλους του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του ζήτησε να εκκινήσουν οι διαδικασίες εντός του κόμματος για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση μέχρι το τέλος του έτους. Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σημειωτέον, χθες με ανάρτησή του αμφισβήτησε την εκτίμηση Ανδρουλάκη πως τα κομματικά στελέχη στην Αττική δεν απέδωσαν όσο αυτά της επαρχίας, συντάχθηκε με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, έκανε λόγο για «καλοδεχούμενη πρωτοβουλία».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ντόμινο εξελίξεων στην κυβέρνηση: Το «φαινόμενο της πεταλούδας» με τον ανασχηματισμό

Διάπλατα άνοιξε την πόρτα του ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά και τις χθεσινές του τοποθετήσεις, αποκρυσταλλώνοντας παράλληλα και την εικόνα σχετικά με το χρονικό σημείο των κυβερνητικών αλλαγών, το οποίο έλαβε μια ελαφριά παράταση.

Ωστόσο το ντόμινο των εξελίξεων στην κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει, με τις ομοιότητες με το λεγόμενο «φαινόμενο της πεταλούδας» να είναι διακριτές.

Το «φαινόμενο της πεταλούδας» είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».

Ποιους θα επηρεάσουν οι κυβερνητικές αλλαγές;

Τι είπε χθες ο πρωθυπουργός

Απαντώντας στο φλέγον ζήτημα του ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πως θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει χαμογελώντας πως το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με την ίδια σύνθεση. Με άλλα λόγια, ο πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ανασχηματισμός να γίνει έως και την Παρασκευή, κάτι το οποίο είχε διαμηνύσει ήδη από το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στους υπουργούς περί αλαζονείας. «Αν είδαν κάποιοι τον κόσμο από ψηλά, δεν είναι κακό να το δουν κι από χαμηλά».

Όταν δε ερωτήθηκε αν αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να γίνουν σημαντικές αλλαγές προσώπων ήταν λακωνικός: «Δεν είναι η απομάκρυνση από την κυβέρνηση τιμωρία». Επίσης τόνισε πως πρέπει να ζυγίσει το κόστος και το όφελος της αλλαγής.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μικρύνει το κυβερνητικό σχήμα η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν: «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το πρώτο ζήτημα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης».

Οι αλλαγές στα υπουργικά πόστα

Μετά από τις πρωθυπουργικές τοποθετήσεις το ενδιαφέρον εστιάζεται στα ονόματα. Όπως αναφέρουν «τα Νέα» σε εξέλιξη βρίσκονται διαρκή ραντεβού και επαφές στο Μέγαρο Μαξίμου με…μπροστάρηδες τους κ.κ. Γεραπετρίτη, Γεωργιάδη και Χατζηδάκη και με τη συνδρομή των Μάκη Βορίδη, Άκη Σκέρτσου, Παύλου Μαρινάκη και Θοδωρή Λιβάνιου.

Επί του πρακτέου. όπως αναφέρουν «τα Νέα» η ονοματολογία εισέρχεται σε υπουργεία πρώτης γραμμής, όπως το Οικονομικών, με ενδεχόμεον νέο ισχυρό πόστο για τον Κωστή Χατζηδάκη, το Ενέργειας με νέο πόστο για τον Θ. Σκυλακάκη, το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υποδομών και άλλα.

Ως αμετακίνητοι θεωρούνται οι:

-Νίκος Δένδιας

-Άδωνις Γεωργιάδης

-Βασίλης Κικίλιας

και κάποιοι ακόμη υπουργοί.

Ανασχηματισμός και στο Μαξίμου

Σε μια άλλη παράμετρο τα σενάρια του ανασχηματισμού αγγίζουν και το Μέγαρο Μαξίμου με τα ονόματα που ακούγονται από την αγορά να είναι του Θωμά Βαρβιτσιώτη, και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού να είναι αυτό του Γιώργου Μυλωνάκη.

Επίσης αναμένεται να υπάρξει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το…χαρτάκι προτεραιοτήτων

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως ήδη ο πρωθυπυοργός όρισε τους τομείς πολιτικής προτεραιότητας με…χαρτάκι ως εξής: ακρίβεια, υγεία, στέγη, ΑΣΕΠ, ασφάλεια, καθημερινότητα και μείωση ανεργίας, μέσα μεταφοράς, αύξηση μισθών, αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και συνέχιση της μείωσης φόρων.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en