Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Eurostat | Ρεκόρ θανάτων από διαβήτη σε Αν. Μακεδονία και Θράκη

Θετική εμφανίζεται η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με τους θανάτους από διαβήτη, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το 2016, η ασθένεια προκαλεί στη χώρα μας 14,23 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, στοιχείο το οποίο οδηγεί σε περίπου 1.500 απώλειες ζωών ετησίως.

Η υψηλότερη αναλογία παρουσιάζεται στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη (19,48 θάνατοι) και η χαμηλότερη στην Ήπειρο (9,56). Στον μέσο όρο κινείται η Αττική (12,63), ενώ υψηλές αναλογίες καταγράφονται στο νότιο Αιγαίο (17,97 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους) και στο Ιόνιο (17,52).

Η τάση στην Ελλάδα είναι αυξητική, καθώς η αναλογία ήταν 10,71 ανά 100.000 κατοίκους το 2013, για να αυξηθεί στο 11,64 το 2014 και να φτάσει στο 13,49 το 2015.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση, η οποία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα οι πάσχοντες από διαβήτη ξεπερνούν το 11% του πληθυσμού και αγγίζουν το 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 πάσχουν 188.076 άτομα, από διαβήτη τύπου 2 πάσχουν 992.259 και από σακχαρώδη διαβήτη κύησης 7.035 Ελληνίδες.

Διάγνωση (δηλαδή πότε λέμε ότι έχουμε σακχαρώδη διαβήτη)

Όταν το σάκχαρο αίματος το πρωί (όταν δηλαδή είναι κανείς νηστικός) είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 126 mg/dl και αυτό επιβεβαιωθεί και σε 2η μέτρηση μετά από διάστημα ενός μήνα.
Όταν σε τυχαία μέτρηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας βρεθεί σάκχαρο μεγαλύτερο ή ισο με 200 mg/dl και υπάρχουν επιπλέον και τα συμπτώματα του διαβήτη: πολυουρία, πολυδιψία, απώλεια βάρους.
Όταν μετά την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης με 75 gr γλυκόζης, βρεθεί σάκχαρο 200mg/dl ή μεγαλύτερο στις 2 ώρες.
Αντιμετώπιση

Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα. Δηλαδή 20 με 30 λεπτά καθημερινό περπάτημα είναι ένας στόχος εφικτός και προσφέρει σημαντική βοήθεια στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.
Εκτός από τις αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες του ατόμου χρειάζεται και η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες φαρμακευτικές ουσίες, συνδυασμοί αυτών ή συνδυασμοί τους με ινσουλίνη ή συνδυασμός διαφόρων τύπων ινσουλίνης.
Ο αυτοέλεγχος με μετρήσεις σακχάρου από το ίδιο το άτομο στο σπίτι με μετρητή σακχάρου είναι απαραίτητος, ειδικά γι αυτούς που θεραπεύονται με ινσουλίνη.
Επίσης είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων, όπως επίσης οφθαλμολογικός και καρδιολογικός έλεγχος.
Παράλληλα με τη ρύθμιση του σακχάρου αίματος είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίζονται και η αρτηριακή πίεση καθώς και η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Μάλιστα οι τιμές “στόχος” (και για την αρτηριακή πίεση και για τα λιπίδια) είναι σε χαμηλότερα επίπεδα για τα άτομα που πάσχουν από Σ.Δ.
Επίσης πάντα πρέπει να τονίζεται η σημασία της διακοπής του καπνίσματος.
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση, η οποία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα οι πάσχοντες από διαβήτη ξεπερνούν το 11% του πληθυσμού και αγγίζουν το 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 πάσχουν 188.076 άτομα, από διαβήτη τύπου 2 πάσχουν 992.259 και από σακχαρώδη διαβήτη κύησης 7.035 Ελληνίδες.

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Σχέδιο Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας θα εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κατά της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Αυτή η δράση έχει σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή Ομάδα Εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010-2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι δραστήρια.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει μια σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, το υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική Εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.

Δεδομένης της αλλαγής του κλίματος στη χώρα μας και της πιθανότητας έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, όπως έντονες πλημμύρες, και των ήπιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών-διανομέων του ιού σε όλη την επικράτεια γίνεται ακόμα πιο επείγουσα. Η διαχείρισή τους πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας περιγράφει λεπτομερώς τις αναγκαίες δράσεις ανάλογα με το Επίπεδο Κινδύνου του ιού σε κάθε περιοχή. Αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους φορείς να ενεργούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία του κοινού.

Το Σχέδιο Δράσης παραμένει υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, που θα διερευνά -σε τακτά χρονικά διαστήματα- την ανάγκη τυχόν αναθεώρησής του, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και επιστημονικής έρευνας και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Συναγερμός στις Αρχές από τα κρούσματα μηνιγγίτιδας | «Άμεσα η ιχνηλάτηση ώστε να παρακολουθείται και το στενό περιβάλλον»

Ανησυχία επικρατεί στις Αρχές για την έξαρση της μηνιγγίτιδας και τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί, με το τελευταίο να είναι αυτό μιας 42χρονης γυναίκας, η οποία παραμένει σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Ρίου.

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί. Τα συμπτώματα είναι έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, εμετός, δυσκαμψία αυχένα», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται μόνο στα νοσοκομεία. Μόλις υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα μεταφέρονται εκεί γιατί πρέπει να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να ξεκινήσει ιχνηλάτηση ούτως ώστε να παρακολουθείται και το στενό περιβάλλον αλλά και το πιο ευρύ».

Σύμφωνα με την κα Παγώνη:

«Φέτος το κακό είναι ότι η μηνιγγίτιδα είναι σε έξαρση συγκριτικά με πέρυσι. Φέτος είναι αρκετά τα περιστατικά και αυτό που προβλημάτισε είναι ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα είχαμε τα περιστατικά της Πάτρας. Τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα, αυτό που μας προβληματίζει είναι η μηνιγγίτιδα για τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Να πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία να αντιμετωπιστούν για να μην έχουμε τις επιπλοκές που φοβόμαστε».

 Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια γνωστή πρακτική κατά την οποία τρώτε όλο το φαγητό σας σε ένα οκτάωρο «παράθυρο» και νηστεύετε για τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας. Ωστόσο, μια μελέτη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των γευμάτων σε μόλις οκτώ ώρες την ημέρα συνδέεται με 91% αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en