Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Επαναπροωθεί η Ελλάδα παράνομα πρόσφυγες στην Τουρκία;

Δημοσιεύτηκε

στις

To oρμητικό ποτάμι του Έβρου είναι το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας. Όταν πέφτει ο ήλιος πυκνά σύννεφα καλύπτουν τα νερά του Έβρου, ενώ οι θερμοκρασίες είναι οριακά πάνω από το μηδέν.

Το ειδυλλιακό χειμερινό τοπίο συμπλέκεται όμως με το δράμα των προσφύγων, οι οποίοι καταφθάνουν εδώ αθρόα, επιλέγοντας να διασχίσουν τα επικίνδυνα νερά του Έβρου από το να καταλήξουν σε ένα από τα διαβόητα hot-spot των νησιών, της Λέσβου, της Σάμου ή της Χίου. Πολλοί το πληρώνουν με τη ζωή τους. “Έχω μαζέψει δεκάδες πτώματα από τον Έβρο” αναφέρει στη DW ψαράς στο δέλτα του Έβρου, δείχνοντας μακάβριες εικόνες στο κινητό του. Πολλοί από εκείνους που καταφέρνουν να περάσουν το ποτάμι, πεθαίνουν στη συνέχεια από κρυοπαγήματα και από την πείνα, στην προσπάθεια τους να κρυφτούν από τη συνοριοφυλακή.

Η περιοχή γύρω από τον Έβρο αποτελεί αποκλεισμένη στρατιωτική ζώνη. Μόνο αγρότες της περιοχής έχουν πρόσβαση, για να πάνε στα χωράφια τους. “Στο ποτάμι δεν φτάνεις αν δεν έχεις αυτοκίνητο με ειδικές πινακίδες” αναφέρει αγρότης από το χωριό Νέα Βύσσα. Οι ντόπιοι ξέρουν καλά πώς είναι η ζωή στα σύνορα. Η διαρκής διαμάχη με την Τουρκία είναι πανταχού παρούσα. “Συχνά δεχόμαστε απειλές από Τούρκους συνοριοφύλακες, που ισχυρίζονται ότι μπαίνουμε στα νερά τους, αλλά αυτό δεν ισχύει”, αναφέρει ο ίδιος ψαράς. Η ζωή στα σύνορα δεν συνοδεύεται μόνο από τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Τελευταία χαρακτηρίζεται και από την κλιμάκωση του προσφυγικού.

Η τοπική κοινωνία και οι πρόσφυγες

Από τον Πρώτο Πόλεμο του Περσικού Κόλπου το 1990 οι κάτοικοι του Έβρου συνήθισαν να ζουν με πρόσφυγες, οι οποίοι έφταναν εδώ. Οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά ότι στα νερά του μεθοριακού ποταμού πεθαίνουν άνθρωποι. Όπως ανέφερε στη DW η Μαριάνθη Τασούλη από το χωριό Μικρό Δέρειο, οι ντόπιοι πάντα προσέφεραν βοήθεια, τρόφιμα και ρούχα στους πρόσφυγες. Ακόμη και σήμερα, παρά τον φόβο που στο μεταξύ νιώθουν κάποιοι. “Τέσσερις άνδρες απείλησαν τον γιο μου με μαχαίρι και του είπαν να τους μεταφέρει στο επόμενο χωριό” λέει η Μαριάνθη Τασούλη. Ωστόσο οι κάτοικοι από το Μικρό Δέρειο αλλά και το γειτονικό χωριό Ρούσσα δεν έχουν να αφηγηθούν μόνο αρνητικά περιστατικά, αλλά και θετικά. Όπως ο Δημήτρης Καζαντζής από τη Νέα Βύσσα, ιδιοκτήτης καφέ, ο οποίος ένα πρωί βρήκε έκπληκτος δέκα ευρώ από πρόσφυγες που είχαν πάρει ένα ξύλο από το μαγαζί του για το κάψουν και να ζεσταθούν.

Αλλά γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που περνούν τα σύνορα φοβούνται τόσο πολύ τις ελληνικές αρχές, που βάσει νόμου υποχρεούνται να εξετάζουν κάθε περίπτωση ασύλου; Ανεξάρτητες ΜΚΟ αναφέρουν ότι συχνά είναι τα φαινόμενα βίας αλλά και οι παράνομες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία από την ελληνική αστυνομία. Κατά συνέπεια, εκτιμούν ότι οι πρόσφυγες εμποδίζονται να προχωρήσουν στην ελληνική επικράτεια. Κάνουν λόγο επίσης για αιτούντες άσυλο που είναι ήδη γνωστοί στην αστυνομία και οι οποίοι μέσα στη νύχτα εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι είναι μόνοι τους και σιωπούν για τη συμπεριφορά των αρχών, “Όλοι εδώ γνωρίζουν τα βαν χωρίς πινακίδες της αστυνομίας και όλοι γνωρίζουν ότι πρόσφυγες έχουν απελαθεί παράνομα” αναφέρει ιδιοκτήτης καφέ από το μεθοριακό χωριό Πραγγί. “Κατάφερα με την τέταρτη φορά να φτάσω στη Θεσσαλονίκη” ανέφερε από την πλευρά του στη DW ένας 19χρονος Αφγανός. “Τις πρώτες δύο φορές η τουρκική αστυνομία με εμπόδισε, την τρίτη φορά οι Έλληνες, με χτύπησαν, κατέστρεψαν το κινητό μου και με έστειλαν πίσω στην Τουρκία”.

ΜΚΟ ζητούν απαντήσεις

Τον Δεκέμβριο το περιοδικό Der Spiegel είχε δημοσιεύσει υλικό που τεκμηρίωνε τα αποκαλούμενα “push-back” στην περιοχή του Έβρου. Υπάλληλος της Frontex που περιπολεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε άτυπη συνομιλία με τη DW, εκτιμά ότι το υλικό του Der Spiegel είναι αξιόπιστο. Η Σέλμα Μέσιτς από την Ομάδα “Μobile Info Team” της Θεσσαλονίκης ανέφερε στη DW ότι συχνά νεοαφιχθέντες οδηγούνται με βαν της αστυνομίας σε ένα μέρος, όπου ενίοτε κρατούνται 60 με 100 άτομα τη φορά. Η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε συνεντεύξεις με πρόσφυγες και με τη βοήθεια  εθελοντών κατέγραψε παράνομες επαναπροωθήσεις. “Το βράδυ οδηγούνται στο ποτάμι. Οι πρόσφυγες μας είπαν ότι εκεί τους περίμεναν άνδρες με μάσκες, οι οποίοι τους έβαλαν σε βάρκες και τους έσπρωξαν στο ποτάμι”, λέει η ίδια στη DW.

Και η οργάνωση “Βοrder Violence Monitoring Networks”, που εξετάζει περιστατικά push-back κατά μήκος της Βαλκανικής οδού, αναφέρει ένα περιστατικό από τον Νοέμβριο του 2019. Δύο Μαροκινοί 25 με 26 ετών διέσχιζαν τον Έβρο με έναν ακόμη άνδρα. Έλληνες αξιωματούχοι φέρονται να έδεσαν με πλαστικά καλώδια χειροπόδαρα έναν εξ αυτών και έπειτα τον έριξαν στο ποτάμι. Ο άνδρας αυτός δεν είναι γνωστό αν ζει ή αν πέθανε, ενώ οι άλλοι δύο επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία. Η DW απηύθυνε ερώτηση στην ελληνική αστυνομία, ωστόσο αυτή δεν θέλησε να σχολιάσει τα περιστατικά. Η Σέλμα Μέσιτς ζητά την ανεξάρτητη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών. Όπως επισημαίνει η ίδια ήδη υπάρχουν πολλά στοιχεία και δεδομένα από ανεξάρτητους οργανισμούς αλλά και θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με παράνομες απελάσεις. “Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αυτές οι ενέργειες σε όλες τις αφηγήσεις συμπίπτει”, λέει η ίδια υπογραμμίζοντας ότι είναι απίθανο τόσοι πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι να περιγράφουν με παρόμοιο τρόπο παρόμοια περιστατικά.

Φλόριαν Σμιτς, Ευθύμης Αγγελούδης

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

capital

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Αλεξανδρούπολη | Συνελήφθησαν 4 Έλληνες οι οποίοι επιχείρησαν να εξαπατήσουν ζευγάρι ηλικιωμένων

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνελήφθησαν το Σάββατο (22-2-2020), στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, τέσσερις (4) Έλληνες, ηλικίας 34, 34, 27 και 18 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και απόπειρα απάτης. 

Ειδικότερα, προχθές το πρωί, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. εντόπισαν τους τέσσερις δράστες να κινούνται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τους προσήγαγαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι, το ίδιο πρωί, οι δράστες μετέβησαν σε πολυκατοικία στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο ένας 34χρονος εισήλθε στο εσωτερικό της και επιχείρησε να εξαπατήσει τους ενοίκους ενός διαμερίσματος, ηλικίας 80 και 78 ετών. 

Συγκεκριμένα, προσποιούμενος τον υπάλληλο της Δ.Ε.Η. και προφασιζόμενος ότι οι ηλικιωμένοι δικαιούνται επιστροφή χρημάτων, επιχείρησε να τους αποσπάσει το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επιστροφή που δικαιούνται, πλην όμως δεν ολοκλήρωσε την πράξη του και διέφυγε. 

Σημειώνεται ότι οι δύο από τους δράστες, ηλικίας 34 και 27 ετών, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοιες πράξεις.

Κατασχέθηκε ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.  

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Αλεξανδρούπολη | Συνελήφθησαν «μαϊμού» τεχνικοί της ΔΕΗ που ξάφριζαν ηλικιωμένους

Δημοσιεύτηκε

στις

Τέλος έβαλαν οι αστυνομικοί στην δράση επιτήδειων που ξάφριζαν ηλικιωμένους παριστάνοντας τους υπάλληλους της Δ.Ε.Η..

Συγκεκριμένα το μεσημέρι του Σαββάτου συνελήφθησαν  τρία άτομα που εμπλέκονταν στις απάτες ηλικιωμένων με τους τεχνικούς της Δ.Ε.Η σε διάφορες περιοχές της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  τα μέλη της οργάνωσης προσέγγιζαν τα ηλικιωμένα άτομα, λίγο πριν εισέλθουν στην οικία τους, όπου προσποιούμενοι τους τεχνικούς-υπαλλήλους της ΔΕΗ ή του Δήμου ή συντηρητές ανελκυστήρων κ.α., τους αιφνιδίαζαν και προφασιζόμενοι την ύπαρξη τεχνικής φύσεως βλάβης, όπως διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος στην οικία τους ή βλάβη του ανελκυστήρα, τους έπειθαν και κατάφερναν να εισέλθουν στις οικίες τους.

Στη συνέχεια  με διάφορα προσχήματα ή τεχνάσματα τους αποσπούσαν χρήματα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι τον τελευταίο καιρό παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών.

Οι αστυνομικές αρχές σε όλη τη χώρα καθημερινά δέχονται καταγγελίες για περιστατικά με άτομα που παριστάνουν συγγενικά πρόσωπα ή διάφορους επαγγελματίες καταφέρνοντας να τους αποσπάσουν χρήματα.

Οι τρεις δράστες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν αρμοδίως.

e-evros.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Eurovision 2020 | Στον β’ ημιτελικό η Ελλάδα με την Εβρίτισσα Στεφανία Λυμπερακάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην τελική ευθεία έχει μπει ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, με τις τελευταίες ανακοινώσεις εκπροσώπων από τις 41 χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση.

Η Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι θα εκπροσωπηθεί από την 18χρονη Στεφανία Λυμπερακάκη με το τραγούδι «Supergirl».

Μάλιστα, η Στεφανία θα εμφανιστεί στο δεύτερο ημιτελικό που θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου, δύο ημέρες μετά τον πρώτο και δύο ημέρες πριν τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης που φέτος φιλοξενείται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Οι δύο ημιτελικοί

Σύμφωνα με το πρόγραμμα διεξαγωγής, από τις 41 χώρες οι έξι θα περάσουν απευθείας στον τελικό. Αυτές είναι οι: Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία.

Οι άλλες 35 θα διαγωνιστούν σε δύο ημιτελικούς (17 στον α’ ημιτελικό και 18 στον β’ ημιτελικό), με τις 10 από την κάθε ημέρα να παίρνουν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.

 

 

Στον δεύτερο ημιτελικό, η Στεφανία δεν θα είναι η μόνη Ελληνίδα που θα λάβει μέρος, καθώς θα συμμετάσχει και η Αθηνά Μανουκιάν, εκπροσωπώντας την Αρμενία.

 

evrospress

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Την Τρίτη η άφιξη Μητσοτάκη, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Δημοσιεύτηκε

στις

Το απόγευμα της Τρίτης αναμένεται η άφιξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την άφιξή του θα μεταβεί οδικώς στην Κομοτηνή, προκειμένου να επισκεφθεί τη φαρμακοβιομηχανία της Pharmathen καθώς η εταιρεία προχωρά σε μια ιδιαίτερα μεγάλη επένδυση της τάξεως των 2-2.5 εκ. ευρώ  ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με επαγγελματίες της περιοχής προκειμένου να αφουγκραστεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιστρέψει στην Αλεξανδρούπολη όπου και θα διανυκτερεύσει, ενώ την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου το πρωί, θα υποδεχθεί τον Βούλγαρο ομόλογό του, με υπουργούς τόσο από την Ελληνική όσο και από την Βουλγαρική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχουν στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, για πρώτη φορά εκτός των πρωτευουσών των δύο χωρών.

Μάλιστα κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, πρόκειται να υπογραφεί και σύμφωνο συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ έχει ξεκαθαριστεί πως πρόκειται για κλειστή πολιτική διαδικασία.

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών, περιλαμβάνει θέματα ενέργειας, οικονομίας, τουρισμού επενδύσεων και υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο αυτό (Σόφια, 27-7-2010, Αθήνα, 17-12-2012, Σόφια, 1-8-2016) και είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί εκτός των πρωτευουσών των δύο χωρών.

evrospress

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ