Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup | Θα εγκριθεί επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα

Δημοσιεύτηκε

στις

Το δρόμο για την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), αναμένεται να ανοίξει το Eurogroup της Τετάρτης.

Η εξέλιξη αυτή διαφάνηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο εισηγήθηκε την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η αποδέσμευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Η εκταμίευση των ANFA και SMP αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική επικύρωση της απόφασης από τα εθνικά κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας και πιθανώς πριν από το τέλος του έτους.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera για την προοπτική επιστροφής μέσα στο 2020 των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ύψους 0,7% του ΑΕΠ, είχε δηλώσει ότι μπορεί να συμφωνηθεί με τους εταίρους «η αξιοποίησή τους για επενδυτικούς σκοπούς, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο».

Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η 4η έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, η μεταπρογραμματική εποπτεία της Κύπρου και της Ισπανίας, τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης και οι προοπτικές της Ευρωζώνης.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

1,31 εκ. ευρώ για έργα υποδομών υποστήριξης της Κτηνοτροφίας του Ν. Δράμας

Δημοσιεύτηκε

στις

  • Προχωρά η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση του έργου «Υποδομές υποστήριξης της κτηνοτροφίας του Νομού Δράμας (Ομβροδεξαμενές – Ομβροπλατείες – Ποτίστρες)»
  • Έμπρακτη στήριξη των κτηνοτρόφων με διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, αλλά και ενίσχυση της Πυροπροστασίας με εξασφάλιση ταμιευτήρων νερού σε κάθε Δήμο
  • Αναπτύσσοντας ταχύ βηματισμό, η διοίκηση της Π.Ε. Δράμας με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Παπαδόπουλο, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο, δρομολογούν την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο του Νομού, με παρεμβάσεις ουσίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνουν σημαντικά έργα υποδομών για την υποστήριξη της Κτηνοτροφίας στο Νομό Δράμας, καθώς ήδη εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη μελέτη και εκτέλεση δασοτεχνικών έργων σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις που αφορούν την υλοποίηση του έργου «Υποδομές υποστήριξης της κτηνοτροφίας του Νομού Δράμας (Ομβροδεξαμενές – Ομβροπλατείες – Ποτίστρες)». Παράλληλα, ορίστηκαν τα μέλη της Περιφέρειας Α.Μ.Θ, με τους αναπληρωτές τους, ως εκπρόσωπό της στις Κοινές Επιτροπές της Προγραμματικής Σύμβασης, ενώ εξουσιοδοτήθηκε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος για την υπογραφή της σύμβασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.310.000 ευρώ και έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τις 3 Αυγούστου 2018, μετά από σχετική υπογραφή του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση. Η σχετική μελέτη συντάχθηκε από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για τους Δραμινούς κτηνοτρόφους, καθώς ενισχύεται το έργο τους και διευκολύνεται σημαντικά η καθημερινότητά τους. Αναπτύσσοντας ταχύ βηματισμό, η διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Περιφέρειας και τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, δρομολογούν την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν το σύνολο του Νομού, με παρεμβάσεις ουσίας σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, στηρίζοντας παράλληλα το σύνολο των πολιτών της Π.Ε. Δράμας, οι οποίοι βλέπουν, μετά από χρόνια, το Νομό να αντιμετωπίζεται ισόρροπα.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την κατασκευή υποδομών υποστήριξης της κτηνοτροφίας και στους 5 Δήμους του Νομού Δράμας και ειδικότερα στη Μικρόπολη του Δήμου Προσοτσάνης, στον Βώλακα του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, στο Νικηφόρο του Δήμου Παρανεστίου, στην Περιστεριά Κυργίων του Δήμου Δοξάτου και στον Ξηροπόταμο του Δήμου Δράμας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα κατασκευαστούν:

-Τρεις ομβροδεξαμενές στη Μικρόπολη, στον Βώλακα και στο Νικηφόρο. Θα έχουν τραπεζοειδές σχήμα, με διαστάσεις πυθμένα 15 μ. Χ 15 μ., συνολικού ύψους 3 μ., συνολικού όγκου 1.160 κυβικά μέτρα, ωφέλιμου ύψους 2,4 μ., ωφέλιμου όγκου 930 κυβικά μέτρα.

-Μία ομβροπλατεία στον Ξηροπόταμο εμβαδού 1.525 τ.μ.

-Τέσσερεις ομβροπλατείες σε Μικρόπολη, Βώλακα, Νικηφόρο και Περιστεριά Κυργίων εμβαδού 620 τ.μ.

-Οκτώ ποτίστρες 6 θαλάμων σε Βώλακα (2), Μικρόπολη (2), Περιστεριά Κυργίων (2), Νικηφόρο (1) και Ξηροπόταμο (1)

Τέλος, το έργο αφορά και τη βελτίωση – συντήρηση των υφιστάμενων οδών που οδηγούν στις θέσεις που πρόκειται να κατασκευαστούν τα έργα, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά των υλικών και των μηχανημάτων και ειδικότερα στις θέσεις των έργων του Ξηροποτάμου και της Περιστεριάς Κυργίων.

Όσον αφορά την επιλογή των θέσεων για τα έργα, αυτή έγινε μετά από προτάσεις των συλλόγων κτηνοτρόφων του Νομού, οι οποίοι υπέδειξαν τα καλύτερα για αυτούς σημεία, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ανάγκες.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με διπλή σκοπιμότητα ως προς την υλοποίησή του. Αφενός θα βοηθήσει την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η οποία θα συμβάλει θετικά στην συγκρότηση του ενεργού τοπικού πληθυσμού (νέοι αγρότες – κτηνοτρόφοι) και θα δώσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν σοβαρά με την γεωργία και την κτηνοτροφία οργανώνοντας ολοκληρωμένες επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, μεταποίησης, διακίνησης, εμπορίας και ανοίγματος στις νέες αγορές των γειτονικών χωρών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας της περιοχής, και αφετέρου θα ενισχύσει την Πολιτική Προστασία του ορεινού όγκου του Ν. Δράμας, εξασφαλίζοντας σε πέντε σημεία, ένα σε κάθε Δήμο, ταμιεύτηρες ύδατος για την Πυροπροστασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί αυτό απαιτείται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική νομοθεσία και σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από το 2012, καθώς το έργο θα κατασκευαστεί σε δασικές εκτάσεις και ο προϋπολογισμός του υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ για την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Δράμας.

 

Η συμβολή του πρ. Βουλευτή Χρ. Καραγιαννίδη

 

Φτάνοντας στο αρχικό στάδιο υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου για την Κτηνοτροφία του Νομού, οφειλόμενη είναι η αναφορά και σε όσους εργάστηκαν για να υπάρξει αυτή η αίσια κατάληξη. Το καλοκαίρι του 2018 ο τότε κυβερνητικός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Καραγιαννίδης είχε αναπτύξει έντονη δράση για το συγκεκριμένο έργο, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με εκπροσώπων των κτηνοτρόφων του Νομού, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συνέβαλε έτσι ώστε, με υπογραφή του τότε Υπουργού κ. Χαρίτση, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για την θετική κατάληξη της ένταξης του έργου σημαντική ήταν η συνεισφορά και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Δράμας, όπως η κ. Νίκη Κεφαλίδου, ενώ φυσικά απαραίτητη ήταν η πολιτική βούληση και από πλευράς Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Αυγούστου του 2018 είχαν ενταχθεί στο ΠΔΕ συνολικά 27 έργα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνολικού ύψους 25.300.000 ευρώ.

ergasia-press.gr

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαίωση των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ για την επιδότηση εργοδοτικού κόστους

Δημοσιεύτηκε

στις

Για χρονικό́ διάστημα 10 ετών οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με επιστολές, παρεμβάσεις, συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, αγωνίστηκαν για να αποκατασταθεί́ η αδικία που συντελέστηκε εις βάρος των επιχειρήσεων της περιοχής μας, μετά την κατάργηση της επιδότησης του εργοδοτικού́ κόστους 12% και 4% αντίστοιχα.

Οι ανεξόφλητες επί δεκαετία επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε παραμεθόριες περιοχές, δημιουργήσαν τεράστια οικονομικά́ προβλήματα και στοίχισαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Μετά τη σημερινή́ εξέλιξη και την απόφαση της κυβέρνησης να επιλύσει ένα χρόνιο και σημαντικό́ πρόβλημα των επιχειρήσεων των παραμεθορίων περιοχών της χωράς, αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αφού́ οι αρμόδιοι υπουργοί́ σας αποδέχθηκαν τις προτάσεις των Επιμελητηρίων, όπως αυτές διατυπώνονταν όλο αυτό́ το χρονικό́ διάστημα.

Σε μια εξαιρετικά́ κρίσιμη συγκυρία για τις επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η απόφαση των συναρμοδίων υπουργείων δίνει ανάσα ζωής σε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέσα από́ την ενίσχυση της ρευστότητας και περαιτέρω διασφαλίζει πολύτιμες θέσεις εργασίας.
Η Πολιτεία κατάλαβε τον καθημερινό́ αγώνα που δίνει η ραχοκοκαλιά́ της εθνικής οικονομίας, οι ακριτικές επιχειρήσεις μας και στηρίζει εμπράκτως τη βιωσιμότητά τους.

Το Περιφερειακό́ Επιμελητηριακό́ Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ευχαριστεί́ δημοσία τον Πρωθυπουργό́ Κυριακό Μητσοτάκη και τους συναρμοδίους υπουργούς και αναμένουμε την άμεση εφαρμογή́ της προτεινόμενης διάταξης.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αιτημα Μουριάδη σε Νοτοπούλου-Σπίρτζη να μην περνούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε

στις

Με αφορμή την απόρριψη του προγράμματος ΕΣΠΑ για την ανάπλαση της περιοχής της συνοικίας της Παναγίας Καβάλας από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Καβαλας αλλά και την έγκριση του συγκεκριμένου προγράμματος στο Δήμο Χαλανδρίου δ(σχετικά εδώ) ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης μετέφερε ως αίτημα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Σπίρτζη κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Καβάλα τα συγκεκριμένα προγράμματα ΕΣΠΑ που δεν εγκρίνονται να μην περνούν από το δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να προχωρούν κανονικά χωρίς αντιδράσεις όταν είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πώς σχετικά με την συγκεκριμένη πρόταση η πρώην Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και τομεάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου δεν φαίνεται να συμφώνησε με τον Δήμαρχο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός με πολλούς άγνωστους Χ και αβεβαιότητες

Δημοσιεύτηκε

στις

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες με πολλούς άγνωστους Χ και πολλές αβεβαιότητες αποτελεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2021.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το οικονομικό επιτελείο ξεκινούσε τέτοια εποχή να διαμορφώνει τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, φέτος η εικόνα είναι τελείως διαφορετική και αρκετά θολή. Το πρώτο και βασικό που δεν γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών είναι το μέγεθος της ύφεσης που θα παρουσιάσει φέτος η ελληνική οικονομίας.

Αν και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει μεταβάλλει τις εκτιμήσεις του μεταξύ , 5% και 8% , οι αναθεωρήσεις έρχονται η μια μετά την άλλη. Χθες, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς το δυσμενέστερο τις προηγούμενες εκτιμήσεις του βάζοντας τον πήχη της φετινής ύφεσης από το 5% στο 7,5% στο βασικό σενάριο και από το 9% στο 10,5% στο δυσμενές με τον επικεφαλής του ιδρύματος Νίκο Βέττα να προειδοποιεί πως η δυναμική ανάκαμψη του 2021 δεν είναι δεδομένη και θα πρέπει να χτιστεί». Είχαν προηγηθεί οι αναθεωρημένες προς το καλύτερο (9% ύφεση έναντι 9,7% ) εκτιμήσεις της Κομισιόν για φέτος οι οποίες συνδυάζονταν όμως με καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων ανάκαμψης για το 2021 ( από το 7,9% σε 6%). Το εύρος των εκτιμήσεων αναδεικνύει αφενός το μέγεθος της αβεβαιότητας.

Εκτός από την ύφεση στους άγνωστους Χ του προϋπολογισμού του 2021 είναι πως θα κινηθεί τελικά φέτος ο τουρισμός σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Το δεύτερο μεγάλο ερωτηματικό είναι τι και πότε θα συμφωνήσουν οι ηγέτες των 27 της Ε.Ε αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλοι οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Ε.Ε τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούλιο, με την Άγκελα Μέρκελ να επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αλλά οι διαφορές μεταξύ των 27 παραμένουν και είναι μεγάλες.Η κυβέρνηση προσδοκά συμφωνία εντός Ιουλίου, αλλά οι πιθανότητες αυτό να συμβεί στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας σύμφωνα με πηγή με γνώση των διεργασιών εκτιμώνται στο 60%.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν να φτάσουν για την Ελλάδα στο άθροισμα των 32 δις ευρώ ( 9,5 δις ευρώ δάνεια και 22,5 δις ευρώ επιχορηγήσεις), δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει».

Το τρίτο μεγάλο ερωτηματικό έρχεται από το μέτωπο των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύσουν στην ευρωζώνη το 2021. Στο υπουργείο Οικονομικών είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν θα έχει ειδική μεταχείριση και όποιοι κανόνες ισχύσουν για τις υπόλοιπες χώρες θα ισχύσουν και για εμάς αλλά κανείς δεν γνωρίζει στην παρούσα φάση εάν η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής η οποία τέθηκε σε ισχύ φέτος θα παραμείνει ενεργή και το 2021. Το προσχέδιο το οποίο κατατίθεται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών τον Οκτώβριο κάθε χρονιάς δεν είναι ασύνηθες να αλλάζει δραστικά με τον τελικό προϋπολογισμό του επομένου έτους ο οποίος κατατίθεται στη Βουλή στο τέλος Νοεμβρίου.

Συνήθως οι αλλαγές δεν είναι δραματικές. Φέτος δεν μπορεί τίποτα να αποκλειστεί.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ