Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η πολυαναμενόμενη ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις. Με τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, η ελπίδα πολλών επαγγελματικών κλάδων για ανακοινώσεις που θα ανακούφιζαν τους εργαζομένους ήταν υψηλή. Ωστόσο, οι νοσηλευτές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των υγειονομικών κρίσεων, βρέθηκαν στο περιθώριο. Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε συγκεκριμένα μέτρα ή οικονομικά κίνητρα για την ενίσχυση του κλάδου τους, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Απογοήτευση και Οργή στον Κλάδο των Νοσηλευτών
Οι νοσηλευτές, οι οποίοι εδώ και χρόνια διαμαρτύρονται για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας, τις χαμηλές απολαβές και την υποστελέχωση των νοσοκομείων, ένιωσαν για άλλη μία φορά ότι αγνοήθηκαν. Οι ελπίδες τους για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, που θα ενίσχυαν την καθημερινή τους εργασία και θα βελτίωναν τις συνθήκες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), διαψεύστηκαν. Όπως δηλώνει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, νοσηλευτής σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης: «Περιμέναμε από τον Πρωθυπουργό να δει την κατάσταση που βιώνουμε και να ανακοινώσει κάτι συγκεκριμένο. Αντίθετα, δεν ακούσαμε τίποτα για εμάς, και αυτό μας απογοήτευσε».
Η απογοήτευση αυτή αντικατοπτρίζει τη συνολική αίσθηση εγκατάλειψης που κυριαρχεί στον κλάδο, καθώς τα χρόνια προβλήματα παραμένουν άλυτα και οι ελλείψεις προσωπικού διογκώνονται. Οι νοσηλευτές συνεχίζουν να εργάζονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καλύπτοντας τεράστιες ανάγκες με περιορισμένους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, γεγονός που τους οδηγεί στα όρια της εξάντλησης.
Υποστελέχωση και Εργασιακή Εξουθένωση
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης στα νοσοκομεία, ειδικά στον τομέα της νοσηλευτικής, είναι διαχρονικό και έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η πίεση που ασκείται στους εναπομείναντες νοσηλευτές είναι τεράστια. Σε πολλά νοσοκομεία, το υπάρχον προσωπικό αναγκάζεται να δουλεύει σε εξαντλητικούς ρυθμούς, καθώς καλούνται να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού κάνοντας τη δουλειά δύο ή τριών ατόμων. «Το να διαχειριζόμαστε τέτοιο φόρτο εργασίας είναι εξουθενωτικό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», εξηγεί η Μαρία Κωνσταντίνου, νοσηλεύτρια σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας.
Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με τις χαμηλές οικονομικές απολαβές, έχουν οδηγήσει πολλούς νοσηλευτές στο να αποχωρήσουν από το ΕΣΥ, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Όλο και περισσότεροι μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα ή αναζητούν ευκαιρίες στο εξωτερικό, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι και οι συνθήκες εργασίας λιγότερο απαιτητικές. «Οι συνθήκες στα νοσοκομεία μας είναι αφόρητες. Πολλοί από τους συναδέλφους μου έχουν ήδη φύγει στο εξωτερικό, γιατί εκεί τουλάχιστον έχουν καλύτερες απολαβές και περισσότερη αναγνώριση», σημειώνει η Κατερίνα Λαζαρίδου, η οποία σκέφτεται και η ίδια να αποχωρήσει από το ΕΣΥ.
Ο Κίνδυνος για το ΕΣΥ
Η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη λειτουργία των νοσοκομείων και την υγεία των ασθενών. Οι ελλείψεις προσωπικού δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της φροντίδας που μπορούν να προσφέρουν οι υγειονομικοί. Οι εργαζόμενοι είναι καταπονημένοι, και αυτό, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι, επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή τους. «Όταν δουλεύεις 12 ώρες την ημέρα χωρίς διακοπή, δεν μπορείς να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος. Αυτό θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο εμάς, αλλά και τους ασθενείς μας», λέει η Μαρία Κωνσταντίνου.
Η έλλειψη κινήτρων και υποστήριξης από την πολιτεία αποθαρρύνει και τους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του νοσηλευτή. Η συνεχής φυγή προσωπικού και η αδυναμία προσέλκυσης νέων εργαζομένων μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακόμη μεγαλύτερο κενό στο ΕΣΥ, με τραγικές συνέπειες για το σύστημα υγείας της χώρας.
Οι Απαιτήσεις των Νοσηλευτών
Ο κλάδος των νοσηλευτών ζητά άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών απαιτούν προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία, αυξήσεις στις απολαβές και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Όπως επισημαίνουν, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κρίση, και οι ασθενείς θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ανέδειξε την ανάγκη για άμεσες δράσεις. Οι νοσηλευτές απαιτούν να εισακουστούν και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση του κλάδου, προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.
protothema.gr
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...