Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως και 25% φθηνότερο το ρεύμα στην Ελλάδα με την πυρηνική ενέργεια

Από 3,3% ως 25% ανάλογα με τα σενάρια προσομείωσης θα ήταν η μείωση στο ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα από την χρήση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR). Αντίστοιχα, η επίπτωση στο κόστος για τους καταναλωτές θα ήταν από 3 ευρώ έως 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αυτό αποδεικνύει η πρώτη μελέτη κόστους οφέλους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε χθες σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τον κ.  Παντελή Μπίσκα. Ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι τα SMR έχουν μια σημαντική επίπτωση σε μια αγορά όπως της Ελλάδας, προσφέρουν μείωση κατανάλωσης αερίου και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και  μείωση της τιμής για τον τελικό καταναλωτή. Τόνισε όμως ότι τα οφέλη είναι υπαρκτά μόνο αν περιοριστεί η χώρα στην εγκατάσταση 600 έως 700 MW και όχι αν κανιβαλιστεί η αγορά γιατί τότε τα έργα δεν θα είναι βιώσιμα.

Η μελέτη κόστους οφέλους που παρουσιάστηκε κάνει μια προσομοίωση για 20 χρόνια από το 2032 έως και το 2051, προκειμένου να εξεταστούν οι επιπτώσεις από την χρήση αντίστοιχων μονάδων στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η μελέτη έλαβε υπόψη τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ ως προς την λειτουργία των ΑΠΕ, την αποθήκευση και τα φορτία αλλά και το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις και «έτρεξε» τέσσερα σενάρια που  κατηγοριοποιούνται ως εξής: Το πρώτο είναι χωρίς καμία προσθήκη SMR (business us usual), το δεύτερο είναι μικρής ισχύος 648 MW, το τρίτο μεσαίας ισχύος 1,54 GW και το τέταρτο μεγάλης ισχύος 3,088 GW από τα οποία προκύπτει κατά περίπτωση η μείωση της χονδρεμπορικής αγοράς από 3,3% έως 25%.

Η μελέτη συγχρονίζεται και με την δυναμικότητα των λοιπών μονάδων που προβλέπει το ΕΣΕΚ, μεταξύ των οποίων είναι η μονάδα φυσικού αερίου της Metlen στην Βοιωτία, οι άλλες δύο στην Κομοτηνή και στην Αλεξανδρούπολη, οι καινούριοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ συνολικής ισχύος 270 MW μέχρι το 2028, η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Τα συν και τα πλην των SMR

Οι SMR υπολογίζεται ότι έχουν ένα μεταβλητό κόστος λειτουργίας της τάξης του 15 με 30 ευρώ την μεγαβατώρα που είναι πολύ χαμηλό. Ο κ. Μπίσκας παρουσίασε χθες τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά τους, σε μια περίοδο που έχει ανοίξει (έστω και δειλά) μια μεγάλη συζήτηση για την αναγκαιότητα των πυρηνικών στην Ελλάδα, στην οποία έχει τοποθετηθεί τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο σύμβουλός του κ. Νίκος Τσάφος.

Όπως ανέφερε χθες ο κ. Μπίσκας, οι μικροί πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν εκτός από μικρό μεταβλητό κόστος λειτουργίας και μικρές απαιτήσεις προσθήκης καυσίμου καθώς αυτό μπαίνει στους SMR και έχει διάρκεια εφτά ετών εν αντιθέσει με τους μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς που  η ανανέωση καυσίμου γίνεται από ένα έως δύο χρόνια. Επίσης έχουν μεγαλύτερα συστατικά ασφαλείας και χρειάζονται μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση καθώς υπάρχει μεγάλος βαθμός αυτοματοποίησης. Αυτό όπως είπε  δημιουργεί και μικρότερο ρίσκο για να μην  συμβεί κάτι στραβό σε επίπεδο ασφάλειας. Επιπλέον έχουν μικρότερο μέγεθος καθώς πρόκειται για προκατασκευασμένες μονάδες, οι οποίες χτίζονται εκεί που είναι ο χώρος κατασκευής τους και εγκαθίσταται στο συγκεκριμένο χώρο του σταθμού. Σύμφωνα με τον κ. Μπίσκα στα μειονεκτήματά τους είναι το μεγάλο  κόστος κεφαλαίου, τα ρίσκα της πυρηνικής ενέργειας και το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων ενώ υπάρχουν και κάποιες ρυθμιστικές προκλήσεις.

Με βάση την μελέτη πολύ μεγάλο είναι και το capex το οποίο υπολογίζεται να διαμορφωθεί μεταξύ 1,9 και 3,9 δις που αντιστοιχεί σε 5,5 έως 11,5 ευρώ ανά κιλοβάτ. Επιπλέον, εκτιμάται ότι μια τέτοια μονάδα θα έχει σε ετήσια βάση και 126.000 ευρώ ανά μεγαβάτ κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Η επένδυση εφόσον γίνει λελογισμένα και δεν υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός τότε το IRR μπορεί να διαμορφωθεί στο 12,7% και να υποχωρήσει στο 5% όσο μεγαλώνει η ισχύ.

Εξοικονόμηση

Η μελέτη αναφέρει ότι οι πυρηνικές μονάδες μειώνουν σημαντικά την εξάρτηση και το κόστος από το φυσικό αέριο με θετικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου πέφτει από 21% μέχρι 62% ανάλογα με το σενάριο με μείωση  κόστους από 222 εκ. ευρώ το χρόνο μέχρι 657 εκ. ευρώ και με επιπλέον εξοικονόμηση κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 134 εκ. μέχρι 344 εκ. το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική εξοικονόμηση σε αέριο και  ρύπους θα ήταν από 356 εκ. ευρώ μέχρι 1 δις. το χρόνο σε ετήσια βάση.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Παράταση ενός έτους στην άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στην Καβάλα που προορίζεται να γίνει αποθήκη CO2

Παράταση ενός έτους, ως τις 23 Νοεμβρίου 2025, έλαβε με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ η άδεια εκμετάλλευσης για το κοίτασμα που θα χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη CO2 στα ανοικτά της Καβάλας.

H άδεια αφορά το σχέδιο της Energean “Prinos CO2 Storage” για δημιουργία της πρώτης αποθήκης CO2 της χώρας μας, η οποία θα λειτουργήσει στο εξαντληθέν κοίτασμα. Βάσει του προγραμματισμού, εκεί θα καταλήγει μελλοντικά σημαντικό μέρος των εκπομπών ρύπων της εγχώριας βιομηχανίας.

Όπως αναφέρει σχετικά η ΕΔΕΥΕΠ, το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας βρίσκεται δυτικά της Θάσου στον κόλπο της Καβάλας. Καλύπτει έκταση 5 χλμ2 και βρίσκεται 11 χλμ. νότια του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου σε βάθος 1.700 μέτρων. Λόγω της γεωλογίας, του μεγέθους, της εγγύτητας προς τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, της υπάρχουσας υποδομής και της μοναδικότητάς του στην Ελλάδα, το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας θεωρείται ιδανικό για μετατροπή σε εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ).

Στόχος είναι η αποθήκευση έως και 3 εκατ. τόνων CO2 ετησίως, ενώ η θυγατρική της Energean, EnEarth, έχει υποβάλει αίτηση για νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έχοντας εξασφαλίσει ήδη 150 εκατ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

energypress.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος λουκέτων σε αρτοποιεία λόγω των αυξημένων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος

Οι αρτοποιοί σε όλη τη χώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις λόγω των αυξημένων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Το κόστος παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων, που εξαρτώνται από την ενέργεια για το ψήσιμο και τη διατήρηση φρέσκων προϊόντων, έχει αυξηθεί δραματικά, οδηγώντας πολλούς επαγγελματίες του κλάδου σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οικονομική Πίεση και Λειτουργικά Προβλήματα

Οι αρτοποιοί καταγγέλλουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν διπλασιαστεί ή και τριπλασιαστεί, καθιστούν δύσκολη την κάλυψη των καθημερινών εξόδων λειτουργίας. Πολλοί επαγγελματίες δηλώνουν ότι βρίσκονται σε δίλημμα: είτε να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές, είτε να απορροφήσουν το κόστος και να θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Ανησυχίες για το Μέλλον του Κλάδου

Οι μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του κλάδου της αρτοποιίας, πλήττονται περισσότερο. Ορισμένοι αρτοποιοί αναγκάζονται να περιορίσουν την παραγωγή τους ή να μειώσουν το προσωπικό τους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική πίεση. Επιπλέον, αρκετοί προειδοποιούν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, ο κλάδος κινδυνεύει με μαζικές πτωχεύσεις, ειδικά σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι επιχειρήσεις έχουν μικρότερο τζίρο.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hλεκτρικό ρεύμα: Επιδοτήσεις 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές τον Δεκέμβριο

Σε 1,5 σεντς ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος Δεκεμβρίου που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι για την πλειονότητα των καταναλωτών η τελική τιμή διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 14 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Συγκεκριμένα, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

· Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 Euro/MWh ή 1,5 λεπτό/kWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως οι ενισχύσεις αφορούν σε καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.

· Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 35 Euro/MWh ή 3,5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για το Δεκέμβριο ανέρχεται σε 20,5 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι η μεσοσταθμική τιμή του «πράσινου τιμολογίου» για τους 3 μεγαλύτερους προμηθευτές σε μερίδιο αγοράς στη Χαμηλή Τάση (άνω του 80% της οικιακής κατανάλωσης), συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης Δεκεμβρίου, ανέρχεται σε 141,7 Euro/MWh ή 14,17 λεπτά/kWh.

Υπενθυμίζει επίσης ότι οι τιμές του ρεύματος για τον οικιακό καταναλωτή το 2024 είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2023.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en