Quantcast
Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

EuroBasket 2022, Ελλάδα – Τσεχία 94-88 | Αντετοκούνμπο και Εθνική ξόρκισαν τον δαίμονα, με Γερμανία για την τετράδα

Σκληρό καρύδι ξανά, η Τσεχία έβαλε δύσκολα και πίεσε την Εθνική, στο τέλος όμως η Ελλάδα ήταν αυτή που χαμογέλασε. Πήρε την νίκη (94-88) και προκρίθηκε στα προημιτελικά του EuroBasket 2022 όπου την περιμένει την Τρίτη το βράδυ (13/9 στις 20:30) η οικοδέσποινα Γερμανία.

Το πρόσφατο παρελθόν ήταν πικρό για την Ελλάδα. Η Τσεχία είχε εξελιχθεί σε κακό δαίμονα της Εθνικής, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 και στο Προολυμπιακό Τουρνουά του 2021, αυτή τη φορά όμως το αφεντικό ήταν άλλο. Η Ελλάδα πήρε μια πολύ δύσκολη, μια τεράστια, μια πειστική νίκη (94-88) απέναντι στην παρέα των Σατοράνσκι – Βέσελι, προκρίθηκε στα προημιτελικά του EuroBasket 2022 και εκεί θα αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Γερμανία με στόχο το αποτέλεσμα που θα της δώσει δύο ευκαιρίες για το μετάλλιο που ψάχνει από το… μακρινό 2009.

Οι Τσέχοι ήταν, ως συνήθως, σκληρά καρύδια. Έκαναν τη ζωή του Ιτούδη και των παικτών του δύσκολη. Κόλαση, για την ακρίβεια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν πατούσε καλά στο πρώτο μέρος, δεν ένιωθε κυρίαρχος εξαιτίας του διαστρέμματος που υπέστη στο ματς με την Εσθονία, ωστόσο στο αγαπημένο του τρίτο δεκάλεπτο πάτησε το γκάζι σκοράροντας 12 πόντους, πριν αρχίσει να πασάρει στην τέταρτη περίοδο για να βάλουν οι γύρω του τα σουτ την ώρα που εκείνος έκοβε τους πάντες στο πίσω μέρος του γηπέδου.

Νικ Καλάθης στο πρώτο μέρος, Ιωάννης Παπαπέτρου και Γιαννούλης Λαρεντζάκης στο δεύτερο έγιναν τα στηρίγματά του, απέναντι στον “στρατηγό” Τόμας Σατοράνσκι που δημιουργούσε (17 ασίστ), αλλά δεν απειλούσε, απέναντι στον Γιαν Βέσελι που έκανε απίθανα πράγματα στο ξεκίνημα, πριν σβήσει στα κρίσιμα. Η δουλειά έγινε, όχι με φαντασμαγορικό, αλλά σίγουρα με πειστικό τρόπο. Η Εθνική έδειξε σκληράδα και αποφασιστικότητα, θα ξεκουραστεί τη Δευτέρα (12/9) και το βράδυ της Τρίτης (13/9) θα μπει ξανά στη Mercedes-Benz Arena για να τα βάλει με τον Ντένις Σρούντερ, τον Ντάνιελ Τάις και το κοινό της Γερμανίας.

Η πεντάδα και τα ξεσπάσματα

Με Καλάθη, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Γιάννη και Παπαγιάννη άνοιξε το ματς ο Ιτούδης, που είδε τον βασικό του σέντερ να βάζει τους τέσσερις πρώτους πόντους και να παίζει και δύο καλές άμυνες στον Βέσελι. Ο Καλάθης ήταν απίθανος, ο Αντετοκούνμπο μοίραζε κι ο Παπανικολάου έβαζε, με το 11-2 στο τρίτο λεπτό να μοιάζει ονειρικό. Ένα μικρό ξέσπασμα των Τσέχων, που μείωσαν στους τρεις (16-13 στο 7′) οδήγησε στο πρώτο timeout της Ελλάδας, με το σερί να φτάνει στο 0-12 και την περίοδο να κλείνει στο 20-20 χάρη σε ένα μπλοκ του Θανάση που πανηγύρισε έξαλλα μπροστά στον αντίπαλο πάγκο και χρεώθηκε με τεχνική ποινή.

Ένα τρίποντο του Σλούκα σε τέλος επίθεσης (24-24 στο 12′) ήταν οξυγόνο για την Ελλάδα, που πήρε άλλο ένα μακρινό σουτ από τον Παπαπέτρου για το προσπέρασμα, αλλά δεν έβρισκε τρόπο για να περιορίσει τον Βέσελι που έφτασε τους 14 για το 30-32 στο 15′. Ο Καλάθης συνέχισε να είναι ο καλύτερος της Εθνικής (36-32 στο 17′), όπως συνέχισαν να υπάρχουν και νεκρά διαστήματα τα οποία οι Τσέχοι εκμεταλλεύονταν με καλή κυκλοφορία της μπάλας. Μέχρι το 41-45 του ημιχρόνου, στο οποίο μετρούσαν 16 ασίστ για μόλις πέντε λάθη, με τον Σατοράνσκι να έχει εννέα τελικές πάσες την ώρα που όλη η Ελλάδα είχε μοιράσει οκτώ.

Η ώρα του Γιάννη και τα μηνύματα

Με τον Γιάννη να συνεχίζει να ψάχνει ρυθμό στο ξεκίνημα του β’ μέρους, ο Καλάθης ήταν αυτός που έδωσε ξανά λύσεις. Με τρίποντο μείωσε στο καλάθι (45-47 στο 22′), πριν ο Γιάννης σκοράρει γκολ-φάουλ για το 48-49 στο 24′ και turnaround jumper από πλάγια θέση για το προσπέρασμα (50-49 στο 25′). Ακολούθησε μια μεγάλη άμυνα, βολές, κερδισμένο τρίτο φάουλ του Βέσελι και 1/2 βολές, ομως και πάλι κάτι έλειπε συνολικά από την ομάδα.

Ο Καλάθης έδωσε τετράποντο στον Χρούμπαν (53-56 στο 26′) και οι Τσέχοι επιβίωσαν, πήγαν στο +5 (60-55) στο σημείο που ο Λαρεντζάκης κι ο Αντετοκούνμπο μίλησαν με τρίποντο και γκολ-φάουλ για το νέο προσπέρασμα. Το οποίο δεν κράτησε η Εθνική, καθώς οι Τσέχοι είχαν ένα ακόμη καλό διάστημα για το 67-63 της τρίτης περιόδου. Το άγχος ήταν πια στη δική μας πλευρά, με τον Ιτούδη να ψάχνει λύσεις βαθιά στον πάγκο και να ελπίζει σε ένα πραγματικά καλό δεκάλεπτο. Ακόμη και χωρίς αυτό, η Ελλάδα είχε μείνει όρθια έως το 30′.

Ένα αντιαθλητικό φάουλ στον Παπαπέτρου οδήγησε σε 3/4 βολές του για το 69-67 στο 31′, με την άμυνα να γίνεται όλο και πιο σκληρή και την Εθνική να αρχίζει να νιώθει πιο δυνατή. Ο Σλούκας έδωσε άλλο ένα φιλί ζωής με τρίποντο για το 72-70, ο Γιάννης πήγε μέχρι μέσα για το 74-70 και στη συνέχεια πάσαρε στον Λαρεντζάκη που έγραψε το 78-70. Οι Τσέχοι ήθελαν να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια, όμως Γιάννης και Λαρεντζάκης ήταν εκεί για να τους κόψουν οριστικά την όρεξη. Η Εθνική συνεχίζει…

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ροσό, Λούκις, Μπακί

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-20, 41-45, 63-67, 94-88

ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Αγραβάνης, Γιάννης Αντετοκούνμπο 27 (6/9 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 9/12 βολές, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ σε 34 λεπτά), Θανάσης Αντετοκούνμπο, Καλάθης 14 (2/3 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 3 κλεψίματα), Ντόρσεϊ 6 (1/5 τρίποντα, 3/3 βολές), Λαρεντζάκης 8 (2), Παπαγιάννης 8 (4/7 δίποντα, 5 ριμπάουντ), Παπανικολάου 8 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 13 (2/2 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 3/4 βολές), Σλούκας 10 (1 τρίποντο, 5/5 βολές)

ΤΣΕΧΙΑ (Γκίνζμπουργκ): Άουντα 12 (5/7 δίποντα, 2/3 βολές), Μπάλβιν 12 (6/10 δίποντα, 7 ριμπάουντ), Μπόχατσικ 11 (3), Χρούμπαν 17 (3), Κρεϊτσί 3 (1), Κριζ, Κίζλινκ 6 (1), Πέτερκα, Σατοράνσκι 3 (1/5 σουτ, 8 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 2 κλεψίματα, 4 λάθη), Σενάλ 3 (1), Βέσελι 21 (10/13 δίποντα, 3 ριμπαουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά της Ελλάδας: 17/28 δίποντα, 12/39 τρίποντα, 24/29 βολές, 40 ριμπάουντ (23 αμυντικά – 17 επιθετικά), 16 ασίστ, 7 κλεψίματα, 3 μπλοκ, 8 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Τσεχίας: 26/45 δίποντα, 10/21 τρίποντα, 6/9 βολές, 34 ριμπάουντ (27 αμυντικά – 7 επιθετικά), 32 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 13 λάθη

 

Πηγή: sport24.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Γαβριήλ Αραμπατζής από την Ελευθερούπολη έπιασε το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Οαθλητής από την Ελευθερούπολη, Γαβριήλ Αραμπατζής έπιασε στους αγώνες στο Σχηματάρι το όριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της κατηγορίας Τ20 που θα γίνει στο Κόμπε της Ιαπωνίας, αλλά και για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Μπράβο Γαβριήλ!

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Συζήτησε για τις παρεμβάσεις στο “Ανθή Καραγιάννη” ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση είχε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο ΑΜ-Θ για θέματα αθλητισμού , Στέλιο Ιγνατιάδη.

Συζητήθηκαν εκκρεμή ζητήματα αθλητικών υποδομών της περιοχής μας, ειδικότερα οι παρεμβάσεις που επείγουν στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» και η χρηματοδότηση του κλειστού γυμναστηρίου Νέας Περαμου Δήμου Παγγαίου .

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κατάρ:<<Ντου>>από σειχη σε αγώνα ποδοσφαίρου

Ο Αλ Θάνι είναι πρόεδρος της Αλ Γουάκρα κι η παράβαση που έδωσε ο διαιτητής στο 65ο λεπτό δεν του άρεσε καθόλου!

Ο Αμπτουλραχμάν Αλ Τζασίμ έδειξε πέναλτι για χέρι κι αφού πρώτα εξέτασε τη φάση στο VAR.Η απόφαση του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με το μέλος της βασιλικής οικογένειας να κάνει <<ντου>>στον αγωνιστικό χώρο .

Ο πρόεδρος της Αλ Γουακρά ήταν σε έξαλλη κατάσταση , με τους ανθρώπους της προσωπικής φρουράς του, αλλά και ποδοσφαιριστές να προσπαθούν να τον συγκρατήσουν.

Ο Ακράμ Αφίφ έστειλε την μπάλα άουτ στην εκτέλεση , με την Αλ Γουάκρα να αντέχει ως το τέλος , μολονότι έμεινε με 10 παίκτες μετά την αποβολή του τερματοφύλακα της, Σαούντ Αλ Κατέρ στο  76’. Μετά το 0-0 στο ντέρμπι κορυφής ,η πρωτοπόρος Αλ Σαντ διατήρησε το +4 από τους Αλ Γουακρά .

Γιάννης Γ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en