Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Energean | Ανοιχτή επιστολή της διοίκησης προς τους εργαζομένους

image_print

Η διοίκηση της ENERGEAN με ανοιχτή επιστολή προς όλους τους εργαζόμενους δίνει την δική της απάντηση στο τελευταίο δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων “Το Βαρέλι”

Ακολουθεί το αναλυτικό δελτίο τύπου

“Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,

Επικοινωνούμε και σήμερα μαζί σας γιατί οι στιγμές για τον Πρίνο είναι πολύ σημαντικές. Όλα αυτά τα χρόνια που η ελληνική Πολιτεία μάς έχει αναθέσει να διαχειριζόμαστε τα κοιτάσματα του Κόλπου της Καβάλας, έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να κρατήσουμε τον Πρίνο σε λειτουργία, να τον μεγαλώσουμε και να εξασφαλίσουμε το μέλλον του. Επενδύσαμε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ, πετύχαμε να αυξήσουμε τα βεβαιωμένα και τα δυνητικά αποθέματα πετρελαίου από τα 2 στα 100 εκατ. βαρέλια , ενισχύσαμε την απασχόληση κατά δεκάδες θέσεις εργασίας σε περιόδους γεωτρήσεων. Ζήσαμε στιγμές ανόδου, περάσαμε κρίσεις, κάναμε λάθη, είχαμε μεγάλες επιτυχίες μα πάνω απ’ όλα καταφέραμε να κρατήσουμε τον Πρίνο όρθιο, παρόλο που αρκετοί έβλεπαν και έλεγαν ότι ο Πρίνος έχει τελειώσει.
Είχαμε μια κοινή πορεία, δεν βάλαμε πάνω απ΄ όλα το κέρδος – άλλωστε ο Πρίνος μάς έχει συσσωρεύσει σημαντικές ζημιές – επιμείναμε ακόμη και κόντρα σε εποχές που η τάση της αγοράς υπαγόρευε τις περικοπές, τις απολύσεις, το λουκέτο. Θελήσαμε αυτά τα 13 χρόνια να είμαστε ενωτικοί, να συνθέσουμε το κοινό συμφέρον και να το υπηρετήσουμε. Ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, ήταν μια απόλυτα σωστή επιλογή, έστω κι αν κάποιοι φαίνεται ότι την εξέλαβαν ως αδυναμία, ως ευκαιρία να διαιωνίσουν την αντίληψη ότι ο Πρίνος είναι το δικό τους μαγαζάκι.
Έρχεται όμως κάποια στιγμή που δεν μπορείς να προχωρήσεις χωρίς οι συντελεστές αυτής της πορείας να την αντιλαμβάνονται ως πραγματικά κοινή και όχι ως προσωπική, χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθούν το μέλλον. Τέτοια είναι η συγκυρία που βρισκόμαστε, μια συγκυρία τρομερά δύσκολη όχι μόνο για τον Πρίνο αλλά για κάθε παλιά πετρελαιοπηγή στον κόσμο που, αν θέλει να επιβιώσει θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να μετεξελιχθεί, να γυρίσει σελίδα.

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,
Γνωρίζετε ότι όλο αυτό το διάστημα της πρωτοφανούς κρίσης που έφερε στον χώρο μας η πανδημία του κορωνοϊού και η απροθυμία του διεθνούς τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε πετρέλαιο, η εταιρεία δεν προχώρησε σε καμία περικοπή στις αποδοχές σας. Δεν καθυστέρησε στιγμή να καταβάλει τους μισθούς σας, πολύ συχνά και με μεγάλες ενέσεις από τα ταμεία του ομίλου της Energean και τις δραστηριότητες από άλλες χώρες, όταν το ταμείο του Πρίνου ήταν μείον. Κανένας συνάδελφος δεν έχασε τη δουλειά του και γνωρίζετε, φυσικά, ότι επειδή ακριβώς θέλαμε να αποφύγουμε τις απολύσεις, παρουσιάσαμε, μέσα στο γενικότερο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του Πρίνου, και ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα έδινε τη δυνατότητα σε συναδέλφους να αποχωρήσουν με ένα πολύ καλό πακέτο αποδοχών – και, φυσικά, να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο μέλλον σε καλύτερες μέρες.
Το πρόγραμμα αυτό πολεμήθηκε λυσσωδώς από το Σωματείο αλλά και από τα διευθυντικά στελέχη της Energean στην Καβάλα, παρόλο που με αυτόν τον τρόπο έσφιγγε η θηλειά στο λαιμό του Πρίνου. Ας μην μάς ξεγελά η συγκυριακή άνοδος των τιμών πετρελαίου, εμείς αποφασίσαμε να θωρακίσουμε τον Πρίνο ώστε στις επόμενες κρίσεις να μην κινδυνεύει και πάλι με λουκέτο. Αποφασίσαμε να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του, αποφασίσαμε να κάνουμε νέες επενδύσεις για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον και κάναμε μια τεράστια προσπάθεια στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξασφάλιση της εγγύησης για το δάνειο που θα συνάψουμε. Και προγραμματίσαμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και την παραγωγή καθαρού υδρογόνου, ώστε ο Πρίνος να γίνει ένα πρότυπο βιομηχανικό συγκρότημα με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο.
Στο πέρασμα σε αυτή τη νέα εποχή, που είναι μονόδρομος για να μην κλυδωνιστεί ξανά στο μέλλον ο Πρίνος, θέλαμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Αλλά σίγουρα δεν γινόταν να προχωρήσουμε με διευθυντικά στελέχη της Καβάλας που διαφωνούσαν ανοικτά με κάθε επιλογή της διοίκησης της εταιρείας μας, η οποία είναι – ας μην το ξεχνάμε –ο νόμιμος διαχειριστής των εγκαταστάσεων και των αποθεμάτων του Πρίνου τα οποία ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο. Για αυτό, όπως προβλέπει ο νόμος 3928/1955, προχωρήσαμε στην απομάκρυνση, λόγω θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, του Βαγγέλη Παππά και του Κώστα Ιωαννίδη, των οποίων η προσφορά σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών έχει αναγνωρισθεί, έχει τιμηθεί και αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για το μέλλον.
Η εξέλιξη αυτή ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι η διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων ουσιαστικά θέλει να διοικήσει τον Πρίνο. Μετά την απομάκρυνση των δύο στελεχών, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά ότι η εγκατάσταση δεν μπορεί να διοικηθεί καθώς στη νόμιμη διοίκηση του Πρίνου – διοίκηση που απαρτίζεται από ιδιαίτερα έμπειρα στελέχη που έχουν εργαστεί σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου – δεν επιτρέπεται να βρεθεί στον χώρο εργασίας και να διοικήσει! Η Energean σήμερα έχει παρουσία σε 9 χώρες, απασχολεί περίπου 1500 εργαζόμενους και διαχειρίζεται κοιτάσματα τα οποία δίνουν τριάντα φορές μεγαλύτερη παραγωγή από τον Πρίνο. Τέτοιο θέμα δεν έχει αντιμετωπίσει πουθενά αλλού, πολύ απλά γιατί, όπως ούτε στον Πρίνο, έτσι και πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτή η περίφημη «γαλέρα» που το Σωματείο επικαλείται ως μπαμπούλα για να σάς τρομοκρατήσει και γιατί, προφανώς, πουθενά δεν υπάρχουν πρώην ή νυν εργαζόμενοι που να θεωρούν τις εγκαταστάσεις τους τσιφλίκι και προσωπική περιουσία.
Αυτή η νοοτροπία ήταν που έφερε την «αόρατη» εντολή να προετοιμαστεί η επαναλειτουργία του εργοστασίου μετά τo shutdown, παρά τη ρητή εντολή της διοίκησης της εταιρείας στην Ελλάδα να μην γίνει κάτι τέτοιο όσο υπάρχει ουσιαστική κατάληψη των εγκαταστάσεων – και, προφανώς, κανένα εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει όχι με ασφάλεια αλλά ούτε καν στοιχειωδώς όταν η διοίκηση εμποδίζεται να βρεθεί στα γραφεία της και αγνοούνται οι εντολές της. Οι τελευταίες ήταν σαφείς: δεν ήταν δυνατό να υπάρχει ροή φυσικού αερίου και να ετοιμάζεται επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων μετά το shutdown, όσο αυτές τελούν υπό κατάληψη. Και για την πρωτοφανή ενέργεια τεσσάρων μελών του Σωματείου να παραβούν κάθε κανόνα λειτουργίας του εργοστασίου, να παραβιάσουν την εγκατάσταση φυσικού αερίου και χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχετική εντολή από τη διοίκηση της εταιρείας ή τους προϊσταμένους τους να παρέμβουν στη ροή του καυσίμου προς τις εγκαταστάσεις κινήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
Καμία επιχείρηση, πόσο μάλλον ένα βιομηχανικό συγκρότημα, δεν μπορεί να λειτουργεί με «αόρατες» και «εξωθεσμικές» εντολές από κέντρα που όλοι φανταζόμαστε.

Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,
Μόλις χθες Δευτέρα είχαμε νέο πρωτοφανές περιστατικό : τα μέλη του Σωματείου που έχουν προχωρήσει στην κατάληψη των εγκαταστάσεων, απαγόρευσαν την είσοδο σε τέσσερις νέους συναδέλφους που είχαν μεταβεί στο εργοστάσιο για να ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψής τους, επικαλούμενοι λόγους μη ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου! Δηλαδή, το Σωματείο που διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσωπικού στις βάρδιες, δεν άφησε συναδέλφους υπό πρόσληψη να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης επικαλούμενο λόγους μη ασφαλούς λειτουργίας, την οποία δημοσίως επικαλείται ότι η δική του παρουσία διασφαλίζει!
Αντιλαμβάνεστε, ένα βιομηχανικό συγκρότημα δεν μπορεί να διοικηθεί με τσαμπουκάδες και πραξικοπήματα, με αντάρτικα και καπετανάτα, με καταλήψεις και χωρίς συνθήκες ασφαλείας. Ο Πρίνος έχει διοίκηση που έχει όραμα και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο μέλλον μαζί με όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να στρατευθούν στην κοινή προσπάθεια, που καταλαβαίνουν ότι οι καραμέλες για «γαλέρες» υποτιμούν τη νοημοσύνη τους, που θέλουν να προκόψουν και να ευημερήσουν μέσα από την κοινή πορεία. Ο Πρίνος έχει διοίκηση που θέλει και πάλι να δώσει δουλειές στη νέα γενιά της περιοχής μας, να τους ανοίξει ορίζοντες και να τους δώσει δυνατότητες να εργαστούν σε ένα σύγχρονο συγκρότημα που θα τούς επιτρέψει να ονειρεύονται όλο και μεγαλύτερη προσωπική πρόοδο και εξέλιξη. Αλλά έχει και διοίκηση που είναι επίσης αποφασισμένη να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, σε συνεργασία με τη συντεταγμένη Πολιτεία, η οποία είναι απολύτως ενημερωμένη για τις εξελίξεις. Μια διοίκηση που θα είναι αμείλικτη με οποιουσδήποτε αντιλαμβάνονται τον Πρίνο ως πεδίο για να σώσουν τις πολιτικές τους καριέρες ή να κτίσουν νέες.

Μαθιός Ρήγας

Κατερίνα Σάρδη

Πρόεδρος Διευθύνουσα Σύμβουλος
Energean Oil & Gas AE Energean Oil & Gas AE

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αβεβαιότητα για το μέλλον των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη

image_print

Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Χρυσούπολη μετά τις πληροφορίες για το επικείμενο κλείσιμο του τοπικού καταστήματος των ΕΛΤΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιοργάνωσης του οργανισμού. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες, το ταχυδρομικό έργο πρόκειται να μεταφερθεί σε ιδιώτη συνεργάτη, ενώ το υφιστάμενο κατάστημα οδηγείται σε παύση λειτουργίας, προκαλώντας αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς φορείς.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς το κατάστημα των ΕΛΤΑ εξυπηρετεί καθημερινά πολίτες για πληρωμές λογαριασμών, συντάξεις, εργόσημα, ταχυδρομικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Παρότι από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ φέρεται να διαβεβαιώνεται ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να παρέχονται μέσω ταχυδρομικού πρακτορείου με διευρυμένο ωράριο, αρκετοί κάτοικοι εκφράζουν φόβους για υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και απώλεια της άμεσης παρουσίας του δημόσιου ταχυδρομείου στην περιοχή.

Μετά από παρεμβάσεις και επαφές με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, δόθηκε προσωρινή παράταση στη λειτουργία του καταστήματος, χωρίς ωστόσο να έχει ανατραπεί ο σχεδιασμός για τη μεταφορά του έργου σε ιδιώτη. Η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη δήλωσε ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, επισημαίνοντας πως στόχος είναι να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών και ότι δεν προβλέπονται απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού.

Την ίδια ώρα, το θέμα έλαβε και ευρύτερες διαστάσεις, καθώς μέλη της συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν παρέμβαση διαμαρτυρίας στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στη Χρυσούπολη, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλείσιμο της υπηρεσίας. Η κινητοποίηση είχε στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για την τοπική κοινωνία η απομάκρυνση μιας δημόσιας υπηρεσίας από μια επαρχιακή πόλη και να στηρίξει το αίτημα για διατήρηση της λειτουργίας του καταστήματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται κρίσιμο για την οριστική τύχη του υποκαταστήματος, με κατοίκους και φορείς να ζητούν σαφείς απαντήσεις για το μέλλον των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη Χρυσούπολη και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα : Λήγει η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων

image_print

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον καθαρισμό των χώρων τους, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο.

Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να προχωρήσουν στην κοπή χόρτων και κλαδιών, καθώς και στην απομάκρυνση όλων των εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων που ενδέχεται να συμβάλουν στην εκδήλωση ή την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.

Για το θέμα μίλησε στην κάμερα του Ena Channel ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας, κ. Κυριάκος Σταυρίδης, ο οποίος τόνισε ότι ήδη έχουν κατατεθεί στον Δήμο καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η εξέταση των καταγγελιών και, όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Παράλληλα, ο Δήμος θα προχωρήσει στις απαραίτητες εργασίες καθαρισμού των οικοπέδων, με το κόστος να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες.

«Θα εξετάσουμε αυτές τις καταγγελίες από τη Δευτέρα και θα επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα, καθώς και τα έξοδα των εργασιών που θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο κ. Σταυρίδης

Continue Reading

ΘΕΑΤΡΟ

Καβάλα: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» στο Κάστρο

«Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» στο Κάστρο Καβάλας από την Παιδική Σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου
image_print

Η Παιδική Σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου παρουσιάζει στην Καβάλα το εμβληματικό έργο «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη.

Η παράσταση θα ανέβει στο Κάστρο Καβάλας, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στις 20:00.

Τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Ρήγας, σε κείμενο της Έλενας Αγγελοπούλου.

Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, που από το 1956 έχει μεγαλώσει γενιές παιδιών και συνεχίζει να μιλά για το δικαίωμα στο όνειρο, στη γνώση και στη διεκδίκηση.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται ο Μέλιος, ένα παιδί που μέσα από κοινωνικές αντιξοότητες διεκδικεί το δικαίωμά του στη μάθηση.

Ο ήρωας του Λουντέμη παλεύει ενάντια στις παλιές αντιλήψεις, αντιστέκεται στο άδικο και ονειρεύεται έναν κόσμο γεμάτο δικαιοσύνη, αγάπη και ελπίδα.

Η παράσταση παρουσιάζεται ως ένας ύμνος στον μαθητή, τον εκπαιδευτικό και το σχολείο, με έντονα στοιχεία συγκίνησης, τρυφερότητας και ανθρωπιάς.

Σύμφωνα με το σημείωμα του σκηνοθέτη, η Παιδική Σκηνή Γιάννη Χριστόπουλου μεταφέρει στη σκηνή το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, κρατώντας αυτούσια την πλούσια συναισθηματικά γλώσσα του συγγραφέα και τις εικόνες ενός παιδιού που διεκδικεί το δικαίωμα να ονειρεύεται.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Πρίσκας, Βασίλης Σάβλας, Κώστας Σπανός, Θάνος Τζιόβας, Ορέστης Τουλιάτος, Μιλένα Τούμπα, Βασίλης Τσόρλαλης και Αντρέας Φουντουλίδης.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 12 ευρώ στην προπώληση και 13 ευρώ στο ταμείο, ενώ η προπώληση γίνεται μέσω more.com.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en