Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επίθεση αρκούδας σε ορειβάτες στο Παρανέστι – Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη

Σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Ιουνίου στο Παρθένο Δάσος Φρακτού στο Παρανέστι Δράμας, όταν δύο ορειβάτες δέχτηκαν επίθεση από αρκούδα, με αποτέλεσμα ο ένας να τραυματιστεί και ο δεύτερος να καταφέρει να σωθεί σκαρφαλώνοντας σε δέντρο και καλώντας σε βοήθεια.

Τραυματισμός και δύσβατη περιοχή

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δύο φίλοι είχαν ανεβεί στην περιοχή «Τζάκι Ρέμα» για να επισκεφθούν ένα παλιό μαχητικό αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας που είχε συντριβεί πριν από 77 χρόνια. Εκεί, αιφνιδιάστηκαν από αρκούδα, η οποία τους επιτέθηκε. Παρά τη χρήση σπρέι πιπεριού και την παρουσία του σκύλου τους, η αρκούδα όρμησε προς το μέρος τους. Ο ένας άνδρας φέρεται να τραυματίστηκε σοβαρά και να έπεσε σε βαθιά χαράδρα, ενώ ο δεύτερος κατάφερε να διαφύγει σκαρφαλώνοντας σε δέντρο, από όπου κάλεσε άμεσα το 112.

Επιχείρηση διάσωσης σε πλήρη εξέλιξη

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη, και η πρόσβαση απαιτεί πάνω από 1,5 ώρα πεζοπορίας. Στο σημείο κινητοποιήθηκαν 19 πυροσβέστες, μέλη της 4ης ΕΜΑΚ και της Ο.Ο.Ε.Δ., 6 οχήματα, εθελοντές της βάσης Παρανεστίου του ΟΦΚΑΘ, καθώς και ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ.

Ο επικεφαλής του ΟΦΚΑΘ, Χρήστος Ράμος, ανέφερε πως ο ένας ορειβάτης φέρεται να έπεσε σε χαράδρα βάθους έως και 1.000 μέτρων, χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής του κατάσταση, ενώ ο άλλος διατηρεί επικοινωνία με τις Αρχές και αναμένει διάσωση.

Δήλωση Δημάρχου Παρανεστίου

Ο Δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου, επιβεβαίωσε το περιστατικό, δηλώνοντας πως οι δύο ορειβάτες είναι μέλη του Συλλόγου Δρομέων Δράμας και είχαν προβλέψει να φέρουν μαζί τους σπρέι πιπεριού. Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αποτρέψει την επίθεση της αρκούδας.

«Η περιοχή είναι από τις πιο απομονωμένες και άγριες της Ελλάδας. Η παρουσία αρκούδων είναι συχνή, αλλά το περιστατικό αυτό δείχνει πόσο απρόβλεπτη μπορεί να γίνει η φύση όταν συνδυάζεται με την ανθρώπινη περιέργεια», σημείωσε ο κ. Καγιάογλου.

Η αγωνία κορυφώνεται

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται στον εντοπισμό και την ανάσυρση του τραυματισμένου ορειβάτη, καθώς και στην ασφαλή απομάκρυνση του δεύτερου. Το δύσβατο ανάγλυφο της περιοχής, σε συνδυασμό με την απειλή της αρκούδας που ενδέχεται να βρίσκεται ακόμη κοντά, καθιστούν την επιχείρηση εξαιρετικά περίπλοκη και επικίνδυνη.

Οι Αρχές συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε όσους επισκέπτονται το Παρθένο Δάσος Φρακτού, τονίζοντας την ανάγκη για σωστή προετοιμασία, συνοδεία ειδικών και χρήση κατάλληλου εξοπλισμού.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυστηροί Έλεγχοι και Τσουχτερά Πρόστιμα για τους Παραβάτες

Με σταθερή θέση ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, η κυβέρνηση υπενθυμίζει πως την Κυριακή 15 Ιουνίου 2025 λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό και τη δήλωση οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες, όπως προβλέπεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Η συμμόρφωση θεωρείται κρίσιμη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, καθώς η αμέλεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Ποιοι Ελέγχουν και Πώς

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το Πυροσβεστικό Σώμα αναλαμβάνει την αρμοδιότητα των ελέγχων και την επιβολή προστίμων, κατόπιν καταγγελιών πολιτών που έχουν καταγραφεί στην αρμόδια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επιπλέον, οι δήμοι της χώρας υποχρεούνται να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους, που πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 5% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί εντός των διοικητικών τους ορίων.

Κυρώσεις και Πρόστιμα

Η μη υποβολή δήλωσης, η ψευδής δήλωση ή η παράλειψη καθαρισμού επισύρουν σοβαρές κυρώσεις:

  • Διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τη μη υποβολή δήλωσης, ακόμη κι αν το οικόπεδο είναι καθαρό.

  • Ποινή φυλάκισης έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ για ψευδή δήλωση.

  • Αυτεπάγγελτος καθαρισμός από τις αρχές με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη.

Κάλεσμα σε Εγρήγορση

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τονίζει ότι η τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων δεν αποτελεί μόνο νομική υποχρέωση, αλλά και πράξη ατομικής και συλλογικής ευθύνης. Η πρόληψη πυρκαγιών ξεκινά από την υπευθυνότητα των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Continue Reading

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δράμα: Επίθεση αρκούδας σε ορειβάτες – Ο ένας έπεσε σε χαράδρα βάθους 1.000 μέτρων

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η επίθεση αρκούδας σε δύο ορειβάτες στο Παρθένο Δάσος Φρακτού, στον Νομό Δράμας, με τον έναν από τους δύο να πέφτει σε χαράδρα βάθους περίπου 1.000 μέτρων και η τύχη του μέχρι στιγμής να αγνοείται.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου, οι δύο φίλοι –μέλη του Συλλόγου Δρομέων Δράμας– είχαν ανέβει στην περιοχή «Τζάκι Ρέμα» για να επισκεφθούν ένα παλαιό μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, που είχε συντριβεί εκεί πριν από περίπου 77 χρόνια και αποτελεί πλέον αξιοθέατο της περιοχής. Μαζί τους είχαν και τον σκύλο τους.

Κατά την πορεία τους στο βουνό, οι δύο ορειβάτες ήρθαν αντιμέτωποι με μία αρκούδα. Όπως περιέγραψε ο δήμαρχος, οι άνδρες προσπάθησαν να την απομακρύνουν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού, ωστόσο το άγριο ζώο τους επιτέθηκε. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, ο ένας εκ των δύο γλίστρησε και έπεσε σε χαράδρα, με άγνωστη έως τώρα κατάληξη.

«Ο ένας από τους δύο δεν έχει πάθει τίποτα. Ο δεύτερος, όμως, έφυγε στον γκρεμό. Πρόκειται για χαράδρα βάθους χιλίων μέτρων και δεν γνωρίζουμε πού έχει φτάσει, αν έχει σταματήσει κάπου, ούτε σε τι κατάσταση βρίσκεται», ανέφερε ο κ. Καγιάογλου.

Στο σημείο επιχειρούν ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΜΑΚ και εθελοντές. Συνολικά συμμετέχουν 19 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ομάδα της 4ης ΕΜΑΚ, καθώς και ελικόπτερο του ΕΚΣΕΔ, σε μια επιχείρηση που διεξάγεται σε εξαιρετικά δύσβατο και απαιτητικό έδαφος.

Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με την αγωνία για την τύχη του ορειβάτη να κορυφώνεται. Στο πλευρό των δυνάμεων διάσωσης βρίσκονται και φίλοι των δύο ανδρών, καθώς και η εθελοντική ομάδα ΟΦΚΑΘ, συνδράμοντας με κάθε μέσο για την ανεύρεση του αγνοούμενου.

Ο δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου μιλώντας στο newsit.gr, σημειώνει:

«Οι δύο φίλοι που είναι και στον Σύλλογο Δρομέων Δράμας, ανέβηκαν στο Παρθένο Δάσος Φρακτού μαζί με έναν σκύλο και εκεί τους επιτέθηκε η αρκούδα. Είχαν μαζί τους σπρέι πιπεριού και το χρησιμοποίησαν για να τη σταματήσουν», σημείωσε και εξήγησε ότι η αρκούδα τους όρμηξε και αυτοί τράπηκαν σε φυγή.

«Ο ένας δεν έχει πάθει τίποτα, όμως ο δεύτερος έφυγε στον γκρεμό. Πρόκειται για έναν γκρεμό βάθους χιλίων μέτρων και δεν γνωρίζουμε που έχει φτάσει. Αν έχει σταματήσει κάπου. Δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση είναι. Η περιοχή λέγεται Τζάκι Ρέμα. Οι δύο άνθρωποι πήγαν να επισκεφτούν ένα παλιό μαχητικό αεροπλάνο που έπεσε εκεί πριν απο πολλά χρόνια και υπάρχει ως αξιοθέατο. Έχουν ανέβει δυνάμεις στην περιοχή για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν. Φίλοι τους, Πυροσβεστική, η εθελοντική ομάδα ΟΦΚΑΘ», κατέληξε.

Ενώ ο πρόεδρος του ΟΦΚΑΘ, Χρήστος Ράμμος υπογραμμίζει από την πλευρά του στο neswsit.gr «οι δύο περιπατητές συναντήθηκαν με την αρκούδα και για άγνωστο λόγο τους επιτέθηκε. Ο άλλος είναι σε ένα δέντρο επάνω και η αρκούδα στριφογυρίζει εκεί γύρω. Ο πρώτος έχουμε αναφορές ότι είναι τραυματίας».

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος κύκλος για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με περισσότερα κίνητρα

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε τη συνέχιση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», περνώντας στον Γ’ κύκλο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ανανεωμένη στόχευση. Σκοπός του νέου κύκλου είναι η προσβασιμότητα στην ηλεκτροκίνηση για περισσότερους δικαιούχους, με έμφαση στα φυσικά πρόσωπα, τις ευάλωτες ομάδες, τις επιχειρήσεις και τους νέους.

Κίνητρα για καθαρές και βιώσιμες μετακινήσεις

Η νέα προκήρυξη διαφοροποιείται από τις προηγούμενες, καθώς εστιάζει στην επιδότηση προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε η μετάβαση στις πράσινες μεταφορές να μην αποτελεί προνόμιο των λίγων, αλλά δικαίωμα όλων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κύκλου:

  • 3.000€ βασική επιδότηση για την αγορά ή μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού Ι.Χ. (αξίας έως 50.000€ ΛΤΠΦ)

  • +1.500€ επιπλέον επιδότηση με απόσυρση παλιού ρυπογόνου οχήματος

  • +400€ για αγορά έξυπνου φορτιστή

Πρόσθετα μπόνους για ειδικές ομάδες:

  • +1.000€ για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

  • +500€ για νέους έως 29 ετών

  • +1.000€ έως 2.000€ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες

Υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να λάβουν 3.000€ ανά όχημα, ενώ για όσες εδρεύουν σε νησιωτικές περιοχές προβλέπεται πρόσθετη επιδότηση +1.000€. Το πρόγραμμα υποστηρίζει επίσης την αγορά οχημάτων επίδειξης (test drive) από αντιπροσωπείες, ενισχύοντας τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης μέσω βιωματικής εμπειρίας.

Κάλυψη και για άλλα μέσα μικροκινητικότητας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιδοτήσεις και για άλλα ηλεκτρικά μέσα μετακίνησης:

  • Ηλεκτρικά δίκυκλα, τρίκυκλα και τετράκυκλα κατηγορίας L: επιδότηση 700€ έως 1.500€

  • Ηλεκτρικά ποδήλατα: επιδότηση έως 500€

  • Ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ενίσχυση του πανελλαδικού δικτύου φόρτισης, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η στόχευση είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας ηλεκτρικών οχημάτων και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά – Γ’ Κύκλος» συνιστά ένα σημαντικό βήμα στην εθνική στρατηγική για την κλιματική ουδετερότητα, την αποσυμφόρηση των πόλεων, και την προώθηση της πράσινης κινητικότητας με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en