Quantcast
Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Energean | Διάκριση για το Περιβάλλον με το project HYDROGEAN στα Bravo! Sustainability Dialogues & Awards 2022

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Energean βραβεύεται στο πλαίσιο των Bravo! Sustainability Dialogues & Awards καθώς, μετά την περσινή διάκριση για τις δράσεις της κατά της πανδημίας Covid-19, η εταιρεία διακρίθηκε στον πυλώνα Περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, η Energean ψηφίστηκε για το project «HYDROGEAN» που προβλέπει την Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) και την Παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνου (Eco H2) στον Πρίνο στην θεματική «Ενέργεια – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής».

Η Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα στον Πρίνο, έργο το οποίο ήδη έχει εγκριθεί προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Recovery and Resilience Facility, θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο περιβάλλον, αφού θα αποτρέπει την έκλυση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην ατμόσφαιρα, καθώς αυτές θα αποθηκεύονται σε παλαιά και, πλέον, εξαντλημένα κοιτάσματα στη λεκάνη του Πρίνου. Επιπλέον, θα ενισχύσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που θα δεσμεύσουν προς αποθήκευση τις εκπομπές τους, καθώς θα τις απαλλάξει από το σημαντικό κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών C02, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλές τιμές, έχοντας ακολουθήσει το ράλι των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Τέτοιες εγκαταστάσεις τελούν υπό ανάπτυξη ιδίως στην βορειοδυτική Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία και αποτελούν παραδείγματα εφαρμογής
υψηλότατης τεχνολογίας. Πέρα, λοιπόν, της συνεισφοράς της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, η κατασκευή και λειτουργία της εγκατάστασης αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής ως κέντρου απανθρακοποίησης και υψηλής τεχνολογίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας επιπλέον και νέους επιστήμονες.

Παράλληλα, η μονάδα Παραγωγής Οικολογικού Υδρογόνου (Eco H2) δυναμικότητας 40 τόνων ημερησίως (0,4 TWh ετησίως), με πρώτη ύλη αρχικά φυσικό αέριο και σε δεύτερο στάδιο βιοαέριο και μη ανακυκλούμενα απόβλητα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη αγοράς υδρογόνου στην Nοτιοανατολική Ευρώπη. Η μονάδα βασίζεται σε τεχνολογική «πατέντα», η οποία έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία με δυνατότητα κατακράτησης διοξειδίων του άνθρακα έως και κατά 99%, επομένως το παραγόμενο υδρογόνο θα είναι εξαιρετικά χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

Ο Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου Energean κ. Βασίλης Τσέτογλου δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νέα σημαντική αυτή διάκριση που πετύχαμε, στο πλαίσιο των Bravo! Sustainability Awards, ως φορείς ενός τόσο καινοτόμου project όπως το HYDROGEAN, και ευχαριστούμε θερμά όσους μάς ψήφισαν. Η μέριμνα για το Περιβάλλον είναι στην καρδιά του ήθους, της επιχειρησιακής κουλτούρας και της καθημερινότητας της Energean και είναι χαρακτηριστικό ότι, από το 2019, όταν και δεσμευθήκαμε για μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου ως το 2050, έχουμε ήδη καταφέρει να μειώσουμε κατά 70% τις εκπομπές μας στο πλαίσιο του Scope 1 και Scope 2 σε επίπεδο ομίλου. Μετά, δε, και την εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών μας στην Ιταλία, έχουμε επιτύχει τον μηδενισμό των εκπομπών στο πλαίσιο του Scope 2 σε όλες, πλέον, τις επιχειρησιακές μας εγκαταστάσεις.

Οι επιδόσεις μας αυτές αντανακλώνται στις αξιολογήσεις των ανεξάρτητων οίκων καθώς τον Δεκέμβριο του 2021, το Carbon Disclosure Project (CDP) αναβάθμισε σε «Β» από «Β-» την αξιολόγηση της Energean, όταν ο μέσος όρος του κλάδου αξιολογείται με «C». Επιπλέον, η Morgan Stanley Capital Index αναβάθμισε την αξιολόγηση της Energean σε «ΑΑ» από «Α» το 2020, ενώ ο οίκος Sustainalytics αξιολόγησε ως Leader την εταιρεία, κατατάσσοντάς της πάνω από το 90% του κλάδου.

Η επιχειρησιακή μας πρακτική είναι εναρμονισμένη με τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορεί να είναι μέρος στη λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής».

Εκ μέρους της Energean, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής, το βραβείο παρέλαβε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη, η οποία και δήλωσε σχετικά:

«Το HYDROGEAN εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό μας για έναν «πράσινο Πρίνο», ο οποίος ξεκίνησε ήδη με την προ διετίας συμφωνία μας με την ΔΕΗ, βάσει της οποίας το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που το συγκρότημα καταναλώνει, παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό μας για την παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνου, θα καταστήσει ένα βιομηχανικό συγκρότημα όπως ο Πρίνος σχεδόν ουδέτερο περιβαλλοντικά, μετατρέποντάς το σε πρότυπο στη Μεσόγειο.

Θα δώσει, δε, συνολικά μία νέα διάσταση για τα ώριμα και εξαντλούμενα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία μετατρεπόμενα σταδιακά σε αποθήκες εκπομπών CO2, θα προσφέρουν ένα σημαντικό όπλο στην προσπάθεια καταπολέμησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 500 εκατ. και για τη μεν Αποθήκευση CO2 ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατό τις απαιτούμενες άδειες και να προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή του, με ορίζοντα εκκίνησης το 2025, για δε την Παραγωγή Οικολογικού Υδρογόνο, θεωρούμε ως απαραίτητη την σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέσπιση κινήτρων ανάλογων με εκείνων που είχαν ισχύσει στην περίοδο διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα προκειμένου η νέα αυτή πηγή ενέργειας να καταστεί ανταγωνιστική προς το φυσικό αέριο».

Το Bravo! αποτελεί έναν θεσμό διαλόγου και ανάδειξης των πρωτοβουλιών που προωθούν τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον. Δίνει έμφαση στην προώθηση ενός συστηματοποιημένου κοινωνικού διαλόγου, με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής απόψεων, ενημέρωσης και ανοιχτής διαβούλευσης, καθώς και μιας ευρύτερης κουλτούρας για τα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότεροι από 160 oοργανισμοί, καταθέτοντας 250 πρωτοβουλίες που έχουν αναπτύξει, καθώς και 280 σχολικές μονάδες με περισσότερους από 30.000 μαθητές πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταθέτουν, με 700 συμμετοχές, τις δικές τους προτάσεις για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Επίσης, 350 εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων απαρτίζουν τις επιτροπές διαλόγου και αξιολόγησης, ενώ αξιολογούν περισσότεροι από 55.000 ενεργοί πολίτες.

Click to comment

Απάντηση

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Κ.Σάρδη (Energean): Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρόβλημα η γραφειοκρατία

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο της Καβάλας, μια επένδυση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ στην πρώτη της φάση και η οποία θα υπερβεί τα 900 εκατ. ευρώ συνολικά.

Μιλώντας στη διάρκεια ειδικού πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 5 ου Power & Gad Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα γνωστοποίησε τρία σημαντικά βήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:

-Η εταιρεία ξεκίνησε την διαδικασία για την μετατροπή της άδειας έρευνας που διαθέτει σε άδεια αποθήκευσης, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 31/2009. Το σχετικό αίτημα αναμένεται να υποβληθεί προς την αρμόδια Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) στη διάρκεια του πρώτου 6μήνου του έτους.

-Ανατέθηκε σε ανεξάρτητη εταιρεία εγνωσμένης εμπειρίας η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) για την 1 η φάση του έργου.

-Βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές τεχνικές μελέτες για τον σχεδιασμό της εγκατάστασης, όπως η επικαιροποίηση της Προμελέτης Τεχνικών Εφαρμογών και Σχεδιασμού (pre-FEED) που εκπόνησε η Wood plc, προκειμένου να καταρτιστεί η τελική μελέτη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η Country Manager της Energean στην Ελλάδα, μέσα στο 2024 θα πραγματοποιηθεί το δεσμευτικό market test, ώστε έως το πρώτο τρίμηνο του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν, και να ληφθούν οι Τελικές Επενδυτικές Αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Ως τώρα, η Energean έχει υπογράψει 9 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες. Η Energean προγραμματίζει να πραγματοποιήσει την απαιτούμενη γεώτρηση στον Πρίνο περί τα τέλη του επόμενου έτους, με στόχο να λάβει στη συνέχεια την άδεια λειτουργίας και να έχει καταστεί η μονάδα αποθήκευσης CO2 λειτουργήσιμη έως το πρώτο τρίμηνο του 2026.

Η Δρ. Σάρδη, ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη να λυθούν άμεσα οι εκκρεμότητες τόσο σε θεσμικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο (αρμόδιες Διευθύνσεις για τις διάφορες άδειες, υπογραφή διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα στην χώρα μας και άλλες χώρες-μέλη για την μεταφορά CO2 κ.α.).

Εξέφρασε, δε, τον προβληματισμό της για τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που εκδηλώνονται ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι οποίες είναι πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τέλος, η Δρ. Σάρδη επεσήμανε την ανάγκη να ακολουθηθεί η πρακτική χωρών – μέλων της ΕΕ, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία κ.α. οι οποίες έχουν εκπονήσει προγράμματα κρατικών ενισχύσεων δεκάδων δισεκ. ευρώ για την ανάπτυξη σχεδίων δέσμευσης και αποθήκευσης CO2, τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το project της αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο έχει ενταχθεί στην 6 η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs). Η λεκάνη του Πρίνου θεωρείται ιδανική για την ασφαλή αποθήκευση CO2 για μια σειρά από λόγους σχετικούς με την γεωλογία και την ύπαρξη εγκαταστασεων στην περιοχή. Στην 1 η φάση ανάπτυξης θα έχει αποθηκευτική δυναμικότητα 1 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, ενώ στην 2 η φάση ανάπτυξης, από το 2028 και μετά, η δυναμικότητα θα αυξηθεί στα 2,5 με 3 εκατ. τόνους CO2 ετησίως.

Η υλοποίηση του έργου θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Παράλληλα, θα απελευθερώσει σημαντικούς πόρους από τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean

144 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα, με το 82% αυτών σε φυσικό αέριο

Νέα αύξηση παραγωγής πέτυχε η Energean στο πρώτο δίμηνο του έτους.

Ο χάρτης με τις χώρες όπου επιχειρεί η Energean

Συγκεκριμένα, από τα 123 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (kboe) την ημέρα κατά μέσο όρο το 2023, στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, η παραγωγή ανήλθε στις 144 kboe την ημέρα, με το 82% αυτής να είναι σε φυσικό αέριο. Επιπλέον, τα βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα υδρογονανθράκων, μετά την αφαίρεση της παραγωγής του 2023, ανέρχονται πλέον στα 1,115 δισεκ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (mmboe). Τα αποθέματα αυτά κατά 83% είναι σε φυσικό αέριο, με τη μερίδα του λέοντος (926 mmboe, 89% σε φυσικό αέριο) να βρίσκεται στο Ισραήλ.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία γνωστοποίησε την Πέμπτη 21 Μαρτίου η διοίκηση της Energean στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσής της προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ για τα οριστικά αποτελέσματα του 2023

Οι βασικές εξελίξεις του 2023 και οι προοπτικές για την συνέχεια

-Μέση ημερήσια παραγωγή 123 kboe (83% σε φυσικό αέριο), αυξημένη κατά 200% σε ετήσια βάση και ανεπηρέαστη από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εξελίξεις.

-Βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 1,115 mmboe με διάρκεια ζωής περί τα 19 έτη.

-Έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish North και διαθεσιμότητα του FPSO “Energean Power” στο 99% στο δ΄τρίμηνο.

-Νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2024 που προσθέτει έσοδα 2 δισεκ. δολαρίων για όλη τη διάρκειά του.

-Συνολικά έσοδα 1,420 δισεκ. δολάρια για το 2023, αυξημένα κατά 93% σε ετήσια βάση, και προαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) 931 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 121% σε ετήσια βάση.Τα καθαρά κέρδη ήταν 185 εκατ.δολ, επηρεασμένα αρνητικά κατα 100 εκατ.δολ. από επιπλέον φορολογήσεις.

-Μέρισμα 0,30 δολ. για το δ΄τρίμηνο του 2023 (συνολικά 2,10 δολ. ανά μετοχή από την έναρξη καταβολής μερισμάτων), πληρωτέο στις 29 Μαρτίου 2024.

-Μείωση 42% σε ετήσια βάση στην ένταση εκπομπών, στα 9,3 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, και 86% συνολικά από το 2019, πάνω από τον στόχο της εταιρείας.

-Διατήρηση της πρόβλεψης για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 kboe για φετος.

-Έναρξη παραγωγής για το κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea στην Ιταλία το καλοκαίρι.

-Ολοκλήρωση της εισόδου στο Μαρόκο και εκτέλεση επιβεβαιωτικής γεώτρησης εντός του έτους.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

“Μια ακόμη χρονια μετασχηματισμού ήταν το 2023 για την Energean, καθώς πετύχαμε την κατά 200% αύξηση της παραγωγής και φέραμε σε παραγωγή τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό μας. Παρά το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον, όλες μας οι δραστηριότητες έμειναν ανεπηρέαστες από τις διαμάχες στην περιοχή. Από την αρχή του 2024, η έναρξη παραγωγής στο κοίτασμα Karish North και η προσθήκη νέου εξοπλισμού (2o gas export riser) σημαίνει ότι είμαστε πλέον σε θέση να χρησιμοποιούμε την πλήρη δυναμικότητα του FPSO “Energean Power”, ενώ η εκτίμηση που δίνουμε για την φετινή παραγωγή αποτυπώνει το επόμενο βήμα μας προς τον βραχυπρόθεσμο στόχο των 200 kboe την ημέρα.

Επίσης, είχαμε μια ιδιαίτερα δυνατή χρονιά στα οικονομικά μας μεγέθη, με έσοδα 1,420 δισεκ. δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 931 εκατ. δολάρια. Τα ισχυρά αυτά αποτελέσματα, σε συνδυασμό μας με την στρατηγική σύναψης μακροχρόνιων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου, υποστηρίζουν την μερισματική μας πολιτική και μας έχουν επιτρέψει να προχωρήσουμε στη διανομή συνολικών μερισμάτων ύψους 370 εκατ. δολαρίων (2,1 δολάρια ανά μετοχή) στους μετόχους μας από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Πλέον, κοιτούμε πέρα από τους βραχυπρόθεσμους στόχους μας, σε projects όπως η είσοδός μας στο Μαρόκο, καθώς και στις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου βλέπουμε μια νέα εποχή για την βιομηχανία μας, έπειτα από την ακύρωση περιοριστικών αποφάσεων που ξεκλειδώνουν περιοχές προς έρευνα που ήταν ως τώρα «παγωμένες». Παραμένουμε, επίσης, σε εγρήγορση για τον εντοπισμό ευκαιριών που ταιριάζουν με την στρατηγική μας.

Σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνεισφέρουμε στη μετάβαση του Ισραήλ από τον άνθρακα, στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στην κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε φυσικό αέριο. Μειώσαμε περαιτέρω την ένταση των εκπομπών μας και πλέον έχουμε επιτύχει 86% μείωση σε σχέση με το 2019 που είναι το έτος δέσμευσής μας στον στόχο του net zero. Επίσης, αξιολογηθήκαμε με ΑΑΑ από την MSCI, ενώ το project μας για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο θα προσθέσει έναν ακόμη πυλώνα, συνεισφέροντας στην απανθρακοποίηση βιομηχανιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη βάση και των δεσμεύσεων που αναλάβαμε στη διάρκεια του COP28.

Η συνεχιζόμενη επιτυχία μας οφείλεται σε ολη την ομάδα της Energean που δουλεύει μαζί στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας τόσο ποικιλόμορφης και αφοσιωμένης ομάδας και, καθώς συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε, παραμένουμε δεσμευμένοι στη διαφάνεια, την βιωσιμότητα και την επιχειρησιακή αρτιότητα».

Continue Reading

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σδούκου | Η Ελλάδα κέντρο διαμετακόμισης και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας

Η Ελλάδα επιταχύνει τις προσπάθειες να γίνει κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας προς τις χώρες της περιοχής και την Κεντρική Ευρώπη, επισήμανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σήμερα στο Greek House Davos Forum, που πραγματοποιείται στην Ελβετία.

Κύριος στόχος, πρόσθεσε, είναι να γίνει η Ελλάδα το επίκεντρο της διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη με έργα όπως η διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και με την Αίγυπτο.

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε σε έργα όπως ο διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ) και ο ελληνοβουλγαρικός, που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα και υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια των χωρών της περιοχής. Παρουσίασε, επίσης, τα νέα έργα, τα οποία περιλαμβάνουν τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία την άνοιξη, τον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Β.Μακεδονία, που θα λειτουργήσει το 2025 και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής.

Αναφερόμενη στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η υφυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις πιο ελκυστικές χώρες στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολλαπλάσιο από τη χωρητικότητα του συστήματος. Ήδη η ισχύς των ΑΠΕ διπλασιάστηκε την προηγούμενη διετία και θα διπλασιαστεί εκ νέου ως το 2030, φθάνοντας στα 23 γιγαβάτ. «Η οικονομία αναπτύσσεται με χορό ρυθμό και προσελκύει επενδύσεις σε δίκτυα, τηλεπικοινωνίες, ψηφιοποίηση, κατασκευές, τράπεζες και στον ενεργειακό τομέα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Σδούκου έκανε ειδική αναφορά στο πλάνο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, στα οποία, όπως είπε, η χώρα μας έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και έχει ήδη παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με πρώτο στόχο να τεθούν σε λειτουργία μονάδες ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030.

Τέλος, σημείωσε ότι η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει με μεταφορά τεχνογνωσίας και επενδύσεις την ενεργειακή μετάβαση των χωρών της περιοχής, καθώς διαθέτει μονάδες ΑΠΕ μεγαλύτερης ισχύος από όλους τους γείτονες μαζί και ανέφερε ως παραδείγματα διασυνοριακής συνεργασίας τις διασυνδέσεις με τη Βουλγαρία, αλλά και την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από τη ΔΕΗ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en